Informatyka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-05, 08:52   #1
*Claire*
Wtajemniczenie

Informatyka

Witam drogie wizażanki Mam małe pytanko:czy któraś z was chodziła do liceum/technikum informatycznego? podjęła potem studia na kierunku informatycznym?Za odp dziekuję
ps.noszę się z zamiarem wybrania sie do technikum/liceum inf

*Claire* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 08:54   #2
ilo16na
Zakorzenienie

Dot.: Informatyka

Ja chodze do technikum informatycznego juz 2 klasa.I powiem ze jest ciezko.Duzo przedmiotow zawodowych i naprawde mnostwo informatyki- dziwie sie sama sobie ze po szkole chce mi sie jeszcze w domu na kompa wchodzic

A bylabym zapomniala.2m-ce bylam w liceum o profilu -zarzadzanie informacja tez typowo informatyczny.Przenioslam sie nie ze wzgledu na typ szkoly ale na klase(tj.uczniow)

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

Edytowane przez ilo16na
Czas edycji: 2007-04-05 o 08:55 Powód: dopisek
ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 08:54   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Skończyłam informatyke podyplomową Fajna rzecz. Co się sprawdza: chęć maniackiego grzebania w sieci, zadawania mnóstwa pytań i przede wsyzstkim umiejętnośc wyszukiwania informacji
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 09:04   #4
ilo16na
Zakorzenienie

Dodam cos jeszcze od siebie bo informatyka dla mnie to temat rzeka
Moge o tym pisac i pisac..
Jesli pojdziesz do klasy informatycznej masz w 100% pewne ze bedziesz miala 80% chlopakow w klasie.W 50% przemadrzalych i wyznajacych zasady:baby do garów.

Mam przedmioty zawodowe w tym pare programowań typu:C++ i Turbo Pascal,chetnie bym tu wkleila swoje dzielo ale ma rozszerzenie .exe. a tu tylko gify i jpgi.

Stary 2007-04-05, 09:15   #5
mysza89
Zadomowienie

Ja chodze do liceum o profilu zarządzanie informacją moze być chociaz jap racuje cały czas na linuxie co nie zabardzo mi odpowiada....ale moze byc
U mnie w klasie jest tylko 6 chlopaków bo całą szkołą to same technika jakies elektronicze i elektryczne...ogólnie spokoale studiowac w tym kierunku nie mam zamiaru heh...
Stary 2007-04-05, 09:16   #6
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza89 Pokaż wiadomość
Ja chodze do liceum o profilu zarządzanie informacją moze być chociaz jap racuje cały czas na linuxie co nie zabardzo mi odpowiada....ale moze byc
U mnie w klasie jest tylko 6 chlopaków bo całą szkołą to same technika jakies elektronicze i elektryczne...ogólnie spokoale studiowac w tym kierunku nie mam zamiaru heh...
Ja mam w klasie 21 chlopakow i 9 dziewczyn i sa jeszcze 2 technika informatyczne i tam nie ma ani jednej dziewczyny
Paradoks taki ze tez nie bede informatyki studiowac- chodz jakis kurs grafiki cos to mnie interesuje

Stary 2007-04-05, 10:10   #7
ilo16na
Zakorzenienie

Podbije za autorke
Chetnie bym podyskutowala w kregu kobiet informatykow bedacych juz nimi i przyszlych.
Mam wiele pytan jesli chodzi o np:C++ i moze ktos by znal na nie odpowiedzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-05, 10:21   #8
Billa
Raczkowanie

GG do Billa

hehee ja tak samo jak ILO16NA. chodzimy do tej samej klasy tez bylam 2 m-ce w Liceum..... no ale w technikum mamy dosc duuuzo przedmiotow informatycznych.... systemy operacyjne, programowanie...... oj duuzo tego. no jest jak jest..... zalezy od tematu lekcji, nie wszystko rozumiem :| mamy teraz programowanie w C++ nie bede sie na jego temat wypowiadac bo u spowiedzi bylam :P
My loving heart
Lost in the dark
For hope I'd give my everything

Nightwish --> Nemo
Billa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 10:24   #9
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Billa Pokaż wiadomość
hehee ja tak samo jak ILO16NA. chodzimy do tej samej klasy tez bylam 2 m-ce w Liceum..... no ale w technikum mamy dosc duuuzo przedmiotow informatycznych.... systemy operacyjne, programowanie...... oj duuzo tego. no jest jak jest..... zalezy od tematu lekcji, nie wszystko rozumiem :| mamy teraz programowanie w C++ nie bede sie na jego temat wypowiadac bo u spowiedzi bylam :P
No dokladnie.U spowiedzi bylysmy jesli chodzi o C++ i poza tym istnieje regulamin na wizazu- zakaz przeklinania- co mi sie nie raz zapominalo.
Troche wkurza jak cos nie wychodzi w C++ i godzine sie meczysz zanim program zadziala

Stary 2007-04-05, 10:27   #10
Billa
Raczkowanie

GG do Billa

oj tak wlasnie tak jak sobie nasz kochany Pan Switon zazyczy program liczacy jakies tam pola jakiegos tam kola czy czegokolwiek to mozna dostac dyleriii nie dosc ze nie dziala to jeszcze Pan sie pluje ze sie sciaga od kolezanek siedzacych obok.... a jak sie nie umie to sie z niczego nie wytrzasnie
My loving heart
Lost in the dark

Nightwish --> Nemo
Stary 2007-04-05, 10:30   #11
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
oj tak wlasnie tak jak sobie nasz kochany Pan Switon zazyczy program liczacy jakies tam pola jakiegos tam kola czy czegokolwiek to mozna dostac dyleriii nie dosc ze nie dziala to jeszcze Pan sie pluje ze sie sciaga od kolezanek siedzacych obok.... a jak sie nie umie to sie z niczego nie wytrzasnie

a no tak

A najpierw trzeba znac te obwody i pola a z matematyka u nas ciezko.
Najlepsze sa systemy operacyjne z naszym Panem: zlozcie plyte glowna a my - zielonego pojecia nie mamy- glownie programy lecimy

Stary 2007-04-05, 10:32   #12
Billa
Raczkowanie

GG do Billa

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość

a no tak

A najpierw trzeba znac te obwody i pola a z matematyka u nas ciezko.
Najlepsze sa systemy operacyjne z naszym Panem: zlozcie plyte glowna a my - zielonego pojecia nie mamy- glownie programy lecimy
hehe dokladnie nasz Pan kazal nam rozlozyc i zlozyc komputer jestem pewna ze jakbysmy to zrobily to by wybuchl ) z nas takie informatyczki ze az szok
My loving heart
Lost in the dark

Nightwish --> Nemo
Stary 2007-04-05, 10:34   #13
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
hehe dokladnie nasz Pan kazal nam rozlozyc i zlozyc komputer jestem pewna ze jakbysmy to zrobily to by wybuchl ) z nas takie informatyczki ze az szok
Z rozlozeniem nie bylo by problemu
gorzej ze zlozeniem
Mamy malo wlasnie nauki o czesciach itp a ciagle same programy.... grr

Stary 2007-04-05, 10:35   #14
Billa
Raczkowanie

GG do Billa

no fajnie sie tu pisze ale ja bede musiala ze powoli wynosic jade do Wawy na koncercik TH bedzie fajniusio
My loving heart
Lost in the dark

Nightwish --> Nemo
Stary 2007-04-05, 10:37   #15
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
no fajnie sie tu pisze ale ja bede musiala ze powoli wynosic jade do Wawy na koncercik TH bedzie fajniusio
A ja ide po Tz na pociag ale mysle ze wroce do tego watku- jak nie dzis to jutro.

Stary 2007-04-05, 17:49   #16
*Claire*
Wtajemniczenie

hmmm to nic sie nowego nie dowiedziałam bo w zasadzie to to ja tez wiem,ze sami chlopcy będa i w sumie nie przeszkadza mi to aż tak bardzo
Chcialabym sie najbardziej dowiedziec co z tym materialem...czy to naprawde az tak trudne jest?

*Claire* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 21:49   #17
Flofferek
Zakorzenienie

ja jestem po 'zwyklym' lo i skonczylam informatyke ale jako licencjat ale nie zaluje takze jesli cie to interesuje, to idz smialo
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 21:57   #18
Kasioola
Rozeznanie

Ja jestem w klasie mat-inf. Teraz mamy programowanie. Jak umie się czytać program i rozumie się co robi to programowanie pozniej łatwe się wydaje
Kasioola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-06, 13:02   #19
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez *Claire* Pokaż wiadomość
hmmm to nic sie nowego nie dowiedziałam bo w zasadzie to to ja tez wiem,ze sami chlopcy będa i w sumie nie przeszkadza mi to aż tak bardzo
Chcialabym sie najbardziej dowiedziec co z tym materialem...czy to naprawde az tak trudne jest?

