jak podać tabletkę kotu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-08, 21:08   #1
ukrycior
Zakorzenienie

jak podać tabletkę kotu?

Kochane. Nie znalazłam podobnego wątku, mimo użycia wyszukiwarki, więc piszę i proszę o radę. Nasz Fiś (5 letni kastrat) dostał dziś na 4 dni lek przeciwzapalny w tabletkach. Wet kazał zawijać w coś, tyle, że on tego nie tknie. Pozwolił też pokruszyć tabletkę i podać do pyszczka, tak zrobiliśmy, ale Fiś się spienił i w zasadzie nie wiem ile tego leku wyszło z pianą i śliną. Czy ktoś ma jakąś radę?

W załączniku Fiś właśnie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Fisiek1.JPG (103,8 KB, 60 załadowań)
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 21:34   #2
czarny kot
Zakorzenienie

Dot.: jak podać tabletkę kotu?

Nalezy zlapac porzadnie kota, rozdziawic pysk, wrzucic tabletke gleboko do gardla, zaknac pysk, przytrzymac i moglic sie, zeby przelknal. Metoda dosc brutalna acz skuteczna. Zazwyczaj. I raczej tylko za pierwszym razem - dochodzi element zaskoczenia.
Ja Mru podchodze jeszcze inaczej. Kiedy spi Wredne bydle ze mnie, bo go delikatnie budze, ale zanim kot sie calkowicie ocknie aplikuje tabletke. Jeszcze niegdy nie wyplul

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 21:45   #3
monika733
BAN stały

GG do monika733

Mozna palcem wepchnąć tabletke do gardła, trzymać zamknięty pyszczek a drugą ręką masować delikatnie grdykę co spowoduje połknięcie tabletki. Polecam u mnie zawsze działa- szybko i skutecznie !!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 21:47   #4
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Nalezy zlapac porzadnie kota, rozdziawic pysk, wrzucic tabletke gleboko do gardla, zaknac pysk, przytrzymac i moglic sie, zeby przelknal. Metoda dosc brutalna acz skuteczna. Zazwyczaj. I raczej tylko za pierwszym razem - dochodzi element zaskoczenia.
Ja Mru podchodze jeszcze inaczej. Kiedy spi Wredne bydle ze mnie, bo go delikatnie budze, ale zanim kot sie calkowicie ocknie aplikuje tabletke. Jeszcze niegdy nie wyplul
Cytat:
Mozna palcem wepchnąć tabletke do gardła, trzymać zamknięty pyszczek a drugą ręką masować delikatnie grdykę co spowoduje połknięcie tabletki. Polecam u mnie zawsze działa- szybko i skutecznie !!
Serdeczne dzięki. Jutro spróbuję, bo z rozproszkowaną pigułą poszło naprawdę słabo. Może faktycznie z większym kawałkiem pójdzie lepiej. Zwłaszcza, ze to połówki mają być... Dobrze, że trzeba to podać tylko 4 razy. Jakoś metodą prób damy radę, mam nadzieję.

Dwie godziny po operacji tabletka jest jeszcze naburmuszony, ale się przytula i nastawia do głaskania, więc źle nie jest
Stary 2008-02-08, 22:33   #5
Demri
Rozeznanie

ukrycior piękny ten Twój Fiś...

a próbowałaś po prostu kotka porządnie przegłodzić i potem wymieszac sproszkowaną tabletkę z jego ulubionym jedzeniem? bo u mnie tylko ten sposób sie sprawdził...
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 22:37   #6
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demri Pokaż wiadomość
ukrycior piękny ten Twój Fiś...

a próbowałaś po prostu kotka porządnie przegłodzić i potem wymieszac sproszkowaną tabletkę z jego ulubionym jedzeniem? bo u mnie tylko ten sposób sie sprawdził...
Niestety, własnie dziś lekarz zmienił mu dietę :/ Ma prawdopodobnie alergię i jest staaaanooooowczooo za ciężki. W związku z tym jutro zaczynamy z suchą karmą light dla kastratów, która nota bene jest bardzo drobna. A zresztą - próbowaliśmy mu kiedyś witaminki wmusić tym sposobem i kicha. Na Kopciuszka by się nadał, tak ładnie omija drobne części .
I w imieniu swoim i Fisia dziękuję za komplementy.
Stary 2008-02-09, 09:03   #7
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Kochane. Nie znalazłam podobnego wątku, mimo użycia wyszukiwarki, więc piszę i proszę o radę. Nasz Fiś (5 letni kastrat) dostał dziś na 4 dni lek przeciwzapalny w tabletkach. Wet kazał zawijać w coś, tyle, że on tego nie tknie. Pozwolił też pokruszyć tabletkę i podać do pyszczka, tak zrobiliśmy, ale Fiś się spienił i w zasadzie nie wiem ile tego leku wyszło z pianą i śliną. Czy ktoś ma jakąś radę?

W załączniku Fiś właśnie.
ja też próbowałam tak dawać tabletki moim kotom: albo pokruszone wsypać do buzi, albo zmieszane z ciepłą wodą ze strzykawki w efekcie mój blumek zaczął sie ślinić aż ślina była pianą. przestraszyłam się i zostawiłam go w spokoju, bo myślałam, ze dostał jakiegos ataku czy zapaści...próbowałam tez dawać leki wymieszane z pysznym jedzonkiem, ale one wszystko wyczują i w efekcie musiałam wywalic i leki i jedzenie. moja mama tez mówi, że trzebaby było je przegłodzic cały dzień, to wtedy by zjadły bez zastanawiania się, czy im perfidnie nie nafaszerowałam jedzenia jakimś świństwem. mnie już naprawde rece opadają.... antybiotyk czy jakis inny lek mogę poprosić, żeby był w zastrzyku, bo mój tata im zrobi, ale leki do odrobaczania nie są w zastrzykach, a muszę je odrobaczać 3, 4# w roku, bo wychodzą na dwór...i co ja mam robić??? zawieżć do weterynarza żeby sam im jakos te leki podał? a mam 10 kotów, więc na jednym kursie by sie nie skończyło...
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-09, 10:35   #8
czarny kot
Zakorzenienie

Pisalam jak. Opcja z wybudzaniem ze snu jest najlepsza, nawet nie zareaguje

Wątek z biżuterią
Stary 2008-02-09, 11:03   #9
ukrycior
Zakorzenienie

Będziemy dziś znów próbować, tym razem z podaniem całej, a raczej połówki tabletki.
Stary 2008-02-09, 22:52   #10
ukrycior
Zakorzenienie

Dziewczyny, ślicznie dziękuję za porady. Udało się. Mąż mu otworzył pyszczek, podał tabletę i chwilę przytrzymał. I dramatu nie było, zwierze się oblizało i przyszło się przytulić. Cieszę się, że nie powtórzyliśmy horroru z dnia wczorajszego, a to wszystko dzięki kochanym wizażankom. I z łapą już jakby lepiej.
Stary 2008-02-09, 23:31   #11
czarny kot
Zakorzenienie

Dobze ze poszlo bez oporow Niektore sie tak nie dadza, kota TŻa trzeba owinac kocem przed aplikacja

Wątek z biżuterią

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-10, 12:12   #12
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ślicznie dziękuję za porady. Udało się. Mąż mu otworzył pyszczek, podał tabletę i chwilę przytrzymał. I dramatu nie było, zwierze się oblizało i przyszło się przytulić. Cieszę się, że nie powtórzyliśmy horroru z dnia wczorajszego, a to wszystko dzięki kochanym wizażankom. I z łapą już jakby lepiej.
Musiało się udać bo to sposób weterynarzy !!!
Powodzenia !! Jakby były jeszcze jakieś pytanka to śmiało. Mam zwierzęta w domu i sie nimi interesuje bo to moje hobby.
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 12:50   #13
ukrycior
Zakorzenienie

Jeszcze raz dzięki. I jeszcze dobra wiadomość - przestał kuleć już po drugiej dawce leku przeciwzapalnego! Oddycham z ulgą.
Stary 2008-02-10, 18:55   #14
hannao
Raczkowanie

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=75682 odpowiedź na twoje pytanie na wesoło

A tak na poważnie ,jak się daje psu czy kotu tabletkę do połknięcia dobrze ją otoczyć w maśle. Potem głowę delikwenta dać do góry i pogłaskać pod brodą . Masło daje taki poslizg ,że sukces murowany- przy pierwszym przelknięciu śliny tabletka zostaje połknięta.
hannao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 19:25   #15
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hannao Pokaż wiadomość
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=75682 odpowiedź na twoje pytanie na wesoło
Umarłam i będę straszyć
Stary 2008-03-25, 08:34   #16
25Justyna1994
Przyczajenie

Mogła bys poprostu włożyć tablrtke do jedznia.

pozdrawiam
25Justyna1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-25, 09:03   #17
czarny kot
Zakorzenienie

Tia.. A zwierzaki sa takie glupie i nie czuja. Jeszcze nigdy mi nie przeszlo podanie tabletki do jedzenia, zawsze ominal, wyplul, nawet jak bylo w miesie.

Wątek z biżuterią
Stary 2008-03-25, 09:18   #18
ukrycior
Zakorzenienie

U mojego nie przejdzie. Dziewczyny, ale kłopot był jakiś miesiąc temu, więc teraz naprawdę nie ma już co kombinować, przynajmniej jeśli chodzi o naszego Fisia.
Stary 2008-03-25, 09:25   #19
czarny kot
Zakorzenienie

Niektorzy nie patrza na date zalozenia, czytaja tylko pierwszy post.

Wątek z biżuterią

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-25, 10:32   #20
sky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Tia.. A zwierzaki sa takie glupie i nie czuja. Jeszcze nigdy mi nie przeszlo podanie tabletki do jedzenia, zawsze ominal, wyplul, nawet jak bylo w miesie.
A u mnie przeszło. Wszystko zależy od kota.
Stary 2008-03-25, 10:42   #21
czarny kot
Zakorzenienie

No to twoj jest pierwszym kotem jakiego znam, ktory sie na to zlapal. Serio. nie licze tego babcinego ktory suche tabletki bez popity wpierdzielal, ale on jadl wszystko

Wątek z biżuterią
Stary 2008-03-25, 10:46   #22
karolinkus155
Raczkowanie

A mój kot tez grzecznie tabletki połyka.
Stary 2008-03-25, 10:53   #23
sky
Zadomowienie

Czyli nie tylko mój się na to 'złapał'.
Stary 2008-03-26, 08:23   #24
tulipanna.
Zakorzenienie

Ja z reguly kupuje znakomity pasztet ucinam kawaleczek, robie z niego kulke, w ktora zalepiam tabletke. Kicia zjada Kiedy probowalam wciskac jej w gardlo byla obrazona. Przy piatej tabletce (wyciszajaca ruje przed sterylizacja) posunela sie do tego, ze choc tabletka wypadla z pasztetu - zjadla rowniez ja. Ale z niej jest niezly agent Mam wrazenie, ze rozumie, ze mus to mus i woli pozrec z godnoscia.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 08:32   #25
marcowa
Raczkowanie

Ja moją kiciunię oszukuję, tzn.daje kilka zairenek karmy na reke i na gore po srodku daje tabletke lub jak lubi kielbase to w kilbase wsadz tabletke,mozesz rowniez uzyc do tego szynki
marcowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 08:41   #26
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja na moja kicie to mam taki sposób:
klękam, biorę kota miedzy nogi, "siadam" na nim zeby nie mogl uciec, otwieram paszcze uwazajac na lapy, wrzucam tabletke i trzymam jej pysk zamkniety dopoki nie łyknie,
brutalne ale dziala i chroni przed ranami

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 15:52   #27
marcowa
Raczkowanie

Co do poprzedniczek z tym trzymaniem kota i wrzucaniem mu tabletki to ja kiedys owijala kotkę kocem zeby mnie nie podrapala,wrzucilam tabletke i lyzeczka podawalam jej picie(wode) zeby tabletka jej nigdzie nie utkneła
marcowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 14:46   #28
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Ja z reguly kupuje znakomity pasztet ucinam kawaleczek, robie z niego kulke, w ktora zalepiam tabletke. Kicia zjada Kiedy probowalam wciskac jej w gardlo byla obrazona. Przy piatej tabletce (wyciszajaca ruje przed sterylizacja) posunela sie do tego, ze choc tabletka wypadla z pasztetu - zjadla rowniez ja. Ale z niej jest niezly agent Mam wrazenie, ze rozumie, ze mus to mus i woli pozrec z godnoscia.
zazdroszczę ci... moje są do tego stopnia perfidne, że potrafią potrzymać chwilę tabletkę w buzi a gdy się odwrócę - wypluć.z jedzeniem też nie da się przemycić, bo wszystko wyczują... dlatego zawsze proszę o zastrzyki - jeśli jest taka alternatywa. jeśli nie ma - rozcieram tabletkę z wodą na pastę w strzykawce a potem 'wciskam' jej zawartość do buzi kota trzymanego przez moją mamę. czasami, pewnie dlatego, że niektóre tabletki są gorzkie kot dostaje ślinotoku i trochę lekarstwa też się marnuje...
Stary 2008-03-29, 12:16   #29
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
zazdroszczę ci... moje są do tego stopnia perfidne, że potrafią potrzymać chwilę tabletkę w buzi a gdy się odwrócę - wypluć.z jedzeniem też nie da się przemycić, bo wszystko wyczują... dlatego zawsze proszę o zastrzyki - jeśli jest taka alternatywa. jeśli nie ma - rozcieram tabletkę z wodą na pastę w strzykawce a potem 'wciskam' jej zawartość do buzi kota trzymanego przez moją mamę. czasami, pewnie dlatego, że niektóre tabletki są gorzkie kot dostaje ślinotoku i trochę lekarstwa też się marnuje...
Pochwalilam sie najmlodsza kicia dwie starsze rowniez sa perfidne i tez prosze o zastrzyki. A teraz dostaly na odrobaczenie i jeszcze cos takie lekarstwo, ktore sie wciera w skore w miejscu, ktorego kot nie jest w stanie sobie wylizac
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 14:10   #30
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Pochwalilam sie najmlodsza kicia dwie starsze rowniez sa perfidne i tez prosze o zastrzyki. A teraz dostaly na odrobaczenie i jeszcze cos takie lekarstwo, ktore sie wciera w skore w miejscu, ktorego kot nie jest w stanie sobie wylizac
słyszałam o tych kropelkach do odrobaczania, ale wg mojej (tzn moich kotów)wetki najskuteczniejsze są preparaty do uzytku wew. ale moje koty dostają szału nawet gdy 'kropię' je kropelkami od pcheł... może one sa jakieś nienormalne...i w efekcie to ja najbardziej stresuje się przy odrobaczaniu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości