![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Baseny termalne na Słowacji-Besenova,Oravice,L. Mikulas i inne,wątek zbiorczy
hej, wybieram się na Słowację tego lata i... kompletnie nie wiem nic na ten temat
![]() Czy któraś z was była może nad gorącymi źródłami? Czy jest sens jechać tam "w ciemno"? Jak wygląda sprawa z noclegami? Jeżeli ktos się orientuje/był, słyszał- proszę o jakieś info ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-11-29 o 21:19 Powód: zmiana tematu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Podróżniczka
|
Dot.: Słowacja- gorące źródła
Przekopiuje Ci tutaj moja wypowiedz z innego watku, co nieco wzbogacona o inne informacje
![]() Polecam okolice Liptowskiego Mikulasza. W oklicy m.in. wiele ciekawych szlakow, piekne jaskinie, aquapark tatralandia, kilka innych kapielisk, w Demianowskiej Dolinie gora Chopok, przepiekne widoki ![]() Ogolnie polecam Slowacje bylam tam wiele razy i kazdy wypad wspominam bardzo milo. Mozna polaczyc tu bierny wypoczynek na termanych kapieliskach z chodzeniem po gorach. Oprocz tego jest wiele zamkow, ktore sa dobrze zachowane i ktore warto zwiedzic. ![]() Na Slowacje polecam BP Logostour maja bogata oferte do tego kraju. http://www.logostour.pl/index.php/ka...2006/Slowacja/ A tu masz link jesli chcialabys zamawiac noclegi sama, kilka linkow do pensjonatow : http://vratna.hej.pl/atrakcje/mi_lmi.htm - na dole strony [Liptowski Mikulasz] Polecam rowniez wyjazd na Slowacje na wlasna reke, znalezienie hotelu w internecie i zamowienie miejsca przez karte zamieszczona na stronie, lub bezposrednia komunikacje z hotelem. Nie powinno byc problemow z jezykiem ![]() EDIT: Co do innych kapielisk na Slowacji to polecam: Vrbov - jest to mala miescinka z termalnymi zrodlami, niegdys ostro 'pachnacych' siarka ![]() ![]() Liptovski Jan i tam hotel Maj.Polozony przy kapielisku, malo atrakcyjnym, ale dobre miejsce wypadowe w ciekawa okolice. Do aquaparku Tatralandia w Liptovskim Mikulaszu jest okolo 15 km. Bojnice - bardzo ladne i zadbane kapielisko, praktycznie zaraz obok pieknego zamku ![]() Ceny zakawaterowania naprawde nie sa wielkie, za tydzien. moze to byc od 500-800 zl. w dobryn standardzie z wyzywieniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dzięki za szybką odp!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hej! Tez bylam w Liptowskim Mikulasu i wspominam ten pobyt wspaniale. Czysto i pieknie. Zrodla sa cudowne chociaz radzilabym Ci unikac basenow w zamknietych pomieszczeniach zasilanych woda z tych zrodel (sa w niktorych hotelach). Sa to zrodla siarczanowe wiec wydziela sie tam siarkowodor i w takim basenie mozna kapac sie tylko godzine (bylam na takim gdzie jak sie potem okazalo jakas babcia przecholowala i znalezli ja potem martwa
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Tutaj masz jeszcze troche info na temat okolic: http://www.herkulesexpress.pl/slowac...v/jaskinie.php - jaskinie o ktorych pisalam powyzej, znajduja sie w okolicach Liptowskiego Mikulasza http://www.slovakiatourism.sk/articl...ory=56&lang=pl - Liptowska Mara, czyli jezioro niedaleko Liptowskiego Mikulasza. Kiedys bylo bardzo atrakcyjne, czyste. Teraz troche poroslo glonami, nie wyglada tak jak kiedys. http://www.slovakiatourism.sk/articl...ory=56&lang=pl - opis tatralandii http://www.tatralandia.sk/ - strona aquaparku Tatraladnia kolo L.Mikulasza EDIT: Zapomnialam o Besenovej ![]() http://www.besenova.com/ - ladne kapielisko, rowniez w okolicy L. Mikulasza. http://vratna.hej.pl/atrakcje/kt_bes.htm - strona z opisem miejscowosci. Same kapielisko jie jest zbyt ciekawe, oklica rowniez, niedaleko znajduje sie zamek, a wlasciwie dworek Ruzomberok. EDIT2: jeszcze jeden link o Besenovej ![]() http://www.herkulesexpress.pl/slowac...a.php#besenova Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-07-25 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Parę razy w roku jestem w Besanovej i polecam 100%,natomiast Vrbov-tragedia,zwłaszcza jeśli chodzi o kradzieże
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Zgadzam sie, ze mniej Polakow bedzie w poludniowo-zachodniej czesci, dalej od granicy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja polecam w Liptovsky Miklus
Tatralandie , jak ktos chce moge podac namiar na bardzo l;adna kwatere za male pieniadze w okolicy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
www.svarny.sk
gorąco polecam ten pensjonat, jest 3km od Besenovej, super warunki za naprawdę rozsądną cenę.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
koniecznie trzeba zwiedzić jasknię, których na Słowacji jest mnóstwo. W okolicach Liptowskiego Mikulasza też.
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dodam jeszcze Vyzne Rużbachy, mała mieścinkę, ale barrdzo ładną, z kompleksem basenów, w tym jeden z wodą ok. 34 stopnie i biczami wodnymi. Kwaterę można znaleźć już za 30 zł/osoba, hotele trochę droższe, ceny od 1000 sk.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
No i oczywiście będąc na Słowacji opijam się na maxa Kofolą. To taka ich kola ale o niebo lepsza od cocacoli i pepsi. Polecam jedzenie w restauracjach jest na prawdę tanio. My zjadaliśmy obiad dwudaniowy za 99 sk, albo wielką pizze za 135 sk. Do tego piwo koniecznie Złoty Bażant Tmavay, bo w Polsce takiego nie ma.
chciałabym tma znowu jechać, choć wrócliśmy niecałe 2 tygodnie temu ... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Z Tatrami to masz rację w 100%, ale przyznaj że czasami kiedy widzimy zachowanie naszych pobratyńców to trochę wstyd ![]() Pozdrawiam bynajmniej nie pesymistycznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
Podróżniczka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zgadzam sie ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Faktycznie na Słowcji jest wielu Cyganów. Przecież jeszcze kilkdziesiąt lat temu niektóre miasteczka były wyłacznie cygańskie np. Rużomberok.
Wiecie, jeśli chodzi o te kradzieże to ja nie zauwazyłam żeby to była jakas plaga, na basenach sązazwyczaj szafki zamykane na czipa, którego nosisz na ręku, więc o rzeczy nie musisz się martwić. Ale też będąc na plazy nic nam nigdy nie zginłęo, choć zaostawailiśy i plecaki i leżaki i okulary i książki. Ja generalnie bardziej obawiam siękradzięy w Polsce niż za granicą.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Faktycznie, czipy są w tych większych basenach Beszeniowa, Tatralandia.
Może po prostu miałaś jakieś super modne klapki i ktoś się na nie połasił ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do wyjazdu.... musimy się db zastanowić z Moim, bo oglądając ogłoszenia - jest tego masa. Dziękuję za każdą opinię i uwagę! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Swoją drogą to czy ubezpieczacie się dodatkowo na tzw. turystykę pieszą? Dziś przeczytałam o kosztach którymi obciążyli Polaka za usługi medyczne i....po prostu szczęka mi opadła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-07-28 o 10:03 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
My się nie ubezpieczamy dodatkowo gdy wyjeżdzamy za granicę. Po prostu idziemy do NFZ i tam jakas miła (lub niezbyt miła) pani wydaje nam Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego za darmo oczywiście.
To tak zawsze na wszelki wypadek, choćdzięki Bogu nigdy nie musieliśmy z tego korzystać.
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
cz.mamba właśnie od 1.07 br. to na Słowacji nie wystarczy (za wszystkie usługi medyczne udzielone na szlakach górskich trzeba płacić)Stąd moje ?
Całe szczęcie znaleźliśmy juz coś odpowiedniego dla naszej rodzinki,choć mam nadzieję że się nie przyda ![]() Edytowane przez LEW Czas edycji: 2006-07-30 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Nie wiedziałam, ale to nic, bo my się na wysokie góry nie zapuszczamy. Na Fatrę ani na Chopok nie wchodziliśmy, a w niskich górkach raczej trudno o jakiś karkołomny wypadek
![]() no ale oczywiście jesli jesteście wielbicielami wspinaczek to zawsze lepiej mieć coś "na wszelki wypadek" Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Mam ? z innej beczki. Po kilkudniowym moczeniu w źródłach termalnych(zwłaszcza siarkowych i tych z wysoką temperaturą) stroje kąpielowe tracą kolory , (żeby nie mówić o tym że wyglądają jak brudne
![]() Macie na to jakis sposób czy po prostu po wakacjach hop...., do śmietnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
LEW!
Na to, że stroje tracą kolor w kąpielach w gorących źródłach nie ma sposobu. Te zabarwienia się nie spieraja, więc najlepiej po prostu wziąć stary strój, albo taki do którego nie jest się przywiązanym no i oczywiście nie taki, na który wydaliśmy połowę lipcowej wypłaty ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Chyba masz rację
![]() ![]() Jakbym przeszła conajmniej agresywną biegunkę ![]() Na drugi dzień wchodziłam do basenów od strony szatni hotelowej ,żeby tylko nikt mnie nie widział ![]() Jednak na forum podróżniczym(nie pamiętam gdzie ![]() A juz myślałam ,że jestem jakaś felerna czy coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Absolutnie nie jesteś feralna!!
Mój błekitny kostium po moczeniu się w basenie lekko zrdzewiał, spodenki mojego męża - granatowe spłowiały. Więc , cóż?? Może wypadałoby topless?? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam Was wszystkie ,zaczynam pakowanie ![]() ![]() Zapomniałam + że po drodze sprawdzimy czy z tymi myszami w Kruszwicy to nie bujda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Oo gorące źródła, super sprawa
![]() O noclegach tam niestety nic nie wiem, bo ja na Słowacje mam jakieś 1,5 godziny autem, więc to taka jednodniowa wycieczka ![]() Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Lew, moja droga!
Życzę miłego wypoczynku. Tylko nie pakuj zbyt wielu ciuchów, ja na tydzień spakowałam walizę ciuchów, no i oczywiście nosiłam tylko spodenki z sukienką na zmianę. Ani razu nie założyłam swetrów, które wzięłam ze sobą. Nie wspomnę już o 4 parach butów, które zawalały bagażnik naszego autka i nawet ich nie wyciągnęłam, bo nosiłam tylko klapki, taki był upał. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.