Nie, trudne nie jest, jeśli tylko masz umysł analityczny, potrafisz logicznie myśleć. Aha, dobra pamięć się przyda, chocby przy takim programowaniu Co istotne - informatyk musi być ciągle na bieżąco, wiec nie jest to kierunek dla tych, którzy po prostu chcą zdobyć zawód i tyle. A przedmioty? Programowanie, podstawy informatyki, budowa komputera (i tu właśnie konieczna jest ciągła obserwacja rynku, bo to sie zmienia koszmarnie szybko), systemy operacyjne, programy użytkowe, prezentacje multimedialne (czyli wszystkie programy i narzędzia do tworzenia filmów, muzyki itd.), grafika wektorowa i rastrowa, Internet, sieci komputerowe, Netykieta (tak, tak, takie zajecia też miałam).

Myślę, że technikum czy liceum informatyczne to dobra rzecz o tyle, że jeśli chcesz w przyszłosci się tym zająć, to taka szkoła pomoże ci dokonać wyboru - która część informatyki cię wciągnie. Mnie np. kompletnie nie przypadło programowanie, natomiast wszelkie programy graficzne i zagadnienia Internetowe bardzo

A teraz cos dla tych, którzy chca sie sprawdzić http://reod.ovh.org/chakuj/
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-06, 13:11   #20
ilo16na
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4080295]Nie, trudne nie jest, jeśli tylko masz umysł analityczny, potrafisz logicznie myśleć. Aha, dobra pamięć się przyda, chocby przy takim programowaniu Co istotne - informatyk musi być ciągle na bieżąco, wiec nie jest to kierunek dla tych, którzy po prostu chcą zdobyć zawód i tyle. A przedmioty? Programowanie, podstawy informatyki, budowa komputera (i tu właśnie konieczna jest ciągła obserwacja rynku, bo to sie zmienia koszmarnie szybko), systemy operacyjne, programy użytkowe, prezentacje multimedialne (czyli wszystkie programy i narzędzia do tworzenia filmów, muzyki itd.), grafika wektorowa i rastrowa, Internet, sieci komputerowe, Netykieta (tak, tak, takie zajecia też miałam).

Myślę, że technikum czy liceum informatyczne to dobra rzecz o tyle, że jeśli chcesz w przyszłosci się tym zająć, to taka szkoła pomoże ci dokonać wyboru - która część informatyki cię wciągnie. Mnie np. kompletnie nie przypadło programowanie, natomiast wszelkie programy graficzne i zagadnienia Internetowe bardzo

A teraz cos dla tych, którzy chca sie sprawdzić http://reod.ovh.org/chakuj/[/QUOTE]

Ja w technikum informatycznym mam takie przedmioty mniej wiecej jak przedstawila szajababa.
Mam tak:
SYstemy operacyjne( instalacja Linuxa )
Programowanie biurowe(php)
Programowanie strukturalne i obiektowe(C++ do znudzenia,w 1 klasie Turbo Pascal)
Urzadzenie technologii komputerowej(prezentacja programow)
Multimedia i grafika komputerowa( w tym grafika rastrowa i wektorowa)(Corel)
Informatyka(ostatnio systemy szesnastkowe,adres ip,proxy itp)
W tym to wszystko co wyzej jest bardzo nastawione na programowanie nauke instalacji itp-zero budowy komputera

Stary 2007-04-06, 13:26   #21
Konto usunięte

A czemu krzywisz się na instalację Linuxa? Prawie tak samo, jak Windows Tyle, że potem inaczej sie obsługuje.
Stary 2007-04-06, 13:45   #22
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

E, duzo lepiej niz windows :P
Nie krzywic sie, linux jest bardzo fajny... ;P

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-06, 13:55   #23
hawrodytka
Wtajemniczenie

GG do hawrodytka

Ja chodze do klasy o profilu infromatycznym, i chociaz to nie to samo co liceum informatyczne, ale tez bylo ciezko, szczegolnie c ++ kiedy gosciu wymagal robienia programow, ktore mialy coś tam obliczac - trzeba nietylko umiec programowac, ale jeszcze myslec i liczyc. Jak matma nie ma przed tobą tajemnic, a z obsluga komputera nie masz najmniejszych problemow, to idz do takiego liceum.. Ja myslalam, ze bedzie latwiej - ale infa z gim, a infa z Lic, to dwie calkiem inne rzeczy.
hawrodytka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-06, 15:24   #24
ilo16na
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4080451]A czemu krzywisz się na instalację Linuxa? Prawie tak samo, jak Windows Tyle, że potem inaczej sie obsługuje.[/QUOTE]

Bo instalujemy co lekcje tego Linuxa od wrzesnia.A w zeszlym roku instalowalismy rok Windowsa
Troche mi sie juz to znudzulo

Stary 2007-07-26, 14:41   #25
heavenly
Raczkowanie

Cool Dot.: Informatyka

Trochę odświeżę temat Właśnie czeka mnie ostatnie pół roku na Informatyce (inż) na polibudzie. Muszę przyznać, że jestem nieco rozczarowana moim wyborem i trochę zdziwiona, że mówicie raczej pozytywnie o swoich doświadczeniach z edukacją informatyczną ;-) . Jako takiej informatyki na początku nie było tylko matematyka maści wszelakiej, statystyka, fizyka, elektronika itp. plus takie cukiereczki jak wiedza o przedsiebiostwie, sztuka(sic?). 80% przedmiotów to samo dokształcanie - dostajesz hasło i masz się tego nauczyć samemu znajdują materiały (czasami błędne). Większość wykładowców startuje z materiałem od poziomu technikum (podczas gdy większość osób skończyło liceum).
Jedynie ostatnie pół roku było czysto sprofilowane do mojej specjalności, ale to stanowczo za mało do przygotowania do zawodu

A są jakieś panie Informatyczki, które już pracują w branży? Jestem ciekawa co robicie, jak się przygotowałyście do zawodu
Stary 2007-07-26, 16:02   #26
kiniaczeq
Zakorzenienie

ja idę w tym roku do Liceum na grafike komputerową
Stary 2007-07-26, 16:37   #27
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
ja idę w tym roku do Liceum na grafike komputerową
Fajny kierunek
Szkoda ze u mnie tego nie ma.
Ale zamierzam policealna szkole robic w tym kierunku.

Stary 2007-07-26, 17:16   #28
heavenly
Raczkowanie

No właśnie, od początku chciałam zajmować się grafiką a tu na mojej specjalizacji systemy multimedialne miałam przedewszystkim grafikę i algorytmy czasu rzeczywistego w C++ i zagadnienia poligrafii ;P

ilo16na>> dobrze, że chcesz iść odrazu do policalnej, bo bedziesz się uczyć tego czego chcesz ja PSa czy programow do flasha jak żyje nawet nie odpaliłam na uczelni ;/
Stary 2007-07-26, 18:53   #29
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
Fajny kierunek
fajny dlatego poszłam
Stary 2007-07-26, 19:20   #30
~Veronique
Zakorzenienie

ja także skończyłam liceum, w klasie o profilu zarządzanie informacja. U nas na 34 osoby było nas 4 dziewczyny, ale wspominam to bardzo pozytywnie. Mnóstwo śmiechu, żadnych wiekszych sprzeczek, czasem chłopaki się pobili i tyle.
Nauka czasem trudna, w zależnosci raczej od nauczyciela, ale dało się jakoś wszystkiego nauczyć. Muszę dodać, że koledzy nieraz pomagali jeśli czegoś niełapałyśmy. W sumie nie tylko nam - między sobą również.
Nie zamierzam studiować informatyki, idę w troche innym kierunku. Mam ochotę też zająć się troche grafiką, ale kolega poszedł na studium grafiki po naszej szkole i powiedział że w sumie było to wszystko to samo, jedyne co wyniosl to papierek.
Ale szczerze polecam, jeśli interesuję Cię informatyka.
Ja teraz niesamowicie tesknie za moją klasa, szkołą. Kto by pomyślał

dodam jeszcze, ze niejednokrotnie wykorzystywałam umiejetnosci zdobyte w szkole w celach zarobkowych. Juz w pierwszej klasie

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości