|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kiedy piec sernik
czesc.na wigilie postanowilam 1 raz zrobic sernik.i nie wiem kiedy go zrobic.czy musi byc pieczony w niedziele czy tez spokojnie moge o upiec w sobote-no i gdzie go przecjowywac?w lodowce czy lepiej np na chlodnym ganku?pozdrowionka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kiedy piec sernik
Ja swój upiekę albo w piątek albo w sobotę, jeszcze nie ułożyłam sobie harmonogramu robót
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja zawszze sernik piekę dzień przed podaniem. Przechowuję pod ściereczką. Myślę że ganek będzie dobrym miejscem ale lodówka to zły pomysł.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moje serniki sa troche czasochlonne, wiec pieke je zazwyczaj dwa dni przed. I zgadzam sie, ze lodowka to nie jest dobre miejsce dla sernika. Najlepszym bedzie wlasnie chlodny ganek albo balkon. Ja swoje wypieki wyciagam z blaszki( mam stare formy), bo nasiakaja smakiem metalu, szczegolnie serniki. Ale niektorzy tego nie czuja. Udanych wypiekow!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Upiekę w sobotę, na szczęście mam przepis na bardzo prosty i mało pracochłonny sernik, zawsze dotąd wychodził. Z tego co wiem sernika nie powinno przechowywać się w lodówce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Niedawno upieklam sernik z brzoskwiniami wg przepisu Boniulki
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=sernik Rodzince bardzo zasmakowal i stwierdzili, ze upieke go tez na Swieta. Troche sie boje, ze moze sie nie udac ![]() A piec bede raczej w sobote.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wprawdzie u nas na Święta nie pieczemy sernika, ale jesli chodzi o czas pieczenia, to również radzę dzień przed
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dzień przed, tak jest
![]() tak jak polecała któraś wizażanka, wyjść z nlaszki przełożyć na szeroką tacę i pod ściereczką w chłodne miejsce, balkon, ganek, tylko żeby deszcz nie zalał ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja mam bardzo fajny przepis na sernik z brzoskwiniami. Prosty i w miarę szybki. Jeśli któraś z Wizażanek chciałaby to mogę go tutaj wklepać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Oooo sernik z brzoskwiniami,pycha,tez bede go robic na swieta ,mam zamiar go upiec w sobote
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Faktycznie pyszny jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
W wigilię lepiej nie zawracać już sobie głowy pieczeniem sernika, tym bardziej, że lepszy jest gdy nieco odstoi swoje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pierniczków już sie nie mogę doliczyć! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
![]() Trzeba przyszykować jeszcze lepszą kryjówkę na sernik niż na prezenty (te mogą leżakować nawet w cieple ). Swoją drogą najgorsze, że nie można ciast ukryć przed sobą, a opanować się trudno ![]() ![]() U mnie problem jest z kruchym ciastkami (pierniczków nie potrafię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
ja upieke w niedziele, nic nie szykuje na wigilie więc będę miała dużo czasu, akurat do poniedziałku zdązy się schłodzić i będzie w sam raz na święta
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Serniczek upieczony, stygnie w piekarniku. Co niektórych już musiałam szmatą odganiać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Oszsz to są łakomczuchy, prędzej padną plackiem
![]() Szybko "opędziłyśmy" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasło na dziś i jutro - na straży sernika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
witam,ja bede piekla jutro bo dzis piekarnik byl zajety pieczeniem mies,rowniez posiadam ten przepis z brzoskwiniami ale jednak w swieta trzymam raczej sie tradycji i pieke wsumie ten sam tylko ze zamiast brzoskwin to dodaje do sera troche rodzynek i skorki pomaranczowej,a ser tylko i wylacznie w wiaderku ,,delfiko,,moj ulubiony i sprawdzony od kilku lat
![]()
![]() |
#20 |
BAN stały
|
My dzisiaj robiliśmy sernik z wiórkami i trzymamy go w chłodnym miejscu,by nie wysechł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze trzymam blachy przy balkonie-chłodem zalatuje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
U mnie w piekarniku siedzi sernik z broskwinkami, pianką i startym na grubych oczkach ciastem na wierzchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.