MAMMOGRAFIA-wyniki :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-21, 15:47   #1
Nastka*
Raczkowanie

MAMMOGRAFIA-wyniki :(

Witam
Zrobiono mi mammografie. Wynik brzmi- Piersi z niesymetrycznymi zmianami dysplastycznymi. Mikrozwapnień nie stwierdzam. Doły pachowe bez patologii.
Proszę o interpretacje. Martwię sie o tą dysplastyke, ale nie wiem co to znaczy.
Nastka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 17:01   #2
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: MAMMOGRAFIA-wyniki :(

najepierw zaczne od tego: Doły pachowe bez patologii - co oznacza ze nie masz zadnych nieprawidlowych zmian np. w węzłach chłonnych...bowiem patologia jesli chodzi o zdrowie oznacza zmiany w chorym ustroju...wiec jedno jest ok...dalej-Mikrozwapnień nie stwierdzam - w przypadku nowotworu czy to malego guzka czy juz w stadium zaawansowanym dochodzi do odkladania sie cząsteczek wapnia...u Ciebie tego nie ma wiec tez jest ok...no i kolejne zmiany dysplastyczne - i tu jest pies pogrzebany...czesto mowi sie o zmianach dysplastycznych w przypadku pojawienia sie jakis torbieli....ale tego ja juz za bardzo nie wiem...wydaje mi sie ze jest ok, ...aczkolwiek dziwie sie dlaczego nikt Ci nie wytlumaczyl wynikow badan...moze udaj sie do lekarza pierwszego kontaktu albo do ginekologa, zeby sprawe wyjasnic...poki co narazie sie nie martw na zapas..idz do lekarza i niech Ci to wyjasni...
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 17:57   #3
paula78
Zakorzenienie

mialam identyczne wyniku, wszytsko w porzadku.zmiany dysplastyczne to zawyczaj torbiele lagodne ,samo zanikajace.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-14, 22:32   #4
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

z jednej strony rozumiem, że opis musi być mądry i zawierać fachowe pojęcia, ale czy to tak trudno dodać jakieś zrozumiałe dla laika słowo?

mój patomorfolog, w pierwszym zdaniu opisu biopsji napisał jak krowie na rowie: "zmian nieprawdłowych nie stwierdzono". Tyle mi wystarczyło, dalej mógl sobie pisać po lekarsku, chińsku czy łacinie
Stary 2007-11-15, 09:31   #5
meszsares
Zadomowienie

no tak, ale wydaje mi sie, ze opis wynikow badan nie jest dla ciebie personalnie, tylko jest robiony dla lekarza, do ktorego po kazdych badaniach trzeba sie udac i on juz powinien przetlumaczyc to "na polski".
Ewentualnie podczas niektorych badan mozna smialo pytac lekarza je wykonujacego co to tak naprawde znaczy. Zapytac wprost to najlepsza metoda.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-15, 22:30   #6
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

mnie interesowało jedno, czy jest w porządku czy nie. dostałam taką informację w pierwszym zdaniu i fru.
Stary 2008-09-19, 21:37   #7
kybele
Rozeznanie

a ja mam taki problem - mam niecałe 30 lat i dostałam skierowanie na mammografie.. czy moge takie badanie zrobic? czy jestem za młoda... wszedzie pisza ze od 40 roku zycia .... pomozcie bo niewiem czy na to isc..
kybele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-20, 11:53   #8
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
a ja mam taki problem - mam niecałe 30 lat i dostałam skierowanie na mammografie.. czy moge takie badanie zrobic? czy jestem za młoda... wszedzie pisza ze od 40 roku zycia .... pomozcie bo niewiem czy na to isc..
Nie jestem pewna, ale po 40rż to chyba kobieta może zrobić dla siebie badanie, nie mając skierowania. Jeśli Ty masz skierowanie, to znaczy, że jest jakaś konieczność jego przeprowadzenia i raczej nie powinno być problemów z jego wykonaniem.
mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 12:09   #9
Mania653
Przyczajenie

Idz na to badanie,ja tez w wieku 28 lat mialam takie skierowanie,widocznie jest taka potrzeba.
Mania653 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 13:04   #10
kybele
Rozeznanie

dzieki mysza007 i Mania653
myslałam ze moze tak młodym osobom sie tego nie robi. czytałam ze lepsze jest usg bo młoda osoba ma wiecej tkanki gruczołowej w tym wieku i lepiej jakies podejrzane sprawy widac na usg. a starsze kobiety maja raczej tkanke tłuszczowa i wtedy lepiej spisuje sie mammografia..... mam nadzieje ze krzywdy mi tym nie zrobia....

A TY mania653 byłas na tym tak? coz to za uczucie? boli? bo jestem troche przestraszona.. nic mi nie naderwia? nie smiej sie ale jak widze te rysunki sciskajace piersi to.. brrr
Stary 2008-09-21, 19:35   #11
Mania653
Przyczajenie

Witam Cię!
Na badanie dostalam skierowanie,bo miałam guzka który zaczął sie powiększać.Badanie nie boli tylko uczucie dziwne,bo wkladają Ci pierś między dwie tzw płytki szklane ściskają ja i robią zdjecia, jak rtg.
Po tym badaniu przeszlam operację ,chociaż guz okazał sie nie złośliwy,2 lata temu miałam kolejną,narazie jest ok.Pozdrawiam ,trzymaj sie,bedzie dobrze
Mania653 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-23, 21:56   #12
kybele
Rozeznanie

dzieki ci Mania653 za podniesienie na duchu jutro ide i dam znac co i jak .... pozdrawiam Cie serdecznie
Stary 2010-01-15, 12:04   #13
e70dd7be490f4c13aaf5148b243f805ea509e59f_62bf7e0a4bbd8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nastka* Pokaż wiadomość
Witam
Zrobiono mi mammografie. Wynik brzmi- Piersi z niesymetrycznymi zmianami dysplastycznymi. Mikrozwapnień nie stwierdzam. Doły pachowe bez patologii.
Proszę o interpretacje. Martwię sie o tą dysplastyke, ale nie wiem co to znaczy.
Dysplazję posiada wiekszość kobiet. Jest to rodzaj zwłóknień - "reumatyzmu" które mogą wywoływać bóle piersi przed miesiączką. Często w obszarze dysplastycznym są poszerzone przewody mlekowe - które z kolei mogą przekształcać się w tobieliki a one z czasem w torbiele które albo trzeba nakłuc albo lekami się spędza. Nie jest to nic groźnego. poprostu taka budowa piersi. W razie wątpliwości idz na usg piersi i w trakcie badania porozmawiaj z lekarzem.
e70dd7be490f4c13aaf5148b243f805ea509e59f_62bf7e0a4bbd8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości