|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2008-03-25, 18:39 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 107
|
piwo domowej roboty
Moze ktos robil??
Ciekaw jestem czy cos mu wyszlo?? |
2008-03-26, 10:32 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 484
|
Dot.: piwo domowej roboty
Owszem, mój tata robi i to różne rodzaje, ale to cały piwniczny "przemysł", masa urządzeń. Jest bardzo dobre, inne niż sklepowe, ale nie czuc nadmiaru drożdżyy czy jakiś dziwnych aromatów. W każdym razie dużo zabawy.
__________________
wizaż broni, wizaż radzi, wizaż nigdy cię nie zdradzi! |
2008-03-26, 11:34 | #3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 171
|
Dot.: piwo domowej roboty
Slyszalam, ze to nielatwe zadanie, ale jakby sie znalazl jakis prosty przepis to ja bym chetnie go wyprobowala
|
2008-03-26, 13:37 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Paryż
Wiadomości: 82
|
Dot.: piwo domowej roboty
Jakiś czas temu bawiłem się w piwowara amatora. Robiłem coś w stylu domowego podpiwka z kawy zbożowej i chmielu (kupiłem w sklepie ze zdrową żywnością).
Co do efektu -- w smaku gorzkie, acz odświeżające (ciekawe, ale bez zachwytu). Piwo zrobiłem trzy razy -- potem zniechęciłem się. Muszę też przyznać, że za drugim razem jedno z piwek wyskoczyło nieco nazbyt żwawo przy otwieraniu butelki. Wizualnie przypomiało to skrzyżowanie Niagary z wybuchem supernowej. W wyniku eksplozji upaćkane piwem zostały: moja żona, ja, ściany, sufit, sofa, dwa obrazy, stół, dwa fotele, stuletni dywan ormiański, zasłony, sprzęt stereo. Bez szwanku wyszedł mój dobry kolega, który słysząc złowrogie syczenie dobiegające z szyjki butelki z gracją torreadora i szybkością geparda wskoczył za fotel. A oto przepis (jeśli kogoś nie zniechęcają moje doświadczenia): Kupujemy paczkę kawy zbożowej (pół kg) zawierającej prażone w całości ziarna jęczmienia. Wsypujemy jedną szklankę do rondla (najlepiej emaliowanego), dodajemy 4-5 łyżeczek od kawy cukru i zalewamy dwoma litrami wody zimnej. Rondel stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy płyn przez godzinę. Następnie wsypujemy garść chmielu i gotujemy na wolnym ogniu przez dalsze pół godziny. Dolewamy tyle wody ile się wygotowało i płyn ostudzamy. Przygotowujemy "matkę"drożdżową. W tym celu rozrabiamy 5g drożdży prasowanych letnią wodą. Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do ostudzonego płynu i od razu przez rzadki filtr (muślin)ściągamy piwo do butelek. Najwygodniej użyć butelek z porcelanowym zamknięciem.(UWAGA nie używać butelek jednorazowych są za słabe, pękają). Przez pierwsze 12 godzin piwo trzymamy w cieple, po czym należy przenosimy w chłodniejsze miejsce. Po jednym,najwyżej po dwóch dniach,piwo jest zdatne do użytku. Piwo przechowujemy nie dłużej niz 5 dni. Potem piwo zbytnio się burzy i kwaśnieje. źródło przepisu: http://www.browamator.pl/ |
2011-04-16, 20:48 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
|
Dot.: piwo domowej roboty
Ja wraz z TŻ kupiliśmy gotowy wynalazek do robienia domowego piwa. Zakupu dokonaliśmy na allegro i TŻ zamierza "na poważnie" podjąć się produkcji piwa.
Jednak o efektach mogę napisać za około miesiąc ponieważ szykujemy si ę do wyjazdu i na razie nie ma czasu aby się tym bawić, zwłaszcza, że produkcja piwa wymaga tego, żeby do niego jednak zaglądać.Dodam, że wina robi wyśmienite - każdy się dziwi, że można zrobić coś tak dobrego w domowych warunkach więc myślę, że piwo może też się udać. A co do gotowej mieszanki - kosztuje 60 zł i wystarcza na wyprodukowanie 23 litra piwa i wcale nie jest to skomplikowane a przynajmniej mniej aniżeli zrobienie wina.
__________________
|
2013-07-22, 20:46 | #6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomości: 9
|
Dot.: piwo domowej roboty
Polecam. Smakuje zupełnie inaczej niż w sklepie, tzn. lepiej
|
2013-07-23, 07:08 | #7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: piwo domowej roboty
A skąd jesteście? Bo może gdzieś jak będę w rejonach na wakacjach to po drodze może bym odwiedziła i spróbowała, jak tak zachwalacie?
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.