|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
gorzkie ogórki RATUNKU!!:(
sluchajcie, próbowalam zrobić ogórki w musztardzie , po obraniu okazuje sie że wszystkie (albo WIĘKSZOŚĆ - nie już sily sprawdzać, bo to ohyda
(( są gorzkie czy ktoś może zadzialac jak szybkie pogotowie i coś mi poradzić?da sie z tym coś zrobić? a może zalewa musztardowa to zniweluje??? jak to możliwe żeby wszystkie byly gorzkie i jak takich sytuacji uniknąć na przyszłość |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: gorzkie ogórki RATUNKU!!:(
Teraz to już raczej za późno na takie rady, ale to tak na przyszłość:
ogórki obiera się od strony kwiatu, a nie łodygi. Trzeba obciąć część najbardziej gorzką - czyli od stony łodygi. Gorycz przenosi się na nożu. Tego nauczył mnie tata i trzymam się tej zasady, niestety nie wiem co zrobić w Twojej sytuacji. Słyszałam również, że nie zbiera się ogórków w słońcu, najlepiej robić to rano lub wieczorem. pozdrawiam i powodzenia |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
gosiaczek ale ja je własnie tak obierałam, od tej jasnej strony
a kiedy byly zbierane to nie wiem. W każdym razie soprzedawca mógł nie wiedziec że ma takie ogóry???bo mam ochotę zanieść mu to cudo ...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Ja też trafiłam w tym roku na pare strasznie gorzkich ogórków- z tą różnicą, że kiszonych. Też na pewno były obierane od dobrej strony, więc nie wiem co mogło być przyczyną. Jedyne co usłyszałam od mamy, że może zbyt długo były na słońcu i dlatego robią się gorzkie :/ Po obraniu skórki okazało się jednak, że nie są takie najgorsze i da się je zjeść
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Z tym obieraniem ogórków to różnie bywa!
Kiedyś robyłyśmy w firmie sałatkę i dwie kobitki sprzeczały się z której strony powinno się obierać ogórki? Jedna twierdziła, że od od łodygi, druga, że odwrotnie. Nie mogły dojść do porozumienia, więc każda obrała po swojemu. Obydwa ogórki nie były gorzkie. Chyba czas obalić mit, z której strony powinno się obierać ogórki Poprostu jeśli ma być gorzki to będzie i żadne obiranie mu nie pomoże... |
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja słyszałam że nie zrywa się ogórków przed upływem 2 tygodni od oprysków (nie oszukujmy się.. rolnicy opryskują nawozem ogórki).
Jeżeli zerwie się je wcześniej ogórki będą gorzkie, a uzyte do konserwowania nie będą się nadawały do jedzenia, tj. będą "puste" w środku, będą śmierdziały i bedą gorzkie. Wujek mi mówił - hoduje ogórki.
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Smak ogórków zależy również od pogody, tzn jak jest sucho to ogórki są gorzkie i nic z tym niestety nie zrobisz. (a sucho jest jak jest dużo słońca, o czym wspominały moje poprzedniczki
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ogórki trzeba włożyć do wody na ok. 2 godziny. Woda wyciaga ta gorycz. Mój tata tak zawsze robi.... ja w tym roku tez spróbowałam i naprawde podziałało.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.

(( są gorzkie