"100 Fragrances Every Perfumista Should Try" - subiektywne zestawienie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-15, 13:26   #1
your Angel
czyli Endżi

"100 Fragrances Every Perfumista Should Try" - subiektywne zestawienie

Natrafiłam na ciekawy - no właśnie, co? - artukuł/ranking/zestawienie ()pod tytułem "100 Fragrances Every Perfumista Should Try" z 2007 roku na nowsmellthis. Całość dostępna tutaj. Co ważne - nie są to zapachy po prostu ogólnie rzecz biorąc najlepsze, najbardziej legendarne czy coś w tym stylu, ale takie, z którymi poznać się po prostu trzeba Dlaczego według nowsmellthis warto? Ponieważ są to zapachy dobre, złe, śliczne, brzydkie, mainstreamowe, niszowe ... I wyznaczają pewien kierunek, w którym zmierza współczesne perfumiarstwo.

Zapraszam do lektury i wyznaczenia swoich osobistych typów (nie musi być ich koniecznie dokładnie 100 ).
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 14:19   #2
princeska69
BAN stały

GG do princeska69 Send a message via Skype™ to princeska69
Dot.: "100 Fragrances Every Perfumista Should Try" - subiektywne zestawienie

narazie tylko szybko na to zerknelam a na dokladna lekture przyjdzie czas wieczorem ale tak patrze, ze te zapachy sa tak rozne od siebie, ze nie wiem sama jak oni ta liste zrobili, tak czy inaczej maja kilka pozycji, ktore chce w najblizszym czasie przetestowac wiec artykul przyda sie bardzo dzieki Aniolku.
princeska69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 14:26   #3
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

:)
Trochę do poznania w takim razie pozostało
Aftelier Cepes & Tuberose
Antonia's Flowers Tiempe Passate
Britney Spears Fantasy
Caron Farnesiana
CB I Hate Perfume Black March18
Chanel no. 22
Chanel Bois des Iles
Dawn Spencer Hurwitz Cimabue

Floris Malmaison
Frederic Malle Le Parfum de Thérèse
Frederic Malle Vétiver Extraordinaire
Guerlain Après L’Ondée
JAR Bolt of Lightning
Le Labo Rose 31
Monyette Paris
Ormonde Jayne Champaca
Ormonde Jayne Ormonde
Parfums Delrae Amoureuse
Parfums de Nicolaï Sacrebleu
Parfums de Nicolaï Vie de Château
Prescriptives Calyx
Santa Maria Novella Acqua di Colonia / Queen's Cologne
The People of the Labyrinths Luctor et Emergo

Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 21:12   #4
martwa papuga
Zakorzenienie

Coco Mademoiselle? Britnej? Miss Dior Cherie? Light Blue? White Linen i Pleasures EL? Classique JPG? Kenzo Flower? Z repertuaru Gucciego akurat Gucci by Gucci?? Tyle Guerlainów? L’Instant??? Tyle Diorów i nie ma Dune? Tyle Fryców i nie ma Musc Ravageur?

Baaardzo subiektywne, fakt.

I co drugi wybór "needs no justification". Łofkors. I rozbroiło mnie tłumaczenie "it’s sooooooo terribly popular..."

Ciekawe w każdym razie.
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 07:15   #5
kropka75
Zakorzenienie

Dziwna ta lista. Ciekawam czym się kierowali.

Nie bardzo wiem co na niej robią: Gucci by Gucci, Miss Dior Cherie, Joy czy Fantasy?! I gdzie są klasyki typu Dolce Vita, Dune, Coco Chanel? Przydałby się też jakiś Cartier...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 10:04   #6
kama kama
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Dziwna ta lista. Ciekawam czym się kierowali.

Nie bardzo wiem co na niej robią: Gucci by Gucci, Miss Dior Cherie, Joy czy Fantasy?! I gdzie są klasyki typu Dolce Vita, Dune, Coco Chanel? Przydałby się też jakiś Cartier...
Wlasnie , gdzie Dune? Albo np. Eden- skoro lista ma byc odzwierciedleniem trendow w perfumiarstwie. O ile sie nie myle, Eden byl przeciez pierwszym zielonym-ale-dusznym zapachem, ktory odniosl ogromny komercyjny sukces i do dzis nie rownych sobie nasladowcow...Zreszta przyklady mozna mnozyc.

Ale w sumie nie ma sie czego czepiac, to subiektywne zdanie autorki listy.

A moze wizazowe perfumoholiczki stworza swoja liste 100 klasykow? Ale to juz pytanie do wyjadaczek. Ja z radoscia bym sobie takie cos wydrukowala.
Stary 2008-07-16, 11:05   #7
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kama kama Pokaż wiadomość
Wlasnie , gdzie Dune? Albo np. Eden- skoro lista ma byc odzwierciedleniem trendow w perfumiarstwie. O ile sie nie myle, Eden byl przeciez pierwszym zielonym-ale-dusznym zapachem, ktory odniosl ogromny komercyjny sukces i do dzis nie rownych sobie nasladowcow...Zreszta przyklady mozna mnozyc.

Ale w sumie nie ma sie czego czepiac, to subiektywne zdanie autorki listy.

A moze wizazowe perfumoholiczki stworza swoja liste 100 klasykow? Ale to juz pytanie do wyjadaczek. Ja z radoscia bym sobie takie cos wydrukowala.
Racja nie tylko Dune, ale i Dolce Vita, Eden... (chociaż nie wiem, czy pierwszym duszno-zielonym zapachem nie było przypadkiem Escape ale Eden raczej bardziej udanym)

Ja myślałam, żeby stworzyć swoją listę, ale co się tak będę pierwsza pchać zresztą trochę mało jeszcze znam, a wiele z tego, co testowałam i puściłam w świat przydałoby się przetestować jeszcze raz. Taki np. Palisander, tak mi przemknął koło nosa...
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 11:20   #8
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

baaardzo subiektywny wybor, ktory w dodatku trudno mi zrozumiec...
jakos uzasadnienia do mnie nie przemawiają

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 12:03   #9
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Każda z nas mogłaby stworzyć taką listę - pewnie niektóre pozycje by się powtarzały, ale i pewnie mocno różniły. Lista z linku jest mocno subiektywna - ok, ktoś miał prawo, ale tak sobię myślę, że jeżeli zamiarem było wyznaczenie też pewnych trendów, to powinny się tam znaleźć i inne pozycje bez względu na to, czy je się lubi i poważa.

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 15:13   #10
megilla
Zakorzenienie

ja też spodziewałam się czegoś bardziej "profesjonalnego" i obiektywnego. A to zestawienie jest w pewnych miejscach bez sensu. Ale zauważyłam, że również recenzje perfum na tej stronie są bardzo subiektywne i jednostronne.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 15:25   #11
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megilla Pokaż wiadomość
ja też spodziewałam się czegoś bardziej "profesjonalnego" i obiektywnego. A to zestawienie jest w pewnych miejscach bez sensu. Ale zauważyłam, że również recenzje perfum na tej stronie są bardzo subiektywne i jednostronne.
Mnie to zestawienie też nie przekonało. No, ale jest to nie moje zestawienie więc trudno się dziwić

Megillo tak się zastanowiłam i doszłam do wniosku, że to, że recenzje perfum są subiektywne to jest normalne i naturalne. Przecież to właśnie o subiektywny odbiór zapachu chodzi. Opisujemy jak my czujemy dany zapach, jak rozwija się na nas, więc recenzje raczej obiektywne nigdy nie będą.

Swoją drogą można by zrobić ciekawy projekt wśród wizażanek na perfumach.
Gdyby każda z nas wypisała 100 zapachów, które według niej warte są poznania (olaboga wiem, wiem, komu by się chciało ), a potem ktoś by to porównał, pospisywał i wyciągnął 100 zapachów (najczęściej się powtarzających), które warto poznać według wizażanek.
A potem wydał w formie książki wraz z naszymi recenzjami, to mógłby być HIT

irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 15:32   #12
your Angel
czyli Endżi

No właśnie - zestawienie jest bardzo subiektywne (ale to podkreśliłam w pierwszym poście ) i miejscami naciągane, ale cóż ... to powstało na zasadach wymyślonych przez autorkę i przez nią realizowanych A w takich sytuacjach różnie bywa

Irkax, rewelacyjny pomysł! Tzn pierwsza częśc - z tym żeby opracowac wspólną setkę (no, albo piędziesiątkę - żeby było bez szaleństw... ). Co do wydania książki z recenzjami to już projekt dalekosiężny

W każdym razie ja jestem bardzo "za" Tylko trzeba by było skupic się na tym według jakich kryteriów będziemy wyznaczac te nasze zapachy. Czy rzeczywiście będzie to coś, co powinno się poznac:

A) bo jest tego warte przez to, że jest takie świetne
B) bo wpisuje się w określoną grupę i należy wyrobic sobie o nim zdanie. (wydaje mi się, że częściowo na tej zasadzie powstało zestawienie z linka)
Stary 2008-07-16, 15:36   #13
megilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irkax Pokaż wiadomość
Mnie to zestawienie też nie przekonało. No, ale jest to nie moje zestawienie więc trudno się dziwić

Megillo tak się zastanowiłam i doszłam do wniosku, że to, że recenzje perfum są subiektywne to jest normalne i naturalne. Przecież to właśnie o subiektywny odbiór zapachu chodzi. Opisujemy jak my czujemy dany zapach, jak rozwija się na nas, więc recenzje raczej obiektywne nigdy nie będą.

