|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Co zrobić aby kalanchoe znów zakwitło?
Moje kalanchoe rok temu kwitło,miało piękne,czerwone kwiatuszki.
Od tamtego czasu,kiedy przekwitło-rośnie bardzo szybko ale są to już same liście. Macie jakieś sposoby,aby znów pojawiły się kwiatki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co zrobić aby kalanchoe znów zakwitło?
ten kwiat jest straszny..!
mam w domu dwa.. jak kupowalam wygladaly cudne.. ale tak jak piszesz..pozniej kwiaty przekwitaja i dupa..same zielone liscie..:/ w necie znalazlam.. Gdy kalanchoe przekwitnie... ... przycinamy łodygi tuż nad pierwszą parą liści i umieszczamy roślinę w chłodnym (ok. 10 st. C) i jasnym, choć nie nasłonecznionym miejscu. Podlewamy co dwa tygodnie. Po miesiącu przesadzamy do większej doniczki i przenosimy na słoneczny parapet. Do końca lata co 3-4 tygodnie dokarmiamy nawozem dla sukulentów. Aby kalanchoe ponownie zakwitło, przez 40 dni zasłaniamy je przed światłem, np. nakrywając kapturkiem z czarnego papieru. Tej uciążliwej czynności można uniknąć, jeżeli w grudniu lub w styczniu roślina będzie stała na parapecie okna osłoniętego od strony pokoju grubą zasłoną, nieprzepuszczającą światła elektrycznego. Kalanchoe powinno wówczas zakwitnąć na przełomie lutego i marca.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam takie strony :
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,2396228.html http://www.terrarium.com.pl/zobacz/k...anchoe-50.html http://www.gazetagazeta.com/artman/p...le_11868.shtml Może się przyda ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dziekuję Wam bardzo
![]() A może któraś z Was ma lub miała podobny problem z kalanchoe? Boję się,że przy moich zdolnościach to roślinka zamiast zakwitnąć-zwiędnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
http://www.kupkwiaty.pl/artykuly/kal...ldiana/16.html
Tutaj jest napisane, że gdy po kwitnieniu występują tylko drobne liście roślina wymaga po prostu przesadzenia ![]() Podobnie na jednej z wyżej podanych stron. Ja nie miałam nigdy tej rośliny, ale możesz zapytać na forum dla ogrodników. Może mniej Cię znają, ale (być może) więcej wiedzą ![]() http://forumogrodnicze.info/ - w wyglądzie nawet troszkę wizaż przypomina. ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Oooo,dziękuję
![]() Wiesz,ona-roślinka,ma ładne liście. Zielone,żadnych skaz,żadnego opadania. Ja nawet się nie staram-a kwiaty mi ładnie rosną zawsze. Nieświadomie mam do nich dobrą rękę. Jednak boję się mojego kwiatka uszkodzić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Poradzisz sobie
![]() Nie bój się tylko spróbuj - ja wiem, że nic mu się nie stanie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Będę próbować.
Jutro wyniosę go do takiego chłodniejszego pokoju-trzymajcie kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]() swojego odmładzam co roku.Po przekwitnięciu obłamuję wierzchołki kwiatka tak żeby mieć kilka sadzonek.Wsadzam je do podłużnej doniczki,takiej od kaktusów i czekam kiedy się przyjmą.Bardzo szybko się ukorzeniają i zaczynają rosnąć.KIedy już "na moje oko"są to sadzonki sporawe i bezpieczne co jakiś czas(kiedy akurat przypomni mi się) urywam większość sożków zrostu.Dzięki temu kwiatek nie rośnie gwałtownie w górę a ładnie się rozkrzewia,póżniej natomiast ma więcej pędów z kwiatami.I czy chcę czy nie zawsze ładnie mi kwinie i nie"buja" ku górze.W tej chwili mam w jednej donicy dwa kolory i naprawdę wygląda to super zwłaszcza zimą .Zdjęci niestety nie wstawię bo jeszcze nie rozpracowałam tego .Życzę powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Olu,jako doświadczona hodowczyni ![]() Kwiatek rośnie ładnie,ma piękne listki-ale kwiatków ni widu ni słychu... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Może zaczekaj jeszcze do marca?Jakby kwiat nie zakwitł i wtedy porostu go odmłódż.Tzn. ze starej roślinki uszczknij sobie kilka sadzonek (najlepiej z górnych partii kwiatka,w których łodygi nie są zdrewniałe) i zasadż je najlepiej odrazu do ziemi.Ja zawsze robię kilka takich "flansów",a nóż któryś się nie przyjmie.W doniczkę wsadzam zawsze po kilka,dlatego póżniej kiedy się rozrosną to mam fajny busz w doniczce.Jak już Ci się przyjmą i będziesz widziała ,że rosną w górę to odczekaj np.ze 3-4miesiące aż roślinka się ukształtuje i zaczni delikatnie obrywać stożki wzrostu,czyli takie dwa maciupkie listeczki na samych wierzchołkach każdej łodygi.Nie muszą to być wszystkie "czubki"-ja robię to wyrywkowo,tak jak mi ręka poleci.Dzięki temu jak już pisałam roślinka fajnie się rozkrzewia i ma póżniej więcej pędów z kwiatami.I takie zabiegi zrób ze trzy lub cztery w ciągu całego okresu od posadzenia do np września.A póżniej czekaj cierpliwie aż zacznie kwitnąć.Suche kwiaty zawsze ósówaj,będzie kwitł dłużej,kiedy już całkowicie przekwitnie odłam całą łodygę na której były kwiaty -będzie szansa,że pobudzisz go do ponownego kwitnienia.Ja swoją kalanchoe odmładzam co roku.Czyli zawsze po przekwitnięciu obłamuje wszystkie potrzebne mi sadzonki ,starą wyrzucam i ukorzeniam młode.Dzięki temu na oknie mam zawsze fajne,zielone drzewko a nie zżółkkłe opadające listki i zdrewniałą łodygę.Dodam,że doniczka stoi zawsze na parapecie.
W tamtym roku zaryzykowałam tak z gwiazdą betlejemską i w tym roku zakwitła fakt,że dopiero teraz ale mam własną gwiazdę.Więc skoro Twoja kalanchoe nie kwitnie to może warto zaryzykować?Najwyżej stary kwiat zostaw jeszcze w doniczce na wypadek gdybyś miała problem z młodymi. Nie wiem czy jaśniej ale się starałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Będę czekać do marca-bardzo Ci dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
![]() Może twoja chce żeby ją przyciemnić?Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli co,wynieść do ciemności? Podlewać normalnie? I w marcu zacząć proces o którym pisałaś wcześniej,tak? A kiedy mogę ją wystawić znów do światła? Ja już ją kiedyś "zaciemniałam" ale jak widać nic z tego nie wyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Hm...Skoro ją już zaciemniałaś i nic z tego nie wyszło to myślę,że warto poczekać do marca i ją odmłodzić przez ucięcie górnych części roślinki.Ja swoją podlewam normalnie .Nie zalewam jej i nie przesuszam -kwitnie.
Z tym zaciemnianiem to dla mnie też nowość.Mój kwiwtek stoi na parapecie i nic z tego nie robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Kalanchoe nie chce kwitnąc...
Witam. W zeszłym roku, w lutym dostałam dwie sadzonki kalanchoe. Slicznie wtedy kwitły (jeden na czerwono, drugi różowo), miały ok. 10 cm wysokości. Do dzisiaj kwiatki nie zakwitły ponownie, sa za to bardzo wysokie ( jeden z nich ma 30 cm). Co zrobić żeby kalanchoe znowu mi zakwitło? Dodam jeszcze, że podlewam je regularnie (co sobotę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kalanchoe nie chce kwitnąc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kalanchoe nie chce kwitnąc...
[QUOTE=anitka93;11778537]Witam. W zeszłym roku, w lutym dostałam dwie sadzonki kalanchoe. Slicznie wtedy kwitły (jeden na czerwono, drugi różowo), miały ok. 10 cm wysokości. Do dzisiaj kwiatki nie zakwitły ponownie, sa za to bardzo wysokie ( jeden z nich ma 30 cm). Co zrobić żeby kalanchoe znowu mi zakwitło? Dodam jeszcze, że podlewam je regularnie (co sobotę
![]() ![]() Witam Kalanchoe lubi po przekwitnięciu odpoczac trzeba ją przenieść w ciemne miejsce i ograniczyć podlewanie...(okres spoczynku ok 2-3) bardzo podobnie jak kaktus wielkanocny cz\y grudnik. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Dot.: Co zrobić aby znów zakwitło?
Moja kalanchoe dostala zolte suche liscie mimo ze o nia dbalam
![]() moze wiecie co mam zrobic .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Dot.: Co zrobić aby znów zakwitło?
Ja dostałam kalanchoe na dzień kobiet i kwitł bardzo ładnie i długo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
dostałam tego kwiatuszka - pomarańczowego - na dzień kobiet.
potem sama sprawiłam sobie żółtego i różowego. stoją sobie obok siebie w kuchni, w oknie. kwitną one cały czas. najważniejsze to : - nie podlewać za często -czasem dodać odżywki - jak kwiatuszki przekwitają trzeba je odrywać, - w najbardziej słoneczne 4 miesiące - od maja do sierpnia - należy na kilkanaście godzin chować je w cień. Moje dwa kalanchoe już przekwitły raz, poobrywałam kwiatki i w ciągu dnia przebywają na słonecznym parapecie dosłownie 3 godzinki. Zacienienie to najlepszy sposób na wyhodowanie nowych pąków. U mnie już są,ale i tak - chowam kwiatki na wiele godzin pod kaptury z gazet ![]()
Anioły, anioły.... Edytowane przez Pani Solniczka Czas edycji: 2013-05-21 o 10:10 Powód: mały błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.