|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
KAŻDE buty obcierają !
Witam. Szukałam takiego tematu ale nic podobnego nie znalazłam.
A otóż. Mam bardzo delikatne stopy. Za każdym razem gdy kupuję nowe buty, czy są to klapki, sandały, japonki, czy też balerinki. Ostatnio nawet rolki zostawiły po sobie ślad-ropne rany.Zazwyczaj są to właśnie rany ropne. Bardzo długo schodzą. A najgorsze jest to, że nie chodzi o to, że buty są nowe. Tylko one obcierają mnie za każdym razem, gdy je ubiorę. Plastry kupuję co tydzień, bo o wyjściu bez plastra na nodze, nie ma mowy. Mam zamiar wybrać się do dermatologa, już uzgodniłam to z mamą, ale narazie chciałabym się dowiedzieć, co mi jest i co można stosować na moje stopy, żeby mój problem zniknął.
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: KAŻDE buty obcierają !
Cytat:
Jedyne, nad czym możesz popracować to nad gojeniem ran na stopach - przede wszystkim nie używaj plastrów. Pod każdym, nawet najbardziej nowoczesnym plastrem rana się "kisi", nie dochodzi do niej powietrze, babrze się. Na każdą świeżą rankę nakładaj wodę utlenioną w żelu najlepiej, i oczywiście nie zaklejaj plastrem. Możesz stosować emulsje ochronne (Nanobase, Cicaplast, Emolium), i w końcu standardowe kremy na blizny. Ale tak jak mówię, lekarz niestety nic Ci nie poradzi na to. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mam podobny problem, dlatego zawsze kupuje zapiętki do nowych butów ( skórzane lub żelowe) .
Inne wyjścia nie ma, buty muszą sie dopasować do mojej stopy ..
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A przypudrowanie stopy przeciwbaktryjnym talkiem, żeby była bardziej "sliska i sucha?
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jest z każdymi butami, mnie np. obcierają buty, które mają wyściółkę aksamitną, gładką silikonową itp. Wystarczy po prostu że pochodzę w nich godzinę, dwie i od razu ... rana ![]() W niektórych butach rozwiązaniem są właśnie silikonowe zapiętki, ale mnie np. też obcierają - obciera mnie ta granica między butem a wkładką, "zakończenie" tej zapiętki (mimo że jest oczywiście gładkie i niewyczuwalne. No ale ja ranę mam
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jak Ty w ogóle jesteś w stanie kupić sobie buty?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam podobny problem
, najbardziej jednak denerwują mnie blizny, które zostają po odciskach, otarciach - czy krem/maść na blizny może je usunąć?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
O rany, myślałam, że czytam o sobie...
Mam dokładnie to samo, każde wyjście kończy się opatrywaniem ran w domu Latem narażone na otarcia miejsca smaruję sobie czymś tłustym, a zimą i jesienią noszę przeróżne zapiętki, podpiętki i tego typu rzeczy. Ale to i tak niewiele daje...Oczywiście najgorsze są ślady po tych ranach - moje stopy wyglądają jak po pielgrzymce do Częstochowy w szpilkach...
|
|
#9 | ||
|
Zakorzenienie
|
No właśnie nie jestem W domu chodzę w lecie na boso, w zimie w grubych skarpetkach z takim silikonowymi wypustkami żeby się nie ślizgać. Nosiłam już każde kapcie, ale nie obcierały mnie jedyne te takie w kształcie zwierzatek, ale te znow byly niewygodne, zbyt płaskie. A w lecie ... No cóż ... Buty wygodne z założenia czyli np. Sholl itp. obcierają mnie pod stopami w tych profilowaniach, więc odpada. Kupuję więc przeważnie najwyższe szpilki jakie są, z najdłuższymi czubkami jakie są , bo i tak mnie każde obetrą; tylko w lecie szukam miękkich zamszowych - żeby rany były jak najmniej "poszarpane"; na jesień i wiosnę natomiast szukam taki z miękkiej skóry (żeby nie była zbyt licowana i zbyt lakierowana, żę też rany nie były szarpane, a w miare gładkie).No i stiosuję te wszystkie poduszeczki, silikony, zapietki, no ale rzadko to cos daje. Po tylu latach po prostu się przyzwyczaiłam do tych swoich ranek (wiem, jak to brzmi, ale naprawdę nic z tym nie można zrobić) ![]() Cytat:
Cytat:
Kiedyś jedna babcia splunęła jak Jej to powiedziałam
|
||
|
|
|
|
#10 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwolisz, że oszczędzę opisów ![]() Chociaż w zimie jest o tyle lepiej, że np. nie obcierają krawędzie butów (czyli odpada zszycie i ostra i twarda granica buta), ale obcierają np. zapiętki, co robi większą i jakby głębszą ranę ![]() W sumie nie jest tak źle, bo jak tak np. obciera godzinę to organizm sobie z tym radzi, wydziela specjlane płyny na tą rankę, pęcherze itp. Poza tym mam podwyższony próg bólu już po tylu latach, więc nie jest tak najgorzej, po prostu staram się dużo nie spacerować jeśli but naprawdę obciera ekstremalnie ![]() Ale strasznie jest to uciążliwe .... Pamiętasz te szpilki z czerwoną podeszwą co kiedyś Ci wysłałam ? No np. one mnie obcierają tylko na zapiętkach, a reszta jest uszyta z fajnej miękkiej w miarę skóry, i jest w miarę ok Oprócz plujących babć są też plusy: można podejśc do upatrzonego przystojniaka i powiedzieć: słuchaj, przepraszam, nie masz może chusteczki, bo chyba obtarły mnie buty .... Współczucie, propozycja masażu i dokładne obejrzenie zgrabnych (co tam że poranionych stóp) nóg gwarantowane
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja swojego wyrwałam na potłuczone plecy - dalej dokładnei ten sam schemat. Faktycznie działa
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
ej ja mam to samo
![]() od razu mi jakoś raźniej, nie jestem osamotniona
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy w klubie
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz w sklepach pełno jest sylikonowych wkładek i plastrów takich do butów,może to by coś pomogło?
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!!!! na takie rany jest super maść Bactroban...naprawdę super i bardzo szybko goi rany
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
tez mam ten sam problem i to nie chodzi np.o problem pocenia sie stop bo tego nie mam.Nawet dermatolog powiedziala,ze nie mam zadnego problemu ze stopami oprocz tego,ze sa bardzo delikatne......szkoda,ze nie wiadomo co mozna na to poradzi
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
A probowalyscie chodzic w butach ecco lub puma?
Sholle wcale nie sa takie wygodne. Ja nie mam az takich wrazliwych stop, ale wcale ich nie lubie - sandaly tej firmy stoja u mnie w szafie od kilku lat. Z plasterkow moim odkryciem sa zelowe opatrunki j&j, ktore uratowaly mnie tej wiosny przed zlowrogim dzialaniem slicznych bucikow rylko. A jak z tenisowkami? |
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wracając do ran. Gdzie można kupić te zapiętki? W ogóle to przeżyłam szok! nie wiedziałam, że tyle osób ma z tym problem, a jednak ![]() Dzisiaj jak chciałam pojeździć sobie na rolkach to ubrałam 3 pary skarpetek (grubych) ale oczywiście nic to nie dało i rana jest. I rzeczywiście blizny zostają na długo. Na jednej nodze mam ok. 5-6 ran, a do tego dochodzą również rany pod palcami, najgorsza rzecz. Rok temu kupiłam japonki, a one po jakimś czasie zrobiły się strasznie płaskie (mówię tu o podeszwach) i powód do ran gotowy, a to cholernie boli, pali, że nawet na bosaka nie można chodzic. Ja już nawet jestem przewrażliwiona na punkcie kapci. Wolę ich nie nosić, też właśnie po domu chodzę na bosaka. Może jak pojadę nad morze, to trochę się złagodzi, bo będę chodzić dużo po piasku. Ojj, dziewczyny biedne jesteśmy... ![]()
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Ojj, tenisówki też obcierają, czasem nawet bardzo mocno. Od nich, rany robią mi się po zewnętrznej stronie stopy przy małym palcu. ogólnie mówiąc jedyne buty, które mnie nie ocierają to adidasy
|
|
#23 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ecco obcierają aż miło, natomiast adidasy (tzn. buty sportowe) to fakt faktem mam 3 pary Pum, ale też mnie obtarły (przy palcach, mam modele Ferrari)
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Te najnowsze modele, np. takie , mają lamówki. Brzegi lamówek obcierają na całej długości stopy
|
|||
|
|
|
|
#24 | |||
|
Zakorzenienie
|
Teraz już prawie w każdym kiosku, że nie wspomnę o Rossmanach czy Drogeriach Natury itp.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
No, to muszę się zebrać i zakupić całą kolekcje
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Plastry. Ja swoje kupilam w aptece. Akurat buty mialy twarde piety, wiec tam mnie obcieraly. Przyklejalam je bezposrednio do nogi (dokladniej to do piety), na to normalnie skarpetka a dopiero na to but. Zaleta jest to, ze ich praktycznie nie widac bo sa przezroczyste. Aha i nazywaly sie, ze sa na pecherze - w koncu takie obtarcie to wlasnie pecherz.
Ja nosze tenisowki czeszki (oczywiscie na luzniejsze okazje) i bardzo wygodne sa. |
|
|
|
|
#27 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#28 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rany szarpane... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
) iść przez miasto z szerokim uśmiechem Cytat:
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie. Coś czuję, że i te tenisówki by mnie obtarły...
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak obciera to niewygodne. ![]() Ja uwielbiam moje czeszki i design i przyjazne/zdrowe dla stopy i higiena (piore je w pralce). |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.

, najbardziej jednak denerwują mnie blizny, które zostają po odciskach, otarciach - czy krem/maść na blizny może je usunąć?