|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Podatki i działalność gospodarcza a być konsultantką !!!
mam nadzieję że ten wątek pomoże niektórym osobom rozwiać wątpliwości w kwestii - jak ja jestem w Avoni, Ori, Faberlic itp...... czy ja mam mieć zgłoszoną działalność gospodarczą?
moje znajome - sponsorki lub podopieczne często zadają mi takie pytanie - jestem księgowym od 12 lat i coś tam wiem na ten temat. może choć kilka osób będzie miało rozwiane wątpliwości na ten temat. http://www.biznesforum.pl/tematy12/a...atki-vt682.htm polecam przeczytać powyższey wątek na forum biznesowym. "Ministerstwo Finansów wyjaśniło, że osoby, które osiągają przychody ze sprzedaży kosmetyków, jako konsultantki (np. AVON), osiągają dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej w zakresie handlu. Z tego tytułu powinny więc zapłacić podatek wg skali progresywnej lub linowy (19%) i prowadzić odpowiednią ewidencję. Nie ma przy tym znaczenia fakt, czy działalność taka jest zarejestrowana. " a to cytat z tego właśnie wątku. "5. Czy podpisując umowę, jestem zobowiązana do zarejestrowania działalności gospodarczej? Tylko jeśli prowadzisz taką działalność. Musisz wtedy pamiętać, że działasz we własnym imieniu i na własny rachunek, a to zobowiązuje Cię do dopełnienia wszelkich formalności m.in. zarejestrowania działaności i opłacania podatków. W przypadku gdy kupujesz produkty na własne potrzeby, nie masz takiego obowiązku. Czyli musisz mieć DG, jeśli chcesz to sprzedawać. Z drugiej strony jeśli sprzedaje znajomym a one (ze względu na ukrycie ceny przed mężem ;-} )nie potrzebuja rachunku sprzedaży ryzyko wpadki przez US jest znikome, no chyba że ktoś jej nie lubi i postara się o donos. Avon, oriflame, zepter opiera się głównie na zasadzie - kupujesz towar dla siebie, co z nim dalej robisz ich nie interesuje. To coś jak piramidka finansowa, dlatego rezugnują oni ze standardowej sprzedaży w salonach. Same podatki nie są tutaj problemem,bo z tego co się orientowałem zarobki na tych kosmetykach są raczej marne, chyba że sprzedajesz to na większą skalę, czyli dochód z tej działalności nie powininen być wyższy niż ok. 2700pln w roku, czyli 230zł za miesiąc. Poniżej tej kwoty nie płacisz podatku." Edytowane przez dobrarada Czas edycji: 2006-10-12 o 23:16 Powód: niedobry tytuł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
ciąg dalszy
cytat z forum dysk.google
"cytat z forum google; Przykładowo zastanawiam się jak to jest z tymi firmami typu AVON, ORIFLAME > itd. Tam ludzie maja swoją marżę za sprzedaż kosmetyków, jak to się ma do > legalności tego procederu? oficjalnie musza miec firme - jednak jesli kupuja na wlasny uzytek to nie.... i teraz zastanów się ile kupuje " na wlasny uzytek "...... przeciez to normalne ze kobieta wydaje 2000 miesiecznie na kosmetyki zarabiajac 1000 [IMG]file:///C:/PROGRAM%20FILES/GADU-GADU/emots/1/usmiech.gif[/IMG] kiedys zabrał się za konsultantki US w Pozananiu z tego co wiem.... dzwoniła Pani z US przedstawiała sie ze chce kupic cos .... wtedy konsultantka odpowiadala ze nie ma problemu.... a po tym słyszała "Dzien dobry US [IMG]file:///C:/PROGRAM%20FILES/GADU-GADU/emots/1/usmiech.gif[/IMG] zapraszamy do nas [IMG]file:///C:/PROGRAM%20FILES/GADU-GADU/emots/1/usmiech.gif[/IMG]" heh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: AVON, Oriflame, Faberlic, FM i inne - a podatki !!!
jak widać - takie teksty że ja kupuję dla siebie - są czasem bez pokrycia. gdy się naprawdę kupuje tylko dla siebie, lub ilości tych kosmetyków nie są astronomiczne - wiadomo że nie trzeba mieć żadnej działalności.
ale jeśli kwoty zakupów sięgają np. 2000 złotych miesięcznie - to ciężko uzasadnić że się taką ilość kupuje na własne potrzeby - nie mówiąc o tym że często zamawia się przy tym np. 20 katalogów. Po co te katalogi jak ja kupiłam kosmetyki na własne potrzeby. przecież 1 wystarczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
przy założeniu że naprawdę kupujemy dla siebie, męża, taty, mamy, brata, siostry i jeszcze innych bliskich kosmetyki - wtedy ok - nie ma tematu. żadnej działalności nie musimy prowadzić. nie czerpiemy z tego zysków i jest to zwykła konsumpcja .
