Jakie prezenty dla rodzinki? POMOÓŻCIE! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-02, 19:03   #1
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Question

Jakie prezenty dla rodzinki? POMOÓŻCIE!

Hello! Jest co prawda początek listopada, ale chciałabym już zacząć robić prezenty dla najbliższych. Mam kilka pomysłów jak, np.:
pot-pouri
perfumy domowej roboty
mydło domowej roboty
świeczka domowej roboty
pamiętnik
ludek z wełny
łapacz snów
itd.
Ale muszę uzbierać 22 prezenty conajmniej a nie chciałabym żeby prezenty powtarzały się. Więc jeśli moglibyście, pomóżcie. Zamieszczajcie tutaj przepisy na coś co może być prezentem dla najbliższych. Z góry wielkie, ogromne thx!

P.S. Jeśli chcecie mogę wam podać przepis na perfumy albo coś.
(Mo)Nik@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 19:08   #2
igusia13
Wtajemniczenie

Dot.: Jakie prezenty dla rodzinki? POMOÓŻCIE!

Hejcia ! Otóż pomysłów na prezenty jest mnóstwo . Ja lubie anioleczki , ramki , butelki , ciastka , kolczyki , mozna cos wyszyc itp . przeszukaj forum . nie dawno bylo kilka wątkow na ten temat . caluski pa
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 19:10   #3
igusia13
Wtajemniczenie

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...472272&v=2&s=0
oto kurs lepienia aniolka
Stary 2006-11-02, 19:29   #4
Justin_14
Zakorzenienie

Właśniee, skorzystaj z wyszukiwarki, są dziesiątki wątków na temat prezentów, można sie do nich dopisać, dziewczyny wtedy napewno pomogą
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 20:01   #5
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Justin_14 Pokaż wiadomość
Właśniee, skorzystaj z wyszukiwarki, są dziesiątki wątków na temat prezentów, można sie do nich dopisać, dziewczyny wtedy napewno pomogą
Dokładnie Ale co najważniejsze-zastanów się, czy ktoś faktycznie ucieszy się z łapacza snów i czy komuś przyda się ludek z wełny, i czy mydło domowej roboty nie zeschnie się w czyjejś łazience
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 20:06   #6
Justin_14
Zakorzenienie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;3007457]Dokładnie Ale co najważniejsze-zastanów się, czy ktoś faktycznie ucieszy się z łapacza snów i czy komuś przyda się ludek z wełny, i czy mydło domowej roboty nie zeschnie się w czyjejś łazience
[/QUOTE]
właśnie, właśnie, mnie np łapacze snów by nie satysfakcjonowały, z ładnych mydełek bym sie ucieszyła,z ludka z welny ani troche, pout pouri by mi sie wydało zbyt skromne, chociaż prezent to prezent i niby nie powinno sie narzekac, ale jak ktos zupelnie nie trafi w gusta to wiadomo, ze troche przykro
Stary 2006-11-02, 20:43   #7
Konto usunięte

Wszędzie pokutuje przekonanie, że prezenty własnoręcznie zrobione sa najładniejsze i najbardziej cenne. To jest prawda, jeżeli jeszcze do tego dołączymy przepiekne opakowanie... Ale nie należy zapominać o tym, że po pierwsze nie każdy lubi rzeczy hand-made, a po drugie każdy prezent, czy to kupny, czy zrobiony, powinień być przemyślany pod kątem gustów osoby, która ma go dostać, a po drugie albo musi być bardzo ładny, albo mieć znaczenie sentymentalne, albo musi być po prostu praktyczny
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-02, 21:40   #8
Justin_14
Zakorzenienie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;3007770]Wszędzie pokutuje przekonanie, że prezenty własnoręcznie zrobione sa najładniejsze i najbardziej cenne. To jest prawda, jeżeli jeszcze do tego dołączymy przepiekne opakowanie... Ale nie należy zapominać o tym, że po pierwsze nie każdy lubi rzeczy hand-made, a po drugie każdy prezent, czy to kupny, czy zrobiony, powinień być przemyślany pod kątem gustów osoby, która ma go dostać, a po drugie albo musi być bardzo ładny, albo mieć znaczenie sentymentalne, albo musi być po prostu praktyczny[/QUOTE]
Jeju, jakie my mamy podobne zdania
Stary 2006-11-03, 13:48   #9
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Tak prezenty powinny pasować do gustu, ale myślę, że mojej kuzynce spodoba się łapacz snów bo jest wierną fanką witch. Co do ludka z wełny to wygląda jak pompon z uszami i oczami i jest dla mojej 3-letniej siostry
Co do potpouri to myślę, że nie jest wcale skromnym prezentem. Będzie w ładnym, szklanym naczyniu może pomalowanym ładnie itd. W środku będą kamyczki itd.

A jeśli już mówimy o gustach to:
mój tata-wędkarz, aktualnie w szpitalu
mama-gospodyni
brat-żyje w komputerowym świecie, uwielbia mnie bić
babcia-bardzo wrażliwa, nieco przestarzała, ucieszyłaby się nawet z patyczka "własnoręcznie" przeze mnie ułamanego
babcia II-taka sama
dziadek-poeta, bardzo religijny i oddany ojczyźnie, zresztą jak babcie
wujków i ciotek nie będę opisywać, bo to za dużo czasu i zachodu.

A tak poza:
Moglibyście podać linki do fajnych pomysłów na prezenty? Mogą być z wizarza, bo ja przeszukałam cały wizaż i nic nie znalazłam.
Stary 2006-11-03, 13:51   #10
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez igusia13 Pokaż wiadomość
Hejcia ! Otóż pomysłów na prezenty jest mnóstwo . Ja lubie anioleczki , ramki , butelki , ciastka , kolczyki , mozna cos wyszyc itp . przeszukaj forum . nie dawno bylo kilka wątkow na ten temat . caluski pa
A tak wogóle to czy można malować butelki farbami plakatowymi? Czy potrzeba jakiś specjalnych?
Stary 2006-11-03, 15:36   #11
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Farby witrażowe do szkła bądź ceramiki lub Window art
Plakatówki zdecydowanie po pierwsze pod wpływem wody się zmyją po drugie są pylaste i brudzą po trzecie wynikające z 2 ścierają się ...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-03, 16:17   #12
Owieczka666
Wtajemniczenie

Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D

co do ludzika-pompona: kiedys uwielbialam takie rzeczy siostra napewno sie ucieszy dla babci mozesz zrobic ramke na zdjecia i wlozyc zdjecie rodzinki na pewno sie ucieszy jesli np umiesz szyc mozesz uszyc torebke dla mamy, czy zrobic cos z papierowej wikliny... ojcu mozesz dac krawat/skarpetki z wyszyta wlasnorecznie rybka, dla ciotek mozesz zrobic cos z bizu: kolczyki naszyjniki czy bransoletki...
Owieczka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-03, 16:54   #13
AnULka248
Zakorzenienie

Wąśnie... co do tych ramek itp... to mozecie mnie oswiecic bo juz dawno nie bylam na tym forum i nie jestem na czasie slyszeliście coś o technice FUNK ART??? albo ogółem coś o tym stylu...
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-03, 17:23   #14
Owieczka666
Wtajemniczenie

Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D

nie mam pojecia......szukalam w google ale tez nic nie ma
Owieczka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-03, 17:45   #15
igusia13
Wtajemniczenie

hejka . zamiast rozmawiac o gustach lepiej mozna by pomóc jesli juz ktos zalozyl wątek to nie psujmy go głupimi uwagami tylko starajmy sie aby rozwinąl sie dobrze i i byl poradą dla innych nowych ktorzy w tym momencie chcieli zakladac taki sam wątek . wiem zgadzam sie z wami jest mnostwo takich wątkow ale kazdy po jakims czasie konczy sie a święta coraz to inne .
Co do patyczków widzialam boską ramkę z patyczków do szłyków . postaram sie znalezc . ja malowalam szklo plakatowkami ale bardzo ciężko naprawdę jest aby bylo idealnie . lepiej window art . pozdrawiam
Stary 2006-11-03, 18:49   #16
Justin_14
Zakorzenienie

Ale Igo- podstawą jest to, ze my nie znamy rodziny Miniki i nie wiemy, z czego by sie ucieszyli, nawet po tym opisie trudno to poznać, każdy bliski co innego chce i co innego go ucieszy.

P.S. z wizażu
Stary 2006-11-03, 22:16   #17
Pogoda
Rozeznanie

(Mo)Nik@ możesz podać przepis na perfum domowej roboty

A z dorzucaniem pomysłów to z tego co mi teraz przychodzi do głowy do zagary np. z płyt CD (w słoneczny dzień tworzą na ścianach piękną tęczę)
Stary 2006-11-03, 23:23   #18
bewix
Zakorzenienie

GG do bewix

Ach, z tymi prezentami to co roku problem - podrzuccie coś fajnego sama skorzystam
biżu

galeria
bewix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-04, 09:52   #19
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Droga Pogodo!
Jasne, że mogę podać przepis na perfumy! Tyle, że nie są one ani zbyt tanie, ani zbyt szybkie. No i żeby je zrobić trzeba mieć alkochol salicylowy albo coś w tym stylu.
Materiały:
butelka z rozpylaczem
olejek eteryczny (lub jakieś inne zapachowe olejki)
alkochol salicylowy (czy coś w tym stylu)

Przygotowanie:
Do słoiczka słoiczka wlewamy alkochol i olejki eteryczne w proporcjach jakich chcemy (chodzi o to jak bardzo nasze perfumy będą pachnieć tym olejkiem). Na kilka tygodni zostawiamy w ciemnym pomieszczeniu (suchym!). Po tym czasie wlewamy nasz eliksir do buteleczki z rozpylaczem i gratulacje! Właśnie stworzyłaś swoje własne perfumy!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-04, 09:55   #20
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Cytat:
hejka . zamiast rozmawiac o gustach lepiej mozna by pomóc jesli juz ktos zalozyl wątek to nie psujmy go głupimi uwagami tylko starajmy sie aby rozwinąl sie dobrze i i byl poradą dla innych nowych ktorzy w tym momencie chcieli zakladac taki sam wątek . wiem zgadzam sie z wami jest mnostwo takich wątkow ale kazdy po jakims czasie konczy sie a święta coraz to inne .
Co do patyczków widzialam boską ramkę z patyczków do szłyków . postaram sie znalezc . ja malowalam szklo plakatowkami ale bardzo ciężko naprawdę jest aby bylo idealnie . lepiej window art . pozdrawiam
Wielkie dzięki za to co powiedziałaś. To mnie bardzo pocieszyło bo naprawdę nie wiem co zrobić. Ten pomysł z ramką dla babci jest super! Jak znajdę jakieś zdjęcie naszej całej rodzinki to zrobie to ramke! I dzieki za wskazówki co do tych butelek, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Gdzie kupić farby window art i ile one kosztują, bo jak wiecie chciałabym żeby te prezenty były jak możliwie najbardziej tanim kosztem
Stary 2006-11-04, 10:02   #21
bewix
Zakorzenienie

GG do bewix

Cytat:
Napisane przez (Mo)Nik@ Pokaż wiadomość
Wielkie dzięki za to co powiedziałaś. To mnie bardzo pocieszyło bo naprawdę nie wiem co zrobić. Ten pomysł z ramką dla babci jest super! Jak znajdę jakieś zdjęcie naszej całej rodzinki to zrobie to ramke! I dzieki za wskazówki co do tych butelek, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Gdzie kupić farby window art i ile one kosztują, bo jak wiecie chciałabym żeby te prezenty były jak możliwie najbardziej tanim kosztem
Farby sa w różnych sklepach papierniczych i plastycznych a nawet w hipermarketach cena ok 6,50 za buteleczke konturówka jest minimalnie droższa...a teraz na świeta polecam farby z brokatem oraz złotą.
biżu

galeria
bewix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-04, 10:22   #22
Pogoda
Rozeznanie

Hm, ja dla babci zrobiłam zdjięcia w antyramie, moje i rodzeństwa wkomponowane w łąkę z kolorowego papieru. Oczywiście była bardzo zadowolona, twojej też by się pewnie podobało
Stary 2006-11-04, 13:19   #23
igusia13
Wtajemniczenie

ah nie ma za co w końcu trzeba sobie pomagać . rozumiem cię Justin14 ale jak nie podoba ci sie ten wątek to nie psuj go tylko omiń i wejdz na inny ktory ci sie podoba . a ten zostaw tym ktorzy mają chęc tu wpadac .

