|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
żabki u Malucha - pomocy!!
Witam
Wmam dość poważny chyba problem. Mój dwuletni synek za nic w świecie nie chce myć ząbków. a psują się..oj psują. nie mamy już pomysłów jak Go zachęcić. Może któraś z Wizażystek coś doradzi?? ![]() Czekam z niecierpliwością |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: żabki u Malucha - pomocy!!
przerazilam sie bo tytul brzmi :"żabki .."
![]() dawac przyklad , niech sam wybierze szczoteczke ,kubek,sam niech naklada paste polecam elmex. potrafi plukac buzie? chwalic ,chwalic ,kupic szczoteczke dla misia ,ulubionej maskotki myjcie zeby razem nagrody ,chwalenie ,zachęcanie ,nie poddawanie sie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dlaczego Twój synek nie chce myć zębów?
czy ma niechęć do tej czynności czy po prostu nie potrafi tego robić? tak małe dzieci zazwyczaj lubią naśladować rodziców[nauka przez modelowanie] ,więc sprubój myć zęby razem z nim [ale tak trochę w formie zabawy na początku żeby ta czynność była dla niego przyjemna], jeśli to nie pomoże to pomyślimy co dalej zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja na szczęście nie mam tego problemu, wręcz przeciwnie, moja córeczka uwielbia myć ząbki, sama mi przypomina, a wszystko dzięki:
a) szczoteczka jest bardzo zachęcająca z misiem i taką fajną zatyczką b) pasta jej smakuje, dlatego ja bym nie polecała elmexa, bo jego smak nie jest za fajny dla dzieci, niektóre pasty są na tyle bezpieczne dla dziecka, że nawet jak zje to nie zaszkodzi, np Nenedent. c) wizyta u dentysty - kiedy córeczka usłyszała od "autorytetu", że ząbki trzeba myć i dbać to naprawdę poważnie się za to wzięła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
20 zl za paste wow !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() próbowaliśmy naprawdę wszystkiego. Naśladowanie - mnie, męża, mojej starszej Córki, pasty, szczoteczki (łącznie z silikonową na palce), elektryczną, mycie ząbków ulubionym pluszakom, opowiadanie o robaczkach które trzeba wygonić z ząbków.. wszystko pomagało dosłownie na chwilkę - dwa trzy razy mył i koniec. przy próbach mycia przeze mnie zaciskał ząbki i żadna siła nie była w stanie otworzyć - szczerze mówiąc nawet nie probowałam.śpiewanie podczas mycia..no ręce nam poadają. Z Córką nie miałam problemów tego typu, a tutaj..no i co jeszcze możemy wymyśleć??jak Go zachęcić?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Oj znam to znam tylko,że u mnie zawsze skutkowało właśnie śpiewanie.
śpiewałam piosenkę ''szczotko szczotko hej szczoteczko"(a raczej na jej melodie)przy czym zmyślałam tekst zawsze wymieniając imię dziecka.Maluch zasłuchiwał się w swoich przygodach i nie miał czasu na protesty.Może i u ciebie to poskutkuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nie napisałaś dlaczego nie chce myć ząbków czy wynika to z tego że ta czynność jest dla niego nieprzyjena czy może nie potrafi dobrze tego zrobić
mam pytanie jak wyglądało wspólne myćie??tzn mam na myśli jak długo[ile razy??] próbowaliście razem myć zęby pokazując synkowi jak to się robi???to dość ważne z mojej strony mogę polecić 1 ustalenie "rytułału wieczornego" czyli codzienne wykonywanie w tej samej kolejności czynności przygotowujących do snu czyli przypuśćmy wyciszanie po dobranocce, kąpiel , mycie ząbków, czytanie książeczki, przytulanie , spanie ,z tym że czytanie książeczki można potraktować jako "nagrodę" i można zakomunikować dziecku że nie możemy czytać książeczki do póki nie umyje ząbków [tylko w tym sęk że nie wiemy czy czytanie książeczek jest dla twojego synka czymś atrakcyjnym , ale Ty wiesz co lubi i możesz na tym się oprzeć] tylko podkreślam ta metoda wymaga od rodziców wiele cierpliwości i zapewniam że nie zadziała od razu [ ztesztą żadna metoda nie działa błyskawicznie] 2 możesz wprowadzić system nagród zrobić kolorową tablicę gdzie będziecie wpisywać kiedy chłopczyk umył ładnie ząbki możecie taką tablice przygotować razem za każde umycie ząbków dziecko dostaje znaczek a za uzbieranie np trzech znaczków jakąś większą nagrodę......ta metoda jest często stosowana ale ale ja jej osobiście nie lubię 3 spróbowałabym jeszcze raz z naśladowaniem tylko nie wiem jak to u was konkretnie wyglądało , no i bardzo ważne jest to dlaczego on nie chce myć tych zębów ........w tym wypadku ważna jest systematyczność i cierpliwość pomysł z robaczkami które trzeba wygonić jest bardzo dobry jeśli skutkował na trzy dni może trzeba było przypomnieć mu o tych robaczkach ale myślę że to zrobiłaś chyba........ kurde ciężko udzielać takich rad przez posty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Witam.
Tak więc w miarę po kolei: rytuały próbowaliśmy i poranne i wieczorne; właściwie codziennie próbujemy zachęcić by naśladował nas. Wczoraj zaczęłam Mu śpiewać właśnie "szczotko, szczotko..."...myślałam,ż e śmiechem się zajdzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
fajnie masz dużo inwencji
![]() widzisz to jest małe dziecko i on nie umyje ząbków tak jak dorosły [chodzi mi o dokładność jego ruchy będą nieprecyzyjne] myślę że zbyt wiele oczekujesz tzn za szybkich efektów[ hehehe nie napisałaś jak długo stosowaliście różne metody] bo jeśli chodzi o rytułały to sukces tej metody zależy od tego żeby ich przestrzegać [ a nie tylko próbować]i nie poddacać się porażkom bo przecież wiadomo że jednego dnia uda się wszystko świetnie a drugiego nie bardzo a trzeciego wcale dziecko podobnie jak człowiek dorosły ma lepsze dni i gorsze co niestety przyspaża dodatkowej pracy rodzicom]......tp samo tyczy sie nauki przez naśladowanie on music widzieć że dla was mycie zębów jest częścią codziennego życia ale to też wymaga trochę czasu....[dlatego nie zabardzo lubię metodę z tablicą bo po pewnym czasie nagrody które stosujesz nudzą się dziecku i cały czas musisz wymyslać coś nowego.....]napisałaś że wykożystujecie każda nadażająca się okazję aby mały podpatrywał siostrę może spróbujcie najpierw przyzwyczajać go tylko do wieczornego mycia w ramach rytułału i naśladownictwa nie wiem ile lat ma Twoja córka ma lat i czy razem ich kładziesz spać co do tablicy to możesz obok synka umieścic na niej córkę i pokazywać że ona np dostała ładny znaczek za umycie ząbków.....możliwości jest naprawdę wiele no z mojej strony to tyle powodzenia pisz jak Ci poszło pozdrawiam ![]() a jeszcze zapomniałam takie zmiany powinny być poprzedzone "umową" i rozmową z dzieckiem która powinna zakończyć się hmm jakby tu powiedzieć chęcią uczestnictwa dziecka z tej "zabawie" bo wiadomo jak nie będzie się chciał bawić to i tak nic z tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Paula, o jakiej pascie piszesz? Moj maly myje nenedentem lub elmexem i tyle nie kosztuja. Wynalazlas cos tak drogiego? Az jestem ciekawa
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja wina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
nie wiem co napisać..no porażka..na całej linii..chyba zostawię tak jak jest..może z czasem?jak nie za tydzień to za dwa?powoli?naprawdę nie wymagałam by mył "prawdziwie" ząbki
![]() ![]() nic to, nocnik też przez długi czas traktowal bardzo brutalnie ![]() ![]() pozdrawiam niemniej jednak jeśli któraś z Pań ma jakiś plan co do mycia ząbków..chętnie przeczytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
A moze SW. Mikolaj przyniesie szczoteczke?
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
jak to porażka??? przecież dopiero minęło ile??? 3 dni a wszystkie z wymienionych przez nas metod wymagają czasu.........
obawiam się że nie ma takiej metody, która podziałaby w ekspresowym tempie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Klara02 hmmm szczoteczka od dawien dawna jest w łazience
![]() ![]() ![]() ![]() idę spać, bo późno a "Terminatorek" za dwie godziny zrobi pierwszą pobudkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
to dobrze że się nie poddajecie
![]() ![]() więc powodzenia cierpliwości i konsekwencji pisz jak wyglądają postępy Twojego synka pozdrawiam was ciepło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
ja wiem, ze macie szczoteczke
![]() ![]() Jak po dobroci sie nie bedzie dalo, to trudno. Ja bym inaczej zadzialala. Np. wieczorynke ogladamy dopiero jak umyjesz zabki. I nie ma zmilujj sie! Jak pisala Neska, konsekwencja! Albo, jak nie bedziesz myl zabkow, nie bedziesz mogl jesc slodyczy (czy czegos tam ulubionego...). I obrazowo opowiedz jak to bakterie z malymi mlotkami robia dziury w zebach i trzeba je szczoteczka i pasta zamordowac...
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
witam.nic się nie zmienia. doszliśmy do wniosku,że musimy poczekać, pytać, zachęcać,nie zmuszać. CZEKAĆ. mamy nadzieję,że będzie podobnie jak z nocnikiem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Mawa, trzymaj sie. Tez mam w domu malucha indywidualiste... Zycie matki nie jest proste....
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
nic na siłe nie da sie zrobić. Dziecko tylko sie bardziej uprze i koniec. Moje na szczęście myja ząbki. Kupiłam kurke (minutnik) i odmierzamy czas. dzieci same biegna , żeby im nastawic te kurkę. A poza tym myja same więc nie wiem czy zeby domyte więc daję im jeszcze zymafluor ( preparat fluorowy) i jestem spokojniejsza. Narazie żadne (4 i 8 lat) nie ma próchnicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.