2007-07-01, 13:52 | #1 |
Zadomowienie
|
Przepisy SOUTH BEACHWątek ten ma na celu zebranie wszystkich naszych ulubionych i sprawdzonych przepisów z których korzystamy na South Beach, oraz rad i wskazówek jak przyrządzić coś nowego, ciekawego, wartego wypróbowania.
Dzięki temu, wszystko czego potrzebujemy do dietkowania będzie pod ręką i w jednym miejscu osoby, które chciałyby poznać zasady diety (a właściwie sposobu odżywiania jakim jest SB) zapraszamy do tematu tu znajdziecie zbiór zasad obowiązujących w poszczególnych fazach, porady, wsparcie i motywację. Tu też w razie wątpliwości można zadawać pytania Dieta plaż południowych-kto ze mną http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=41266 ----*----poniższy wątek służy tylko gromadzeniu przepisów----*---- -->Żeby było łatwiej i czytelniej, proponuję, aby nazwy potraw każdej fazy pisać odpowiednim kolorem, np analogicznie do tego jak jest w książce: Faza 1- czerwony Faza 2- niebieski Faza 3- zielony jak macie jeszcze jakieś propozycje to dopiszę poza tym 3 kolejne posty zostawiam na razie puste, z czasem jak naszych przepisów się nazbiera będziemy mogły zrobić tam spis treści dla każdej z faz z numerami postów, gdzie można znaleźć dany przepis [/SIZE] !! smacznego !! Edytowane przez kaszellek Czas edycji: 2007-07-01 o 19:07 |
2007-07-01, 13:53 | #2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Spis Treści FAZA 1
|
2007-07-01, 13:53 | #3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Spis Treści FAZA 2
|
2007-07-01, 13:54 | #4 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Spis Treści FAZA 3
|
2007-07-01, 14:16 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: gdzieś tam :)
Wiadomości: 242
|
Sałatka z rzodkiewki i fety
2 pęczki rzodkiewki 200 g fety cebula kiełki rzodkiewki winegret. Wykonanie: 1. rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki, cebulę obierz, pokrój w piórka, a fetę w kostkę 2. rzodkiewki, cebulę, fetę wymieszaj i polej winegretem zrobionym z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu. Sałatka wiosenna składniki: kalafior jajka na twardo ogórek pomidor koperek zielony,szczypiorek majonez light wykonanie: Kalafior i jajka ugotować(osobno,potem wszystkie składniki pokroic w plastry i przekładać w salaterce na przemian, doprawić do smaku według uznania(sól pieprz). Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym Składniki: kapusta pekińska 1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi) pół cebulki jogurt 0 % mieszanka ziołowa do sałatek lub koperek sól, pieprz (ewentualnie łyżeczka majonezu) Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez), drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski kapustę.
__________________
Odchudzamy się... Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2007-07-01 o 15:26 Powód: Post pod postem - proszę używać edycji |
2007-07-01, 14:25 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: gdzieś tam :)
Wiadomości: 242
|
Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA
Składniki: Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić 2 pomidory, w większą kostkę 1/2 cebulki w kosteczkę. 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% 1 łyżka majonezu. Sól do smaku Wymieszać ... Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem Składniki: salata lodowa 2 - 3 pomidory 1 - 2 ogorki konserwowe kawalek pieczonego lub gotowanego kurczaka garsc slonecznika luskanego oliwa ocet winny jogurt sól, pieprz, koperek Przygotowanie: Salate pokroić na dosyć spore paski, pomidory pokroić w jak najcieńsze ósemki, ogórki w cienkie paski, kurczaka też w paski, wszystko wymieszać dosyć dokladnie, przyprawić solą i pieprzem, oliwa i octem. Na patelni lekko podprażyc slonecznik i dosypać do salaty, wymieszać. Z jogurtu odrobiny soli i koperku sporządzic dressing i polać salate. Sałatka z łososiem Składniki: 1 Serek Wiejski lekki 3% 10 dag łososia wędzonego 3 jajka (ugotowane na twardo) 1 cebulka pęczek szczypiorku ząbek czosnku Przygotowanie: Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku Sałatka z kalafiora Składniki: - 1/3 kalafiora startego na tarce jarzynowej - jeden ogórek świeży pokrojony w kosteczkę - 15 dag sera żółtego (oczywiście light-pokrojony w kosteczke) Przygotowanie: Wszystko wymieszać z niewielką ilością majonezu, tak żeby się trochę skleiło. Można pokoperkować sałatka z tuńczyka Składniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym Kilka ogórków konserwowych 2-3 jajka gotowane troche czerwonej fasolki z puszki troche fety light pół łyzki majonezu Przygotowanie: Ogórki pokroić, jajka to samo.Fasolke odcedzić, opłukać wodą.Fete skruszyć lub pokroić w małą kostke.Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i przyprawić.Można dodać troszkę oliwy z oliwek. Fasolka Szparagowa z pieczarkami Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz bazylia oregano Przygotowanie: Fasolke szparagowa gotować przez okolo 5 minut, odcedzić. W tym czasie na oliwie z olwiek usmażyć pokrojona cebule, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jak wszystko sie przysmaży, dodać fasolke szpargowa i wszystkie przyprawy.Podawać posypane parmezanem. SAŁATKA WIOSENNA Składniki:sałata zielona rzodkiewka szczypiorek pomidory 2-3 ogórek zwykły 2 jajka gotowane ser feta light (pół) jogurt naturalny Przygotowanie: Wszystko kroimy, mieszamy, można doprawić ale niekoniecznie bo ser feta daje wystarczajacą słoność. SALATKA NICEJSKA Skladniki: tuńczyk z puszki sałata (ok pół główki) pomidory (2 szt) oliwki (kilka) jaja na twardo (2 szt) 1 cebula czosnek (2 ząbki) Sól,pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Salate rwiemy palcami. Jaja i pomidory kroimy na cwiartki (lub troche mniejsze czesci), cebule w talarki. Dodajemy tunczyka, oliwki i pozostale skladniki. Czosnek drobno siekamy i wraz z przyprawami mieszamy z oliwa z oliwek tak, aby powstal sos. Wszystko razem mieszamy delikatnie. Sałatka z kalafiorem Składniki: kalafior kilka ogorkow małosolnych pokrojonych w kostke pare łyżek jogurtu naturalnego lłyżeczka majonezu posiekany koperek przyprawy Przygotowanie: Kalafior wrzucic do osolonej wodyi gotowac przez pare minut (3,4). W miedzyczasie przygotowac sos z jogurtu i majonezu, doprawic do smaku. Dodać odrobine papryki ostrej i troszke wiecej slodkiej, sol i pieprz. Odcedzic i wystudzic kalafior. Dodac ogorki, polac sosem i posypac koperkiem. salatka z zielonej fasolki szparagowej Składniki: 250g fasolki zielonej szparagowej ( ugotowac) 200g szynki 200g sera zoltego 2 pomidory mala czerwona cebula 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka bialego octu winnego sol Przygotowanie: Ugotowana fasolke pokroic na mniejsze kawalki, szynke w kosteczke, ser utrzec na tarce na duzych oczkach, cebule w kosteczke dodac oliwe ocet i sol wymieszac posypac zielona pietruszka. salatka z szynki jaj i pora Składniki:3 jaja ugotowane na twardo 10 dag szynki 2,3 pomidory duzy por (tylko biale czesci) glowka zielonej salaty lyzka drobno posiekanej natki pietruszki 4-5 lyzek sosu winegret Przygotowanie: Jaja pokroic w plasterki,salate porwac na kawalki,por pokroic w krazki szynke na drobne paseczki, a pomidory w osemki.Skladniki polaczyc wraz z winegretem i odstawic do lodowki na 20 min zeby smaki się polaczyly. salatka z kurczaka i szynki Składniki:20dag gotowanego lub pieczonego kurczaka 15dag szynki 2 pomidory zielona papryka pol czeronej papryki glowka salaty maly swieży ogorek 3 jaja ugotowane na twardo sos: 4łyżki oliwy z oliwek 3 lyzki octu winnego lyzeczka sosu sojowego papryka ostra i sol Przygotowanie: Salate porwac na male kawalki, reszte skladnikow pokroic wymieszac z sosem bezposrednio przed podaniem. Wiejska mizeria Składniki: 1 Serek Wiejski lekki 3% 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 ogórek pęczek szczypiorku Przygotowanie: Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki. Faszerowane jajeczka Składniki: 6 jajek 200 g pieczarek 1 cebula parę łyżek majonezu, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce. BABECZKI SNIADANIOWE Z KIEŁBASĄ I SEREM Składniki: 10 dag kiełbasy z indyka 1/2 posiekanej papryki 5 dużych jajek 1 puszka (34dag) pieczarek w plasterkach, odsączonych 1 /2 szklanki (60g) tartego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu. Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180C. Foremek na 8 mufin natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na średniej patelni z powłoką nieprzywieralną smażyć kiełbasę, paprykę i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut lub aż kiełbasa straci różowy kolor. Przełożyć mieszaninę do miski i nieco ostudzić. Domieszać jajka i pieczarki. Mieszaninę rozłożyć w równych porcjach do foremek na mufiny. Posypać serem. Piec przez 20 minut lub aż jajka się zetną. Liczba porcji: 6 Dwie wersje zawijasów - czyli kanapki sb (przekąska) wersja 1 : sałata pomidor chuda szynka wresja 2 : sałata ogórek kiszony jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: W dwa/trzy liscie sałaty zawijamy plaster pomidora+szynki, lub ogórka+jajka, mozna przebić wykałaczką wszeż żeby sie trzymało. Sałatka twarożkowa Składniki:- opakowanie chudego twarożku, - ogorek, - pomidor, - rzodkiewki, - szczypiorek - jogurt naturalny - sol i pieprz do smaku Przygotowanie: Twarożek wlac do salaterki, wymieszac z jogurtem. Obrac ze skorki ogorka,pomidora i rzodkiewki. Wszystkie te skladniki pokroic w drobna kostke. Wszystko wymieszac z wczesniej przygotowanym twarozkiem. Posolic i popieprzyc do smaku. Odstawic na pare minut do lodowki. pomidory faszerowane tunczykiem Składniki:4 pomidory puszka tunczyka lub 2 male lyzka rzezuchy lyzka chrzanu lyzka jogurtu naturalnego przyprawy Przygotowanie: Z pomidorow wydrazyc miazsz posiekac z pozostalymi skladnikami wymieszac a faszerowac tuz przed podaniem. omlet z warzywami Składniki: 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 malej cebuli 1/2 papryki 1 maly pomidor bazylia(w proszku albo swieza-jak kto lubi) 2 jajka (wczesniej lekko ubite) sól 1/4 szklanki startego sera o obnizonej zawartosci tluszczu(mozna oczywiscie nie stosowac). Przygotowanie: Na patelni rozgrzac oliwe, dodac cebule i smazyc do zeszklenia, dodac papryke, pomidora i bazylie i tak smazyc jeszcze jakies 3 minuty. Zdjąc z patelni. Na tym samym tluszczu usmazyc omlet, gdy juz bedzie prawie gotowy, posypac go warzywami, a na to ser. Zlozyc na pol i .... na talerz
__________________
Odchudzamy się... Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2007-07-01 o 19:35 Powód: Zgodnie z ustaleniami z Panią założycielką wątku - łączę posty ;) |
2007-07-01, 15:42 | #7 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
cheesburgery
15 dag mięsko mielone z piersi kurczaka/indyka 1/4 cebulki 1 jajko łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól, ew. przyprawy pomidor ogórek kwaszony kilka plasterków sałaty plasterek topionego sera light (np hochland, albo z lidla) do smaku-odrobina ketchupu, musztardy na ciuteczce oliwy podsmażyć cebulkę, tak aby się zarumieniła jajko rozmieszać z pieprzem i solą do miski włożyć mięsko mielone, wymieszać z podsmażoną cebulką i serem pociętym na małe kawałeczki dodać roztrzepane jajko, wymieszać kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię formując kotleciki, smażyć po 2-3 minuty z jednej strony, dopóki mięsko w środku nie będzie białe pomidor pokroić na plasterki na talerzu położyć liść sałaty, na to kotlecika, na to odrobinkę musztrady/ketchupu, plasterek pomidora i kwaszonego ogórka, posypać resztą cebulki smacznego! *wersja dla 2 fazy można włożyć w małą pełnoziarnistą bułeczkę |
2007-07-01, 15:55 | #8 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
omlet na słodko z jabłkami
2 jajka łyżeczka fruktozy łyżka mieszanych orzechów łyżeczka cynamonu 2 łyżki muesli 2 łyżki otrąb (zwykłych, albo jabłkowych) małe jabłko 2-3łyżki jogurtu nat łyżeczka oliwy jajka, fruktoze i cynamon wymieszać dokładnie ze sobą na jednolitą masę dodać muesli, otręby i posiekane drobno orzeszki, wymieszać wlać na podgrzaną i natłuszczoną patelnię, smażyć na wolniuteńkim ogniu w tym czasie wyszorowac jabłoko i pokroić na cieniutkie plasterki (tyle, aby pokryły 1/2omletu), resztę w kosteczkę gdy spód omletu będzie ścięty przerzucić na drugą stronę, na połowce ułożyć plasterki jabłka, słożyć na pół i dalej podgrzewać kostkę z jabłek wymieszać z jogurtem oomlet wyłożyć na ciepły talerz, obok ułożyć jabłka z jogurtem można jeszcze raz posypac cynamonem *oczywiście można próbować z innymi owocami ** jeśli ktoś chce puszysty omlet, oddzielnie ubić pianę z białek; żółtko wymieszać z muesli, orzechami, fruktozą, cynamonem i otrębami, delikatnie połączyć z białkiem i dopero smażyć *** wersja dla fazy I - fruktozę zastąpić słodzikiem do smaku, masę zrobić z samymi orzechami i cynamonem (bez muesli i otrąb), najlepszy jest wtedy w wersji puszystej, po usmażeniu cienko posmarować chudym serkiem np. figura3% i wierzch posypać prażonbym słonecznikiem, migdałami i siemieniem lnianym można do woli eksperymentować |
2007-07-01, 22:51 | #9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: gdzieś tam :)
Wiadomości: 242
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
kotlety z fasoli
SKŁADNIKI: 40 dag białej fasoli cebula 2 jaja 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka drobno posiekanego szczypiorku sól pieprz (jeśli ktoś chce zrobić panierkę to proponuję siemie lniane) Przygotowanie: Fasole umyć na sicie,zalać na noc gorącą wodą. Odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować(solimy na 10 min przed końcem got.)Odcedzić zemleć Drobno posiekaną cebulę podsmażyć Fasole połączyć z cebulą, tłuszczem jajami i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki obtaczać w siemieniu.Smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. FASOLKA PO PROWANSALSKU Składniki: • fasolka - szparagowa albo Jaś • cebula • pomidory • oliwa z oliwek • zioła prowansalskie • sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Fasolkę ugotować do miękkości. 2. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor. 3. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając. 4. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu. 5. Doprawić solą i pieprzem. Gyros Składniki: - piersi z kurczaka - pieczarki - 3 ogórki kiszone - 1 papryka - 0,5 pomidora - cebula - przyprawy curry,bazylia,oregano Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami, gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczeły tylko wrzeć) kroimy warzywa.Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do mometu aż wszystko bedzie miekkie. SPAGHETTI Składniki: -por lub cukinia - mięsko mielone drobiowe lub cielece -cebula -puszka pomidorów -czosnek, sól, pieprz -starty parmezan Przygotowanie: 1. Spagethi: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Piers z kurczaka z pieczarkami Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka pieczarek mała pora albo 1/2 jogurt naturalny sól, pieprz ... według uznania inne przyprawy Przygotowanie: Należy podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną na kawałeczki,pieczarki obrać pokroić i dusić z piersią,jak już pieczarki będą miękkie dodać pokrojonego w półksiężyce pora...na koniec przed podaniem wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami. ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW Składniki: 50dag brokułów 30dag jogurtu naturalnego 5 jaj 20dag odtł. sera żółtego 2 łyżki sezamu sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa oliwa Przygotowanie: Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie wysypac sezamem. Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min. Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia. KALAFIOR ZAPIEKANY Składniki: kalafior pieczarki szynka cebula ser żółty przecier pomidorowy lub pomidorki z puszki przyprawy, słonecznik Przygotowanie: Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na tłuszczyku .Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, serem żółtym oraz pieczarkami i cebulą. Doprawiamy wg uznania przyprawami (sól, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz)- kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior... W szkalnce wody rozpuszczamy 3 łyżki przecieru pomidorowego.Takim sosikiem polewamy kalafiora. Całość posypać uprażonym słonecznikiem. Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni. Gołąbki Składniki: • 1 średnio duża główka kapusty • 1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić jakieś nietłuste) • 1 kg pieczarek • 1 duża cebula • 1 puszka koncentratu pomidorowego • przyprawy w/g gustu Przygotowanie: 1. kapustę sparzyć, oddzielić liście, ściąć twarde nerwy 2. pieczarki posiekać w małą kostkę, cebulę również, podlać odrobiną wody , poddusić, żeby zmiękły, zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar wody jeśli jest, zmieszać z mięsem mielonym i przyprawami (najlepiej ręką) 3. zawijać farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki) 4. układać gołąbki w garnku, każdy smarując konsentratem pomidorowym 5. podlać szklanką wody 6. dusić do miękkości w piekarniku ok 1,2 godziny. Piers z kurczaka z leczo i pieczarkami Składniki: Ilość składników według upodobań: -filet z kurczaka -leczo (papryka, cebulka i cukinia) -pieczarki -przyprawy: curry (dużo), bazylie. Przygotowanie: Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo ( ok pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywka będą miękkie – I gotowe! Piers z kurczaka z pasta serowa Składniki: Piers z kurczaka pieprz, sól,słodka papryka mała kosta sera żółtego light(ok 150 g) 3 jajka 0,5 łyzki majonezu cebula Przygotowanie: Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego koloru. Zapiekanka paprykowa Skladniki: - papryka - 1/4 cebulki - szynka - ser zolty light - przyprawy - oliwa z oliwek - (+ wszystkie skladniki jakie kto lubi ,Np brokuły, kalafior, pomidor) Przygotowanie: Do naczynia zaroodpornego na spod lejemy troche oliwy. Kroimy papryke, szynke, cebule i wrzucamy do naczynia. na koniec scieramy zolty ser i posypujemy przyprawami. Wkladamy to do piekarnika i pieczemy do momentu az ser sie stopi. Mozna tez na poczatku podsmazyc papryke na patelni, zeby wyparowala z niej woda..mozna dodac wszelkie skladniki wg uznania. Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami Składniki: kalafior 10 dag szynki 10 dag pieczarek przecier pomidorowy trochę oliwy pieprz sól Przygotowanie: Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut). Paprykarz drobiowy Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 2 papryki 2 pomidory(sparzyć i obrać ze skórki) 1 łyzka papryki słodkiej w proszku sól, pieprz i trochę oliwy Przygotowanie: Wszystko pokroić w kostkę Rozgrzać oliwę , wsypać cebulkę i zeszklić ją, a nastepnie posypać apryką w proszku i mieszać żeby się nie przypaliła. Nastepnie dodać pokrojone piersi i obsmażyć. Potem dodać pomidorki i paprykę.Później to wszystko posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić az papryka i mięso dojdzie i oto danie gotowe. ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Skłądniki: - 1 dorodny bakłażan - 2 pomidory - odtłuszczony ser zółty lub kulka mozarelli - jajko - Szynka (niekoniecznie) - świeża bazylia do dekoracji - oliwa do smażenia Przygotowanie: Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plastry ok 1 cm szerokości, solimy i odstawiamy na sicie, na 1/2 godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na tyle plastów ile mamy bakłażana. Bakłażana obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy patelnię z palnika i nstępnie układamy na kazdym plastrze bakłażana szynkę (ale niekoniecznie), pomidora i ser. Całość na tej samej patelni wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika. Podajemy udekorowane bazylią. CHLODNIK OGORKOWO-MIETOWY Składniki: 3 ogorki, obrane, pozbawione pestek i grubo posiekane 1 szczypior, pokrojony w plasterki 1 zabek czosnku, posiekany 3 lyzki swiezych lisci miety 1/2 szklanki wody 250 ml kwasnej smietany o obnizonej zawartosci tluszczu (kefir, jogurt) 1 lyzka swiezego soku z cytryny 1/4 lyzeczki soli 1/4 lyzeczki swiezo zmielonego bialego pieprzu Przygotowanie: zmiksowac ogorki, szczypior , czosnek, miete i wode na gladka mase. Dodac smietane, sok z cytryny, sol i pieprz i jeszcze przez chwile miksowac, zeby wymieszac.Wstawic do lodowki na ok. 3 godziny. ZAPIEKANE PIECZARKI Składniki: -kilka wiekszych pieczarek -zołty ser(odtłuszczony) -kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej) -ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,s ól Czas przygotowania i pieczenia:15 min. Przygotowanie: Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno. Biala rybka po sycylijsku Składniki: 50 dkg bialej ryby 1 cebula pokrojona w krazki 1 zabek czosnku 2 puszki (450 ml) przetartych pomidorow 5 oliwek bez pestek 1 lyzka swiezego soku z cytryny 1 lyzeczka bazylii 1 lyzeczka oregano 1/4 lyzeczki pieprzu Przygotowanie: Rogrzac piekarnik do 220 stopni, wlozyc brytfane z ryba. W miedzyczasie na glebokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic cebule i zmiazdzony czosnek i smazyc okolo 3 minut. Dodac pomidory, oliwki, sok z cytryny, oregano, bazylie i pieprz. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 6 minut mieszajac od czasu do czasu. Przygotowanym sosem polac rybe i zapiekac az bedzie miekka w srodku, okolo 10 minut. PIERS Z INDYKA Z CZOSNKIEM I ZIOLAMI Składniki: 4 zabki czosnku 2 lyzki oregano 2 lyzki szalwi 1 lyzka oliwy z oliwek 2 lyzeczki skorki z cytryny 1 lyzeczka soli 1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu 1 piers z indyka (okolo 2 kg) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzac do 200 stopni, przygotowac brytfane. W malym naczyniu polaczyc zmiazdzony czosnek, szalwie, oregano, oliwe, skorke z cytryny, sol i pieprz az otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podniesc skore na piersi z indyka i smarowac ja pasta ziol. To samo zrobic na wierzchu. Przygotowana tak piers wlozyc na brytfane i zapiekac w tem. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyc temperature do 150 stopni i piec okolo 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunac skore. Zupka meksykańska Składniki: 50 dag drobiowego mielonego mięsa, 2 duże cebule, 1 mały koncentrat pomidorowy, puszka czerwonej fasoli i soi, 3 ząbki czosnku, wywar z warzyw (pietruszka, seler, por) 2 duże łyżki majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, mięso, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia - na gorąco. SZASZŁYKI Z KURCZAKA Skłądniki: Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w przyprawach ,sosie sojowym ,occie balsamicznym papryka pokrojona w kostkę cebula kostka pieczarki Przygotowanie: Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka,cebulę,pieczarki ,paprykę. Usmazyc na oliwie z oliwek. Jutro będzie kolejna porcja przepisów
__________________
Odchudzamy się... |
2007-07-02, 12:58 | #10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: gdzieś tam :)
Wiadomości: 242
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
RYBA Z CURRY PO INDYJSKU
Składniki: - 5-6 płatów mrożonych białej ryby (np. mintaj) - 4 pomidory - 2 cebule - 4 spore ząbki czosnku - wywar warzywny bez marchewki - 4 łyżeczki curry (łagodnego) - sól, pieprz - OLIWA Przygotowanie: 1. Rybę rozmrozić, umyć i pokroić w paseczki. W garnku zagotować wodę z warzywami i w tym wywarze gotować rybę, aż będzie miękka. 2. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie. 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dodać curry. Poddusić razem. 4. Dodać gotowaną rybę i dusić jeszcze ok. 5 minut. BROKUŁY Z CURRY Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula kawałek żółtego sera light kawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczaka majonez curry Przygotowanie: Brokuł ugotowac al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekac cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu). PIECZEN RZYMSKA Z FETA składniki: 60 dag mięsa mielonego drobiowego 15 dag sera feta 3 jajka 6 dag posiekanych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku natka sól, pieprz Przygotowanie: Do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości 25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni. ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI Składniki: - 0,5 kg cukini, - 2 czerwone papryki i jedna żółta, - 1 duża cebula, - bulion, - 0,3 kg zółtego sera, - 1 jajko, - cząber, - sól, - pieprz, - oliwa z oliwek. Przygotowanie: Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa, stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami. GULASZ Z CZERONA FASOLKĄ SKŁADNIKI: 200 g czerwonęj fasoli 1 podwójny filet z kurczaka 1 cebula 4 średnie pomidory 3 ząbki czosnku wegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę trzymamy na ogniu,żeby mięsko się ścięło, nastepnie dodajemy rozdrobnione wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło". Danie dla 3 osobowej rodziny W I fazie jemy oczywiście "sam" gulasz bez dodatków, ale w II fazie polecam z kaszą. Zapiekanka z soczewicy Składniki: 1 szklanka soczewicy 1/2 kostki twarogu chudego 2 łyżki mleka kilka pieczarek cebula jajko oliwa z oliwek sól,pieprz,zioła prowansalskie Przygotowanie: soczewicę ugotować do miękkości,odcedzić. Cebulkę pokrojoną w kosteczke podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, Soczewicę wymieszać z cebulką i pieczarkami, twarogiem, wbic jajko, dodaję mleko żeby zapiekanka nie była za sucha, można dać ser żółty light, doprawić. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu 20-30 min. Sycące i dobre na obiad, smacznego ! Kotlety tuńczykowe Składniki: 3 puszki tuczyka (drobnego) w sosie własnym 2 czubate łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego 2 małe cebule (jeszcze lepiej 4 zielone cebulki) 2 całe jajka, ubite 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Całość wymieszać w misce, uformować z masy 2 "hamburgery". W przepisie było, zeby piec pare minut na grilu elektr. ale jak ktos nie ma, mysle ze na patelni tez bedzie dobrze. ZAPIEKANKA Z POREM Składniki: 1-2 pory 1 pierś kurczaka troszkę żółtego sera Przygotowanie: Rozbitą,pierś kurczaka poddusić lub ugotować, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na to ułożyć pokrojonego wzdłuż pora, przykryć , dusić aż por zmięknie, następnie posypać żółtym serem, poddusić aż ser się stopi i gotowe.Smacznego!!!!!! Kotleci drobiowe Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego(piers z kury) 3 jaja, 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej, sól, pieprz, oliwa do smażenia. Przygotowanie: Mięso, żółtka, wodę i przyprawy zmiksować. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron. Ruloniki z piersi z kurczaczka Czas: 20-30 min. Składniki: - 4 filety z kurczaka, - 4 plastry żółtego sera, - przyprawa uniwersalna, - papryka czerwona, - ogórek kiszony, - 1-2 jajka, -oliwa do smażenia. Przygotowanie: Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie. Fasolka szparagowa w pomidorach Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej, - 5 dużych, dojrzałych pomidorów, - 3 ząbki czosnku, - 10 małych, białych cebulek, - 4 łyżki oliwy, - kilka łodyżek tymianku, - sól, pieprz. Przygotowanie: 1) Z fasolki usuwamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki. 2) Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 3) Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Fasolka szparagowa z jajkiem Składniki: 50 dag fasoli szparagowej świeżej, 4-5 łyżek oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 jajko, koperek, sól, pieprz do samku. Przygotowanie: Fasolę ugotować na parze, przelać zimną wodą, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę uprzednio osoloną (puści sok) i zmiażdżony czosnek, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać. Suchą fasolkę dodać do podsmażonej cebuli i koncentratu, wymieszać, chwilę razem podgrzewać, aż fasolka będzie gorąca (ok. 3 min). Na koniec wbić do fasolki surowe jajko, wymieszać wszystko, podgrzać, aż jajko się zetnie. Do całości dodać dużo posiekanego koperku. Podawać jako samodzielną potrawę. Uwagi: danie można posypać utartym serem żółtym lub jeszcze na koniec po dodaniu jajka dodać ser do podgrzewającej się potrawy i mieszać do roztopienia.
