![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
EMO co to za styl?
Zdaża mi się buszując na Allegro zobaczyc tytuły aukcyjne - boho, emo, punk. O ile wiem jak wyglądają ciuchy boho i punk, o tyle za cholerę nie wiem jak wygladają ciuchy w stylu emo. Może wy wiecie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: EMO co to za styl?
Groszki, tiule, sukienki za kolano, baleriny, rzeczy w kratke, takie dziwne tenisówki jak kiedyś sie nosiło- wciągane na stopę,powtarzające się wzory, paski, wisienki. Trudno zdefiniować, ale mam nadzieję, że nie będzie zbyt popularny. Łączy się z muzyką w stylu emo/indie. Chociaż "indie is not emo"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
To w sumie zabawne w jaki sposob rzeczy modne posrdo "zbuntowanej" mlodziezy na zachodzie najpierw pojawiają się u nas na scenie hardcore/punk a potem, po jakis dwoch latach, przebijają się do dzieciaków nie mającym z tym nic wspólnego. Tak było z truckerkami, vansami w kratkę, niedługo pewnie wszyscy zaczną piszczeć nad ultra wąskimi damskimi spodniami. No i teraz to emo. Białe paski, czarne grzywki u facetów, kolczyki to tu to tam. Jak tak dalej pójdzie, to już nikt nie będzie wiedział, kto jest w jakiej subkulturze.
Pytanie zasadnicze: o co chodzi z tym calym emo? Coż, wszystko zaczęło się w latach 80, w USA, gdy niektórzy pankowcy byli już znudzeni ciagle tymi samymi jazgoczacymi piosenkami i zaczeli kombinowac z bardziej klasycznymi, rockowo-balladowymi brzmieniami. Zamiast stereotypowych tekstach na temat złego systemu, pojawiły się stereotypowe teksty o uczuciach, zlamanych sercach, zlych dziewczynach i tak dalej. Tyle w kwestii muzyki u jej zarania. Stopniowo gatunek zaczął się coraz bardziej krystalizować. Ludzie go sluchajacy nie roznili sie zabardzo w wygladzie, zachowaniu czy pogladach od reszty osob ze sceny hc/punk. Z czasem pojawiło się nieco stereotypów dotyczących ich zachowania: - że ciągle płaczą - że ciągle jeczą - że ciągle myślą o swoich eks - że faceci słuchający emo są gejami Wytwórnie muzyczne pod koniec lat 90 skumały, że można na emo nieco zarobić i zespoły grające tą muzykę zaczęły się pojawiać w massmediach coraz bardziej odchodząc od hc/punkowych korzeni. Naturalna konsekwencja tego stanu rzeczy było zainteresowanie tymi zespołami przez osoby nie mające nic wspołnego ze sceną niezależną. W wyniku dziwnych zbiegów okoliczności, zaczęto mówić o emo jako o stylu ubierania, modzie. Gdy trzy lata temu dopiero zaczynałem się tym wszystkim interesować, stereotypowymii trybutami stylu emo byly: - okulary o czarnych, grubych, staromodnych oprawkach - faceci noszący damskie spodnie - białe paski - za małe podkoszulki - wiekszość ciuchów miała pochodzić z ciuchlandów Potem dopiero zaczęto gadać o grzywkach, nie mam pojęcia, który zespół je wylansował, może Taking Back Sunday? Pewnie nigdy się tego nie dowiemy ![]() Grzywki są dzisiaj wszechobecne, a styl ubioru nieco zmutował, i zdaje się, że wdał w jakiś dziwny mariaż z gotykiem. Jakieś czaszki, różowości, paski, kropki. Do Polski dotarło wszystko w sumie dwoma kanałami, od sceny alternatywnej, i od MTV. I mam wrażenie, że w tym wszystkimi, już nikt nie pamięta o muzyce. Szkoda trochę. Dla ciekawskich nieco linków: http://www.lemon-tree.host.sk/home.htm - polska strona na temat tej muzyki, jak ktoś nie wie o co wogóle chodzi, to tu może zacząć. http://www.fourfa.com/ - zagraniczna strona traktująca o korzeniach muzyki emo http://emogame.com/ - flashowa gierka w której "występują" muzycy z większośći co bardziej kultowych zespołów gatunku. Sporo muzyki i humoru czytelnego głównie dla osób ze sceny hc/punk http://dobi.nu/emo/ - mały poradnik, mocno z przymróżeniem oka, sama strona jest reklamówką małej firemki odzieżowej sprzedający koszulki ze wzorkami całkiem interesującego plastyka http://www.somethingdirectory.com/main_emo.htm - całkeim sprawnie nakręcony krótki film, będący poradnikiem "jak zostać emo" w krzywym zwierciadle. Przepraszam, że w sumie taki długi post i w sumie nie na temat, ale się rozpisałem. Może ktoś, zanim postanowi powielać pędzącą mode zatrzyma się i zainteresuje się, o co w tym wszystkim chodzi. Bo tak, emo zostanie okrojone wyłącznie do trendu, który przeminie, jak wszystko. pozdrawiam konrad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Skoro dziewczyny już wyjaśniły to ja zamieszcze kilka zdjęć
![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Cytat z Wikipedii "Charakterystyczny styl "emo": - farbowane na czarno włosy (grzywka koniecznie musi być ścięta na ukos - nachodząca na oczy) - różnego rodzaju bluzki z przesłaniami - dominacja koloru: czarnego, białego, różowego, czerwonego - czarne rękawiczki bez palców - czasami glany (częściej spotykane są lżejsze buty) - naramienniki głównie w czarno - czerwone lub czarno - białe paski - czarne okulary w cienkich oprawkach - wręcz anorektyczny wygląd - make-up u kobiet oraz mężczyzn (główną rolę odgrywa tu czarna kredka do oczu) - za małe (zbyt krótkie) bluzy z kapturami - piercing"
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
czy tylko mi ta fryzura kojarzy sie z tym (albot tą) osobnikiem z tokio cos tam?
![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
zaczarovana - chyba nie tylko Tobie <hahaha>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Co to Tokio cos tam?
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Tokio Hotel
ehehehehe mi też sie kojarzy...
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Sam słucham emocore i ubieram sie własnie w tzw."stylu emo"..Obrażacie mnie w jakis spsób kojarząc emo z tokio hotel gdyz ten gniot nie ma nic wspólnego z muzyka emocore...To ze wokalista ma grzywke i kolczyk w brwi i jezyku nie tworzy z niego emo..
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja myślę, że to nawet lepiej. Nie będzie za dużo osób, które chcą być emo, a muzyka im fruwa ![]() A przecież wiemy, że ta muzyka jest bosska, więc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dzięki, teraz już wiem. A moze napiszecie jaki zespół waszym zdaniem gra najlepsze emo? Czy jest jakiś popularny zespół który gra emo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Sprawdz linki z pierwszego postu w tym temacie ktory napisalem.
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ratta nie chcę być emo i chyba to przeżyję ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Nie mój styl i jak większości kojarzy mi sie z tokio coś tam
![]()
![]() |
#19 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja nie sądzę, ze TH jest emo, ale z opisów wnioskuję, że Bill się na emo robi...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żeby nie było wątpliwości ja nie jestem emo, bo nie mam czarnej grzywy ![]() Trend jest wg mnie (i słownika ![]() A co do samego emo - wg tego jak ja to widzę to jest raczej też forma zabawy. Na koncertach i innych takich imprezach można sobie pozwolić na dużą dowolność, trochę się "przebrać", dziwnie umalować i czuć się inaczej. Bo jednak na codzień sądzę, że nawet jak ktoś się ubiera w stylu emo to przechodnie którzy nic o tym nie wiedzą, nie zauważą inności ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Konradzie za wyczerpującą odpowiedz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem "emo" wyszlo juz poza ramy subkultury (samo emo i tak bylo po prostu czescia pankroka) i jej mundurek i stało się trendem odzieżowym, świadczą o tym choćby takie pytania jak to, które zapoczątkowało ten temat.
ale to w sumie rozwazania srednio pasujace do działu "moda"
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W takim razie znasz osoby, które noszą emo-ubranko a nie wiedzą co to jest emo w sensie muzycznym? Bo ja znam bardzo dużo osób (niektóre tylko przez internet), które kreują swój wygląd na emo, ale słuchają też takiej muzyki. A moim zdaniem to pytanie powstało wcale nie dlatego, że to taka moda. Sprzedawcy wpisują na allegro emo, żeby łatwiej było coś znaleźć innym rzeczy (i im sprzedać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Znam sporo takich osób. A sprzedawcy dlaczego dopisuja slowo "emo"? Bo jest aktualnie na to moda, i daltego udaje im sie opchnąc byle pasiasty sweterek.
Pisząc "wyszło już poza ramy subkultury" miałem na myśli oczywiście scene hc/punk, bez wdawania sie w zawile socjologiczne definicje ![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
W takim razie w moim otoczeniu nie ma takich osób. Serio nie wiedziałam, że to może być sama moda i w życiu bym nie pomyślała, że ktoś zna słowo "emo" bez znajomości muzyki. Wypowiedzi na forum świadczą jednak o tym, że wiele osób nie wie co to jest
![]() A co do zespołów, nie ma chyba takich bardziej znanych, Polski zespół emo (to też sprawa dyskusyjna) to Hariasen. Ale to już zupełnie nie na temat mody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
moje doswiadczenia z ludzmi "w stylu emo" (ciagle mam wrazenie, ze przynajmniej teraz chodzi tu glownie o ciuchy i fryzure, mniej o muzyke) nie sa przyjemne. ubieraja sie tak bogate dzieciaki ze szkol prywatnych, ktorzy nie robia nic wiecej tylko przesiaduja w klubach daily cafe, i mercersie.
to bardzo ciekawe zjawisko socjologiczne-supermarkowe ciuchy, polo w paski z postawionym kolniezykiem, wansy w kratke, fryzura-u chlopakow-zlozona praktycznie z samej dlugiej grzywki... wszystko w przekonaniu, ze taki wizerunek jest "wyrazem buntu". mowie tu oczywiscie nie o fanach muzyki emo. naprawde nie mialam zamiaru tu nikogo urazic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
uwielbiam takie tematy. Ubrania dla metali, EMo styl, rasta ciuchy.
mam ochote włos z głowy rwać jak to widze. zgadzam sie z konradem w kazdym calu. pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
http://fullablog.co.uk/blog/wp-content/uploads/emo.JPG
http://maddym.wordpress.com/files/2006/03/emo_sucks.JPG
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Konrad a jakie zespoły/wykonawców polecisz?? chciałam trochę posłuchać, bo mnie zaciekawiło to EMO
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Merscers to bardzo fajna kafejka i gdybym mial okazje to bym codziennie tam przesiadywał... Nie jestem dzieciakiem z bogatego domu ,ktory chodzi do prywatnej szkoły..jestem przeciętny,chodze do zwykłego LO... Kocham moje Vansy...mam czarno-białe,chce sobie zakupic jeszcze czarno-różowe.. Uwielbiam paski.... Moja fryzura równiez sklada sie praktycznie tylko z długiej grzywki.. Moj wizerunek nie jest wyrazem buntu,jezt wyrazem mojego gustu :P Pewnie jakbys mnie zobaczyla na ulicy to bys mnie w taki spsub jak innych emo oceniła..I tu widac jak oceniaceniasz ludzi po wygladzie i to jest niesprawiedliwe.. ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.