ale jak zaczynamy sprzedawać komuś - Pani Helence sąsiadce, koleżance Wandzi z pracy, przyjaciółce etc... wtedy: "Mając na względzie obecne uregulowania prawne, każda taka konsultantka Avon-u (lub nie avonu ) musi mieć działalność gospodarczą - podpisując z Avonem umowę, zobowiązuje się w niej do zarejestrowania działalności gospo...darczej. A żeby rozpocząć działalność to trzeba: - złożyć wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej do właściwego ze względu na miejsce prowadzonej w przyszłości działalności Urzędu Miasta lub Urzędu Gminy, - w ciągu 14 dni od dnia wpisu firmy do ewidencji należy udać się do właściwego ze względu na siedzibę wojewódzkiego oddziału Urzędu Statystycznego, tam wnioskujesz o wydanie numeru REGON, - wyrabiasz pieczątkę, - zakładasz konto firmowe, - Urząd Skarbowy - we właściwym dla siedziby firmy urzędzie składasz wypełniony formularz NIP-1, - no i na końcu ZUS - są dwa wyjścia - albo mamy pracę na pełnym etacie i sobie dorabiamy, albo jest to nasze główne zajęcie - wtedy wypełniamy zawsze druk ZFA i ZZA albo ZUA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
http://www.komentuj.pl/watek.php?id_watku=110
polecam ten link - tam jest wszystko wyjasnione - akurat na przykładzie avonu ale to nie ma znaczenia - bo z resztą tych firm tego typu jest analogicznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
artykuł gazeta prawna nr 183 z 2005 roku
wyjaśnienia mf■ DziaŁalność gospodarcza
Konsultantka przedsiębiorcą Jeśli jesteś konsultantką sprzedającą np. kosmetyki i z tego tytułu osiągasz przychody, to powinnaś rozliczać się z fiskusem z uzyskanych dochodów, jak pozostali przedsiębiorcy osiągający dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej. Musisz zatem płacić podatek i prowadzić odpowiednią ewidencję – wyjaśnia Ministerstwo Finansów. Konsultanci firm kosmetycznych (np. AVON) kupują w firmie kosmetyki, które następnie sprzedają osobom trzecim. W efekcie zawartej uprzednio z firmą umowy, kupując w firmie kosmetyki, otrzymują rabat. Otrzymanie tego rabatu związane jest z faktem posiadania statusu konsultanta. Jedynie jego wysokość uzależniona jest od wysokości zrobionych w firmie zakupów. „Gazeta Prawna” otrzymała od Ministerstwa Finansów wyjaśnienie, z którego wynika, że źródłem przychodu z omawianego tytułu jest pozarolnicza działalność gospodarcza w zakresie handlu. Jednak – jak podkreślił resort – o zaliczeniu przychodów uzyskanych ze sprzedaży kosmetyków do przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej nie decyduje zarejestrowanie działalności usługowej w zakresie handlu w rejestrze przedsiębiorców. Zakres przesłanek pozwalających na zaliczenie przychodu uzyskanego ze sprzedaży kosmetyków do źródła przychodów i w konsekwencji uznanie osoby fizycznej za przedsiębiorcę wyznacza – zgodnie z ustawą z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.; dalej ustawa o PIT) – definicja pozarolniczej działalności gospodarczej. W wyjaśnieniach MF podkreślono, że skoro źródłem przychodów ze sprzedaży kosmetyków przez konsultanta jest pozarolnicza działalność gospodarcza, to osobę tę obowiązują takie same zasady rozliczania się z uzyskanych dochodów, jak pozostałych przedsiębiorców osiągających dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej. Dochód z działalności gospodarczej prowadzonej w zakresie handlu kosmetykami konsultanci będący przedsiębiorcami, którzy wybrali opodatkowanie na zasadach ogólnych zarówno według progresywnej skali podatkowej, jak i według 19-proc. stawki jednolitej, ustalają zgodnie z art. 24 ust. 1 i 2 ustawy o PIT. Odnosząc się natomiast do kwestii udzielanych konsultantom przez firmę rabatów, ministerstwo stwierdziło, że dla celów podatku dochodowego od osób fizycznych obojętna pozostaje wysokość udzielonego konsultantowi rabatu, skoro rabat ten nie generuje przychodu. W sytuacji natomiast, gdy konsultant sprzeda kupione od firmy kosmetyki po cenie ich zakupu, powstanie przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej. Z uwagi jednak na okoliczność, że kosmetyki sprzedawane są po cenie ich zakupu, to nie wystąpi dochód do opodatkowania podatkiem dochodowym. Z podobną sytuacją mamy do czynienia również wtedy, gdy zakupione w ramach pozarolniczej działalności gospodarczej kosmetyki nie zostaną sprzedane, lecz zużyte na własne potrzeby konsultanta (po dokonaniu odpowiednich zapisów w dokumentacji prowadzonej dla potrzeb działalności gospodarczej). SŁOWNICZEK Pozarolnicza działalność gospodarcza to działalność zarobkowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, prowadzona we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-9 ustawy o PIT. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
wyjaśnienie
przykład: ja kupiłam krem za 8 złotych a w katalogu on jest za 12 złotych i tyle mi zapłacono.
to dla mnie: 12 złotych to przychód 4 złote to dochód (różnica między 12 a 8) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ja osobiście mam działalność od lat - i min. również te kosmetyczne firmy mam ewidencjonowane w ramach tej działalności.
jak macie pytania - zadawajcie je tutaj. postaram się odpowiedzieć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
aja jak zwykle z innej beczki skoro znasz się na tych sprawach mogłabyś nam pomuc na wątku biżu? tam w wątku dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki rozpoczeła się dyskusja na temat dział gosp. i kas fiskalnych strasznie długo to trwa a niema konkretów jak jedna coś napisze to 5 innych mówi inaczej może ty się orientujesz i coś pomożesz?
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Podatki i działalność gospodarcza a być konsultantką !!!
Cytat:
Piramidy finansowe są nielegalne! Po trzecie zarobki nie sa wcale takie niskie ![]() Edytowane przez Barbara079 Czas edycji: 2008-06-18 o 12:56 Powód: dopisek ;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.