![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Anglia cz. II
Pokrzywica - ja rowniez wracam do Polski i przerazaja mnie te wszystkie formalnosci. Jezeli mozesz to podaj mi linki do stron, z ktorym masz te informacje - ja same ogolnikowe rzeczy znajduje.Chce wrocic na studia, nie orientujesz sie czy mozna zlozyc te dokumenty i od razu wyjechac, czy tez trzeba czekac na decyzje tygodniami i z nimi korespondowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Przepraszam za post pod postem.
Dokopalam sie juz do informacji i widze, ze te formalnosci bede zalatwiac juz z Polski bo musze czekac na p45 i p60. Znalazlam te informacje na forum www.jobland.pl i mojawyspa.co.uk |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja moje p45 otrzymam na miejscu więc to zamierzam sama załatwić a p85 jest po to (chyba?) żeby Ci w hm wypłacili nam podatek teraz. A co do formularza e301 też można iść go samemu załatwić ale nie wiem ile się na to czeka. Wiem, że jeśli my go nie załatwimy to w kraju w pup będziemy musieli wypełnić jakiś formularz i pup nam go załatwi sam z uk ale nie wiem ile to może trwać. Więc chce jak najwięcej sama. A orientuje się co z e303? Wszystkie adresy jakie mam podam po powrocie z pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
A juz mysllam,ze watek zostal zamkniety na zawsze z jakiegos powodu
![]()
#6 |
Raczkowanie
|
Dzien Dobry
![]() Zapowiada sie mily dzionek - przynajmniej dla mne. Sprawdzalam pogode ma dzisnie padac, wiec idziemy do parku zrobic piknik ![]() lovely girl tez tak myslalam
#7 |
Zadomowienie
|
Za duzo piszemy i sie nie miescimy w jednym watku
![]() Olka - jesli rzeczywiscie masz takie wspopracownice, jak opisujesz, to wspolczuje. Ja bym chyba nie wytrzymala! Lovely, jak tam sie romans rozwija, bo nic nie piszesz, a wciagnelam sie w ta historie ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Vedma zgadzam sie. tyle tematow sie ostatnio rozwinelo, ze Lovely jakos nam umknela, a napewno wiekszosc jest ciekawa jak tak tajemnicza znajomosc sie rozwija.
![]() Ale watek szybko sie rozwija. Ponad 5000 postow. Zreszta to normalne jesli tyle sie pisze. ja sie juz tak uzaleznilam, ze codziennie sprawdzam czy sa nowe posty i jaki temat jest nastepny. chyba trzeba isc na odwyk ![]()
#9 |
Zakorzenienie
|
Vedmo niestety takie są
![]() lovely ostatnio w ogóle rzadko pokazuje się na necie. Od dzisiaj mam 4 dni wolnego ![]() ![]() ![]() ![]() Do mojej kochanej rodzinki, do mojego kochanego kota, do mojej kochanej wioski ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Idę farbować siwe włosy żeby babcia nie widziała ile mam ich na głowie bo się przerazi... Zrobię jeszcze przed zdjęcie żey się pochwalić... A na dole obiecane zdjecia z Australii
#10 |
Raczkowanie
|
Witajcie.
Podczytywałam część I od czasu do czasu. W tej mam zamiar sie troszkę intensywnie po udzielać;] A raczej zamęczyć was moimi pytaniami ![]() ![]()
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ahh.. jestem jestem , czytam Was ,ale jakos pisac mi sie nie chce bo lenia mam. W moim zwiazku wszystko ok
![]() Ale jestem zmeczona psychicznie, mam pelno problemów i juz nie daje sobie rady z niczym ![]() Chodzi o prace. ale jakos nie chce mi sie pisac o tym. ![]()
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To przez ten upal jakos nie idzie nam pisanie... no moze nie kazdemu. A ja bylam dzis na dlugasnym spacerze i w parku - tak nogi obtarlam, ze szkoda gadac
![]() Zaczynam wierzyc ze dzien bez wizazu to stracony dzien ![]()
#14 |
Przyczajenie
|
Więc ja najważniejsze informacje mam z tych stron: http://www.hmrc.gov.uk/ http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...WPRC/984237474 http://pup.wabrzezno.ibip.pl/public/?id=65423 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...KOWA/160445202 http://www.angielskipodatek.ovh.org/zwrot-podatku.htm
Edytowane przez pokrzywica Czas edycji: 2008-07-30 o 17:25 Powód: Czy ktoś wie czy coś jeszcze itd? |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a ja sie zastanawiałam kiedy przekroczymy 5000 i patrzcie
![]() ![]() napisała bym cos ale jestem zmeczona, wiec tylko tak wpisze, zeby zasub. ten watek co by mi nie uciekł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
podczytuje was od czasu do czasu i niespodzianka,przeniesion y watek
#17 |
Zadomowienie
|
pokrzywica ja wlasnie niedawno wrocilam z Anglii i wyslalam do IR papiery dotyczace zwrotu podatku+ podanie o E301 z kopiami wszystkich P45 i P60 oraz ostatnich payslipow. i czekam. w bezrobotnych mozna sie zarejestrowac bez E301 , babka mi powiedziala zebym wziela wszystkie papiery jakie mam z anglii to jakos damy rade.
Zmijka co do pajakow to wierz mi - NIE Tesknie Sylwunia ja tez nie cierpie jak ktos przy mnie pali - blee, ![]() u nas nadal cudna pogoda, jutro nad wode ![]()
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać. Edytowane przez iwONKA595 Czas edycji: 2008-07-31 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Lisey, Kamsi - pora zaczac sie troszke udzielac, no wiecie - nowy watek, nowe twarze
![]() iwONka, co ja bym dala, zeby byc teraz w Polsce, spokojnie sobie pozalatwiac wszystkie przedslubne sprawy, posiedziec w ogrodzie i pojezdzic nad wode... ale nic - trzeba zacisnac zeby i wysiedziec w biurze kolejne 6 tygodni... A potem - jak u dentysty - troche stresu i zostane Mrs TZ ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A tak serio to chetnie poslucham jak tam jest jesli któras z Wizazanek byla ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja się nie nadaję na podróże w gorące miejsca. W Rzymie było wystarczająco gorąco, a to tylko 28C było, a co dopiero 43C na Zakynthos, gdzie pojechali rodzice Tż.
O-kro-pień-stwo! Ja się powoli zbieram na mój wyjazd i zżerają mnie nerwy: czy znajdę pracę, dostanę się na studia. Stresujący rok będzie jak nic ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
vedma - ja osobiscie tez nie bylam, ale moj brat z zona byli i bardzo zadowoleni wrocili. Z tego tylko co mowili to warto zainwestowac w hotel o najwyzszym standarcie - 5* ( maja troche zanizony standart jesli chodzi o hotele) . Dobre jedzenie, duzo ciekawych miejsc i ladne plaze.
Zawsze tez mozesz sprobowac : http://www.holidays-uncovered.co.uk/ http://www.reviewcentre.com/consumer_reviews12.html moim zdaniem ta strona najlepsza - http://www.tripadvisor.co.uk/ http://www.tripadvisor.co.uk/Tourism...Vacations.html edytuje i edytuje ... polecam wszystkim ta strone tripadvisor - mozna tam wszystko sprawdzic na calym swiecie - najlepsze i najgorsze hotele, co warto zobaczyc i takie tam ![]() powodzenia ![]()
#23 |
Zadomowienie
|
Podroz bedzie pod koniec wrzesnia, wiec temperatury w granicach 27 stopni, idealnie
![]() Hotel juz wybralismy, 4* Nie chcemy all inclusive, bo po pierwsze zaplanowalismy mnostwo wycieczek, a po drugie fajnie bedzie sobie wybrac codziennie inna restauracje, wiec jak w zeszlym roku zostajemy przy B&B, hotel zamawiamy przez www.booking.com tak jak w przypadku urlopu w Estonii. Z reszta, hotel jest najmniej wazny, po prostu lozko i prysznic, a mnie najbardziej interesuje to, co na zewnatrz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I stresuję się coraz bardziej. Czy znajdę pracę, fajne mieszkanie, czy wszystko się ułoży. Tym bardziej, że ja tam nikogo nie mam i będę zdana tylko na siebie. Postresujmy się razem. ![]() Kiedy wyjeżdżasz?
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej to się martwię o te studia, że zaczną wymyślać cuda ![]() EDIT: A możesz napisać, gdzie jedziesz? Najwidoczniej mi umknęło.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz tu, to Ci ulzy ![]() olka super foty! Lisey, Kamsi witajcie ![]() Cytat:
![]() Ale dzis duszno a do tego zero slonca ![]()
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Moze napisze ktoregos dnia
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
vedmo na forum o podróżach masz nieco o Majorce napisane...Wróciłaś z Estonii i się nawet nie pochwaliłaś jak było... Jakie wrażenia, jakie krajobrazy...
Ja sama wybrałabym B&B ale boję się jeść na mieście że mi coś niedobrego podadzą, albo mało tego nei będę wiedziała co zamawiam... A ja niektórych nowości i rewelacji kulinarnych do ust nie włożę..... Czy myślicie już nad wakacjami na przyszły rok? Pobrałam dzisiaj katalogi z ofertami i odnoszę wrażenie że ceny znacznie podskoczyły w górę. Nie wiem czy dlatego że to jeszcze tak wcześnie czy może tak duże podwyżki. Ceny potrafią się różnić od 300-500 f. I to nawet w B&B koculek wiem że ty dużo podróżujesz więc może odpowiesz mi na pytanie. Czy wycieczka orrganizowana samodzielnie (bukowanie samemu lotu, hotelu i atrakcji turystycznych) może być tańsze od biura podróży? lovely pisz może coś poradzimy?
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jadę do Oldham pod Manchesterem. A Ty? ![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jadę nie aż tak daleko od Ciebie- Sheffield (wpisane mam już w lokalizacji) ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.