|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Kurczak po tajsku na ostro.
Przepis mam z lokalnej gazety, a zdjecie 'pozyczylam' z www.kuchniagazeta.pl
Tam rónież znajduje się ten przepis. Składniki: olej do smażenia (najlepiej sojowy) piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna) 1,5 szkl mąki pszennej szczypta kurkumy 1 jajko 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrego curry szczypta chili 1 szklanka wody szczypta soli Sposób przyrządzenia: W wysokim naczyniu do smażenia (może być wok lub frytkownica) podgrzać olej. Piersi z kucrczaka kroimy na małe kawałki. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy kurkumę, jajko, imbir, chili, curry, a następnie sól i wodę. Ciasto musi być gladkie i trochę bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy trochę wody, jeśli zbyt rzadkie - mąki. Kawałki kurczaka zanurzamy w naczyniu tak, aby pokryły się niezbyt grubą warstwą ciasta. Wrzucamy do rozgrzanego oleju, smażymy do uzyskania złotego koloru. Ja przed smażeniem wrzuciłąm kurczaka do ciasta, żeby przesiąkł trochę przyprawami. Nie mialam curry ostrego, dlatego użyłam normalnego, dlatego też nie było ostre, ale miało specyficzny smak ![]() Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 6 831
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
Uwielbiam ostre potrawy
![]() Jak tylko skompletuje wszystkie składniki ,od razu wypróbuje przepis ![]()
__________________
Bóg stworzył człowieka ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował. Mark Twain
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
Sama musze sprobowac z tym ostrym curry, bo tez lubie ostreee
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
Jutro wyprobuje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
![]() W takim razie napisz pozniej czy smakowalo ![]() Sama robilam to tylko raz i zapomnialam o tej potrawie... chyba kiedys trzeba bedzie powtorzyc. I tak teraz pomyslalam, ze mozna by to do jakiejs tortilli wrzucic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
wlasnie ide do sklepu po kurczaka, jajko i przyprawy
![]() Mysle, ze zjem z ryzem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
Zrobilam i lekko zmodyfikowalam
![]() Wyszlo bardzo lagodnie. Do ciasta dalam wiorki kokosowe, sos imbirowo-sojowy tao viet oraz przyprawe do kurczaka prymat. Smazylam raczej na duzym ogniu, ale z mala iloscia tluszczu. Mysle, ze w tych chinskich restauracjach takie kurczaki daja do kapieli z tluszczu i dlatego wychodza bardziej chrupkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Lublinek
Wiadomości: 155
|
Dot.: Kurczak po tajsku na ostro.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.