Jak obiecalam podaję wątek z rameczkami :
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=ramki

Są tu fajne zdjęcia itp .. Pozdrawiam
Stary 2006-11-04, 15:33   #24
mala2806
Zadomowienie

Jeśli umiesz szyć to dla mamusi-gospodyni zrób jakiś śmieszny fartuszek z wyszytym napisem...
Dla cioci możesz zrobić szaliczek
Dla babci hm... duże zdjęcie w szlanej ramce na której namalujesz coś farbkami window-art
Myślę, że warto też pomyśleć nad fajnymi opakowaniami, gdzieś tu na forum byl o tym wątek
mala2806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-04, 15:50   #25
Justin_14
Zakorzenienie

Cytat:
ah nie ma za co w końcu trzeba sobie pomagać . rozumiem cię Justin14 ale jak nie podoba ci sie ten wątek to nie psuj go tylko omiń i wejdz na inny ktory ci sie podoba . a ten zostaw tym ktorzy mają chęc tu wpadac .

Jak obiecalam podaję wątek z rameczkami :
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=ramki

Są tu fajne zdjęcia itp .. Pozdrawiam
Igusiu- proszę o jedno, mogę myśleć co chcę, i mogę to tu powiedzieć- nie neguj mnie za każdym razem, każdy ma prawo wydawać własna opinię, zreszta akurat krytykujesz mnie a nie np. Paranoję.

Stary 2006-11-04, 16:32   #26
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mala2806 Pokaż wiadomość
Jeśli umiesz szyć to dla mamusi-gospodyni zrób jakiś śmieszny fartuszek z wyszytym napisem...
Dla cioci możesz zrobić szaliczek
Dla babci hm... duże zdjęcie w szlanej ramce na której namalujesz coś farbkami window-art
Myślę, że warto też pomyśleć nad fajnymi opakowaniami, gdzieś tu na forum byl o tym wątek
Świetnu pomysł! Ten fartuszek to doskonały pomysł! Jak znajdę dobry materiał to zrobie taki mamie.
Stary 2006-11-05, 13:19   #27
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Justin_14 Pokaż wiadomość
Igusiu- proszę o jedno, mogę myśleć co chcę, i mogę to tu powiedzieć- nie neguj mnie za każdym razem, każdy ma prawo wydawać własna opinię, zreszta akurat krytykujesz mnie a nie np. Paranoję.

Ej, ładnie to tak zrzucać odpowiedzialność na kogoś innego?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-05, 13:56   #28
elianka
Zakorzenienie

ja mam zamiar zrobić swojemu dziadkowi- emerytowaneu nauczycielowi dekupażowy organizer na biórko, wójkowi- wędkarzowi pudełko w rybki na haczyli i błystki ( czy coś tam) a cioci komplet hand madee mydełek w koszyczku z papierowej wikliny ewentualnie komplet dwóch świec+podtawka z tym samym motywem. Poza tym po jednej własnoręcznie ozdobionej bombce.
Stary 2006-11-06, 14:13   #29
SoCeK06
Raczkowanie

Po pierwsze justin14 wiem że masz prawo do pisania tutaj i mówienia czego się chcę . ale kiedy naprzykład JA wchodzę na taki wątek i widze że zamiast porad są niepotrzebne nikomu i głupie uwagi to szlak mnie trafia . przepraszam że to mówię ale umiar musi być . Co by było gdyby mimo iż jest demokracja kazdy robil co chcial ? Widzisz . masz dowód . ludzie wiedzą że trzeba czasami zacisnąć zęby . pozdrawiam

Co do paranoji - nie mam do niej nic bo to najczęściej zaczynasz takie rzeczy .

ale nie mam zamiaru się z tobą kłócić . - przecież kazdy jest tutaj naszym kolegą lub koleżanką i ja tak ciebie traktuję .
Stary 2006-11-06, 14:17   #30
SoCeK06
Raczkowanie

właśnie, właśnie, mnie np łapacze snów by nie satysfakcjonowały, z ładnych mydełek bym sie ucieszyła,z ludka z welny ani troche, pout pouri by mi sie wydało zbyt skromne, chociaż prezent to prezent i niby nie powinno sie narzekac, ale jak ktos zupelnie nie trafi w gusta to wiadomo, ze troche przykro

To twoja wypowiedź i nie byla zbyt pocieszająca . monike nie obchodzi to zbytnio co ci sie podoba a co nie ! no nie ?

Chyba że obchodzi

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości