![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Jestem w związku z obcokrajowcem
Jeju tak strasznie nie chciałam się w Nim zakochać....
No ale cóż,stało się i jesteśmy razem... Byłam 3 miesiące na Majorce....i poznałam chłopaka....oczywiście z tamtąd...napoczątku spotykaliśmy się tak koleżeńsko mimo iż mi się bardzo podobał i był bardzo słodki,nie chciałam się zakochać,bo wiedziałam,że to nie ma sensu....ale boże tyle romantycznych chwil....nie mogłam i stało się....byliśmy nie rozłączni,płakał gdy musiałam lecieć do Polski.... Treaz mija tydzień czasu odkąd się nie widzieliśmy.... Miał ktoś już podobne doświadczenia? Czy związek z obcokrajowcem jest trudny? Jestem zakochana i chcę z Nim być...ale boję się,że pewnego dnia to wszystko zniknie...bo jestem polką a on jest hiszpanem |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w związku z obcokrajowcem
Prawdziwe uczucie nie znika ot tak sobie
![]() Zycze Wam obojgu powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A często tam bywasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
dziękuje Hvid
![]() ja nie boję się o uczucie...tylko o trudności jakie niesie ze sobą odległość,czas,język...do gadujemy się,ale nie możemy porozmawiać o wszytkim,nie możemy powiedzieć dokładnie to czego chcemy....chyba muszę się wziąść za hiszpański bo on za polski chyba się nie weźmie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Reeva ja byłam tam pierwszy raz teraz na tych wakacjach...nigdy wcześniej nie byłam na Majorce....napewno będę tam w przyszłym roku też na wakacjach....on myśli przylecieć za 1,5 miesiąca....o ile mu ochota nie przejdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Teraz rozumiem
![]() Jezeli chodzi o trudnosci, to na pewno jakies beda, to sa w koncu dwa rozne kraje, niby oba w UE, ale przepisy jednak sa. Nie sa to jednak trudnosci nie do pokonania, to po prostu jakby dodatek. Jezeli chodzi o inne sprawy, to moge Ci tylko napisac to, co wiem z wlasnego doswiadczenia. Jestesmy malzenstwem, znamy sie juz troche czasu, a do tej pory mamy zabawne sytuacje dotyczace roznic w naszej kulturze ( chodzi mi o zwyczaje panujace w Polsce i w Danii ). Ostatnio bardzo sie zdziwilam, bo dopiero teraz moj malz powiedzial mi, ze co miesiac wplaca pieniadze na kosciol ( jest protestantem ), bo tutaj, jezeli nie wplaca sie co miesiac pieniedzy na te instytucje, to sie z niej po prostu wylatuje, nawet nie mozna zostac pochowanym na protestanckim cmentarzu. Ja jestem przyzwyczajona do czegos innego. Owszem, sa datki w kosciele na tace, ale nie na zasadzie comiesiecznego, bezwzglednego przymusu. Troche to potrwalo zanim wyszlam z szoku i zrozumialam. Takie niuanse sa tez urozmaiceniem. Mozemy sie od siebie wzajemnie uczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Kiedy ktoś mi mówi o związkach z obcokrajowcami od razu mi się przypomina historia dawnej sąsiadki moich rodziców. Dziewczyna była Polką, młoda dziewczyna, uśmiechnięta ,wesoła. Poznała "cudownego chłopaka" . Był Turkiem. Oczywiście zakochali się w sobie, lecz kiedy on się jej oświadczył ona sie wahała . On ją zasypywał kwiatami, a nierzadko też padał przed nią na kolana i płakał że bez niej żyć nie może. Uległa... a co było potem ? Pan młody po ślubie zmienił się nie do poznania, zaczęły się kłótnie,kochanki, a swoje zachowanie podsumował zdaniem " ja płakałem przed ślubem, a ty będziesz płakać po".
Nie twierdzę, że Turkowie, czy inni obcokrajowcy będą tacy sami ( a wśród Polaków też takich nie brakuje ).Między nami Polakami a osobami o innej narodowości są pewne różnice, w kulturze, zachowaniu religii. W takim związku podstawą, moim zdaniem, jest ogromna tolerancja i poświęcenie co też często nie jest łatwe.
#8 |
Zadomowienie
|
Ja jestem dobrej myśli...wiele moich koleżanek mówi:"Hiszpanie to podrywacze,ja bym im nie ufała"
Ale ten chłopak naprawdę jest kochany,dzwoni do mnie codziennie choć przecież nie musi,widzę,że się stara....ja jestem bardzo zauroczona jego osobą...ale jak pomyślę o przyszłośći...jeju to wszystko jest takie niezwykłe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jesli tylko OBOJE bedziecie chcieli byc razem w takim samym stopniu ,to nie widze przeszkód.
widzialam tu juz pare wizazanek ktore sa zonami obcokrajowcow,z ameryki z kostaryki i sa szczesliwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zebys wiedziala, ile ja sie nasluchalam. W Danii jest bardzo wysoki procent rozwodow, slowo ``milosc`` nie ma tu zadnego znaczenia, przysiega malzenska tez nie, itd itp. Po prostu sluchac w pewnym momencie przestalam i zrobilam to, co serce mi dyktowalo ![]() A co do trudnosci - Chodzi mi juz o stadium pozniejsze, czyli o decyzje dotyczaca wyboru kraju, i wspolnym zamieszkaniu w nim. W kazdym kraju sa przepisy dotyczace pozwolenia stalego pobytu, imigracji itd. Ale to jest akurat dodatek, jak juz napisalam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ale to dopiero tydzien od rozstania wiec nie ma co sie zamartwiac na zapas.czas pokaze czy mu zalezy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
też mi się tak wydaje....to dopiero tydzień....narazie chęci z jego strony są....dzwoni i chce przylecieć....codziennie pisze że tęskni....ale jak ta sprawa będzie wyglądała za miesiąc?
Jeśli miałabym już mieszkać to napewno ja w jego kraju....poznałam już jego rodzinę,byłam u niego na obiedzie itd,ludzie są przesympatyczni i dobrze się tam czułam,mimo iż nie mogłam się zbytnio porozumieć,on po angielsku mówi,ake jego mama już np nie...i tak dziwnie troche hehe siedzimy przy stole jemy obiad...i pasuje o czymś rozmawiać,ale nie było źle...mój hiszpański jest narazie podstawowy,ale myślę,że jak się przyłożę to bedzie okay i będziemy mogli sobie w miare normalnie rozmawiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
znam ten ból.
![]() ![]() od prawie dwóch lat (w listopadzie kolejna juz rocznica ![]() ![]() z "widzeniem sie" bywa roznie - bywalo ze w 3 weekendy z rzędu, teraz w przerwie wakacyjnej byl raj bo spedzilam u niego te 3 miesiace (z przerwami). dzieki temu troche pomieszkalismy razem, nota bene bardzo dobre doswiadczenie bo poznaje sie druga osobe od strony "codziennosci" a nie tylko "specjalnych okazji"... ale zdarzalo sie i rownież, ze nie widzialam go półtora miesiaca - w okresie świątecznym (wyjazd do rodziny w stanach powiazany z wyjazdem sluzbowym od grudnia do polowy stycznia). szalalam wtedy z tesknoty... ![]() ![]() no ale wciąż jestesmy razem i choc bylo juz po drodze pare powaznych kryzysow, to wszystko jest na dobrej drodze ![]() najważniejsze w tym wszystkim są uczucia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() buźka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja poznałam mojego obecnego męża - cudzoziemca w podobnej sytuacji. Wszyscy myśleli, że to tylko wakacyjny romans. Za kilka dni obchodzimy szóstą rocznicę ślubu.
![]() Wszystko ma szansę przetrwać, o ile 1) to nie tylko wakacyjne zauroczenie w pięknej scenerii i 2) o ile oboje macie względem siebie podobne oczekiwania. Związek na odległość ma sens, o ile jest jakiś konkretny cel, data - np. "pobierzemy się po moim/twoim dyplomie". Ale na razie po prostu rzeczywiście ucz się hiszpańskiego - nawet jeśli ze związku nic nie wyjdzie, to będziesz znała język. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
rozłąka gasi słabe uczucie a wzmaga wielkie,
tak jak wiatr gasi świecę a rozpala ogień (to ważne motto także i w moim związku na odległość ![]() ![]() wszystko rozstrzygnie upływający czas, bo z czasem emocje opadną i trzeba będzie zmierzyć się z różnymi trudnościami, tzw. prozą życia. jeśli połączy was coś głębokiego, to będą i one do przezwyciężenia. jak w każdym związku zresztą ![]()
#19 |
Zadomowienie
|
dziewczynki właśnie dzwonił
![]() ![]() ![]() ![]() Super mottto Fioletto ![]() Troszkę mnie pocieszyłyście-macie rację jeśli obydwoje będziemy chcieli to się uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Szczęścia Ci życzę
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
cześć,
moja kuzynka była,a właściwie jest w takim związku z obcokrajowcem ![]() To już 2 lata jak sa małżeństwem i maja śliczniutkiego synka Mateuszka. W sumie to parą zostali 4 lata temu, kiedy jeszcze oboje studiowali, on jest Niemiecem z Berlina, ona studiowała w Krakowie. Jak ja się dziwiłam , pamiętam, jak oni znoszą te rozłąki. Spotykali się "na randkach" w Pradze, to we Wrocławiu, to w Krakowie...Moja kuzynka strasznie za nim teskniła, chodziła cały czas zła i tylko liczyła dni do spotkania z nim .Kiedy tylko ona sie obroniła na studiach, pojechała do niego i zamieszkali razem ![]() ![]() Beata miała na początku straszne problemy ze znalezieniem pracy, ale zawsze wiedziała ,że jakieś ryzyko będzie... Jeżeli Ty i Twój Hiszpan będziecie chcieli , to na pewno Wam sie uda ![]() I ja Wam tego z całego serca życzę ![]()
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
warunki do wspolnej przyszłośći na Majorce mamy rewelacyjne....ma 2 domy i piękne nowe mieszkania do wynajęcia.....z tym nie ma problemu,z pracą również...gorzej ten język...noi ja byłabym bez nikogo,tak sama,bez rodziny,bez koleżanek....to jest troche przerażające....da się tak żyć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Oby Ci się powiodło
![]() Ja byłam w związku z obcokrajowcem - już nawet była mowa o ślubie. Niestety - nie przetrwaliśmy próby czasu i odległości ![]()
#24 |
Zadomowienie
|
uuuu kamaO przykro mi....właśnie tego się boję....ja jestem teraz na 3 roku studiów,więc zostały mi 3 lata takiej męczarni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dawne dzieje
![]() ![]()
#26 |
Raczkowanie
|
moja kuzynka na początku, kiedy zamieszkała w Niemczech z chlopakiem , czuła się strasznie samotna, praktycznie całymi dniami przesiadywała w domu, uczyła się języka( chodziła tez oczywiście na kursy dla obcokrajowców) ,gotowała no i...czekała aż jej Martin wróci to z pracy..to z uczelni..Wiem,że było jej ciężko, ale nie przyznawała się nam , żeby nikt jej nie powiedział " a nie mówiłem/łam,że wam nie wyjdzie...Potem znalazła sobie koleżankę Polkę, z która odrabiała staż w laboratorium, i jak tak zaczęła "wrastać" w to środowisko..Oczywiście zupełnie inaczej jest teraz, kiedy są małżeństwem
![]() ![]() Nie martw się Malaja, nauczysz się języka , a jak Wam nie wyjdzie to tak jak radzi jedna z Wizażanek - będziesz umiała piekny język, jakim jest hiszpański ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
jeju dziękuję....ja liczę jednak na to,że wszytko się ułoży...rzeczywiście początki chyba okażą się bardzo trudne i samotne :/ mam nadzieję,że jakoś to bedzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hey ja tez mialam chlopaka obcokrajowca byl z bialorusi wydawalo mi sie ze go kocham ale to bylo tylko zauroczenie wedlug mnie. Bylismy ze soba ponad rok ale po uplywie okolo 8 miesiecy dzialy sie juz straszne rzeczy :wymowki ze powinnam kogos sobie znalesc bo on jest z bialorusi. Mi to nie przeszkadzalo ale w koncu nei wytrzymalam i niestety nie jestesmy razem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dlatego ja póki co odkładam decyzje o gwałtownych zmianach w moim zyciu bo jesli mielibysmy zamieszkac razem to niestety nie w Polsce (wiadomo ze tu jest mniej mozliwosci, trudno z pracą - znaczy nawet jakby dostal to zarobki by go nie satysfakcjonowaly, no i ta biurokrcja... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:01.