![]() |
#1 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Dyskusja o recenzjach perfum w KWC
Chciałabym poruszyć kwestię recenzji perfum w KWC. Wiem, że pozwala się na dużą dowolność w tej kwestii i recenzje perfum praktycznie nie są usuwane. Rozumiem, ze ocena perfum to zupelnie inn kategoria niz recenzja kosmetyków pielęgnacyjnych czy kolorowych ale moim zdaniem też powinna podlegać jakimś regułom.
Naprawde nie rozumiem dlaczego w KWC mają być recenzje takie jak te: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=239259, http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=255730 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=237458 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=254832, http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=254651 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=169925. Przykłady można mnożyć. Nie każdy musi pisac poematy o perfumach. Zapach może się podobać lub nie, to oczywiste, ale to zawsze można jakoś uzasadnić a nie pisac: jest okropny, smierdzi i nie polecam. Moderatorki zajmujące się usuwaniem recenzji zawsze powołują sie na ten post: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...8&postcount=24 ale to wypowiedź sprzed 5 lat, może pora na jakieś zmiany?
![]() Edytowane przez BabciaWeatherwax Czas edycji: 2008-09-04 o 17:36 Powód: poprawka linka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Dyskusja o recenzjach perfum w KWC
Ja myślę, że jeśli już oceniamy perfumy powinniśmy brać pod uwagę trwałość, jak się rozwija, a to czy się nam podoba czy nie to nasza indywidualna sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wysyłam linka do Twojego pytania do AgiZ, bo to jej decyzją perfumy rzadzą się swoimi prawami, odmiennymi od reszty KWC. Moim zdaniem słusznie, ale może Szefowa się wypowie
![]()
![]() |
#4 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby rządziły się swoimi prawami ale mam wrażenie, że w tej chwili nie ma żadnych praw. Jedyne ograniczenie to konieczny test na skórze a nie na blotterku (a i to dopiero od niedawna).
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Hmmm, z jednej strony nie możemy wymagać aby wszystkie Wizażanki oceniały perfumy bardzo obszernie, zagłębiając się w subtelne zmiany nut - bo nie wszyscy to potrafią czy też przywiązują do tego wagę.
Oczywiście lakoniczne recenzje typu "nie podoba mi się, śmierdzi", "dla kobiet po pięćdziesiątce", "brzydki flakon", ale i "śliczny, faceci go uwielbiają" lub "uwielbiam i pachnę nim od lat" - mogą wywoływać zgrzytanie zębami; sama tego często doświadczam przy niektórych kwiatkach. Dlatego zgodzę się, że przydałoby się uaktualnienie zasad recenzowania perfum. Informacje o trwałości i intensywności, układzie nut - albo chociaż ogólna charakterystyka zapachu. Coś więcej o samych perfumach, a nie tym czy ładne czy brzydkie.
![]() |
#6 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Usuwanie recenzji zgodnych z regulaminem to nie jest dobry pomysł. Może tylko faktycznie warto dodać do regulaminu Perfum, że określenie "śmierdzi" "śmierdziel" itp.... w stosunku do perfum zawsze jest krzywdzące i nieprawdziwe, chyba, że ktoś wyprodukował perfumy a la kupa.
![]() Przecież zawsze można rozwinąć tę myśl i napisać co drażni w danym zapachu. Cytat:
![]()
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
V. Recenzując zapachy, zawsze podawaj, na jakiej podstawie wystawiasz ocenę (zużyty flakon, czy kilka próbek). Ocena typu "śmierdziel" czy "babciny zapach" nie jest wystarczająca - napisz, dlaczego tak uważasz.
Chodziłoby o coś takiego? Tylko, że natychmiast zaczną się obejścia i pretensje typu "przeciez napisałam, ze jest OKROPNY, a nie, że śmierdzi i jest dla babci" ![]() Ale dyskusja jest otwarta ![]()
![]() |
#9 |
Żandarm na emeryturze
|
Niechętnie biorę udział w dyskusjach o recenzjach perfum. Ponieważ Bunia prosiła mnie, żebym tu zajrzała, więc zaglądam, czytam i ...
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2008-09-11 o 16:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Można by jakoś przyspieszyć tworzenie zasad oceniania perfum? Bo jak czytam to co sie pojawia w KWC to mi sie nóż w kieszeni otwiera.
Może warto by było przenieść wątek na jakieś bardziej uczęszczane forum i poprosić same użytkowniczki, żeby się w tej kwestii wypowiedziały (np. zgłosiły swoje propozycje)?
![]() |
#13 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Bunia prosiła, żebym tu napisała swoje propozycje zmian w regulaminie więc pisze (jeżeli uważacie, że gdzies przesadziłam to prosze śmiało pisać
![]() Wg mnie świetnym pomysłem jest zrobienie rozdziału w regulaminie o ocenianiu perfum. Ten rozdziła powinien zawierac punkty o: -ocenianiu perfum testowanych na skórze nie na blotterku -oceniaiu perfum uzywanych/testowanych przez siebie a nie ciocię/babcię/narzeczonego -uzasadnianiu dlaczego perfumy się podobają lub nie a nie: nie podoba mi się i już -ocenianiu perfum na podstawie przetestowania oryginału a nie podróby lub tzw. perfum alternatywnych (przy okazji-co w KWC robią 'perfumy' Bi-Es-ewidentne podróby?) -prosba, zeby unikać określeń: śmierdzi, cuchnie (niestety pewna osoba tych określeń nadużywa ![]() -i jeszcze jedno co mnie osobiście razi ale nie wiem czy wypada to dodac do regulaminu: uzywanie poprawnej formy czyli perfumy bo jak czytam o ulubionej perfumce to (no dobra, niewazne co ![]() To sa moje propozycje, chyba napisałam wszystko. Co sądzicie?
![]() |
#14 |
czyli Endżi
|
Propozycje są jak najbardziej dobre
![]() ![]() Mam jeszcze jedną sugestię - czytałam z resztą, że pojawIała się ona już nie raz. Czy nie dałoby się jakoś zmniejszyć wpływu wyglądu flakonu na całokształt oceny? Oczywiście dizajn flakonu ma ogromne znaczenie, ale czy ja wiem czy aż w 50% wpływa na to czy dane perfumy mi się podobają... ? Raczej nie.
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jestem jak najbardziej za.
![]() Zwłaszcza w kwestii testowanie na sobie, alternatywnych zapachów i poprawnego zapisu "te perfumy". Przyznam, że od ocen zapachów na KWC wolę czytać podforum Perfumy. ![]() ![]()
![]() |
#17 | |
Żandarm na emeryturze
|
I właśnie dlatego jestem za wyłączeniem perfum z oceny punktowej i stworzeniem z tej części KWC swego rodzaju forum-blogu.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Praktycznie wszystkie recenzje w których występuje forma 'ta perfuma'/'ten perfum' nie zawierają nic ciekawego dla potencjalnego czytelnika. I wzbudzają masowe wywroty narządów wewnętrznych. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
*
|
Hej, dziewczyny, nie przesadzacie trochę...? Mnie np. te określenia nie przeszkadzają specjalnie, ba, nawet czasem sama żartobliwie ich używam, mając jednocześnie głęboką świadomość, że nie są poprawne.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Nie ma nic zabawnego w niepoprawności językowej. Mnie bardzo razi "perfum" czy "perfuma". Zresztą jest obszerny wątek na Perfumach na ten temat.
![]() |
#21 | |
*
|
Cytat:
![]() A co do topiku na ten temat to pamiętam, że były tam też i głosy podobne do moich. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może warto założyć, lub przenieść ten wątek na forum Perfumy, na pewno pojawiłyby się nowe opinie i pomysły.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to ja się teraz też ustosunkuję, po przemyśleniu ![]() Zastrzegam, że ewentualne nowe zasady będą obowiazywały OD DNIA WPROWADZENIA DO REGULAMINU, więc wszystkie stare recenzje nieprawomyślne zostaną w KWC (prawo nie działa wstecz). - testowanie na skórze - bez dyskusji, już w tej chwili ta zasada jest realizowana, można umieścić to tylko w regulaminie - perfumy testowane na sobie - również - kiedy KWC ruszało dostępność testerów byla o wiele mniejsza, w tej chwili przetestowanie na sobie dużej części zapachów nie jest takim problemem jak kiedyś - uzasadnienie jak najbardziej, podobnie jak przy pielęgnacji - producenci perfum alternatywnych (informujący o tym) nie są przyjmowani do KWC. Zapachy Bi-es sprawdzałam kilkakrotnie i naprawdę nie mogę o nich powiedzieć, że to podróby. Są wzorowane na znanych zapachach, ale nie są ich odpowiednikami. jeśli ktoś ma uzasadnienie, że to podróby, to poproszę z usasadnieniem na priv ![]() - unikanie "śmierdzących" określeń - ok - kwestię "alternatywnych" określeń perfum zostawiłabym recenzentkom. Skoro w regulaminie mamy zapis o tym, żeby nie wytykać błędów... Tyle mojego zdania na ten temat, poczekam jeszcze tydzień na opinie dziewczyn z forum Perfumy ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Ja mogę się tylko podpisać pod powyższymi postulatami.
No i jak ktoś uwaza, że śmierdzące perfumy są "babcine" - to chyba znaczy, że nie kocha swojej babci ![]() Przypomniało mi się, że kiedyś osobiście zainicjowałam dyskusję na podobny temat ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest Edytowane przez dzika truskawa Czas edycji: 2008-09-29 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
Dla osób takich jak ja - nieobytych w świecie perfum- punktowanie ma znaczenie - pozwala jakoś rozeznać się w "gąszczu" zapachów. Dodam, że ten pierwszy zakup był strzałem w dziesiątkę. Zgadzam się, że wygląd flakonu NIE POWINIEN ZNACZąCO wpływać na ogólną ocenę perfum Wydaje mi się, że oceniać zapachy należałoby po zużyciu kilku ml perfum. Próbki 1-2 ml chyba nie pozwalają dobrze ocenić zapachu - przynajmniej ja dzięki próbkom "odsiewam" jedynie zapachy kompletnie nie moje. Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2008-09-29 o 22:32 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Tobie nie wystarczy 2ml a mnie wystarczy 1 test, tak jest i tego nie zmienimy, jednym starczy jeden test a drudzy po zuzyciu 100ml niewiele będą mogli o zapachu powiedzieć...
![]() |
#28 |
Nindżopesz
|
Jako 'świeża perfumoholiczka' popieram zmiany, sugeruję się opiniami wizażanek bo nie mam czasu osobiście 'obwąchiwać' każdego testera i niektóre recenzje rzeczywiście nic nie wnoszą.
Przydałoby się też, aby w recenzjach pisać coś więcej niż np. 'zapach kobiecy', 'słodki' - enigmatyczny przymiotnik to trochę mało, chciałabym wiedzieć z czym dany zapach kojarzy się testującym, jakie konkretnie wyczuwają w nim nuty. No i poprawna gramatyka - formy ten perfum, ta perfuma niezmiennie mnie rozśmieszają ale nie jest to śmiech zbyt wesoły :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Czekam na Ragnarok
|
Jestem za zmianami, ale uważam, że ocena punktowa też powinna być (ale tak jak napisała Angel, 50% na flakon to zbyt wiele), bo czasem kupuję perfumy w ciemno po przeczytaniu recenzji.
A co do testów, mi wystarczy czasem jeden test z próbki, czasem kilka. Nie zdarzyło się, żebym usiała miesiąc nosić dane perfumy, żeby je ocenić (jak nie umiem ocenić konkretnych to ich w ogóle nie oceniam). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
Na zapach perfum, jaki czujemy po zaaplikowaniu ma wpływ nawet faza cyklu, w której się akurat jest (mówię oczywiście o kobiecie). Zresztą dziewczyny dość często piszą, że się z zapachami docierają lub że dopiero po jakimś czasie zapach "odkrył swoje piękno" - dlatego napisałam, że trzeba zużyć więcej niż 1-2 ml aby zapach OCENIĆ W KWC Zazdroszczę Ci umiejętności opisywania zapachu po jednym teście - ze wszystkimi konotacjami, opisem nut i tego jak się rozwija, i na ile jest trwały, i jak odbiera je otoczenie, i jak je odbierasz Ty sama po jakimś czasie użytkowania - bo tego oczekuję od oceny w KWC Przypuszczam, że recenzje,do których linki podałaś w pierwszym poście, były napisane po takiej właśnie jednorazowej próbie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.