![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Grzybek Tybetański
Wygladem przypomnia gotowany ryż, jest biały, hoduje się go w mleku, z mleka robi kefir, który pije sie codziennie przez 20 dni. Posiada liczne właściwości lecznicze. Tyle wiem.... Dzisiaj dostałam takiego grzybka
![]() Aha, wiecej o grzybku mozna przeczytac tutaj --- http://www.oswiecenie.com/ziolo.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Grzybek Tybetański
jak przeżyjesz kurację grzybkową to napisz
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No ciekawe, ciekawe- pierwszo słyszę
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Przeczytałam pierwsze źle i myśle co za grzebyk
![]() ![]() A grzybki te widziałam na allegro ,a kiedyś znajoma znajomej hodowała i nawet chwaliła to dziwactwo ![]()
![]() |
#5 |
goniąca własny ogon..
|
To pij, pij. I daj znać jak działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nie wierze ,ze to cos moze wyleczyc z raka:/
Perełko chorujesz na cos czy masz zamiar stoswac go profilaktycznie Jesli ktos ma niskie cisnienie,a on dodatkowo je obniza to nie szkodzi?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Niskociśnieniowcy powinni pić kawę a nie grzybki
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moja mama i ciocia to piją, ja też kiedyś przeszłam jedną czy dwie "serie", i żyjemy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wlasnie popijam
![]() grzybka sie boje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
hehe
![]() ![]() Ja się boję tego grzybka, mam wstrętny plan napierw podsuwac to tacie bo on jest chętny na eksperymentowanie, później ewentualnie ja sie napiję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
nie słyszałam o takowym wynalazku :P
ale chętnie dowiem się o rezultatach eksperymentu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja tak robię z kombuchą. Grzyb herbaciany hodowany właśnie w herbacie. Również ma właściwości lecznicze. Smaruje nim buzię bo mam trądzik nawet pomaga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jejku- niedługo się dowiem, ze prawdziwki można chodować w jogurcie i będą miały właściwości lecznicze
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja pamietam ze kiedys moja rodzina, sasiedzi i znajomi 'zabawiali' sie w jakas kuracje algami czy cos takiego. tez sie trzymalo to w sloiczku i codzien pilo szklanke tej mikstury. dawno to bylo i nie pamietam jakie to mialo wlasciwosci ani z czego to bylo wykonane itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Odgrzebuję wątek
![]() Ja też mam tego "grzybka" i wcale nie ma się co bać. To są ziarna kefirowe, czyli symbiotyczny układ bakterii pałeczek mlekowych i drożdży, które mają zdolność do fermentacji mleka i w wyniku tego powstaje normalny kefir. Kefirek przygotowany w domu za pomocą tych grzybków jest pyszny, świeży, nie zawiera konserwantów ani nie jest sztucznie zagęszczany. Nie wiem jak z pozostałymi "cudownymi właściwościami", ale na poprawę przemiany materii na pewno działa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
I co, nikt więcej nie pije kefirku??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja piję
![]() ![]() Ktoś jeszcze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja kupiłam
![]() cały wypas: - grzybek herbaciany - grzybek tybetański - algi morskie ![]() algi zamierzam zewnętrznie stosować grzybek dla męża (herbaciany) kefir dla wszystkich (dzieci też) bo mam dostęp do mleczka "od krowy" ![]() tez zdam relacje co i jak ... czy ktoś już hodował algi ? później zasuszył i znowu hodował? bo zamierzam takie ususzone wysłać , świeże odpada bo do Afryki ![]() czekam na spostrzeżenia
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2007-12-29 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Już od 5 dni zmagam się z samą sobą żeby 'obalić' wieczorem kefirek; przyznaję, że wizualnie nie wzbudza on mojego zaufania
![]() ![]() Widziałam naocznie (skoro widziałam, to musiało być to naocznie ![]() ![]() ![]() ![]() _MAMA_ - z algami niestety nie mam doświadczenia ![]() ![]() Czy w trakcie odcedzania zauważyłyście takie białe 'fafołki' (hm - wyglądają jak osad)? Co to jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
levante ja jeszcze tych cudów natury nie mam
![]() dopiero zamówiłam i czekam na przesyłkę, pewnie pod koniec tygodnia dojdzie jak to się stanie podzielę sie informacjami chętnie
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
_MAMA_ - pozostaje mi poczekać aż podpijesz trochę owego cudu
![]() Pozdrawiam ![]() Ps. Mój grzyb rozrasta się w dość szybkim tempie (kapitalnie brzmi - 'mój grzyb' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyli ty na razie tylko go hodujesz, kefirek wylewasz a jeszcze nie piłas ? ![]() twardym trzeba byc nie miętkim ![]() koleżanka piła i widzisz żyje ja na poczatek tak sobie myślę że na pół z męzem bo mam dostać porcję na 1 szklankę, ale jak będzie niedobre w smaku to męczyc się nie będę ![]() mam w końcu jeszcze algi i kompuche - to dopiero kosmiczne ![]() a po tym tekście o odchudzaniu to myślę że więcej osób do nas się przyłączy ![]() ![]() powodzenia moze wzniesiesz toast zamiast szampanem to kefirkiem o północy ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Jestem twarda
![]() ![]() Interesują mnie 'refleksje' innych popijających (szczególnie co do tych 'fafołków' podczas odcedzania...). _MAMA_ - a ta kompucha w miare możliwie smakuje? Ps. Lepiej wychodować większego grzybka dla paru osób, a nie dzielić - zalecana jest jednak dawka 2 łyżeczki zalane 0,25l dla jednej osoby... No to pijemy ![]() I chudniemy swoją drogą - w ramach postanowień na nowy rok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
mam juz cały komplet, algi juz piłam i była maseczka
![]() a grzybki pływaja w mleku, jutro będzie mój pierwszy raz ![]() dla kombuchy parzę herbatkę edit: smak kefirku całkiem dobry, tylko mi drozdzżami zalatuje :/ natomiast algi to chyba ugotowałam ![]() no zalałam za ciepła wodą chyba, śpieszyło mi się bo po odcedzeniu okazało się ze nie ma mineralnej i wydawało mi sie że wyschną, no i w czajniku była woda ... nie puszczaja bombelek ![]()
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2008-01-05 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ładnie tak algi 'załatwić'? ![]() Ps. W temacie alg jestem zielona... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
algi chyba odżywają - to taki wodny kefir
![]() a co do grzybków to następny i następny kefirek jest juz ok, nie czuć drożdżami, tylko jak sobie radzisz z przecedzaniem ? ![]() ja mam chyba za gęste sitko i nie tylko grzybki na nim zostaja ale i kefirek gęsty też
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Drożdży nie wyczuwałam i nie wyczuwam, ale i tak mam opory (dziwne bo same drożdże mogę spałaszować, a z kefirem mam dylematy). Czekam z utęsknieniem na jakieś efekty kuracji, czekam i czekam ![]() Proszę napisz coś wiecej o tym wynalazku pod wdzięczną nazwą kombucha ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja przed spożyciem mieszam w słoiczku tedy nie ma grubych kawałków i myślę że przez gęste sitko powinno spokojnie przejść. Kefirek bardzo smaczny, robi sie ekspresowo, bez grzybków tak szybko by nie zrobiło się nawet kwaśne i tu mam dowód że one jednak "pracują" bo powiem szczerze ze sądziłam ze mleko poprostu kwaśnieje choc nie ujmując mu wartości odżywczych, ale w tym samym czasie odlałam do szklanki i nic a z grzybkami kefirek gotowy - choc samkuje całkiem jak kwaśne mleko nie kefir.
levant a dlaczego masz opory? co jest z twi=oim kefirkiem? wydaje mi się ze to wina tego że masz mleko uht o ile pamiętam, ono jest poddane pasteryzacji i niewiadomo co tam jeszcze z nim sie dzieje, ja natomiast mam "prosto od krowy" no może nie tak prosto, bo 2 razy w tygodniu jest świeze i przez pozostałe dni to ono prosto z lodówki jest ![]() pamietam jak eksperymentowałam z produkcja kefiru wg jakiegos przepisu który zalecał gotowanie mleka, studzienie i dodawanie kefiru ze sklepu, wtedy wychodziłoa taka ciągnąca ciesz, fuj ![]() a teraz rewelacyjny smak. co do kombuchy to wpisz w wyszukiwarkę te słowo a wszystkiego sie dowiesz, ja mam za małe doswiadczenie, bo tego codziennie sie nie pija, na razie pływa w herbacie osłodzonej i czkeam jeszcze kilka dni na efekty, jak na razie to opadł na dno a na górze tworzy sie nowa kombucha. albo natomiast sie juz pozbierały, rosnął szybko poczekam jeszcze troszkę i znowu zrobię sobie maseczkę, piję tę wodę ale bardziej traktuje to jak mieneralną niż jakiś cudnowny napój. A i tak jak schudnę, wyleczę sobie żołądek czy coś innego mi sie stanie to nie będę wiedziała czemu to zawdzięczam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.