Gdyby każda z nas wypisała 100 zapachów, które według niej warte są poznania (olaboga wiem, wiem, komu by się chciało ), a potem ktoś by to porównał, pospisywał i wyciągnął 100 zapachów (najczęściej się powtarzających), które warto poznać według wizażanek.
Niezłe. A tytuł? Może "100 zapachów, które zmieniły świat"
Stary 2008-07-16, 15:39   #14
megilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
No właśnie - zestawienie jest bardzo subiektywne (ale to podkreśliłam w pierwszym poście ) i miejscami naciągane, ale cóż ... to powstało na zasadach wymyślonych przez autorkę i przez nią realizowanych A w takich sytuacjach różnie bywa

Irkax, rewelacyjny pomysł! Tzn pierwsza częśc - z tym żeby opracowac wspólną setkę (no, albo piędziesiątkę - żeby było bez szaleństw... ). Co do wydania książki z recenzjami to już projekt dalekosiężny

W każdym razie ja jestem bardzo "za" Tylko trzeba by było skupic się na tym według jakich kryteriów będziemy wyznaczac te nasze zapachy. Czy rzeczywiście będzie to coś, co powinno się poznac:

B) bo wpisuje się w określoną grupę i należy wyrobic sobie o nim zdanie. (wydaje mi się, że częściowo na tej zasadzie powstało zestawienie z linka)
Angel, punkt A znowu będzie budził zastrzeżenia. Chociaż sa takze zapachy, które wzbudzają szacunek nawet pomimo tego, że moga się nie podobać.
Stary 2008-07-16, 15:40   #15
irkax
Zakorzenienie

Cytat:

Ja myślę, że zasada powinna być jedna - Dana wizażanka uważa, że zapach wart jest poznania. Dla każdego warte poznania będzie coś innego i z różnych powodów.
Taki projekt byłby naprawdę ciekawy, gdyby choć połowa udzielających się na Perfumach wizażanek wzięła w nim udział.
Nawet myślałam o zrobieniu skryptu, który by to potem pozliczał.
Tyle że, żeby się coś takiego udało trzeba by do programu zapodać wszystkie zapachy, które mogłyby wystąpić, a to raczej niemożliwe.
Więc w grę wchodzi raczej "ręczne" wpisywanie i liczenie.
Wiesz myślę, że 50 zapachów to może być za mało
Biorąc pod uwagę jak szerokie jest nasze spektrum zapachowe i jak różnimy się pod względem upodobań zapachowych.

Ja myśląc o zapachach wartych poznania nie mam na uwadze tylko tych, które mi się podobają. Myślę też o takich, które w jakiś sposób zrobiły na mnie wrażenie.
I bez znaczenia powinno być czy jest to zapach niszowy, czy "popularny".
Byle tylko wypisywać zapachy, które się samemu poznało i które z jakichś powodów warto poznać. Fajnie by było jeszcze wypisać te powody, ale to juz duuużo więcej roboty.

Stary 2008-07-16, 15:52   #16
your Angel
czyli Endżi

Super pomysły! Ależ się podekscytowałam...

Ja myślę, że w wolnych chwilach mogłabym trochę opracowac, ale podejrzewam że w tym fachu mile widziana byłaby dobra znajomośc poruszania się po arkuszu kalkulacyjnym i umiejętnośc bezproblemowego posługiwania się Excelem (Czym pochwalic się nie mogę )

Może jakaś praca zbiorowa?

Myślałam żeby zrobic coś takiego na zasadzie - ochotnicy zgłaszają konkretną liczbę swoich propozycji i na skutek demokratycznej burzy mózgów wyłaniamy rezultaty. Ale jednak myśle, że wato byłoby uściślic kryterium - żeby całośc była spójna i żeby istniała pewnośc, że dane propozycje pojawiły się tam ze sciśle określonych powodów.
Stary 2008-07-16, 15:57   #17
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Super pomysły! Ależ się podekscytowałam ...

Ja myślę, że w wolnych chwilach mogłabym trochę opracowac, ale podejrzewam że w tym fachu mile widziana byłaby dobra znajomośc poruszania się po arkuszu kalkulacyjnym i umiejętnośc bezproblemowego posługiwania się Excelem (Czym pochwalic się nie mogę )

Może jakaś praca zbiorowa?

Myślałam żeby zrobic coś takiego na zasadzie - ochotnicy zgłaszają konkretną liczbę swoich propozycji i na skutek demokratycznej burzy mózgów wyłaniamy rezultaty.
Pomyślę wieczorem jakby to zorganizować.
Mnie się marzy stronka z ankietą, gdzie się wchodzi i tylko zaznacza zapachy z wcześniej przygotowanej listy. No, ale to tak jak pisałam wcześniej mogłoby nastręczyć pewne trudności.

Trzeba by się zastanowić w jakim formacie należałoby przyjmować takie dane,
żeby ułatwić pracę spisującym. Na pewno nazwa zapachu plus marka. Pewnie alfabetycznie.
Kurcze, kurcze projekt ciekawy, ale pracochłonny

Myślę, że dyskusja nad tym dlaczego dany zapach znalazł się na liście może wywołać burzę, lub burzkę .
Bezpieczniej byłoby zestawienie ostateczne zostawić statystyce.
Z drugiej strony nikt nie powiedział, że rozwiązania bezpieczne są najlepsze

Stary 2008-07-16, 16:01   #18
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Pomyślę wieczorem jakby to zorganizować.
Mnie się marzy stronka z ankietą, gdzie się wchodzi i tylko zaznacza zapachy z wcześniej przygotowanej listy. No, ale to tak jak pisałam wcześniej mogłoby nastręczyć pewne trudności.

Trzeba by się zastanowić w jakim formacie należałoby przyjmować takie dane,
żeby ułatwić pracę spisującym. Na pewno nazwa zapachu plus marka. Pewnie alfabetycznie.
Kurcze, kurcze projekt ciekawy, ale pracochłonny

Myślę, że dyskusja nad tym dlaczego dany zapach znalazł się na liście może wywołać burzę, lub burzkę .
Bezpieczniej byłoby zestawienie ostateczne zostawić statystyce.
Z drugiej strony nikt nie powiedział, że rozwiązania bezpieczne są najlepsze
No rzeczywiście - taka strona z ankietą gdzie zaznaczałoby się konkretne zapachy raczej jest niewykonalna. Trzeba by tam wrzucic całe perfumeryjne KWC oraz asortyment Luckyscentu

Ireczko, pomyśl - może coś fajnego wykoncypujesz
Stary 2008-07-16, 16:28   #19
Kota
Zakorzenienie

To by była myśl, Irko, Aniele, chciałabym takie coś stworzone przez nas ujrzeć
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 16:34   #20
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:

pomysł genialny

mam juz spisywac swoją setke?

Stary 2008-07-16, 16:37   #21
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
To by była myśl, Irko, Aniele, chciałabym takie coś stworzone przez nas ujrzeć
A pomożecie?

Bo taki projekt będzie miał sens tylko wtedy, kiedy weźmie w nim udział duża liczba perfumomaniaczek.

Paulinko możesz zaczać Najlepiej w jakimś pliku, alfabetycznie.
Myślę nad przygotowaniem formatki w excelu, żeby wszyscy wypełniali jednakową i żeby to potem łatwiej zebrać do kupy.

Stary 2008-07-16, 16:41   #22
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
A pomożecie?

Bo taki projekt będzie miał sens tylko wtedy, kiedy weźmie w nim udział duża liczba perfumomaniaczek.

Myślę nad przygotowaniem formatki w excelu, żeby wszyscy wypełniali jednakową i żeby to potem łatwiej zebrać do kupy.
Pomogę. Setkę? O kurczę, trzeba będzie pomyśleć.

Co do alfabetycznosci- to chyba najlepszy byłby układ taki jak w podanym przez Anioła spisie, jak i zresztą w KWC jest - producentami...
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 16:45   #23
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:

wiesz to nie jest takie hop siup najpierw na brudno ze 3 setki, potem trzeba bedzie droga eliminacji wybrac setke
ma byc setka tych, ktore uwazam za warte poznania, tak? nie setka najpiekniejszych? bo np. uwazam, ze koniecznie trzeba powąchac chanel no5 mimo iz tego zapachu nie znosze

Stary 2008-07-16, 16:48   #24
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Wizażowe Top 100 ;d

Rozmarzyłam się. Obiecuję dziś wieczorem popracować nad moimi typami

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 17:06   #25
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Pomogę. Setkę? O kurczę, trzeba będzie pomyśleć.

Co do alfabetycznosci- to chyba najlepszy byłby układ taki jak w podanym przez Anioła spisie, jak i zresztą w KWC jest - producentami...
Tak setkę
Jeśli już ktoś nie wymyśli 100, to mniej może być.
Co do układu to ja już nad tym pracuję.
Wygląda na to, że da się zrobić coś takiego na stronie internetowej.
Wciągnęłam w to TŻ, ja wymyślę, a on zaprogramuje (jest lepszym programistą ode mnie ).
Wymyśliłam coś takiego, że na stronie będzie podane ileś tam zapachów początkowych. Tak zwana pula początkowa. To się poświęcę i wpiszę
Wypełnianie będzie polegało na zaznaczeniu konkretnego zapachu, jeśli szukanego przez nas zapachu nie będzie na liście, będzie możliwość dodania takowego.
Wtedy następna wypełniająca po nas osoba, będzie już miała ten zapach na liście.
W ten sposób kolejne osoby przyczynią się do rozrostu bazy.
Genialne nie?

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
wiesz to nie jest takie hop siup najpierw na brudno ze 3 setki, potem trzeba bedzie droga eliminacji wybrac setke
ma byc setka tych, ktore uwazam za warte poznania, tak? nie setka najpiekniejszych? bo np. uwazam, ze koniecznie trzeba powąchac chanel no5 mimo iz tego zapachu nie znosze
No tak, to nie może być takie hop siup, tylko przemyślana decyzja.
Tak, to mają być zapachy, które według nas warto poznać, niekoniecznie takie, które nam się super podobają, mogą to być nawet takie, których nie znosimy, ale nie wyobrażamy sobie nie znać danego zapachu.

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Wizażowe Top 100 ;d

Rozmarzyłam się. Obiecuję dziś wieczorem popracować nad moimi typami
Ja też pomyślę nad tym

Stary 2008-07-16, 17:06   #26
your Angel
czyli Endżi

Hmmm... to jak robimy? Alfabetycznie producentami czy alfabetycznie według nazwy perfum?

Trzeba na razie zrobic biznesplan a potem rozdzielic robotę

/EDIT/
Aha, widzę że Irenka z teżetem już działa
Pisz Słońce czy mogę jakoś pomóc

/EDIT2/
To kiedy projekt będzie gotowy i zaczniemy zbierac zgłoszenia to edytuję pierwszego posta żeby zamieścic tam wszystkie instrukcje i odnośniki

Ok, ja też dziś wieczorem już zacznę produkowac moją listę
Stary 2008-07-16, 17:11   #27
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:
Hmmm... to jak robimy? Alfabetycznie producentami czy alfabetycznie według nazwy perfum?

Trzeba na razie zrobic biznesplan a potem rozdzielic robotę

/EDIT/
Aha, widzę że Irenka z teżetem już działa
Pisz Słońce czy mogę jakoś pomóc

Ok, ja też dziś wieczorem już zacznę produkowac moją listę
ja tez sie biore wieczorem
mysle, ze alfabetycznie producentami

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 17:15   #28
irkax
Zakorzenienie

Muszę stworzyć na początek Pulę Startową ok 100-200 zapachów, żeby było co rozwijać.

Aa myślicie, że powinna być możliwość dodania komentarza?
Bo z jednej strony komentarz mi do statystyk niepotrzebny, a z drugiej takie komentarze potem można by zebrać jakby były ciekawe i przy podawaniu listy ostatecznej opublikować przy każdym zapachu
Taki komentarz nie byłby obowiązkowy.

Stary 2008-07-16, 17:19   #29
your Angel
czyli Endżi

Ja optuję za mozliwością komentarza - co prawda komentarze będa również w tym wątku, ale myślę, że i tam nie zaszkodzą

Irenko, to co? Na razie chcesz działac sama? Może ja np w Wordzie wypisałabym pozycje A-K albo L - Z Albo do tego etapu zgłosiłby się ktoś jeszcze i poszłoby jeszcze sprawniej. Jak uważasz
Stary 2008-07-16, 17:23   #30
czarnazuzia1
rude jest piękne:)

Aniolku ,Irenko gratuluju pomyslu juz zaczynam spisywac

czarnazuzia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości