|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
uregulowanie metabolizmu
Cześć dziewczyny, od pewnego czasu zastanawiam się nad kwestią metabolizmu.Wiem, ze głodówki, nieodpowiednio zbilansowane diety i nieregularne jedzenie moze spowodować niezle spustoszenie w organizmie i doprowadzic do spowolnienia metabolizmu.Spotkałam się z opinią, ze chcąc uregulować metabolizm(doprowadzic go do stanu sprzed odchudzania i spowolnienia
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: uregulowanie metabolizmu
Prawda. Także w momencie kiedy masz dużo do zrzucenia i dieta trwać będzie długo, powinniśmy zresetować metabolizm, tj. przez kilka dni jeść zgodnie z zapotrzebowaniem.
http://www.sfd.pl/przyspiesz_metabol...1-t216963.html Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Wg mojej pani endokrynolog rozkręcenie spowolnionego metabolizmu po głodówce i diecie nierozsądnej to 3 miesiące jedzenia zgodnie z zapotrzebowaniem bez żadnych redukcji(czyli żadnych diet, obniżania poniżej 1800kcal itp), i wtedy nie ma zmiłuj- jeden dzień o obniżonej kaloryczności i już metabolizm leci w dół. Po upływie tego czasu zwykle wszystko wraca do normy (choc czytałam gdzieś, że po każdej dłuższej diecie organizm już nigdy nie wróci do pełnej puli metabolicznej takiej jak w dzieciństwie, i zawsze pozostaje trochę "spowolniony").
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że okres 2 tygodni po wielu miesiącach szaleństw w postaci głodówek czy po prostu diet, to zdecydowanie za mało na powrót do normy...
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli już o metabolizmie jest... Czy mógłby ktoś napisać jak to jest z tą temperaturą? Tak od początku do końca
![]() ![]() Poniżej 36,6 = spowolniony, im bliżej 37 tym lepiej. Tzn. dokładnie - Niska temperatura najczęściej jest oznaką niskiego poziomu hormonów tarczycy, a w związku z tym wolnego metabolizmu. Mierzymy ją po przebudzeniu, posiłkach, kilka razy dziennie, przez kilka dni. Wyczytałam też, co powinno pomóc - kelmp + wit. E + ginko. Jednak co jeśli utrzumuje się ona ciągle na poziomie 36,3, czasami dochodzi do 36,5? Można mieć podobno hormony na niskim poziomie, ale nadal w normie, a że nika temperatura to taki już 'mój urok' ![]() ![]() Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Oto, co znalazłam podczas moich poszukiwań w internecie
![]() http://www.dieta-metaboliczna.com/ra.htm Znajduje się tam test pozwalający określić typ metaboliczny oraz dietę dla poszczególnych grup metabolicznych.Co o tym myślicie? Dołączam się do pytania italiaanki odnośnie związku metabolizmu z temperaturą ciała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
temperatura moze ale nie musi świadczyć o poziomie metabolizmu, są osoby, które mają zawsze podwyższona lub lekko obniżoną, ale bardzo niska tj. np. 36,2 to już znak, ze coś nie tak
ilośc wypróznień to nie metabolizm a co do tego testu to nie wierzę ani w tą dietę ani w resztę Metabolizm przyspiesza: białko, duża ilość posiłków, trening siłowy oraz hiit im więcej mięśni tym szybszy metabolizm Najczęściej jednak przemianę materii wylicza się na podstawie wzorów. Najpopularniejszy z nich ma następującą postać: CPM = PPM * współczynnik aktywności fizycznej Wzór na obliczenie PPM kobiety: (kcal/dobę)= 665,09 + 9,56W + 1,84H - 4,67A mężczyźni: (kcal/dobę)= 66,47 + 13,75W + 5H - 6,75A W - masa ciała (w kg), H - wzrost (w cm), A - wiek (w latach) Współczynniki aktywności fizycznej 1,4-1,5- dla osób o małej aktywności fizycznej 1,7- dla osób umiarkowanie aktywnych fizycznie 2,0- dla osób o dużej aktywności fizycznej
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję ślicznie Pingwinku
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Pingwinku,jeśli ćwiczę 4x w tygodniu (2xsiłowe,2xaeroby) + 4x w tygodniu w-f,to mogę zaliczyć się do osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej,czy raczej o małej?
![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
raczej o dużej
chociaż tak naprawdę to chodzi o intensywnośc - bo możan cwiczyć 3h dziennie i mniej to da niż 20 minut porządnego treningu jak zipiesz i sapiesz to wybierz dużą poza tym to jest tylko wzór i on nie jest dikładny, bo np. jeśli do tej pory jadłaś bardzo mało i zaczniesz jeść tyle ile jest we wzorze to przytyjeste oblczenia trzeba sprawdzić w praktyce acha i jeszcze jedno super wpływa na metabolizm, chociaż wiąże sie z pewnym ryzykiem jeśli przez 6 dni dieta jest na 90% trening jest intensywny to 7 dnia warto zrobić tzw. kontrolowane obżarstwo w granicach rozsądku oczywiście ![]()
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Liczę i wychodzą kolosalne liczby, przy aktywności umiarkowanej: 2647,988 (68/180/19).
Z kalkulatora na SFD, wynika, że aby zachować aktualną wagę powinnam jeść: 1909.44 kcal (zaznaczyłam ciężka praca, trenuje) I... właśnie się w tym wszystkim pogubiłam ![]() Pingwinku mogłabyś to jeszcze skomentować, proszę. Moje obliczenia, chyba nic nie pokręciłam. PPM = 665,09 + 9,56 * 68 + 1,84 * 180 - 4,67 * 19 = 665,09 + 650,08 + 331,2 - 88,73 = 1557,64 CPM = 1557,64 * 1,7 = 2647,988
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Się chwali Sylwia wiedzą, bo kilka dni temu miała z tego kolokwium hehehe ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Będzie, po zaokrągleniu: 1630 - przy 1,7 1920 - przy 2 Teraz to mnie nie przeraża. Dziękuję.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o ile wiem to zapotrzebowanie dla kobiet wg norm IŻŻ jest bliższe 2600 niż 1900 co tylko potwierdza, że wzór jest dobry ale moim zdaniem te wzory i te normy są zawyżone ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się, normy są zawyżone
![]() ![]() hmmm dopiero teraz zauważyłam, że nie dopatrzyłam sie wcześniej jeszcze jednego "błędu" w tym wzorze...chodzi o to, że wzrost powinien być podany w metrach a nie centymetrach. U mnie wzór na PPM (podstawowa przemiana materii) wyglądał tak: PPM= 66,509 + 9,56 * 52 + 1,85 * 1,64 - 4,67 * 20 = 477,929 kcal W ten sposób otrzymaliśmy nie ilość kalorii jaką powinniśmy dostarczyć organizmowi ale ilosć kalorii niezbędną do podtrzymania podstawowych procesów życiowych jak: oddychanie czy utrzymanie stałej temperatury ciała. Dopiero teraz do PPM dodajemy WPM (czyli kalorie spalone podczas wykonywania WSZYSTKICH czynności w ciągu dnia, łącznie ze spaniem, siedzeniem itp ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
coś mi wizaż wariuje i dubelek powstał
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2007-04-19 o 14:16 Powód: dubel |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja znam taki jaki znam
![]() może przez te kilka lat, które minęły od moich studiow wzór sie zmienił chociaż ten co podałam nadal jest używany bardziej prawdopodobne sa dla mnie obliczenia z Twojego wzoru chociaż ja przy takim samym wzroście i wadze jem dużo więcej ale tu kluczowa jest aktywność
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
a no właśnie...a ja się popisać w tej dziedzinie nie mogę
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.