|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kuchnia Studencka :)
witam. nie widziałam takiego tematu,więc postanowiłam go założyć.
jestem studentką i mieszkam we wrocławiu.gotuję już od 6 lat wiec nie mam problemow ze stworzeniem jakichs dań . ale mianowicie wiekszosc z nich jest czasochłonna a na niektore pysznosci ktore gotowalam w domu mnie nie stac ![]()
![]() smacznego ja za taka fasolke place ok 6-7 zł
wystarcza mi na 2 dni obiado-kolacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kuchnia Studencka :)
Świetny pomysł na wątek, będę tu często zaglądać
![]() Ja jestem studentką dopiero od 7 miesięcy ![]() Jednym z szybkich a sycących dań jest spaghetti. I tu przepis na takie spaghetti express ![]() -makaron( może być do spaghetti albo taki jaki akurat mamy pod ręką ![]() -1 cebula -ok. 20 dag mielonego mięsa -puszka pomidorów -bazylia, oregano -10 dag sera żółtego Na patelni podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięso mielone, smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Do tego wrzucamy pomidory z puszki, doprawiamy ziołami, na koniec starty żółty ser. W wersji full wypas można do tego dorzucić kukurydze z puszki, pieczarki duszone, dowolnie co kto lubi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda nie podam, żadnego przepisu (na razie), ale chce powiedzieć, że fajny wątek...będę zaglądać
![]()
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Fajny, fajny, ale znów wałkowane to samo. Dziewczyny, skorzystajcie z wyszukiwarki, jest mnóstwo identycznych wątków
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
corka_rosy ,moze i sa podobne watki,ale mnie chodzi o konretne przepisy - typowo studenckie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
tym razem przepis na łazanki wg mnie
![]() paczka makaronu łazanek pół główki małej kapusty 20 dag pieczarek 2 cebulki jak ktos lubi to moze byc i kawałek kiełbaski wegeta lub kostka rosołowa pół główki kapusty szatkujemy lub z braku laku kroimi w paseczki ![]() ![]() ![]() takie łazanki straczą spokojnie na dwa obiady
cena ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A moj brat robi talie lazanki:
Troche makaronu (obojetnie jaki, czasami taki jak na lazanki) Po ugotowaniu wymieszac z bigosem ze sloika z domku w proporcjach - wiecej makaronu niz bigosu Bardzo dobre, szybkie, tanie Kazdy student przywozi z domu sloiki z bigosem,ale ile mozna jesc tego bigosu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja tez nie bo nienawidze kapusty
![]() ja jestem studentka od pazdziernika i jak wyjezdzalam na studia, moja mama martwila sie ze bede jadla tylko jajecznice i parowki. mowila o mnie, ze mam dwie lewe rece do kuchni ![]() ![]() ja polecam tak na szybko [wprawdzie nie do konca samemu zrobione, ale wiadomo jak wyglada dzien studenta ![]() * kupne mrozonki typu warzywa na patelnie - mozna je jesc same albo np. wczesniej na patelni podsmazyc piers z kurczaka skrojona w kostke i dodac do tego warzywa, razem podgrzac ![]() * niesmiertelne spaghetti, wspomniane juz wczesniej ![]() makaron gotuje, a w drugim garnku na cebulce wysmazam mieso mielone wieprzowe, dodaje do tego wysmazonego miesa sos kupiony z torebki [nie mam czasu na robienie swojego] ![]() ![]() * kolejny szybki przepis to: piersi z kurczaka, kupiony sos [ja lubie np. z Łowicza meksykanski] i ryz. Ryz gotujemy, miesko w kostke pokrojone podsmazamy, do mieska dodajemy sos i tyle ![]() ![]() * moj przepis na szybka salatke, jesli mi sie zachce do obiadu ![]() glowka kapusty pekinskiej + sos wloski Knnorra [jesli mamy wiecej czasu i skladnikow, np. pomidory, ogorki itd. mozna dodawac do tego podstawowego skladu dowolnie ![]() ![]() ja z domu przywoze: pierogi wszelkiego rodzaju [najczesciej ruskie], kotlety mielone, leczo, czasem fasolke po bretonsku w sloikach, duze ilosci piersi z kurczaka ktore uwielbiam i ktore sa glownym skladnikiem mojego obiadu [mama mnie zaopatruje, bo mowi ze skoro nie chce bigosow, golabkow itp. to chociaz piersi mi da] ![]() jak sobie cos jeszcze przypomne to dodam ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
kluseczki z przecierem pomidorowym:
makaron wstążki, muszelki, bądź spiralki (koło 2 zł) koncentrat pomidorowy (koło 2 zl) 5 ząbków czosnku troche soli, pieprzu, łyżka oleju i łyżka masła/margaryny Gotujemy kluski (dobrze je solimy!) w drugim garnku dajemy łyzke masla/margaryny zalewamy garnek (maly!) olejem, tak aby wypelnil spod tylko! do tego dodajemy soli i pieprzu ( tak po pol malej lyzeczki mniej wiecej) i dodajemy pokrojony w kosteczki male czosnek. trzeba pilnowac by sie nei przypalil tylko puscil sok...do tego dodajemy sloiczek przecieru pomidorowego i dodajemy odrobine wody by ten sosik nie byl zbyt gesty. Probujemy czy jest wszytsko dobrze doprawione i ewentualnie dodajemy troche soli lub piperzu....Gotowe kluseczki odlewamy i dokladnie pluczemy pod woda.... pozniej kluski i sos laczymy arzem w garnku, dokladnie mieszamy i podgrzewamy....PYCHA!!! Znajomi zajadaja sie tym, az sie uszy trzesa ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja co prawda studenką jeszcze nie jestem ale moj ulubiony i łatwy przepis to nalesniki z miesem serem i pieczarkami
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Kuchnia studenta
Witam dziewczyny,
jestem studentką, mieszkam ze znajomymi. A jak pewnie każda z was słyszała studenci mają czasami spartańskie warunki ![]() Podobnie jak ja. W kuchni nie mamy kuchenki, typowej kuchenki, tylko 'blat' z czterema palnikami, metalowymi, który nie ukrywam jest bardzo uciążliwy i długo się nagrzewa. I nie ma piekarnika ![]() ![]() Pozdrawiam Was serdecznie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Kuchnia studenta
Ten wątek powinien Ci pomoc:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=124858
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
dziekuję, przepraszam za powtórke tematu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Ale masz na myśli, że masz zabudowaną płytę elektryczną, zamiast kuchenki gazowej?
Kuchnia elektryczna ma naprawdę dużo możliwości i czasem sprawdza się lepiej niż gazowa (gotowanie zup, kasz, ryżu, duszenie, pieczenie mięsa w garnkach) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
faktycznie ciężko się to nagrzewało ![]() Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2009-01-08 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
ja też mam spartańskie warunki w kuchni, dlatego też rzadko gotujemy. Temperatura w kuchni na chwile obecną to chyba - 10 st. =/ (piec nie działa, okna są nieszczelne, wiec jest jak na polu) Trzeba się ubierać w kurtkę żeby coś ugotować.
Jeśli już się na to zdecydujemy to przeważnie piersi z kurczaka z ziemniaczkami i robimy jakaś sałatkę =) W sumie na nic innego się nie decydujemy. Chodzimy raczej na stołówki studenckie i jest ok =) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Gotuje makaron, podsmazam kiełbaske z cebula do tego makaron i ketchup pycha a na słodko to może :
Placki z jabłkami troche mąki, trochę wody dwa jajka , trochę mleka (razem płynu nie pełne dwie szklanki) proszek do pieczenia na czubek łyżeczki cukier waniliowy i jabłka w kostke wymieszać z ciastem i na patelnie a gędte to takie pół na pół ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Jest serwis który pasuje do tego tematu http://kuchnia-studencka.pl redagowany przez studentów. Myślę że się spodoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Obiadki studenckie
Witam
![]() ![]() Aaa, dodam jeszcze, że w kuchni jestem kompletnie zielona. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: Obiadki studenckie
Polecam wszelkiego rodzaju zapiekanki (z kaszą, makaronem, ryżem + jakieś mięsko i warzywa, sos), leczo (jest gotowy dobry fix do tego), mielone (ja akurat kupuje z mięsa drobiowego + fix, ale jak już je polepię i posmażę, to mam zapas na jakiś czas), skrzydełka są niedrogie, a z piekarnika pyszne (ja uwielbiam w miodzie na pikantno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ten przepis jest banalnie prosty,tani a pyszny,dzisiaj się zajadaliśmy
![]() -pieczarki ok. 0,5 kg,może byc więcej na oko ![]() -1 cebula -szklanka śmietany 18% (użyłam piątnicy) + płaska łyżka mąki + troche wody-wymieszac razem -garść koperku posiekanego -przyprawy,ja użyłam soli,pieprzu,słodkiej papryki w proszku i domowej wegety,bez żadnej chemii,podam na nią przepis bo jest banalnie prosty, a bardzo poprawia smak potraw ![]() Pieczarki oczyścić,pokroić w cienkie plasterki,cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem na oleju. Kiedy odparuje woda z pieczarek,przełożyć do średniego garnka,wlać wody tak do 2/3 wysokości garnka,dodać przyprawy,śmietanę wymieszaną z mąką i wodą,zagotować,potem zmniejszyc ogień i gotowac ok. 30 min aż sos troche zgęstnieje. Na koniec dorzucić koperek. W między czasie ugotować makaron,polać sosem i zajadać. Co do domowej wegety-nie ma tu żadnej chemii,to poprostu mieszanka suszonej włoszczyny i przypraw. Oczywiście możnaby używac świeżych warzyw,ale trzeba je myć,obierać,kroić,robić wywar,nastepnie dobierać przyprawy,dużo więcej roboty. a taka domowa wegeta wspaniale dopełnia smak potraw,jest uniwersalna,a jednocześnie zdrowa ![]() 250 g suszonej włoszczyzny 3 łyzki kurkumy 2 łyżki czosnku granulowanego 5 łyżek soli 2 łyzki słodkiej papryki 2 łyżki suszonej cebuli Poprostu zmiksować wszystko na proszek w blenderze i to wszystko.Przechowuję w duzym słoiku po kawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
.
|
szpinak w smietanie (kostka to dla mnie 3-4 porcje, tak samo kostka fety) dodac do podsmazonej cebuli i czosnku (3,4 zabki), doprawic do smaku pieprzem. cebule i czosnek podsmazac na masle, bedzie lepsze w smaku
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Bardzo uproszczona i zmieniona, ale jednoczesnie pyszna wersja japonskiego kurczaka karaage
![]() Pokroic piers z kurczaka w kostke, wrzucic do foliowego woreczka. Potem wrzucamy do tego woreczka 2-3 zabki czosnku przecisnietego przez praske, wsypujemy 2 lyzki imbiru(oryginalnie uzywa sie swiezego, ale ja z braku laku uzylam za pierwszym razem tego z paczki i juz tego nie zmienilam) i to zalewamy ok. 3 lyzkami sosu sojowego. Potrzasamy, zeby skladniki sie wymieszaly i obtoczyly dobrze kurczaka, a nastepnie wstawiamy do lodowki na co najmniej godzine, a najlepiej na pare godzin. Potem wyjmujemy woreczek z lodowki, wsypujemy okolo 1.5 lyzki maki i potrzasamy, zeby dokladnie pokryla mieso. Smazymy i podajemy z ryzem, i warzywami z patelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.