|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Zastawa w rodzinnej miejscowości
Nie wiem czy u Was jest znana taka tradycja jak robienie zastawy/szlabanu młodym... w tą sobotę kumpel z rodzinnej wioski żeni sie i z koleżankami jesteśmy "zobowiązane" do zrobienia czegoś takiego. Zastawa polega na tym, że jak tylko pan młody wyjeżdża do kościoła, wolne panienki próbuja go zatrzymać... stają na środku ulicy i niby nie chcą go oddć innej za darmo, więc on oczywiście negocjuje z nimi i daje wódkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zastawa w rodzinnej miejscowości
Cóż u nas nazywa się to "Bramami" i robi się je Młodej Parze lub Pannie Młodej
![]() widziane przeze mnie to : - leżąca Krowa, która ruszyć się nie chciała dopuki Młodzi nie zapłacili jej sowicie za zejście z drogi ![]() - z tartaku wyjechali wozem z drzewem i staneli w poprzek, robotnik negocjował, twierdził, żże traktor zepsuty i nijak ruszyć nie może. - rolnik w gumowcach z których wystawało siano, w podartych portkach i starym kapeluszu z widłami (mówił bardzo fajny wiersz, ale niepamiętam ![]() - dzieci biegału po ulicy żądając cukierków albo Panny Młodej - zabawnie wyglądała brama już po weselu przy próbie wejścia na salę, kiedy stoimy przed drzwiami, a drzwi zamknięte. Młodzi stukają, pukają, po chwili uchylają się drzwi i wychyla się głowa kucharki. Młodzi, żeby wpuściła, ona, że weselicha żadnego nie ma i zamyka drzwi. Tak chyba ze 2 razy, po czym Kucharka oznajmia, że jak jej w płynie dobrze zapłacą, to cosik na zakąskę się znajdzie i wpuści Młodych na salę ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
pozwolę sobie odnowić wątek szukam pomysłów na fajną zastawę dla znajomych. tylko kompletna pustka w głowie. krowy nie posiadam, żeby ją na drodze położyć
![]() stolik-chyba zbyt oklepany. pomóżcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ostatnio gdzies widzialam brame z kotkiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Lena
|
u nas też to się zwie bramami...
gdy moja przyjaciółka ze szkoły wychodziła za mąż- razem z innymi adeptkami pielęgniarstwa zrobiłysmy bramę ubrane w stroje pielęgniarek... na jednej z ruchliwych ulic ![]() chilanes- o tej kucharce to słyszałam... ważne żeby państwo młodzi nie wiedzieli co ich czeka... efekt zaskoczenia. bo jak coś jest oblatane to nie ma zabawy- wg. mnie.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
U nas również nazywamy to "bramami". Na każdym weselu jest ich przynajmniej kilka. Ważne, by były to fajne i ciekawe pomysły a niestety większość jest wg mnie żenująca. Z tych bram, które widziałam na pewno fajnie zorganizowane były te:
1. Przebrani za rybaków mężczyźni łowili na środku ulicy rybki 2. Przebrani za żołnierzy a'la Rambo biegali z karabinami i udawali, że jest wojna lub że biorą zakładników. 3. Przebrani za ochroniarzy zatrzymywali Młodych i porywali Panią Młodą oczywiście powodzenie zależy od wykonania i dużego poczucia humoru
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.