__________________
Odchudzamy się... |
2007-07-02, 13:31 | #11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: gdzieś tam :)
Wiadomości: 242
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Feta zapiekana z pomidorami
Składniki: ser feta - ilość zależna od ochoty, jedno opakowanie to około 4-5 plasterków, pomidory - zależnie od ilości fety - jeden starczy na jedno opakowanie, bazylia, oregano, folia aluminiowa, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Fetę kroimy w plastry, najlepiej duże, około 1 cm, najwięcej 1,5, pomidory kroimy na plasterki, polecam cieńsze, plasterek fety kładziemy na folii aluminiowej, kładziemy na niego plasterek pomidora, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy, zawijamy szczelnie, żeby nam nie wyciekła zawartość, i do piekarnika na 20-30 minut, pieczemy w około 180 st. C. kalafiorowe kotlety Składniki: kalafior, siemie lniane, 2 jajka, vegeta, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia Przygotowanie: Kalafior ugotować,najlepiej na parze, ugotowany juz kalafior zagnieśc, dodać jajka, z dwie łyzeczki zmielonego smieniemia lnianego, i przyprawy. Wszystko razem wymieszac i uformowac kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Mozna zrobic panierke z ziarnek siemienia, sa pyszne po usmazeniu na patelni. Pierś z kurczaka w porach Składniki: 2-3 pory, 15 dag pieczarek, pierś z kurczaka, sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Pokroić pory i pieczarki na plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dorzucić pokrojone w paseczki mięsko z kurczaka i dusić do miękkości. Dodać przyprawy. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem Składniki: szpinak pół cebuli, ząbek czosnku, serek wiejski light (np. Piątnica 3%), piersi kurczaka, sól, pieprz Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i sekiem. Piersi przyprawić solą i pieprzem, Ostrym nożem przeciąć każdy kawałek, ale nie do końca (zrobić kieszonki). Do nich naładować farszu, pozapinać wykałaczkami i wstawić do piekarnika na 25-30 minut PIERS Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM Składniki: piers z kurczaka (lub indyka) pieczarki woda 2 serki topione light pietruszka (jak ktos lubi) sol, pieprz Mozna dodac troche jogurtu naturalnego Przygotowanie: Piers smazymy w calosci lub w kawalkach. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dalej smazymy az sie zarumienia. Doprawiamy do smaku. Dodajemy niewielka ilosc wody i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, gotujemy az sie rozpuszcza. Jesli sos jest wciaz za rzadki, mozna troche pogotowac, zeby woda odparowala, albo dodac kolejny serek, albo dodac troche jogurtu (pamietajcie zeby go najpierw zachartowac odrobina wrzatku, zeby sie nie zwazyl). Na koniec posypac pietrucha i jesc Kalafior w sosie serowym Składniki: - kalafior ( ile kto lubi) - serek topiony - ser tarty - natka pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy kalafior na parze, żeby był średnio miękki. Odstawiamy żeby troszke przestygł. Obieramy do rondelka niecałe 2 filiżanki wody w ktorej gotował sie kalafior. doprowadzamy ta wode do wrzenia i dodajemy serek topiony, jesli ktos lubi rzadsze sosy to wystarczy jeden tylko dla smaku jesli ktos lubi gestsze to wrzucamy tyle zeby mial taka konsystencje jaka lubimy, dodajemy do tego ser tarty( nie musi sie rozpusic wystarczy ze sie polaczy z sosem), dosalamy i dopieprzamy do smaku. Nastepnie wysypujemy kalafior do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy natka pietruszki i wkladamy do piekarnika. TWISTER To wariacja na temat popularnej przekąski KFC Placek 2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni. Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej Nadzienie Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone. Sos tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople) Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje. Bakłażan nadziewany pieczarkami z cebulką Składniki: 1 spory bakłażan 4-5 pieczarek 1 cebulka oliwa z oliwek oregano, bazylia majeranek, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Bakłażana myjemi i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ a i kroimy go w kostkę. Podduszamy na patelni cebulkę, pieczarki i miąższ bakłażana razem z przyprawami. Jak juz się poddusi to nakładamy farsz do naszego bakłażanka i do piecyka na jakieś 45 minut. Ja na spód bakłażana, zanim nałożyłam farsz dawałam plasterek- dwa serka Hochlandu light (plasterki). Papryka faszerowana Skladniki: papryka (dowolny kolor, dowolna ilosc) cebula pieczarki kilka zabkow czosnku (jak kto lubi) mieso mielone (moze byc np z indyka) przyprawy (pieprz, sol, pieprz ziolowy, papryka, czosnek, ziola prowansalskie) do farszu dodalam tez torche pietruszki swiezej puszka pomidorow (jako sos; ale niekoniecznie) Przygotowanie: Cebulke siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki i czosnek, podsmazamy. Dodajemy miesko, takze podsmazamy. oczywiscie to cale podsmazanie musi byc przyprawione. Paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne. Do papryki wkladamy ciasno farsz (czyli to co bylo na patelni). papryczki ukladamy w naczyniu zaroodpornym. na spod mozna wrzucic pomidory z puszki lub troche bulionu. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) ok pol godziny). FRYTKI Z CUKINII Skladniki: cukinia oliwa z oliwek sol Przygotowanie: Cukinie obieramy, kroimy w ksztalt frytek, lekko osuszamy. Wrzucamy na goraca oliwe i smazymy na zloto. Posypujemy sola. PUREE Z KALAFIORA Przygotowanie: Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany miazdzymy np. praska do ziemniakow. Znacznie lepiej i tresciwiej smakuje, gdy dodamy troche substytutu masla (ja dodaje I can't belive its not butter, ale wszystkie te maslo-margaryny sie nadaja) lub/i serek topiony light. Mozna tez jakos ciekawie przyprawic (mi np. smakuje z odrobina curry). kalafior zapiekany na ostro Przygotowanie: Kalafior podzielic na rozyczki dodac 2 lyzki oliwy z oliwek, lyzeczke papryki ostrej sol i pieprz dobrze wymieszczac wszystko razem, umiescic w naczyniu zaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni okolo 30 min.
__________________
Odchudzamy się... |
2007-07-02, 20:50 | #12 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
DESERKI 1 FAZOWE KREM BUDYNIOWY ESPRESSO 1,5 szklanki mleka 1% 2 ubite jajka 3 łyżki substytutu cukru 2 łyżeczki rozpuszczalenj espresso lub kawy bezkofeinowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mielony cynamon do dekoracji cienkie kawałki skórki cytrynowej W średniej misce ubić mleko, jajka substytut cukru, kawę oraz ekstrakt waniliowy, tak żeby składnik dobrze się połączyły. Wlać do czterech misek żaroodpornych i umieścić na patelni ośrednicy 25cm. Patelnię napełnić wodą, taż żeby sięgała na wys. 1,2 poniżej górnej krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10 minut. Zdjąć miseczki z patelni, nakryć plastikową folią, tak żeby dotykała powierzchjni kremu, wstawić do lodówki na 3 godziny lub aż dobrze się schłodzą. Udekorować cynamonem i skórką cytrynową. Beziki z bitą śmietaną: 3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light. Placki serowe Placki serowe mozna upiec na patelni, takiej nie przywierajacej lub szybciej wlewajac do brytfanki a pozniej do piekarnika. Ja zwyklle biore 30 dkg sera bialego i 3 jajka. Biane ubijam osobno, a zoltka lacze z serem i slodzikiem, po czym dodaje piane i wlewam na brytfane. Pieke 30 minut w tem. 150 stopni. Mnie bardzo smakuje zastepuje Dederki Krem ze skórka z cytryny -serek figura 3% 150g - 2/3 łyżeczki olejku waniliowego - 2/3 łyżeczki skórki cytrynowej i kilka kropel soku - 2/3 łyżeczki słodziku Dokładnie wymieszać Pistacjowy deserek Skladniki: -15 pistacji -serek naturalny homogenizowany 0% tluszczu i bez cukru -3 lyżki jogurtu naturalnego bez cukru -slodzik (ilosc w zaleznosci od upodoban! ) -aromat migdalowy. Zmiksowac pistacje z serkiem naturalnym. Dodac reszte skladnikow i dokladnie wymieszac! Przelozyc do miseczki. Mozna posypac pokrojonymi migdlami lub gorzka czekolada! DESEREK KAWOWY Składniki: -230ml mleka 0,5% -2 białka jajek -2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej -2 łyzeczki zelatyny -3 łyzeczki slodzika Wykonanie: mleko przegotowac, dodac kawe. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.Wystudzic, połaczyc z kawa, wstawic do lodowki. Z białek i slodzika ubic sztywna pian Dodac doi tężejacej kawy i delikatnie wymieszac. Pozostawic w lodowce do całkowitego stężenia Sernik na zimno Składniki: *serek Fidura 3% (duży) *jogurt naturalny 0% bez cukru *słodzik *aromat waniliowy *2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników. Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę) Smacznego!!! Deserek A'la Tiramisu Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru, 43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym kakaem i płatkami migdałowymi. Kremowy deserek z dodatkami *Kubeczek jogurtu naturalnego 0% *serek Ricotta *i różne dodatki które Wam smakują ,możecie dodać cynamon ,słodzik ,cacao ,aromaty ,orzeszki...na co macie ochotę Przepis jest bardzo prosty wystarczy wrzucić do miski lub miksera kubeczek jogurtu ,łyżkę serka Ricotta ,Wasze ulubione dodatki i zmiksować wszystko na gładką masę (orzeszki polecam dodawać po zmiksowaniu -taki mały bonus w kremowej masie jogurt kawowy z cynamonem składniki: jogurt naturalny 0% cynamon odrobina mleka odtłuszczonego kawa rozpuszczalna cynamon łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżeczkach mleka ze słodzikiem i mieszamy z jogurtem. potem dodajemy cynamon i też mieszamy. PTASIE MLECZKO 1 galaretka bez cukru 1 mały jogurt słodzik zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki Serniczek Sb Kostkę zwykłego białego sera 0%(chudy, ok 35 dag) ucieram z 3 żółtkami na gładką masę, dodaję słodzik w płynie oraz wybrane dodatki( np kakao, kawa rozpuszczalna-pycha, wiórki kokosowe, aromat do ciasta..) Z trzech białek z odrobiną soli ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z serem.i delikatnie do małych foremek - tych do muffinów, lub np do blaszki, takiej na keks czy na podłuzna babke.Mozna posypac wiórkami, albo no kawa rozpuszczalna.W piecu w temp. ok 180 trzymac przez jakies 25 minut CIASTO ORZECHOWE (1) 16 dag mielonych orzechów włoskich 10 dag fruktozy (wg uznania) 5 jajek 1 łyżka bułki tartej ( można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka utrzeć ze słodzikiem na kogiel mogel, białka posolić i ubić na pianę. Do masy żółtkowej dodawać po trochu pianę, proszek zmieszany z orzechami i wiórkami. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 45 minut lub rozłożyć płasko na dużej blasze i piec około 20 minut. CIASTO KOKOSOWE 5 białek 12 dag cukru ( ja oczywiście daję mniej) 12-15 dag kokosu Uwaga mojej mamy ( kokos można z powodzeniem zastąpić w ž mielonymi migdałami i ź płatkami migdałowymi) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 – 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka. CIASTO ORZECHOWE (2) jajka, mial z orzechow (mozna samemu zmiksowac orzechy w mlynku do kawy), troche aromatu slodzik w proszku z bialek ubic sztywna piane, zoltka zmiksowac ze slodzikiem i aromatem, polaczyc z mialem z orzechow a nastepnie np.lyzka delikatnie wszytsko wymieszac z piana z bialek, wlac do formy lub foremki wstawic do pieca na 200°C doczasu az wierzch bedzie lekko brazowy niepodaje proporcji poniewaz mozna to robic na roznych formach ale wazne jest aby ciasto mialo konsystencje ciasta biszkoptowego... ( np. 2 jajka, 2 lyczki slodzika, 3 lyzki mialu z orzechow laskowych i pare kropel aromatu- w nieduzej foremce pieklo sie okolo 15-20min) wazne tez aby sprawdzic slodzik i dodac jego odpowiednia ilosc poniewaz ciasto moze wyjsc niewystarczajaco slodkie no i czy mozna go uzywac do pieczenia LODY JOGURTOWE Składniki: 6 żółtek 3 szklanki jogurtu naturalnego 100 g cukru/słodziku orzechy, kakao, czy jaki kto ma pomysł Sposób wykonania: Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodatki połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin. LODY CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE Składniki: - serek Figura light - aromat pomarańczowy - cynamon - kakao - słodzik Przygotowanie: Bierzemy 2 miseczki i do każej wkładamy po pół opakowania serka i minimalną ilość słodzika. Do pierwszej miseczki dodajemy cynamon i kakao, do drugiej kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dobrze mieszamy, żeby powstała jednolita masa. Teraz bierzemy umyte opakowanie od serka i na zmianę wkładamy raz warstwę jasnego serka, raz ciemnego. Opakowanie "zamykamy" folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do czasu jak się zamrozi. Po zamrożeniu polewamy pojemniczek z wierzu gorącą wodą, wykładamy nasze lody na talerzyk i posypujemy delikatnie kakao. KREM CZEKOLADOWY a wiec w malym garnuskzu nalezy rozpuscic 3 kostki gorzkiej czekolady , lyzke slodizku w proskzu i pol skzlanki mleckza 0% jezlei ktos chce mozna dodatkowo dodac kakao albo aromat waniliowy lub ewentulanie wrzucic orzeszki i wtedy wyjdzie krmeik nugatowy KREM MIGDAŁOWY Miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej według przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi KREM KAWOWY serek figura 3% - 1/4 łyżeczki olejku waniliowego - szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej - orobina słodziku - kostka gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao Wszystko ładnie wymieszać. Schłodzić i przed podaniem posypać startą kostką czekolady. CIASTECZKA ORZECHOWE 10 dag orzechow wloskich - 10 dag orzechow laskowych - sok z cytryny - 4 bialka Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodzik). Zdjac z ognia i stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min Dodane: Ostatnio zakupiłam formę na mufiny i zrobiłam ciasteczka w wersji mufinkowej - delikatna pychota |
2007-07-02, 21:56 | #13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 10 331
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
PAPRYKA DUSZONA
Skladniki: 3 zielone papryki 2 pomidory 3 duze cebule troszke oliwy z oliwek przyprawy ew. pietruszka (natka) Pomidor obrac ze skórki po sparzeniu i pokroic. Papryke oczyscic z nasion i pokroic. Cebule pokroic i zeszklic na oliwie z oliwek. Dodac pomidory, papryke. nastepnie przyprawic wg gustu. Podlac woda (nie za duzo) i poddusic, az warzywa zmiekna. Na koniec dodac pokrojona natke pietruszki i gotowe. BAKLAZAN NADZIEWANY Skladniki: baklazan pomidor cebula pieczarki zólty ser przyprawy 1. Baklazan przekroic na pól (wzdluz). Posypac sola i odstawic na ok. 20 min. Po 20 minutach zebrac suchym papierowym recznikiem krople, które sie pojawia (w ten sposób unikniemy gorzkiego smaku). 2. Miazsz baklazana posiekac. 3. Cebulke pokroic i zeszklic na oliwie z oliwek. 4. Dodac do cebuli pieczarki i podsmazyc kilka minut. 5. Dodac pomidory i posiekany miazsz baklazana. Podusic kilka minut, az nieco zmiekna. Przyprawic do smaku. 6. Taka masa nadziewac polowki baklazana. 7. Wstawic do goracego piekarnika, leciutko skropic oliwa z oliwek (nie jest to konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Mozna posyac startym zóltym serem. BAKLAZAN ZAPIEKANY Skladniki: baklazan 2 dojrzale pomidory mozzarella w zalewie cebula zabek czosnku oliwa z oliwek oregano suszone swieza bazylia sól 1. Pomidory obrac ze skórki, pokroic na male kawalki. 2. Cebule równiez pokroic i zeszklic na oliwie razem z pokrojonymi zabkami czosnku. 3. Dodac pokrojone pomidory i tak dusic kilka minut. Posypac sola i oregano. 4. Baklazany pokroic w grube plastry i przysmazyc na oliwie z obu stron, by sie zarumienily i lekko zmiekly. 5. Baklazany wlozyc do naczynia zaroodpornego, na nich pokrojone plastry mozzarelli, warzywa (pomidory+cebula+czosnek) i ponownie na wierzch mozzarella 6. Calosc wlozyc do goracego piekarnika na kilka minut, zeby ser sie roztopil. 7. Posypac oregano i bazylia. BAKLAZAN Z GRZYBAMI Skladniki: 2 baklazany 40 dkg grzybów 1 papryka 2 pomidory cebula 2 zabki czosnku 20 dkg sera "feta" oliwa z oliwek koperek sól pieprz 1. Baklazany umyc.Odciac nasady i przekroic wzdluz. Wydrazyc miazsz i pokroic w kostke. 2. Obrac cebule i czosnek, i posiekac. Smazyc na oliwie z oliwek przez 2 minuty. 3. Dodac oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby, miazsz z baklazanów oraz pokrojona w kostke papryke. Smazyc az grzyby beda miekkie. Czesto mieszac. 4. Dodac do smazonych grzybów miazsz z pomidorów i rozkruszony ser. Doprawic sola i pieprzem. 5. Powstala masa nadziac polówki baklazana. 6. Ulozyc na natluszczonej blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. 7. Przed podaniem posypac koperkiem. Pyszna salatka z makreli: 1)makrela wedzona /lub inna rybka, wg. upodobania../ 2)3 jajka na twardo 3)4 ogórki kiszone 4)kukurydza /nie mozna ale dla pozostalej rodzinki dodac/ 5)papryka czerwona mala 5)szczypiorek 6)majonez light /odrobinka / sól,pieprz do smaku Wybieramy samo miesko z makreli, pozostale produkty siekamy na drobno i wszystko mieszamy..dodajemy odrobinke majonezu, sól i pieprz do smaku i WCINAMY...PYCHA BIGOS 1 kg kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg chudego miesa ( piers z kurczaka, chuda wieprzowina), 30 dag wedliny (szynki) z drobiu, 2 duze cebule, 25 dag pieczarek, przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów. Troche pracochlonne, ale warto!!!!!!!! - W duzym garnku gotujemy kapuste kiszona-( dodaj 2 liscie laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, polamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz. - Mieso kroimy w kostke, dzielimy na 2 czesci, jedna z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga pózniej usmazymy na patelni. - Na patelni smazymy pokrojona w kostke cebule- na oliwie ( mala ilosc), dodajemy „druga „ czesc miesa- chwile smazymy, po 5 minutach dodajemy kielbase (szynke) pokrojona w kostke i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj troche wody, zeby nie przywieralo, pamietaj, pieczarki maja w sobie duzo wody). - Wszystko dusimy do miekkosci miesa- okolo 20 minut - Nastepnie wrzucamy do kapusty- usmazone dodatki + ugotowane mieso. Gotujemy az woda niemal w pelni odparuje, nastepnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta) Pamietajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy J))) Mozna go tez zamrozic, zapewniam, starczy na dlugo, jest PYSZNY. SMACZNEGO Piersi kurczaka duszone z papryka 5 piersi z kurczaka (bez skory) 3 papryki (czerwona, zielona i zolta) 2 zabki czosnku 2 czerwone cebule sucha pokruszona papryczka chili ( jak ktos lubi) 2 pomidory 6 lyzek oliwy z oliwek 1/3 filizanki bialego wytrawnego wina przyprawy do smaku ( sol, pieprz, przyprawy kuchnii wloskiej) posiekana natka pietruszki Kazda z piersi pokroj na trzy czesci. Papryke umyj, przekroj na pol, usun nasiona i pokroj w paski. Podgrzej 3 lyzki oliwy na duzej patelni lub w rondlu. Wrzuc cebule i smaz na srednim ogniu do zeszklenia. Przeloz na osobny talerz. Wlej pozostala oliwe do rondla, podkrec gaz i wrzuc pokrojone piersi. Smaz do zbrazowienia z kazdej strony (ok 6-8 min) Wrzuc usmazona cebule, wycisniety w wyciskaczu czosnek oraz papryczke chili ( jezeli uzywasz). Wlej wino i gotuj az wygotuje sie polowa. Wrzuc papryke i wymieszaj dokladnie tak, aby pokryc ja tluszczem. Przypraw. Po ok 3-4 minutach wrzuc pokrojone w kostke pomidory. Dobrze zamieszaj i dus pod przykryciem na malym ogniu do ugotowania miesa i az warzywa zmiekna, ok 25-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koncu dodaj posiekana natke. Smacznego ) Kurczak na ostro piers z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/3 papryczki chilli (moze byc suszona) pomidor 2 zabki czosnku kilka czarnych oliwek lyzeczka oliwy sol, swiezo zmielony pieprz 1. piers kurczaka podziel na duze kawalki, oprosz sola i pieprzem, zrumien na rozgrzanej oliwie; 2. cebule pokroj w cwiartki, papryke w duze kawalki, pomidory w ósemki, chili w paseczki, czosnek w plasterki; 3. warzywa dodaj do miesa wraz z oliwkami (mozna je pokroic na plasterki, bo bywaja twarde), oprosz sola i pieprzem i dus pod przykryciem okolo 20 minut. przygotowanie: okolo 35 minut, wartosc kaloryczna: okolo 300 kcal Roladki z pieczarkami piers z kurczaka oliwa pieczarki cebulka ser zólty odpowiedni dla 1 fazy koncentrat pomidorowy przyprawy piers z kurczaka przekroic aby powstala „kieszonka", natrzec przyprawami do smaku. pieczarki pokroic dosc drobno i podsmazyc na rozgrzanej oliwie z posiekana cebulka. przelozyc farsz do miski i wymieszac z grubo startym zóltym serem. dodac lyzke koncentratu pomidorowego. wszystko wymieszac i nadziac farszem kurczaka (mozna na koncu spiac wykalaczka). posmarowac z zewnatrz oliwa i zawinac w folie aluminiowa. piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min w temperaturze 1800 Salatka z tunczykiem - puszka tunczyka w sosie wlasnym, - 1 srednia cebule, - 2 duze ogórki kiszone, - 1 jajko ugotowane na twardo, - jogurt naturalny, - ziola prowansalskie; Zrób to sam: Do miski wrzuc rozdrobnionego tunczyka, drobno posiekana cebule, pokrojone ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, ziola, pieprz, wycisniety zabek czosnku) zapiekanka a lá moussaka Skladniki - 40 dag miesa mielonego; - duza cebula; - 4-5 zabków czosnku; - duzy dojrzaly pomidor; - koncentrat pomidorowy; - nieduzy (ok. 30-40 dag) baklazan; - pól szklanki kwasnej smietany;(maly grzech) - 1 zóltko; - przyprawy: sól, pieprz czarny, starta galka muszkatolowa, oregano, szczypta cynamonu; - 15 dag zóltego sera; - lyzka oliwy do smazenia. Baklazana umyc, pokroic na dosc cienkie plastry (grubosci 5-7 mm), posolic i zostawic na ok. 60 minut. Mieso przyprawic sola i pieprzem, podsmazyc na rozgrzanej oliwie. Nastepnie dodac drobno pokrojona cebule i obrany czosnek pociety w plasterki. Podlac odrobine woda lub winem i poddusic. Pomidora oparzyc, obrac ze skórki, pokroic w kosteczke i wrzucic na patelnie. Doprawic koncentratem i przyprawami (bez galki) do smaku. Konsystencja masy miesnej nie moze byc zbyt rzadka, bo baklazan podczas zapiekania pusci sok. Ser zólty zetrzec drobno na tarce. Smietane wymieszac z zóltkiem na gladka mase, doprawic galka i sola. Plastry baklazana osuszyc z soku. W naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami baklazany, mase miesna i ser zólty. Ostatnia warstwe ma stanowic ser. Zalac sosem smietanowym. Naczynie szczelnie przykryc (pokrywka lub folia aluminiowa), wstawic do nagrzanego piekarnika, zapiekac ok. 40 minut w temperaturze 180 - 200C. Podawac w naczyniu, w którym sie pieklo Rownie dobrze moze byc na druga faze ze wzgledu na ta smietane GULASZ Z CZERONA FASOLKA SKLADNIKI; 200 g czerwonej fasoli 1 podwójny filet z kurczaka 1 cebula 4 srednie pomidory 3 zabki czosnku wegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziolowy, bazylia, oregano 2 lyzki oliwy z oliwek WYKONANIE: Na noc namaczamy fasole, na nastepny dzien gotujemy ja w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalsza czesc potrawy. Na oliwie podsmazamy drobno posiekana cebulke, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostke i posypanego przyprawa "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wycisniety przez praske lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz reszte przypraw, chwile trzymamy na ogniu,zeby miesko sie scielo, nastepnie dodajemy rozdrobnione wczesniej obrane ze skórki pomidory, chwile gotujemy, zeby zmiekly i troszke odparowaly, na koncu dodajemy ugotowana fasolke; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) zeby sie ladnie polaczylo i "przeszlo". Danie dla 3 osobowej rodziny PYCHA!!!!! Cukinie z jogurtem-ostre -4, 5 malych ,malutkich cukin -jogurt naturalny 0 % tlu. ilosc odp do 1 fazy -2 do 4 zabkow czosnku - pol lyzki , luzka chilli powder Cukinie obrac ze skurki pokroic w plasterki , podsmazyc z obu stron na zloty kolor tak zeby byly miekkie. Do jogurtu nat. wycisKAMY czosnek wymieszac. Usmazone plasterki cukinie polozyc na talez polac jogurtem z czosnkiem i to polac oliwa z oliwek wymieszana a chili. Szpinak z jogurtem -ostre -robimy tak samo jak z cukinia .Gotujemy szpinak od 200g do 400g Potem plewamy jogurtem z czosnkiem a na koniec polewamy to tluszczem z chilli. W obu przepisach ilosc cukini czy szpnaku zalezy od was.Ale takie porcje sa chyba odpowiednie .I nie przesadzac z iloscia jogurtem Ja zawsze daje na oko . Mam nadzieje ze zadne z przepisow sie nie powtorzylo jak tak to sorki jzu oczoplasow dostalam i nie spamietalam wszystkich . |
2007-07-07, 11:40 | #14 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
naleśniki gryczane SB
gryczane naleśniki z książki doktorka- robię trochę inaczej: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej 1 szklanka wody 1 rozbełtane jajko 2-3łyżeczki fruktozy łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 szklanki mleka łyżka proszku do pieczenia wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, potem z jajkiem, dolać wodę, mleko, fruktozę i aromat waniliowy, zostawić na 10-15 min potem smażyć na mocno nagrzanej teflonowej patelni- smażyłam cieniutkie, więc patelnie natłuściłam oliwą w ogóle mój patent na smażenie naleśników- wylać porcję ciasta na gorącą patelnię i rozlewac je (kręcąc patelnią) do czasu, aż przestanie być płynne, potem postawić na ogniu i smazyć przez 2 minutki aż zbrązowieje, przerzucić na druga stronę łopatką (ja tam pomagam sobie jeszcze widelcem) i dosmażyć ok minuty wychodzą pyszności, jakieś 7-8 szt na średniej patelni z jogurtem, serkiem figura, owocami, serkiem wiejskim, chudym twarożkiem, dżemem bez cukru.. ech, raj w gębie- domowa wersja naleśników greenwaya do tego ten świetny posmak gryki |
2007-07-11, 21:21 | #15 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Omletowa zapiekanka Agolka
dzisiaj mialam,pychota nawet TZ mi polowe zjadl a chcialam zarac do pracy jutro na lunch.. a wiec: -podsmazona cebulka z chuda szynka(albo jakiekolwiek chude mieso,kurczak,indyk itp) i do tego jak juz sie podsmazy to dorzucamu groszek zielony (z puszki) i za 2 lyzki kukurydzy i minutke razem podsmazamy.(mozna dac jakiekolwiek warzywa,ja dalam to co mialam,papryka czerw by fajnie pasowala) Przekladamy wszystko do zaroodpornego naczynia i wlewamy do tego 6 roztrzepanych jajek. Nagrzewamy piekarnik do 180. Naczynie stawiamy na gazie i podgrzewamy az jajka zaczna sie scinac tak jak jajecznica. Mieszamy od czasu do czasu zeby nie przywarlo, jak bedzie takie pol na pol sciete to naczynie wstawiamy do piekarnika na jakies 10-15 min. rewelacja!! a jak zostawnie to na drogi dzien na zimno pycha.Taka tarta wychodzi. sprobojcie
__________________
Akcja Odchudzanie !!!2kg do zgubienia.... |
2007-07-14, 13:58 | #16 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Paella
Warzywa: groszek, papryka, cebula, pieczarki pomidory Owoce morza, zależy jakie kto lubi Filet z mintaja Filet z kurczaka (niedużo) przyprawy: curry, papryka, sól reszta wg uznania |
2007-07-15, 12:10 | #17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 64
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Moja jajecznica
3 jajka 2 plasterki sera light ser w kostke i wszystko na patelnie. mozna dac troche soli do smaku;]
__________________
wcale nie biedrona ćwiczonka- dzień: 3 bez napadu- dzień: 1 |
2007-07-22, 17:59 | #18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Fabryka Czekolady
Wiadomości: 5 191
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Śniadaniowe propozycje znalezione na amerykańskim forum:
Czekoladowe Muffiny 250ml siemienia lnianego 250ml wody 1/2 szk niesłodzonego kakao 2 duże lekko ubite jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 55g posiekanych migdałów słodzik do smaku ( w przepisie podano 1/4 szk) Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut. Piec w 180'C przez 20-25 min w formie na muffiny Wypróbowałam je dzisiaj, ale zamiast słodzika dodałam cukier dla diabetyków, i wyszły dość mdłe, następnym razem zamienię też wodę na mleko, może będą lepsze w smaku Cynamonowy omlecik 2 jajka 1/2 opakowania serka np Bieluch (można mniej) chlust mleka chlust ekstraktu waniliowego cynamon i słodzik do smaku Piec jak omlet na patelni, ułożyć na talerzu, na środek wyłożyć resztę serka. Belgijskie Gofry 2 duże jajka 1/4 szk ricotty lub innego serka np. Bielucha 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, gałka muszkatołowa i słodzik wg uznania Jajka ubijać aż będą puszyste, dodać resztę składników i ubić na gładką masę. Piec w gofrownicy lub na patelni jak naleśniki. Gotowe można posypać słodzikiem w proszku, a w II fazie położyć na wierzch owoce Edytowane przez tricomi Czas edycji: 2007-07-22 o 19:08 |
2007-07-22, 19:02 | #19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Fabryka Czekolady
Wiadomości: 5 191
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
coś na deser:
Custard 2 jajka 1 szk mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej gałka muszkatołowa opcjonalnie: 1.2 opakowania ricotty/ Bielucha Wszystko dobrze zmiksować, przełożyć do 3 naczyń, posypać gałką. Naczynka włożyć większego naczynia i napełnić wrzącą wodą (nalać tyle, żeby podczas pieczenia gotująca się woda nie dostała się do kremu) wstawić do pieca nagrzanego do 180'C na 25 min. Jeść na ciepło lub schłodzić. smacznego |
2007-11-10, 22:29 | #20 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Wątek posprzątany. Zostały same przepisy. I niech tak zostanie...
__________________
...
|
2008-01-09, 16:45 | #21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 12 344
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
oliwkowa sałatka z fety i krewetek
mały brokuł 1/4 fety light 1/4 szklanki czarnych oliwek 1/4 szklanki obranych krewetek brokuł ugotować (najlepiej na parze), w czasie kiedy gotuje się brokuł pokroić pozostałe składniki. wymieszać wszytsko z gorącym brokułem dobrawić do smaku czym tak się lubi ( u mnie szczypta soli czosnkowei i fit up do sałatek) pyszne na obiad a reszta na kolację- sycące!
__________________
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. |
2008-01-21, 22:57 | #22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: trójmiasto
Wiadomości: 3 901
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Polecam szaszłyczki drobiowe.
Pierś z kurczaka w małe kawałeczki pozostawiona na 2 godziny w marynacie KAMIS (bezcukrowej), później nadziewany na patyczek na przemian z cebulka i czerwona papryka, pieczemy |
2008-01-21, 23:26 | #23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 12 344
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
krewetki: prosze bardzo
pomidory nadziewane (ew. papryki) pomidory lub papryki ryż brazowy krewetki paluszki krabowe ew. inne owoce morza oliwki ser feta lub mozzarella przyprawy wg gustu gotujemy ryż, mieszamy z reszta skladników, z pomidorów wydrażamy środek wsadzamy tam farsz krewetkowy, zapiekamy w piekarniku 15 min oczywiście ilośc kombinacji farszu do warzyw jest nieograniczona ja lubie tak: papryki faszerowane papryki mieszanka warzyw- cukinia, seler, por, kiszony ogórek, fasola- co ma pod reką żółty ser warzywka dusze do miekkosci na patelni, dodatje starty ser, napelniam papryczke farszem i zapiekam do miekkości w piekarniku (ok 15 min)
__________________
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. |
2008-02-10, 19:06 | #24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 31
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Bardzo prosty, szybki do wykonania i przepyszny deserek
-serek wiejski light-oczywiście -łyżeczka kakao bez cukru, niskotłuszczowego -trochę słodzika -ew. kropelka, dwie esencji waniliowej |
2008-02-10, 22:43 | #25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: trójmiasto
Wiadomości: 3 901
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Sałatka pierwszofazowa
łosos wędzony 2 ogórki kiszone papryka cebula 1/2 koperku 3 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego |
2008-03-09, 23:37 | #26 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
PASZTET Z SOCZEWICY [przepisik od mcdulki]
1łyżka oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zmiazdzone 1lyzeczka przyprawy chinskiej "5smakow" 1/2 lyzeczki kolendty 850 ml bulionu warzywnego 175g soczewicy 1male jajko 1lyzka mleka 2lyzki natki pietruszki, posiekanej Obsmażac cebulę i czosnek przez ok. 3min, dodać przyprawy. Sczewice ugotowac na bulionie, az bedzie miekka. Rozgotowana soczewicę przwelozyc do miksera, dodac jajko., mleko, natke- zmiksowac na gladka mase. Prostokatna forme (mala) wylozyc folia aluminiową. przelozyc zmiksowana masę. przykryc forme papierem do pieczenia i pic ok. 45min w 200stp. Po upieczeniu pozostawic w formie na dodatkowe 20min, wyjac i schladzac w lodowce. Edytowane przez Shilpa Czas edycji: 2008-03-13 o 19:27 |
2008-03-11, 17:48 | #27 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Przepisy blondee
PIKANTNY KALAFIOR OPIEKANY -1glowka [ok 1kg] kalafiora, z usunietym glabem, podzielonego na rozyczki -2lyzki oliwy z oliwek -1lyzeczka platkow czerwonej papryki -1/4lyzeczki soli -1/4lyzeczki pieprzu rozgrzac piekarnik do 200stopni. umiescic kalafior , oliwe, platki papryki, sol, pieprz w duzej misce i dokladnie wymieszac. otrzymana mieszanine rozlozyc pojedyncza warstwa na blasze do pieczenia z grubym dnem lub w duzym naczyniu do zapiekanek. piec przez 25-30min, az kalafior zmieknie i przybierze zlotobrazowy kolor. liczba porcji: 4 wart.odz 1por:110kcal, 7g tl, 1,5g tl nasyconych, 4g bialka, 11g weglowodanow, 5g blonnika, 210mg sodu BROKULY W STYLU CHINSKIM -1 lyzka plus 1 lyzeczka oleju rzepakowego canola -1glowka [70dag] brokulu, podzielona na rozyczki -2lyzki sosu sojowego o niskiej zawartosci soli -2zabki czosnku, drobno posiekane -2lyzeczki swiezego soku z cytryny w duzym woku lub na patelni z wysokimi brzegami podgrzac olej na dosc silnym ogniu. wrzucic brokuly i smazyc przez 2min, szybko mieszajac. dodac sos sojowy, czosnek i sok z cytryny. dalej smazyc, mieszajac, az brokuly beda na pol miekkie [ok 5 min]. podawac na goraco. liczba porcji; 4 wart.odz. 1porcji: 80kcal, 5g tl, 0g tl nasyconych, 4g bialka, 7g weglowodanow, 3g blonnika, 300mg sodu SOCZEWICA PO INDYJSKU -4lyzeczki oliwy z oliwek -1srednia cebula, pokrojona w kostke -2zabki czosnku, drobno posiekane -1lyzeczka curry w proszku -1szklanka suszonej soczewicy, przebranej i przeplukanej -1i1/2 szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartosci soli -2lyzki posiekanej swiezej natki pietruszki -sol i pieprz w srednim garnku podgrzac oliwe na srednim ogniu. wrzucic cebule i smazyc ok 3minut, az zmieknie. dodac czosnek i smazyc przez kolejna minute. domieszac curry i soczewice. zalac bulionem, doprowadzic do wrzenia, przykryc i gotowac, az soczewica bedzie miekka [ok 20min]. doprawic sola i pieprzem do smaku. tuz przed podaniem domieszac natke pietruszki. liczba porcji:4 wart.odz.1porcji: 230kcal, 6g tl, 1g tl nasyconych, 16g bialka, 32 g weglowodanow, 6g blonnika, 105mg sodu Chili con Carne przepis Ahcak - pierś z kurczaka - mielona lub pokrojona w kawałeczki, lub inne chude mięsko mielone - puszka czerwonej fasolki (razem z zalewą) - 1 cebula - czosnek - puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy - sól, pieprz, pieprz cayenne, + co tam sie lubi Cebulę duszę na patelni, dodaję czosnek, przyprawy, wrzucam mięsko, do tego pomidory, po jakimś czasie fasolę, próbuję jak tam z pikantnością (kocham ostre) i w ogóle ze smakiem i już Smacznego Edytowane przez Shilpa Czas edycji: 2008-03-14 o 01:38 |
2008-04-20, 19:58 | #28 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 1 618
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Moje deserki z ricotty
Deser szarlotkowy: ricotta aromat szarlotkowy migdały cynamon słodzik Deser kokosowy: ricotta aromat - likier kokosowy wiórki kokosowe migdały słodzik Deser kawowy: ricotta kakao naturalne kawa rozpuszczona w łyżeczce wody aromat waniliowy słodzik mieszamy i do lodówki Pychaaaaa |
2008-04-27, 18:20 | #29 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 11 650
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
"Czekoladowa pianka"
składniki: białko, słodzik, kakao przygotowanie: oddzielamy białko od żółtka, do białka wrzucamy 2 słodziki, następnie ubijamy na sztywno, a później wsypujemy płaską łyżeczkę kakao i znowu dokładnie mieszamy. smacznego. Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2008-05-02 o 21:04 |
2008-05-02, 14:40 | #30 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Cieasteczka Owsiane
Szklanka płatków owsianych Szklanka mąki pp (ja miałam żytnią razową typ 2000) Pół szklanki otrębów pszennych Pół szklanki słonecznika Pół szklanki pokrojonych daktyli Pół szklanki pokrojonych suszonych moreli 1/4 szkl oliwy Szklanka mleka Łyżka miodu Łyżka cynamonu 15-20 min w piekarniku Chyba o niczym nie zapomniałam Można dodawać co się chce, różne owoce, różne orzechy, czekoladę lub coś Tortilla razowa 2 szklanki mąki pp 8 łyżek oliwy/oleju szklanka ciepłej wody sól (wychodzi 6 dużych placków) Wzięłam 2 szklanki mąki razowej żytniej, niecałą płaską łyżkę soli, ok. 8 łyżek oleju lub oliwy (ja mam arachidowy) i szklanka ciepłej wody. Wymieszać wszystko, zostawić na trochę, oderwać kawałek ciasta, obtoczyć w mące, żeby się nie kleiło, rozwałkować i na suchą rozgrzaną patelnie, i tak na oko, ok 3 min na jednej stronie, i potem też tak na drugiej stronie piec. Pierwsze były takie niekształtne, ale po dwóch już się wprawiłam i były okrąglutkie
__________________
Edytowane przez Ahcak Czas edycji: 2008-05-03 o 16:32 |
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.