![]() |
#1 |
czyli Endżi
|
"100 Fragrances Every Perfumista Should Try" - subiektywne zestawienie
Natrafiłam na ciekawy - no właśnie, co? - artukuł/ranking/zestawienie (
![]() ![]() Zapraszam do lektury i wyznaczenia swoich osobistych typów (nie musi być ich koniecznie dokładnie 100 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: "100 Fragrances Every Perfumista Should Try" - subiektywne zestawienie
narazie tylko szybko na to zerknelam a na dokladna lekture przyjdzie czas wieczorem ale tak patrze, ze te zapachy sa tak rozne od siebie, ze nie wiem sama jak oni ta liste zrobili, tak czy inaczej maja kilka pozycji, ktore chce w najblizszym czasie przetestowac wiec artykul przyda sie bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
:)
Trochę do poznania w takim razie pozostało ![]() Aftelier Cepes & Tuberose Antonia's Flowers Tiempe Passate Britney Spears Fantasy Caron Farnesiana CB I Hate Perfume Black March18 Chanel no. 22 Chanel Bois des Iles Dawn Spencer Hurwitz Cimabue Floris Malmaison Frederic Malle Le Parfum de Thérèse Frederic Malle Vétiver Extraordinaire Guerlain Après L’Ondée JAR Bolt of Lightning Le Labo Rose 31 Monyette Paris Ormonde Jayne Champaca Ormonde Jayne Ormonde Parfums Delrae Amoureuse Parfums de Nicolaï Sacrebleu Parfums de Nicolaï Vie de Château Prescriptives Calyx Santa Maria Novella Acqua di Colonia / Queen's Cologne The People of the Labyrinths Luctor et Emergo
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Coco Mademoiselle? Britnej? Miss Dior Cherie? Light Blue? White Linen i Pleasures EL? Classique JPG? Kenzo Flower? Z repertuaru Gucciego akurat Gucci by Gucci?? Tyle Guerlainów? L’Instant??? Tyle Diorów i nie ma Dune? Tyle Fryców i nie ma Musc Ravageur?
Baaardzo subiektywne, fakt. ![]() I co drugi wybór "needs no justification". Łofkors. ![]() Ciekawe w każdym razie. ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dziwna ta lista. Ciekawam czym się kierowali.
Nie bardzo wiem co na niej robią: Gucci by Gucci, Miss Dior Cherie, Joy czy Fantasy?! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w sumie nie ma sie czego czepiac, to subiektywne zdanie autorki listy. A moze wizazowe perfumoholiczki stworza swoja liste 100 klasykow? Ale to juz pytanie do wyjadaczek. Ja z radoscia bym sobie takie cos wydrukowala. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja myślałam, żeby stworzyć swoją listę, ale co się tak będę pierwsza pchać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
S. Sssss. SSSSS.
|
baaardzo subiektywny wybor, ktory w dodatku trudno mi zrozumiec...
![]() jakos uzasadnienia do mnie nie przemawiają ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Każda z nas mogłaby stworzyć taką listę - pewnie niektóre pozycje by się powtarzały, ale i pewnie mocno różniły. Lista z linku jest mocno subiektywna - ok, ktoś miał prawo, ale tak sobię myślę, że jeżeli zamiarem było wyznaczenie też pewnych trendów, to powinny się tam znaleźć i inne pozycje bez względu na to, czy je się lubi i poważa.
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja też spodziewałam się czegoś bardziej "profesjonalnego" i obiektywnego. A to zestawienie jest w pewnych miejscach bez sensu. Ale zauważyłam, że również recenzje perfum na tej stronie są bardzo subiektywne i jednostronne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Megillo tak się zastanowiłam i doszłam do wniosku, że to, że recenzje perfum są subiektywne to jest normalne i naturalne. Przecież to właśnie o subiektywny odbiór zapachu chodzi. Opisujemy jak my czujemy dany zapach, jak rozwija się na nas, więc recenzje raczej obiektywne nigdy nie będą. Swoją drogą można by zrobić ciekawy projekt wśród wizażanek na perfumach. Gdyby każda z nas wypisała 100 zapachów, które według niej warte są poznania (olaboga wiem, wiem, komu by się chciało ![]() ![]() A potem wydał w formie książki wraz z naszymi recenzjami, to mógłby być HIT ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
czyli Endżi
|
No właśnie - zestawienie jest bardzo subiektywne (ale to podkreśliłam w pierwszym poście
![]() ![]() ![]() Irkax, rewelacyjny pomysł! Tzn pierwsza częśc - z tym żeby opracowac wspólną setkę (no, albo piędziesiątkę - żeby było bez szaleństw... ![]() ![]() W każdym razie ja jestem bardzo "za" ![]() A) bo jest tego warte przez to, że jest takie świetne B) bo wpisuje się w określoną grupę i należy wyrobic sobie o nim zdanie. (wydaje mi się, że częściowo na tej zasadzie powstało zestawienie z linka) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki projekt byłby naprawdę ciekawy, gdyby choć połowa udzielających się na Perfumach wizażanek wzięła w nim udział. Nawet myślałam o zrobieniu skryptu, który by to potem pozliczał. Tyle że, żeby się coś takiego udało trzeba by do programu zapodać wszystkie zapachy, które mogłyby wystąpić, a to raczej niemożliwe. Więc w grę wchodzi raczej "ręczne" wpisywanie i liczenie. Wiesz myślę, że 50 zapachów to może być za mało ![]() Biorąc pod uwagę jak szerokie jest nasze spektrum zapachowe i jak różnimy się pod względem upodobań zapachowych. Ja myśląc o zapachach wartych poznania nie mam na uwadze tylko tych, które mi się podobają. Myślę też o takich, które w jakiś sposób zrobiły na mnie wrażenie. I bez znaczenia powinno być czy jest to zapach niszowy, czy "popularny". Byle tylko wypisywać zapachy, które się samemu poznało i które z jakichś powodów warto poznać. Fajnie by było jeszcze wypisać te powody, ale to juz duuużo więcej roboty.
![]() |
![]() |
#16 |
czyli Endżi
|
Super pomysły! Ależ się podekscytowałam...
![]() Ja myślę, że w wolnych chwilach mogłabym trochę opracowac, ale podejrzewam że w tym fachu mile widziana byłaby dobra znajomośc poruszania się po arkuszu kalkulacyjnym i umiejętnośc bezproblemowego posługiwania się Excelem ![]() ![]() Może jakaś praca zbiorowa? Myślałam żeby zrobic coś takiego na zasadzie - ochotnicy zgłaszają konkretną liczbę swoich propozycji i na skutek demokratycznej burzy mózgów wyłaniamy rezultaty. Ale jednak myśle, że wato byłoby uściślic kryterium - żeby całośc była spójna i żeby istniała pewnośc, że dane propozycje pojawiły się tam ze sciśle określonych powodów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się marzy stronka z ankietą, gdzie się wchodzi i tylko zaznacza zapachy z wcześniej przygotowanej listy. No, ale to tak jak pisałam wcześniej mogłoby nastręczyć pewne trudności. Trzeba by się zastanowić w jakim formacie należałoby przyjmować takie dane, żeby ułatwić pracę spisującym. Na pewno nazwa zapachu plus marka. Pewnie alfabetycznie. Kurcze, kurcze projekt ciekawy, ale pracochłonny ![]() Myślę, że dyskusja nad tym dlaczego dany zapach znalazł się na liście może wywołać burzę, lub burzkę . Bezpieczniej byłoby zestawienie ostateczne zostawić statystyce. Z drugiej strony nikt nie powiedział, że rozwiązania bezpieczne są najlepsze ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Ireczko, pomyśl - może coś fajnego wykoncypujesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To by była myśl, Irko, Aniele, chciałabym takie coś stworzone przez nas ujrzeć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() mam juz spisywac swoją setke? ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bo taki projekt będzie miał sens tylko wtedy, kiedy weźmie w nim udział duża liczba perfumomaniaczek. Paulinko możesz zaczać ![]() Myślę nad przygotowaniem formatki w excelu, żeby wszyscy wypełniali jednakową i żeby to potem łatwiej zebrać do kupy.
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do alfabetycznosci- to chyba najlepszy byłby układ taki jak w podanym przez Anioła spisie, jak i zresztą w KWC jest - producentami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() ![]() ma byc setka tych, ktore uwazam za warte poznania, tak? nie setka najpiekniejszych? bo np. uwazam, ze koniecznie trzeba powąchac chanel no5 mimo iz tego zapachu nie znosze ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
Rozmarzyłam się. Obiecuję dziś wieczorem popracować nad moimi typami ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli już ktoś nie wymyśli 100, to mniej może być. Co do układu to ja już nad tym pracuję. Wygląda na to, że da się zrobić coś takiego na stronie internetowej. Wciągnęłam w to TŻ, ja wymyślę, a on zaprogramuje (jest lepszym programistą ode mnie ![]() Wymyśliłam coś takiego, że na stronie będzie podane ileś tam zapachów początkowych. Tak zwana pula początkowa. To się poświęcę i wpiszę ![]() Wypełnianie będzie polegało na zaznaczeniu konkretnego zapachu, jeśli szukanego przez nas zapachu nie będzie na liście, będzie możliwość dodania takowego. Wtedy następna wypełniająca po nas osoba, będzie już miała ten zapach na liście. W ten sposób kolejne osoby przyczynią się do rozrostu bazy. Genialne nie? ![]() Cytat:
![]() Tak, to mają być zapachy, które według nas warto poznać, niekoniecznie takie, które nam się super podobają, mogą to być nawet takie, których nie znosimy, ale nie wyobrażamy sobie nie znać danego zapachu. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
czyli Endżi
|
Hmmm... to jak robimy? Alfabetycznie producentami czy alfabetycznie według nazwy perfum?
![]() Trzeba na razie zrobic biznesplan a potem rozdzielic robotę ![]() /EDIT/ Aha, widzę że Irenka z teżetem już działa ![]() Pisz Słońce czy mogę jakoś pomóc ![]() /EDIT2/ To kiedy projekt będzie gotowy i zaczniemy zbierac zgłoszenia to edytuję pierwszego posta żeby zamieścic tam wszystkie instrukcje i odnośniki ![]() Ok, ja też dziś wieczorem już zacznę produkowac moją listę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() mysle, ze alfabetycznie producentami ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Muszę stworzyć na początek Pulę Startową ok 100-200 zapachów, żeby było co rozwijać.
Aa myślicie, że powinna być możliwość dodania komentarza? Bo z jednej strony komentarz mi do statystyk niepotrzebny, a z drugiej takie komentarze potem można by zebrać jakby były ciekawe i przy podawaniu listy ostatecznej opublikować przy każdym zapachu ![]() Taki komentarz nie byłby obowiązkowy.
![]() |
#29 |
czyli Endżi
|
Ja optuję za mozliwością komentarza - co prawda komentarze będa również w tym wątku, ale myślę, że i tam nie zaszkodzą
![]() Irenko, to co? Na razie chcesz działac sama? Może ja np w Wordzie wypisałabym pozycje A-K albo L - Z ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
rude jest piękne:)
|
Aniolku ,Irenko gratuluju pomyslu
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.