|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ciasteczek czas nadchodzi
Podaje sprawdzony przepis na dobre ciasteczka, ktore chetnie piecze ze mna moja 3 letnia corka
3 ugotowane zoltka 20 dkg maki 20 dkg masla 10 dkg cukru pudru zoltka rozetrzec i wymieszac z pozostalymi skladnikami, wlozyc na 2 godziny do lodowki, rozwalkowac i wycinac foremkami ciasteczka . Piec ok.15 min- maja sie lekko zarumienic.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: ciasteczek czas nadchodzi
ja pieke w temperaturze 180°,nie mam termoobiegu.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A jaki mają smak? Taki maślany? I czy są to kruche ciasteczka?
A rozcierasz drewnianą łychą czy mikserem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
oo ja właśnie takowe dziś upiekłam na deser, tylko do połowy ciasta dałam skórkę cytrynową, a do reszty kakao... bardzo smaczne wyszly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
zoltka rozcieram widelcem i dalej to juz rekoma, a sa to ciasteczka kruche
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ah, dziękuję za odpowiedź, bo ja odrazu pomyślałam o misce i ucieraniu okrągłą łychą. A jeszcze pytanie: masło zimne jak przy wyrabianiu kruchego czy miękkie (no bo skoro wyrabiać łapkami...). Pytam o szczegóły, bo szukam właśnie sprawdzonego przepisu na zwyczajne maślane kruche ciasteczka. Kiedyś moja babcia piekła takie, wycinała szklanką z ciasta kółeczka, czasem smarowała wierzch dżemem...w każdym razie chciałabym sprawić mojej rodzince miłą niespodziankę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
brzmi pysznie i co najwazniejsze latwe do przygotowania, napewno sprobuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Robię podobne ciasteczka, ale z żółtkami surowymi. Są pyszne, ale cóż szkodzi poeksperymentować z inną wersją przepisu.
Ciastka maślane 20 dag masła, 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka Twarde masło posiekać z przesianą mąką wymieszaną z cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto (zwykle nie brukam sobie rąk tą żmudną czynnością tylko wrzucam składniki do malaksera i w mgnieniu oka mam gniota idealnego). Ciasto należy owinąć w folię i wstawić do lodówki. Po jakiejś godzinie rozwałkować na grubość ok.0,5 cm, następnie wykrawać literatką albo foremkami do ciasteczek. Ciasteczka można posmarować białkiem i posypać cukrem (ja tego procederu nie uprawiam). Piec na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
W ogóle nie radzę sobie z kruchym ciastem
![]() Kiedyś próbowałam szarlotkę na kruchym cieście, teraz te ciasteczka i w obu wypadkach ciasto wyszło kleiste i zupełnie nie nadawało się do wałkowania. Boję się dosypywać mąki, żeby jakaś klucha nie wyszła, z drugiej strony moje ciasteczka kładłam ręką jak papkę, a w piecu urosły, posklejały się ze sobą i spaliły na brzegu. Fatalna sprawa. Dziewczyny, ile minut można wyrabiać kruche ciasto i jak podsypywać mąkę (do ciasta czy na stolnicę)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przy kruchym zasada jest prosta: im krócej wyrabiane, tym lepiej i z maką też oszczędnie, bo wyjdzie za twarde.
Jeśli bardzo Ci się klei, syp odrobinę mąki na stolnicę. Ja dodatkowo przed zagniataniem płukam ręce pod lodowatą wodą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ponieważ jestem uparta, będę probować dopóki się nie uda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mam tylko mikser do ubijania
![]() Nawet nie jestem pewna czy malakser to takie urządzenie z michą i mieszadłem elektrycznym, jakie często stosuje Pascal czy może coś innego... Ale popróbuję 20 razy i może jakoś się "wyrobię", bo ja po prostu daję za mało mąki. Bo masło mam twarde z lodówki, heh nawet nóż sobie schładzam. Dziękuję Wam za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
ojjj az mi slinka cieknie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też trzymam za Ciebie kciuki Moniu, bo z doświadczenia wiem, że jest to jednak swego rodzaju przedsięwzięcie, jeśli człek musi polegać tylko na sile rąk własnych ![]() ![]() O ileż ja się naklęłam nad stolnicą w erze przedmalakserowej ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Pierwszy dzień próby z wyrabianiem ciasta, tylko że na ciasteczka serowe, mogę uznać za udany
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Szkoda, że nie ma zdjęcia, to byś Moniu mogła galerię ciasteczkowych postępów zrobić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
żebym ja wiedziała ile to 10dag... 30 dag... ile to w szklance będzie?? bo się nie orientuję w tym
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.
Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml. Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5 ml. Produkty: 1) łyżeczka 2) łyżka 3) szklanka Bulion 5g 15g 250g Bułka tarta 3g 8g 150g Cukier kryształ 5g 15g 220g Cukier puder 3g 10g 200g Kakao w proszku 2g 5g - Kasza gryczana - 20g 200g Kasza manna - 15g 180g Majonez 4g 12g - Masło 4g 10g - Mąka pszenna 3g 10g 170g Mąka ziemniaczana 3g 9g 220g Mleko 5g 15g 250g Olej 4g 13g 220g Proszek do pieczenia 3g 10g - Przecier pomidorowy 5g 15g - Ryż 5g 15g 220g Smalec - 20g - Śmietana 5g 12g 220g Wiórki kokosowe 5g 10g - |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
lullaby22 - dziękuję ślicznie
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
fantastyczne zestawienie, dziękuję, na pewno się przyda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam robić ciasteczka z moim dzieckiem, ma zajęcie i rozwija swój mózg i wyobraźnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.