prośba o radę : samodzielnie zrobiony welon? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-27, 16:43   #1
kodeina
Zakorzenienie

prośba o radę : samodzielnie zrobiony welon?

Dziewczyny do ślubu zostało raptem 20 dni. suknia prawie gotowa a ja ciągle nie wiem jaką fryzurę zrobić ( czy eleganckiego koka, czy lekko rozpuścić włosy) i czy zdecydować się na welon
W salonie w którym szyję suknię nie mają długich welonów, a ja chciałabym długi do kolan lub ziemi....oczywiście na sali bym go zdjeła. Ceny takich welonów zaczynają się od 200zł. Trochę dużo jak na welon który po chwili odczępię. Dziś kupiłam metr tiulu za grosze - 9zł - chciałam przymierzyć jak wyglądam w welonie. W salonie nie przymierzałam a nawet nie miałam okazji bo po pracy juz mają zamknięte
Znalazłam stronę jak samemu zrobić prosty welon ( bez haftów, lamówek) czyli taki jaki bym chciała to naprawdę nic trudnego. Czy któraś z was próbowała? co o tym sądzicie? Na zdjęciu jest niestarannie wpięty - ostrzegam

zastanawiałam sie również nad woalką na części twarzy ale ciężko coś takiego dostać ( bez toczka) .
Zresztą już mam taki miszmasz w głowie ze nie wiem co mam mieć na tej głowie Doradzcie.

Prepraszam za słabą jakość zdjęc
aha sukienka ma dekold oraz plecy zakryte koronką.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg welon2.jpg (50,6 KB, 413 załadowań)

Edytowane przez kodeina
Czas edycji: 2008-07-25 o 15:23
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 18:35   #2
rav12345
Wtajemniczenie

Dot.: prośba o radę : samodzielnie zrobiony welon?

Z tych zdjęć które wkleiłaś, bardziej podoba mi się opcja z welonem.

Myślę, że woalkę będzie ci ciężko ładnie i precyzyjnie wykonać. Ta, którą ja miałam na głowie to była misterna robótka - brzeg wykończony był sztywniejszą nitką, a i do grzebyka było to wszystko pięknie przymocowane. (Mogę porobić zdjęcia i wkleić, gdybyś chciała coś podobnego)

Produkcja prostego welonu nie wymaga wielkich umiejętności. Ja jednak nie robiłabym takiej falbanki na górze, a przyszyłabym go na prosto do grzebyka, jak na pierwszym zdjęciu. Na połączeniu welonu z grzebykiem ewentualnie dodałabym jakieś pasujące elementy - perełki/kryształki/srebrne ozdoby. Wtedy sam welon byłby już świetną ozdobą.

Masz też bardzo ładną, dziewczęcą twarz, i ciężkie ozdoby na głowie psują efekt tej niewinności. Także zbyt nagufrowane falbany, nawet świeży kwiat są tutaj za ciężkie. Jeśli jednak zdecydujesz się na coś dodatkowego (kwiat/stroik), to najlepiej będzie to wyglądało z tyłu głowy, tuż nad welonem.

Jeśli masz suknię z golfikiem, to koniecznie musisz odsłonić uszy. Inaczej będziesz wyglądała jak bez szyji. Czy zdecydujesz się na lekko rozpuszczone włosy, czy na upięte - na pewno będziesz wyglądała ślicznie.

jak zrobić welon 1
jak zrobić welon 2
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg veil_comb.jpg (64,2 KB, 138 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 041_primary.jpg (24,2 KB, 103 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 032205_hair_07.jpg (20,9 KB, 79 załadowań)
Stary 2007-12-27, 20:09   #3
kodeina
Zakorzenienie

dziękuję rav jak zawsze można liczyć na Twoją rzetelną odpowiedź
Dziękuję za rady. Woalki robić nie będe .
Welon mam zamówiony ale krótki. Nie przymierzałam go do sukni
Może zrobię dłuższy welon do kościoła i na plener ( albo sam plener - jeśli będzie).
Suknia jest bez golfiku, ma mały półokrągły dekold ( na szyję nie planuję ozdób) ale zastanawiam się nad kolczykami - chciałabym dłuższe bo choć tutaj na zdjęciach twarz wygląda w miarę szczupło w innej pozycji jest kwadratowa:/ Dlatego dobrze mi w wyższych kokach
Upięcie welonu które wkleiłaś jest super! Raczej nie przepadam za welonem wpietym pod kokiem. Fryzurka ta be grzywki bardzo mi się podoba. Wyprubuje ją na próbnym czesaniu
Podobają mi się dodatki w "wyraźnym" kolorze jak na zdjęciach poniżej. Tylko mój narzeczony nie lubi różowego a mi nie pasuje czerwień myślałam na pomarańczą - do sukni ecru powinna pasować - co o tym sądzisz?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg czerwien.jpg (18,6 KB, 214 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg roz.jpg (48,2 KB, 234 załadowań)
Stary 2007-12-27, 22:55   #4
rav12345
Wtajemniczenie

Kiedyś pytałam ewalenę o pomarańczowy bukiet dla siebie, i (o ile dobrze pamiętam) powiedziała, że takie zestawienie jest ok. A czy chcesz dla młodego krawat w kolorze bukietu?

Podesłałaś też same bukiety jednokolorowe. Nie wiem więc, czy myślałaś nad połączeniem kolorów, czy mówisz łączeniu stanowcze nie.
Możesz zrobić bukiet mocno różowy z dodatkami ecru, i młodemu do butonierki wrzucić ten właśnie ecru, skoro za różowym nie przepada. Krawat też mógłby zostać ecru lub czarny, jeśli taki jest garnitur twojego przyszłego męża.
Ewentualnie świadkowi i tatom możesz zamówić butonierki w różu (jeśli nie będą się gryzły z kreacjami mam). Ja mojemu świadkowi zakupiłam śliczny różowy krawat, a świadkową namówiłam na różową suknię żeby podtrzymać tonację (ale wszyscy mieli przypinki ecru).
Możesz też coś pokombinować z jednokolorowym bukietem owiniętym wstązką ecru, i do tego ecru przypinka. Albo zrobić przypinkę z samych dodatków do bukietu - liści / suszonych kwiatów czy owoców / guzików .

Nie wiem też, czy twój tż różu nie chce widzieć w ogóle, czy tylko na sobie (ci mężczyźni czasami nie wiedzą w czym im dobrze ).

Dłuższe kolczyki są jak najbardziej ok.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 862-450x450client_photos_2004-a.tsarouhis-maids-bouquet.jpg (40,7 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 810b.jpg (53,6 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bride.jpg (19,8 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fbp149-l.jpg (28,6 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg roz i fiolet (22).jpg (31,8 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ywd_heirloombouquets_8b.jpg (13,2 KB, 42 załadowań)
Stary 2007-12-28, 08:04   #5
kodeina
Zakorzenienie

moja sukienka ma widoczny wzór koronki dlatego myślę że bukiet w jednym kolorze z jednorodnych kwiatów byłby najlepszy. Bardzo podoba mi się takie dopasowanie Pana młodego do bukietu - świetnie to wygląda na zdjęciach Ale w tym wypadku zostaje tylko zwykły krawat :/ Chyba zostanę jednak przy tradycyjnym doborze stroju Pana młodego. Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak ubrać Pana młodego który jest tęższy i ma wystający brzuszek ? czy są kroje wyszczuplające w modzie męskiej?
Stary 2007-12-28, 16:55   #6
rav12345
Wtajemniczenie

Myślę, że garnitur w lekkie pionowe paseczki, i do tego ciemny zatuszuje każdy brzuszek.
Teraz takie garnitury są bardzo popularne, więc pozostaje tylko przymierzać i wybierać.

Ja wklejam dwóch posiadaczy niemałych brzuszków, i efekt jaki uzyskali dzięki garniturom. Chciałam znaleźć jakieś zdjęcie, na którym widać te ich brzuchy, ale się mężczyźni dobrze zakamuflowali pod tymi garniturami.

Mój tato (zdj.1) dobrze wyglądał dzięki kamizelce (kamizelka była w komplecie z garniturem, też ciemna i może to też ma jakąś zasługę). Sama koszula przy rozpiętej marynarce gufruje się w spodniach i "dodaje wagi". Jeśli więc sama marynarka i brzuszek, to koniecznie zapięta. Ale jednak myślę, że przy brzuszkach dobrze spisują się kamizelki w każdym rozsądnym kolorze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg g1.jpg (85,2 KB, 140 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg g2.jpg (80,7 KB, 95 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg garnitur.jpg (51,3 KB, 173 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 191830025.jpg (92,8 KB, 132 załadowań)
Stary 2007-12-28, 20:41   #7
kodeina
Zakorzenienie

Dzięki za odp. i zdjęcia.
Twój tata prezentował się wyśmienicie! na tym zdjęciu wygląda szczuplej niż mój "Młody"

Byliśmy dzisiaj w jednym sklepie z modą męską. Pan ekspednient namawiał nas na kamizelkę w kolorze ciemniejszego ecru ( w delikatny wzór). Powiedział że kamizelka w kolorze garnituturu ( garnitur będzie ciemny) nie prezentuje się ślubne i Pan młody może nie odznaczać się wśród gości:/ nie wiem co mam o tym myśleć....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-05, 23:03   #8
kodeina
Zakorzenienie

na szczęście Pan młody już ubrany dzisiaj kupiliśmy wszystko tj ciemny,gładki, lekko połyskliwy garnitur - baardzo elegancki, koszule gładką jasne ecru i kamizelkę z musznkikiem - ciemniejsze ecru wpadające w złoto, złote spinki i czarne buty . Wyglada w tym wszystkim nawet całkiem zgrabnie i bedzie pasować do mojej sukienki
Stary 2009-02-04, 15:19   #9
xgundziax
Przyczajenie

Witam!
Gdzie kupić taki przeźroczysty grzebyk do welonu.???
xgundziax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 18:27   #10
kodeina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xgundziax Pokaż wiadomość
Witam!
Gdzie kupić taki przeźroczysty grzebyk do welonu.???
witam
kupisz go w prawie każdym sklepie ze spinkami, gumkami do włosów , opaskami itp
Stary 2009-10-16, 09:52   #11
jjptaszek
Przyczajenie

dobry pomysł z tym robieniem samemu weolnu. Ja sukienkę szyję u krawcowej, a welon zrobię sama ślub dopiero 26.06.2010 więc jest jeszcze trochę czasu. stronki z poradami "jak zrobic welon" są fajne i napewno skorzystam!
jjptaszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości