ślub cywilny i co dalej...? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-16, 14:06   #1
niezwykla22
Zakorzenienie

ślub cywilny i co dalej...?

Witajcie

Przeszukałam forum ale wątku któy rozwiązałby mój problem nie znalazłm więc zakładam wątek...

A więc króciuto: chcemy się pobrac w wakacje tego roku... Początkowo myśleliśmy o ślubie konkordatowym w kościele, ale z uwagi na nasz tryb pracy po prostu ie mamy czasu na pójście do domu parafialnego nie mówiąc już o uczęszczaniu na nauki przedmażeńskie... W dodatku ta cała hipokryzja - mieszkamy razem, a wiadoo jak Kościół patrzy na te kwestie. W każdym razie jedno do drugiego i zaczynamy coraz bardziej zastanawiać się nad ślubem cywilnym...

MOje pytanie brzmi: jak wygląda życie po takim ślubie kiedy na świecie pojawią się dzieci? Tzn. czy nie ma problmu z chrzestem, komunią itp. gdy rodzice nie mają ślubu kościelnego tylko cywilny?

Bardzo proszę o pomoc, bo czas nagli i trzeba intensywnie myśleć

DZIĘKUJĘ
Stary 2008-02-16, 14:25   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: ślub cywilny i co dalej...?

Ksiądz będzie się pluł, ale - nie ma prawa odmówić wam tych sakramentów. Poza tym istnieje jeszcze coś takiego, jak chrzest w USC.

Aczkolwiek możecie trafić na normalnego księdza, który kompletnie się nie odezwie
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 14:27   #3
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

hmmm my też mieliśmy taki dylemat ale stwierdziliśmy że spróbujemy od załatwienia koscielnego a jak się okaże, że kościół wydziwia to zostaniemy przy cywilnym.

Bardzo miło się zaskoczyliśmy... okazało się że ksiądz rewelacyjny, diakon prowadzący nauki zrozumiał, że żyjemy intensywnie i zrobił nam indywidualne nauki, nawet nie robili problemów,że bierzemy ślub w nie swojej parafii..

moim zdaniem warto poszukać parafii i wziąć kościelny aby uniknąć w przyszłości problemów ze chrztem, komunią ...

Międzynarodowy Instruktor Stylizacji Paznokci
nysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 14:47   #4
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nysza Pokaż wiadomość
hmmm my też mieliśmy taki dylemat ale stwierdziliśmy że spróbujemy od załatwienia koscielnego a jak się okaże, że kościół wydziwia to zostaniemy przy cywilnym.

Bardzo miło się zaskoczyliśmy... okazało się że ksiądz rewelacyjny, diakon prowadzący nauki zrozumiał, że żyjemy intensywnie i zrobił nam indywidualne nauki, nawet nie robili problemów,że bierzemy ślub w nie swojej parafii..

moim zdaniem warto poszukać parafii i wziąć kościelny aby uniknąć w przyszłości problemów ze chrztem, komunią ...
tylko żeu nas jest tak, że jak TŻ jest w pracy to ja mam chwile wolnego i odwrotnie, ciężko bedzie...
Stary 2008-02-16, 15:22   #5
Melliana
Rozeznanie

bez przesady, to trwa tyle samo co w USC tak naprawdę. My załtwiliśmy wszystko na 2 wizytach w kościele -pierwsza dla zaklepania terminu, druga 2 tyg przed ślubem z papierkami itp. ŻADNYCH problemów. A dodam, że oboje jestesmy bardzo zapracowani i na dodatek bralismy slub w innym miescie, niz mieszkamy.
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 15:29   #6
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

Cytat:
Napisane przez Melliana Pokaż wiadomość
bez przesady, to trwa tyle samo co w USC tak naprawdę. My załtwiliśmy wszystko na 2 wizytach w kościele -pierwsza dla zaklepania terminu, druga 2 tyg przed ślubem z papierkami itp. ŻADNYCH problemów. A dodam, że oboje jestesmy bardzo zapracowani i na dodatek bralismy slub w innym miescie, niz mieszkamy.

dokładnie wszystko idzie połapać - my też mieliśmy urwanie głowy z brakującym czasem wolnym - ale dało się

głowa do góry i nie zniechęcaj się tylko działaj bo jak rzeczywiście zostawisz sobie wszystko na ostatnią chwilę to zapewne nie zdążycie a tak powolutku sobie zaczniecie załatwiać, zobaczycie jakie terminy spotkań i na pewno uda się wam coś dopasować

koniec marudzenia i do dzieła bo tak to nic nie zdziałasz - a gdybanie zostaw sobie na później powodzenia !!

Stary 2008-02-16, 15:30   #7
niezwykla22
Zakorzenienie

pytam o ewentualne dalsze komplikacje, jeśli takowe są, a nie o czas trwania formalności - bo to wszystko zależy na jakiego księdza trafisz
Stary 2008-02-16, 15:32   #8
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

odnośnie komplikacji potem to też zależy od księdza ... a przeważnie są - obserwuję to u moich znajomych

my też braliśmy to pod uwagę ale o tym juz pisałam

Stary 2008-02-16, 15:36   #9
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
odnośnie komplikacji potem to też zależy od księdza ... a przeważnie są - obserwuję to u moich znajomych

my też braliśmy to pod uwagę ale o tym juz pisałam
chyba nie ma reguły, zależy od człowieka i nie ma co gdybać

nie dowiemy sie poki nie zrobimy pierwszego kroku...
Stary 2008-02-16, 15:41   #10
Melliana
Rozeznanie

ale po co martwić się na zapas? nas nikt o nic nie pytał, mieszkaliśmy razem od kilku lat i ksiądz sie tylko uśmiechnął, jak zastanawialiśmy się, ktory adres podać

późniejsze komplikacje - owszem, zalezy od widzimisię księdza. Mam koleżankę, której w kilku parafiach odmówiono (!) ochrzczenia dziecka, bo dziecko panieńskie.

Tylko czegoś tu nie rozumiem: Brać ślub kościelny tylko po to, by nie mieć komplikacji?To po co i chrzest i komunia ewentualnego potomstwa? Sakrament jednak do czegoś zobowiązuje...
Stary 2008-02-16, 15:43   #11
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

aaaaaa jeśli zdecydujecie się na kościelny to musicie zaliczyć "dzień skupienia narzeczonych" piszę ci o tym bo macie ślub w wakacje a te nauki sa jednodniowe ale w wakacje ich nie ma - przerwa wakacyjna od czerwca do września

także jak bedziecie w kościele to zerknji sobie już teraz kiedy są u ciebie terminy tego skupienia - to też uprości wam w planowaniu czasem

Stary 2008-02-16, 16:50   #12
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Melliana ma rację. Gdybyście brali ślub konkordatowy też trzeba pozałatwiać parę spraw w USC.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 19:20   #13
eliza000009
BAN stały

Pytasz o konsekwencje ślubu cywilnego, widać zależy Ci na katolickim wychowaniu dzieci. Pierwsze dziecko zgodnie z nauką Kościoła ksiądz musi ochrzcić małżeństwu cywilnemu. O ile nie istnieją żadne inne przeszkody poza czasowymi, do wzięcia ślubu kościelnego, powinien zachęcić do wzięcia tego ślubu - trudno bowiem liczyć, że będziecie wychowywać dziecko ochrzczone, sami nie żyjąc w Sakramencie Małżeństwa. Jak być wzorem dla dziecka, zwłaszcza, że w czasie chrztu rodzice obiecują, że biorą na siebie obowiązek i odpowiedzialność za dziecko w kwestii jego wychowania religijnego, moralnego i duchowego - taka jest głębia tego sakramentu.
gdybyście jednak nie wzięli tego ślubu kościelnego, a chcielibyście ochrzcić drugie dziecko, wówczas taki chrzest może odbyć w każdym dniu tygodnia oprócz niedzieli, żeby obecność rodziców niebędących sakramentalnym małżeństwem nie była zgorszeniem dla wiernych. To tak jakby Kościół zgadzał się na wychowywanie dziecka w duchu nauki Kościoła, ale nie wymagał wcześniejszego sakramentu małżeństwa od jego rodziców. Mam na myśli TYLKO TAKIE MAłżEńSTWA, KTóRE NIE MAJą PRZESZKóD DO ZAWARCIA SAKRAMENTU MAłżEńSTWA. Tu chodzi o konsekwencję swoich działań. Myślę, że nie do końca uświadamiacie sobie jaką wartość ma sakrament małżeństwa. Gdybyście trafili do dobrej poradni - po prostu wpadlibyście w zachwyt.
eliza000009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 20:04   #14
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

Cytat:
Napisane przez eliza000009 Pokaż wiadomość
Myślę, że nie do końca uświadamiacie sobie jaką wartość ma sakrament małżeństwa. Gdybyście trafili do dobrej poradni - po prostu wpadlibyście w zachwyt.

przepraszam zachwyt to my już sobie sami stwarzamy mając wobec siebie szacunek i miłość... my na szczęście na naukach mieliśmy rewelacyjnego księdza, który stwierdził, że nie będzie nam opowiadał dyrdymałów bo nie jesteśmy nieświadomymi dzieciakami (czasy się zmieniają) a ze sobą jesteśmy z miłości a nie z musu i decyzję o ślubie podejmujemy świadomie..

jeśli ktoś nie ma dobrego wzorca w życiu to żadna poradnia nie jest mu w stanie pomóc, bo i tak będzie traktował zonę/męża jak mu najwygodniej

nas akurat poradnia strasznie zniesmaczyła- i nie jest to tylko nasze zdanie

przepraszam autorkę wątku bo to troszku nie na temat ...

Stary 2008-02-16, 20:16   #15
eliza000009
BAN stały

Współczuję tego zniesmaczenia, oboje z mężem prowadzimy taką poradnię i wierzę, że można takim spotkaniem zrobić wiele dobrego i wiele złego - to gwoli wyjaśnienia "zmiany" wątku... ale wszystko wcześniejsze było odpowiedzią na pytanie
Stary 2008-02-16, 20:28   #16
Melliana
Rozeznanie

eliza - wierzę, że prowadzicie poradnię, która zachęca i nei jest potem cytowana w anegdotach.

my nie braliśmy udziału ani w naukach, ani w poradni (jak pisałam wcześniej miałam katechezę w LO i to naszemu księdzu wystarczyło) i wcale nie uważam, że pojmuję sens małżeństwa zawartego w kosciele "płyciej".

nysza zgadzam się z Tobą. Poradnia nic nie pomoże, jeśli ktoś nie wierzy w miłość, szacunek, wierność i wyjątkowość swojego własnego związku z ukochaną osobą.

niezwykła - proponuję po prostu przejść się do parafii i zapytać co i jak - idź nawet sama, jak przyszły mąż nie będzie miał czasu - zorientujesz się, czego będą wymagać itp. Może akurat traficie tak bezproblemowo, jak my. Ja szłam do kościoła z postanowieniem mówienia tylko prawdy: że mieszkam z TŻ od paru lat, że kochamy się i używamy środków anty itp. i że nie chcę tego zmieniać. A jeśli ksiądz odmówi nam ślubu, cóż, będziemy nadal żyć "w grzechu" i co? I nikt nas o nic nie pytał. Było serdecznie, miło i ciepło.
Stary 2008-02-16, 20:52   #17
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
eliza - wierzę, że prowadzicie poradnię, która zachęca i nei jest potem cytowana w anegdotach.

my nie braliśmy udziału ani w naukach, ani w poradni (jak pisałam wcześniej miałam katechezę w LO i to naszemu księdzu wystarczyło) i wcale nie uważam, że pojmuję sens małżeństwa zawartego w kosciele "płyciej".

nysza zgadzam się z Tobą. Poradnia nic nie pomoże, jeśli ktoś nie wierzy w miłość, szacunek, wierność i wyjątkowość swojego własnego związku z ukochaną osobą.

niezwykła - proponuję po prostu przejść się do parafii i zapytać co i jak - idź nawet sama, jak przyszły mąż nie będzie miał czasu - zorientujesz się, czego będą wymagać itp. Może akurat traficie tak bezproblemowo, jak my. Ja szłam do kościoła z postanowieniem mówienia tylko prawdy: że mieszkam z TŻ od paru lat, że kochamy się i używamy środków anty itp. i że nie chcę tego zmieniać. A jeśli ksiądz odmówi nam ślubu, cóż, będziemy nadal żyć "w grzechu" i co? I nikt nas o nic nie pytał. Było serdecznie, miło i ciepło.
o właśnie o to mi chodzi, chciałabym wziąć ślub kościelny ale na takich zasadach w których nie będe musiała kłamać, że mieszkam z TŻ itp...

A o ewentualne konsekwencje dla dzieci pytam dlatego, że chcę wychować dzieci w duchu chrześcijaństwa, a co z tym zrobią w dorosłym życiu to już tak naprawdę ode mnie nie zależy. Nie chcę tylko żeby dzieci zarzucały mi w przyszłości że nie miały komunii, chrztu, że odebrałam im to wszystko wtedy, gdy nie mogły jeszcze o sobie decydować...

Tu nie chodzi o nas, tylko o nasze potomstwo...

Cytat:
aaaaaa jeśli zdecydujecie się na kościelny to musicie zaliczyć "dzień skupienia narzeczonych" piszę ci o tym bo macie ślub w wakacje a te nauki sa jednodniowe ale w wakacje ich nie ma - przerwa wakacyjna od czerwca do września

także jak bedziecie w kościele to zerknji sobie już teraz kiedy są u ciebie terminy tego skupienia - to też uprości wam w planowaniu czasem
o rety, a na czym ten dzuien skupienia polega? - nie strasz

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-17 o 21:44 Powód: post pod postem
niezwykla22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 21:00   #18
primavera
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6607952]. Poza tym istnieje jeszcze coś takiego, jak chrzest w USC. )[/QUOTE]

A jakim niby cudem urzędnik może udzielić sakramentu?
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 21:14   #19
Melliana
Rozeznanie

[quote=niezwykla22;6611724]o właśnie o to mi chodzi, chciałabym wziąć ślub kościelny ale na takich zasadach w których nie będe musiała kłamać, że mieszkam z TŻ itp...quote]

ja niczego nie ukrywałam. I nie rozumiem ludzi, ktorzy ostrzegali "lepiej nie mówcie, ze mieszkacie razem" - dlaczego mam nie mówić? Lepiej kłamać, żeby w białej kiecy wystąpić? pffff

Jak to o Was nie chodzi? O Was również. To Wy będziecie wychowywać Wasze dzieci, będziecie dla nich wzorem i źródłem kształtowania poglądów.
Stary 2008-02-16, 21:15   #20
eliza000009
BAN stały

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
A jakim niby cudem urzędnik może udzielić sakramentu?
Pierwszy raz słyszę, że urzędnik może udzielać chrzest. Można udzielać chrzest jeżeli osoba jest zagrożona śmiercią i może to uczynić każdy ochrzczony, matka, ojciec dziecka, pielęgniarka w szpitalu i jest to chrzest z wody. Jeżeli dziecko przeżyje to trzeba o tym poinformować księdza, a on dopełnia namaszczenia krzyżmem.
Stary 2008-02-16, 21:27   #21
niezwykla22
Zakorzenienie

[quote=Melliana;6611997]
Cytat:
Napisane przez niezwykla22 Pokaż wiadomość
o właśnie o to mi chodzi, chciałabym wziąć ślub kościelny ale na takich zasadach w których nie będe musiała kłamać, że mieszkam z TŻ itp...quote]

ja niczego nie ukrywałam. I nie rozumiem ludzi, ktorzy ostrzegali "lepiej nie mówcie, ze mieszkacie razem" - dlaczego mam nie mówić? Lepiej kłamać, żeby w białej kiecy wystąpić? pffff

Jak to o Was nie chodzi? O Was również. To Wy będziecie wychowywać Wasze dzieci, będziecie dla nich wzorem i źródłem kształtowania poglądów.
widzę, że się nie rozumiemy...

widzisz Kościół, a raczej nasza wiara powiedzmy że jest OK (póki nie będziemy zagłębiać się w jej tajniki) ale nie trawię większości ksieży jakże zakłamanych... Nie trawię ich fałszywych kazań, nie trawię ich wypasionych aut i mega plebanii, wstręt mnie bierze... A na dodatek Ci (bardzo często zakłamani przecież LUDZIE) żądają od nas niewaiadomo czego... To mnie irytuje...

I nie linczujcie mnie za tę wypowiedź, po prostu tak jest, szlag mnie trafia jak mam kłamać , a jak mam mówić prawdę i jeszcze dostać za to po nosie to już wogole...

Tak czy owak, nie dowiem się poki nie sprobuje
Stary 2008-02-16, 21:33   #22
Melliana
Rozeznanie

ależ niezwykła, bardzo dobrze Cię rozumiem. Nie wzięłabym ślubu tylko dlatego, że ktoś czegoś ode mnie żąda, bo wypada, bo coś tam.

Tylko skoro wiara jest ok - jak sama piszesz - i chcesz ochrzcić dziecko, to nie idź w kolejne zakłamanie ("ochrzczę, żeby nie miało problmów"). Wiara nie ma wiele wspólnego z księdzem, który ma wypasione auto. Przyjmując sakrament małżeństwa po prostu jesteś w zgodzie z wiarą, nie z panem księdzem.
Stary 2008-02-16, 21:35   #23
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
ależ niezwykła, bardzo dobrze Cię rozumiem. Nie wzięłabym ślubu tylko dlatego, że ktoś czegoś ode mnie żąda, bo wypada, bo coś tam.

Tylko skoro wiara jest ok - jak sama piszesz - i chcesz ochrzcić dziecko, to nie idź w kolejne zakłamanie ("ochrzczę, żeby nie miało problmów"). Wiara nie ma wiele wspólnego z księdzem, który ma wypasione auto. Przyjmując sakrament małżeństwa po prostu jesteś w zgodzie z wiarą, nie z panem księdzem.
zgadzam się, jedk niestety ten czlowiek jest pośrednikiem i jakże wiele od niego zależy...
Stary 2008-02-16, 21:38   #24
Melliana
Rozeznanie

dlatego trzeba znaleźć takie pośrednika, z którym szczera rozmowa będzie przyjemnością. To możliwe.
Co najzabawniejsze, ludzie pytali mnie (np. fryzjerka, ktora mnie czesała), czy TEN ksiądz nie robił nam z niczym problemów. Nie - nikt go nie okłamywał, niczego nie ukrywaliśmy... moze dlatego?
Stary 2008-02-16, 21:43   #25
niezwykla22
Zakorzenienie

swoją drogą: nie uważacie że to chore że w dzisiejszych czasach człowiek nieźle musi się nagimnastykować żeby wziąć slub kościelny???
Stary 2008-02-16, 21:44   #26
Melliana
Rozeznanie

jasne, że tak. Niestety, ideologiczne nauki kościoła kompletnie nie licują z sytuacją współczesną. Ale nie ma co się zrażać
Stary 2008-02-16, 21:51   #27
eliza000009
BAN stały

Poszukajcie mądrego księdza, przed którym nie musicie kłamać, a wierz mi jest takich wielu. Melliana ma rację, że czasem w niezwykłych miejscach znajdzie się odpowiedź. Nie przejmuj się tymi "wypasionymi księżmi", to też ludzie i popełniają wiele błędów. Mogę Ci podpowiedzieć, że księża zaangażowani w różne wspólnoty działające przy kościele są naprawdę spoko, ale również ci młodzi, tuż po święceniach. Mów szczerze, a więcej zyskasz, a może też zmienisz nastawienie do Kościoła. Rozumiem Twoją i sytuację. Niestety nie mieszkam blisko Ciebie, bo mogłabym konkretniej pomóc.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-16, 21:55   #28
Melliana
Rozeznanie

eliza, dokładnie tak. Wspaniali i mądrzy ludzie są wszędzie, tylko trzeba ich czasem puszkać...
Kłamać przed ślubem? To po co ślub?

niezwykła, widze, że zainspirowałyśmy Cię do nowego wątku

Edytowane przez Melliana
Czas edycji: 2008-02-16 o 21:56 Powód: dopisek
Stary 2008-02-16, 21:57   #29
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
eliza, dokładnie tak. Wspaniali i mądrzy ludzie są wszędzie, tylko trzeba ich czasem puszkać...
Kłamać przed ślubem? To po co ślub?

niezwykła, widze, że zainspirowałyśmy Cię do nowego wątku
jak to człowiek może rozwinąć się na wizażu
Stary 2008-02-16, 21:59   #30
Melliana
Rozeznanie

prawda?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości