Motywacja? Co? Gdzie? Jak? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-25, 19:14   #1
Consi
Przyczajenie

Motywacja? Co? Gdzie? Jak?

Dziewczyny, zastanawiałam się gdzie umieścić mój wątek. Wahałam się między Dietetyką a Fitnessem. Mam nadzieję, że dobrze wybrałam.
Otóż, od dawna próbuję schudnąć. Mam nadwagę, nie ukrywam tego. Jednak brakuje mi motywacji. Każde moje odchudzanie kończy się po kilku godzinach od startu, czasami udaje mi się wytrzymać kilka dni. Jjednak zawsze każde zgubione kilogramy udaje mi się bardzo szybko odzyskać. Próbowałam wielu diet. Plaż południowych, 1000 kcal, niełączenia, MŻ. Raz nawet byłam na Kopenhaskiej (nigdy więcej!). Czytałam to forum, owszem. Wiem, co trzeba zrobić, żeby schudnąć. Ale każda próba zdrowego odżywiania i ćwiczeń kończy się fiaskiem, bo albo nie mam czasu albo mi się nie chce albo się rozchoruję.
Mam dosyć takiego układu. Chciałabym się jakoś bardzo mocno zmotywować. Chciałabym wyglądać inaczej, ale tak jakoś jestem przerażona wizją długiej diety i morderczych ćwiczeń. Skąd zatem wziąć tę całą motywację? Bardzo ciekawią mnie opinie dziewczyn, którym udało się schudnąć. W jaki sposób mam się zebrać w sobie aż tak, by starczyło mi siły?

Consi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-25, 19:19   #2
Annike
Raczkowanie

Dot.: Motywacja? Co? Gdzie? Jak?

mam to samo - diety mnie odstraszają, dołączając lenistwo - efekt ten sam.

moja metoda - zalatać się tak, by nie mieć czasu jeść i działa, dopuki mąż mi do domu cukierków nie przyniesie wrrrrrrrrrrrr
Annike jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-25, 22:02   #3
kaska_04
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annike Pokaż wiadomość
moja metoda - zalatać się tak, by nie mieć czasu jeść i działa, dopuki mąż mi do domu cukierków nie przyniesie wrrrrrrrrrrrr
Dokładnie!! Najlepiej znalezc sobie jakies ciekawe zajecie, najlepiej poza domem i nawet nie ma czasu jesc ;D Bo jak sie siedzi w domu to z nudow az sie prosi zeby zajrzec do lodowki i podjesc wszystkiego po trochu...

Pozdrawiam
kaska_04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-25, 22:41   #4
Atram
xxyy

ale przeciez w odchudznaiu nie chodzi o to zeby nie jesc. trzeba jesc, 5 posilkow dziennie co 3 godziny, duzo bialka, malo weglowodanow, duzo warzyw. metabolizm sam sie rozkreci.
Stary 2007-03-26, 07:32   #5
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

hmm,może dietetyk? owszem,to na pewno kosztuje ale myślę że:
1.dietetyk profesjonalnie ułoży dietę,tak byś dostarczała organizmowi niezbędnych składników i nie głodowała
2. na pewno to że wydajesz pieniądze będzie silną motywacją
Ponadto zrób listę korzysci ze schudniecią.Może powieś na widoku zdjęcie szczupłej,zgrabnej dziewczyny?Ja czasem kupuję też ubrania np o rozmiar za małe.dokładnie planuję posiłki-spisuję na kartce co będę jadła i o jakich godzinach następnego dnia.Poza tym wydałam 100 zł na karnet do siłowni 3xtyg.i muszę chodzić bo szkoda mi kasy
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-26, 14:46   #6
Olenia20
Raczkowanie

Może spróbuj wprowadzać zmiany w swej diecie stopniowo, nie rzucaj się od razu na głęboką wodę.Zamień białe pieczywo na razowe, zrezygnuj ze smażenia w głębokim tluszczu, wprowadz do jadłospisu więcej warzyw, a ogranicz troche węglowodany proste.Zacznij się ruszać, wybierz tę formę ruchu ktora sprawia Ci przyjemność-nawet jeśli miałby to byc po prostu spacer.Po jakims czasie organizm powinien przestawic sie na nowy sposob odzywiania
Olenia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 13:00   #7
lolly_girl
BAN stały

mała motywacja?

Witam wszystkich...
Postanowiłam się odchudzic- mam już rowerek stacjonarny, plan na '6weidera' ale jakos tej motywacji nie mam...
przeczytałam tyle stron z różnymi dietami i nie wiem jaka mam zastosowac... mam 18 lat chce schudnac 10kg...to moj cel- do wakacji duzo czasu! Tylko ze ja ciagle sobie mowie "zaczne od jutra" i tak wkoło=/ a od tego "jutra" wcale nie zaczynam bo znowu tak mowie marzy mi sie bardziej plaski brzuszek bo to on jest moim utrapieniem... jest taki nie fajny, wystajacy
co mnie zmotywuje?
lolly_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-23, 13:16   #8
vadi
*sportaddict*

Dot.: mała motywacja?

przede wszystkim zmień nastawienie
ćwiczenia nie mają być mordercze, mają być przyjemne
dieta nie ma byc długą katorgą pełna wyrzeczeń, nawet na SB możesz jeść co lubisz
i to nie jest kara, nikt Cię do tego nie zmusza. robisz to tylko dla siebie, żeby czuć się lepiej, wyglądać lepiej, być sprawniejszą - brzmi raczej jak nagroda, prawda?

Cytat:
Napisane przez Annike Pokaż wiadomość
bardzo głupie podejście, bo
1. spowalniasz sobie metabolizm i zamiast chudnąc szybciej, chudniesz wolniej albo wcale
2. jakbyś jadła normalnie, nie rzucilabys sie potem na słodycze, bo bylabys syta
3. głodny organizm wchłania znacznie więcej cukru i tłuszczu
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 13:18   #9
lolly_girl
BAN stały

W sumie to tak... niestety zawsze porównuję się do chudszych koleżanek. Bo ja zawsze wyglądam gorzej w obcisłych sukienkach, bo coś mnie pogrubia- mam tego dosyc! ale tak cięzko jest mi odmowic sobie słodyczy gdy wszyscy inni wokoło mnie ciągle je jedzą
Stary 2007-12-27, 19:18   #10
ola_108
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
Ja czasem kupuję też ubrania np o rozmiar za małe.
o to pozazdrościć ...mi tam to nigdy nie pomagało, bo stwierdzałam, ze niemożliwością jest schudnięcie do tego rozmiaru

i np. nie wierze, jak ktos mowi, ze chudnie dla siebie. no bo prawda jest taka, ze kazdy chudnie,zeby sie innym podobac. A jezeli mowi, ze robi to dla siebie, to owszem...robi to dla siebie, bo kiedy czuje sie atrakcyjny to jest mu lepiej .
a jak sie powstrzymuje od jedzenia? myślę sobie '30sek w ustach, 10 min na rowerku stacjonarnym' albo inna wersja (jak juz jest bardzo źle) '30sek w ustach, 2cm w biodrach'.
a ostatnio pomaga mi fakt, ze uswiadomiłam sobie, ze poporstu NIE WOLNO mi jesc. tak samo jak NIE WOLNO isc do szkoly bez butów, tak samo jak NIE WOLNO nie pomagać babci, tak samo jak NIE WOLNO jechac prosto, gdy jest nakaz skrętu, tak samo NIE WOLNO mi jesc. bo w zyciu trzeba miec zasady

mam nadzieje, ze znajdziesz motywacje i zrzucisz kilogramy
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 07:56   #11
nat92
Zadomowienie

GG do nat92

U mnie działa metoda "Popatrz na nogi modelki, a potem na swoje". Daje kopa
nat92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 08:19   #12
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nat92 Pokaż wiadomość

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 08:45   #13
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_108 Pokaż wiadomość
o to pozazdrościć ...mi tam to nigdy nie pomagało, bo stwierdzałam, ze niemożliwością jest schudnięcie do tego rozmiaru

i np. nie wierze, jak ktos mowi, ze chudnie dla siebie. no bo prawda jest taka, ze kazdy chudnie,zeby sie innym podobac. A jezeli mowi, ze robi to dla siebie, to owszem...robi to dla siebie, bo kiedy czuje sie atrakcyjny to jest mu lepiej .
a jak sie powstrzymuje od jedzenia? myślę sobie '30sek w ustach, 10 min na rowerku stacjonarnym' albo inna wersja (jak juz jest bardzo źle) '30sek w ustach, 2cm w biodrach'.
a ostatnio pomaga mi fakt, ze uswiadomiłam sobie, ze poporstu NIE WOLNO mi jesc. tak samo jak NIE WOLNO isc do szkoly bez butów, tak samo jak NIE WOLNO nie pomagać babci, tak samo jak NIE WOLNO jechac prosto, gdy jest nakaz skrętu, tak samo NIE WOLNO mi jesc. bo w zyciu trzeba miec zasady

mam nadzieje, ze znajdziesz motywacje i zrzucisz kilogramy

Ja chcę być szczupła właśnie dla siebie, bo chcę czuć się dobrze w swoim ciele, lubię się podobać i nie stresować przy przebieraniu przy innych osobach. Poza tym w zasadzie nie jest ważne to ile się waży, a to jak się czujemy z naszymi kilogramami, to, że po ćwiczeniach mamy lepszy humor i nasza skóra ładniej wygląda.
Kiedyś mi się wydawało, że ważne tylko aby schudnać te 2-3 kg, ale zmieniałam zdanie. Lubię czuć, że spodnie są luźniejsze i jest mi lekko po prostu.
Nie lubię siebie gdy puszczają hamulce i najem się wszystkiego na raz (słodkie, słone itd.) i potem czuję się jak balon. A najbardziej nie mogę wtedy ścierpieć myśli, że taka mała rzecz jak ciastka są silniejsze ode mnie, myśl, że słodycze wygrały jest okropna.
A jak mam silną wolę czuję się wygrana i lubię to uczucie gdy trzymam się wyznaczonych wcześniej zasad i dążę do swojego małego (ważnego dla mnie) celu...
Jak się ma lekko na żołądku to i lżej nam na duszy... tak to jest
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 10:11   #14
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b
Konto usunięte

Red face Dot.: Motywacja? Co? Gdzie? Jak?

Consi,
Bardzo żałuję, że nie mogę Ci pomóc, bo sama chętnie znalazłabym motywację_idealną. Próbuję wielu rzeczy, ale i tak czasami przychodzi moment załamania.

Nie mam akurat problemów z jedzeniem - nie lubię słodyczy, a i lodówka nie bardzo mnie interesuje. Nie umiem jednak przerzucić się na zdrowy tryb życia.

Jestem szczupła - na pewno nie mogę zaprzeczyć, mam 165cm wzrostu i ważę niecałe 50kg. Ale moje ciało nie jest takie, jakie chciałabym, żeby było. Mimo, że jest smukłe, w pewnych miejscach jest nieznośny tłuszczyk, albo zalążki celulitu, czy po prostu widoczny brak umięśnienia.

Staram się biegać regularnie - mimo, że palę, kondycję jakoś trzymam - ale przeważnie udaje mi się wykonywać narzuconą normę bardzo krótko, bo np. mam coś ważniejszego do zrobienia, albo zaszaleję poprzedniego dnia i nie jestem wstanie wstać, a co dopiero biegać. Jestem więc nieregularna i niesystematyczna.

Ale w przebłyskach, miesięcznych, dwumiesięcznych, kiedy jestem zmotywowana, zdeterminowana i robię dla swojego ciała naprawdę dużo, korzystam z tego:
- ZDJĘCIA - któraś z wizażanek umieściła kiedyś w poście dotyczącym zgrabnej pupy;
patrzę na te zdjęcia, potem na swój tyłek w lustrze i mówię sobie: dlaczego nie miałabym wyglądać jak one? przecież też mogę być taka, mogę być piękna i zadowolona ze swojej figury!

Staram się myśleć o trzymaniu formy i o swoim ciele bardzo poważnie: jestem teraz w klasie maturalnej i myślę poważnie o nauce, o przyszłości. Zmuszam się do tłuczenia zadań z matmy, do czytania po francusku - bo to dla mnie, wszystko dla mojego dobra, dla mojego lepszego jutra. Więc jeśli chodzi o dbanie o ciało - próbuję myśleć tak samo. To dla mnie, dla mojego dobrego samopoczucia, dla mojego poczucia piękna... dla mojej pewności siebie.

I jeszcze jedna rzecz: kiedyś, kiedy obiecywałam coś sobie (np. że nie piję kawy, ani żadnych świństw, tylko wodę niegazowaną) - i nie dotrzymałam słowa, postanowienie traciło znaczenie. A nie, tak nie można! Jeśli raz zawalisz - nie szkodzi!!! Jedna kawa? - no i co, możesz przez resztę tygodnia nie wypić ani filiżanki.

Trzeba sobie obiecywać, postanawiać - i dawać sobie szansę na poprawę, kiedy złamie się dane sobie słowo: )

Pozdrawiam ciepło!

3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 14:56   #15
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nat92 Pokaż wiadomość
Ha! Skąd ja to znam
Stary 2007-12-28, 16:40   #16
lolly_girl
BAN stały

a ja chyba mam za słabą wole
Stary 2010-11-15, 09:32   #17
kraina czarow
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Napisane przez lolly_girl Pokaż wiadomość
a ja chyba mam za słabą wole
Na pwno Ci się uda trzeba tylko bardzo chcieć, a tu coś na poprawienia motywacji i udowodnienie że możesz! :P)
http://www.youtube.com/user/JonesMys.../0/olHjzCfR868
kraina czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości