![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
100 lektur, wartych przeczytania - wg BBC
BBC opublikowało listę 100 książek, które obowiązkowo trzeba przeczytać. Oto lista, podkreślone czytałam. Ale lista jak lista, przeczytałam mnóstwo książek spoza niej, nie czuję się gorsza
![]() 1. Pride and Prejudice – Jane Austen 2. The Lord of the Rings – J.R.R.Tolkien 3. Jane Eyre – Charlotte Bronte 4. The Harry Potter Series - J. K. Rowling 5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee 6. The Bible 7. Wuthering Heights – Emily Bronte 8. Nineteen Eighty Four – George Orwell 9. His Dark Materials - Philip Pullman 10. Great Expectations – Charles Dickens 11. Little Women – Louisa M. Alcott 12. Tess of the D'Urbervilles – Thomas Hardy 13. Catch 22 – Joseph Heller 14. Complete Works of Shakespeare 15. Rebecca – Daphne Du Maurier 16. The Hobbit – J.R.R. Tolkien 17. Birdsong - Sebastian Faulks 18. Catcher in the Rye – J.D. Salinger 19. The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger 20. Middlemarch - George Eliot 21. Gone With The Wind – Margaret Mitchell 22. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald 23. Bleak House - Charles Dickens 24. War and Peace – Leo Tolstoy 25. The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy – Douglas Adams 26. Brideshead Revusuted - Evelyn Waugh 27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky 28. Grapes of Wrath – John Steinbeck 29. Alice in Wonderland – Lewis Carroll 30. The Wind in the Willows – Kenneth Grahame 31. Anna Karenina – Leo Tolstoy 32. David Copperfield – Charles Dickens 33. Chronicles of Narnia – C.S. Lewis 34. Emma – Jane Austen 35. Persuasion – Jane Austen 36. The Lion, The Witch and The Wardrobe – C.S. Lewis 37. The Kite Runner - Khaled Hosseini 38. Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres 39. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden 40. Winnie the Pooh – A.A. Milne 41. Animal Farm – George Orwell 42. The Da Vinci Code – Dan Brown 43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez 44. A Prayer for Owen Meaney – John Irving 45. The Woman on White - Wilkie Collins 46. Anne of Green Gables – L.M. Montgomery 47. Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy 48. The Handmaid's Tale – Margaret Atwood 49. Lord of the Flies – William Golding 50. Atonement - Ian McEwan 51. Life Of Pi - Yann Martel 52. Dune – Frank Herbert 53. Cold Comfort Farm - Stella Gibbons 54. Sense and Sensibility – Jane Austen 55. A Suitable Boy - Vikram Seth 56. The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon 57. A Tale Of Two Cities - Charles Dickens 58. Brave New World – Aldous Huxley 59. The Curious Incident of the Dog in the Night - Time - Mark Haddon 60. Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez 61. Of Mice and Men – John Steinbeck 62. Lolita – Vladimir Nabokov 63. The Secret History – Donna Tartt 64. The Lovely Bones – Alice Sebold 65. Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas 66. On The Road – Jack Kerouac 67. Jude the Obscure - Thomas Hardy 68. Bridget Jones's Diary – Helen Fielding 69. Midnight's Children – Salman Rushdie 70. Moby Dick – Herman Melville 71. Oliver Twist – Charles Dickens 72. Dracula – Bram Stoker 73. The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett 74. Notes From A Small Island – Bill Bryson 75. Ulysses – James Joyce 76. The Bell Jar – Sylvia Plath 77. Swallows and Amazons - Arthur Ransome 78. Germinal – Emile Zola 79. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray 80. Possession - A.S. Byatt 81. A Christmas Carol – Charles Dickens 82. Cloud Atlas - David Mitchell 83. The Color Purple - Alice Walker 84. The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro 85. Madame Bovary – Gustave Flaubert 86. A Fina Balance - Rohinton Mistry 87. Charlotte's Web – E.B. White 88. The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom 89. Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle 90. The Faraway Tree Collection - Enid Blyton 91. Heart of Darkness – Joseph Conrad 92. The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery 93. - The Wasp Factory - Iain Banks 94. Watership Down – Richard Adams 95. A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole 96. A Town Like Alice - Nevil Shute 97. The Three Musketeers – Alexandre Dumas 98. Hamlet – William Shakespeare 99. Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl 100. Les Miserables – Victor Hugo Dodam tylko, że niektóre pozycje wydają mi się bzdurne - np. Charlie i fabryka czekolady, opowieści Enid Blyton (błeee), Bridget Jones (czytałam, ale wcale nie uważam, by trzeba było to przeczytać). A czemu Kod Leonarda, a nie np. Anioły i demony - dużo lepsze moim zdaniem? No i brakuje mi tu polskich książek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: 100 lektur, wartych przeczytania - wg BBC
Przeczytałam aż 7 książek z tej listy
![]() ale nadrabiam to ![]() Ale pewnie mając tą listę przeczytam więcej takiego 'must read' ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nie jest tego dużo u mnie, ale wolę czytać coś co mi się podoba...Przeczytałam 14 z listy
![]() ![]() Niektóre, jak np Dickensa, Montgomery powinno się przeczytać młodym (nastoletnim) wieku, moim zdaniem. Większość do brytyjskie książki, dodałabym od siebie jeszcze kilka, np polskich autorów. Dziwi mnie brak "Mistrza i Małgorzaty".
![]() |
![]() |
#4 |
Winter is coming
|
Ja przeczytałam jakieś 30 z tej listy
![]() Cieszy mnie za to uwzględnienie Kubusia Puchatka ![]() O właśnie, Mistrza i Małgorzaty nie ma. To zbrodnia!; D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Musierowicz też nie ma. A szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja chyba 13 z tej listy przeczytałam
![]() ale wielu tutaj brakuje to fakt... zamiast Bridget Jones lepszy bylby chociażby Coben...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja zaliczyłam 58 pozycji, kilka mam jeszcze w planach, a pozostałych nie uważam za godnych mojej uwagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam tylko 16 książek z tej listy
![]() ![]() Zgadzam się z tym ze brakuje Mistrza i Małgorzaty i kilku książek polskich. Uważam też, że Harry Potter jest nieco za wysoko w tym rankingu, mimo że darze jakąś tam sympatią tą serię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
A ja wolę HP niż Bridget na tej liście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9168561]A ja wolę HP niż Bridget na tej liście.[/quote]
ja też ![]() ![]() a miejsce na liście ma tu jakieś znaczenie? czy jest to po prostu 100 książek w przypadkowej kolejności? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dwanaście, kilka w planach. Co na tej liście robi jednocześnie 33 i 36?
Fajnie, że pojawiła się mało popularna Fabryka Os, jedna z niewielu którym bez wahania dałem 6/6.
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Nie mam pojęcia, co robią jednocześnie. Może to kwestia tego,l że u nas mogą być inaczej tytuły tłumaczone i nam to miesza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
tylko osiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
eeeee taka angielska ta lista...
![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9169607]Nie mam pojęcia, co robią jednocześnie. Może to kwestia tego,l że u nas mogą być inaczej tytuły tłumaczone i nam to miesza?[/quote]
Nie sądzę żeby tłumaczenie miało z tym jakiś związek. 'Chronicles of Narnia' to cała seria a 'The Lion, The Witch and The Wardrobe' to jej pierwsza część (lub druga, jak kto woli). Może i najlepsza, ale tak czy inaczej, to dosyć dziwne. To przecież nie lista największych dzieł literatury, tylko ranking książek najbardziej popularnych/lubianych w Wielkiej Brytanii.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Tych list jest w internecie pełno, co zestawienie to inny wybór książek. Parę przykładów
![]() The Entertainment Weekly the best 100 reads from 1983 to 2008 Time best 100 English-language novels from 1923 to the present The Guardian 100 best novels of all time Best 100 novels of all time 1001 books you must read before you die Jak się wpisze w google 100 best novels to wyskakuje sporo stron z różnymi rankingami. ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9167759]No i brakuje mi tu polskich książek.[/quote] To by trzeba było zrobić taką polską listę ![]() ![]() Z przytoczonej tu listy czytałam 15 książek, jestem w trakcie 16. ![]()
Każdego poranka dostajemy szansę na nowe życie i tylko od nas zależy, czy zaświeci słońce. Pomimo chmur - walcz, bo życie nie kończy się na kłopotach a słońce świeci ponad nimi. Edytowane przez Mariah Czas edycji: 2008-09-28 o 14:50 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
bo przez anglików robiona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Jak z filmami i muzyką. Setki rankingów i żaden nie zadowolił wszystkich. Takie próby ujednolicania gustów zawsze prowadzą do mniejszych lub większych konfliktów. A to tylko rozrywka, marketing albo zapychanie wolnych miejsc w czasopismach.
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Aż 10
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
21 książek z tej listy przeczytalam. Co nie zmienia faktu, że lista tworzona jest pod czytelnika anglojęzycznego, bo o ile polski czytelnik - mówimy o osobach, które naprawde lubią czytać) zna trochę literature niemiecka, rosyjską, brytyjską, amerykańską, francuską, itp., to taki angielski czytelnik polskiej literatury raczej nie zna.
![]() a te 1001 ksiązek które muszę przeczytać zanim umrę - nocóż, wielu z tych książek jeszcze nie przeczytalam, a zanim to zrobię, sporo lat upłynie, więc to mnie pociesza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hm, dziwna lista wg mnie. Nie zgodzilbym sie pozycja czesci ksiazek, niektorych w ogole bym na tej liscie nie widzial, za to jest kilka, ktorych mi brakuje.
Nie wiem jaki ma byc cel tego zestawienia tak szczerze ![]() Obecnosc niektroych z tych ksiazek na liscie wrecz mnie szokuje, inne sa tam na pewno zasluzenie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
35 książek, ale tytułów niektórych po ang. mogłam nie rozpoznać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Z tych pozycji przeczytałam raz (na niebiesko) i przynajmniej dwa razy (na czerwono). Brakuje mi tu wiele innych pozycji z punktu widzenia Europejczyka Lądowego, nie anglosasa.
1. Pride and Prejudice – Jane Austen 2. The Lord of the Rings – J.R.R.Tolkien 3. Jane Eyre – Charlotte Bronte 4. The Harry Potter Series - J. K. Rowling 5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee 6. The Bible 7. Wuthering Heights – Emily Bronte 8. Nineteen Eighty Four – George Orwell 9. His Dark Materials - Philip Pullman 10. Great Expectations – Charles Dickens 11. Little Women – Louisa M. Alcott 12. Tess of the D'Urbervilles – Thomas Hardy 13. Catch 22 – Joseph Heller 14. Complete Works of Shakespeare 15. Rebecca – Daphne Du Maurier 16. The Hobbit – J.R.R. Tolkien 17. Birdsong - Sebastian Faulks 18. Catcher in the Rye – J.D. Salinger 19. The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger 20. Middlemarch - George Eliot 21. Gone With The Wind – Margaret Mitchell 22. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald 23. Bleak House - Charles Dickens 24. War and Peace – Leo Tolstoy 25. The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy – Douglas Adams 26. Brideshead Revusuted - Evelyn Waugh 27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky 28. Grapes of Wrath – John Steinbeck 29. Alice in Wonderland – Lewis Carroll 30. The Wind in the Willows – Kenneth Grahame 31. Anna Karenina – Leo Tolstoy 32. David Copperfield – Charles Dickens 33. Chronicles of Narnia – C.S. Lewis 34. Emma – Jane Austen 35. Persuasion – Jane Austen 36. The Lion, The Witch and The Wardrobe – C.S. Lewis 37. The Kite Runner - Khaled Hosseini 38. Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres 39. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden 40. Winnie the Pooh – A.A. Milne 41. Animal Farm – George Orwell 42. The Da Vinci Code – Dan Brown 43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez 44. A Prayer for Owen Meaney – John Irving 45. The Woman on White - Wilkie Collins 46. Anne of Green Gables – L.M. Montgomery 47. Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy 48. The Handmaid's Tale – Margaret Atwood 49. Lord of the Flies – William Golding 50. Atonement - Ian McEwan 51. Life Of Pi - Yann Martel 52. Dune – Frank Herbert 53. Cold Comfort Farm - Stella Gibbons 54. Sense and Sensibility – Jane Austen 55. A Suitable Boy - Vikram Seth 56. The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon 57. A Tale Of Two Cities - Charles Dickens 58. Brave New World – Aldous Huxley 59. The Curious Incident of the Dog in the Night - Time - Mark Haddon 60. Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez 61. Of Mice and Men – John Steinbeck 62. Lolita – Vladimir Nabokov 63. The Secret History – Donna Tartt 64. The Lovely Bones – Alice Sebold 65. Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas 66. On The Road – Jack Kerouac 67. Jude the Obscure - Thomas Hardy 68. Bridget Jones's Diary – Helen Fielding 69. Midnight's Children – Salman Rushdie 70. Moby Dick – Herman Melville 71. Oliver Twist – Charles Dickens 72. Dracula – Bram Stoker 73. The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett 74. Notes From A Small Island – Bill Bryson 75. Ulysses – James Joyce 76. The Bell Jar – Sylvia Plath 77. Swallows and Amazons - Arthur Ransome 78. Germinal – Emile Zola 79. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray 80. Possession - A.S. Byatt 81. A Christmas Carol – Charles Dickens 82. Cloud Atlas - David Mitchell 83. The Color Purple - Alice Walker 84. The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro 85. Madame Bovary – Gustave Flaubert 86. A Fina Balance - Rohinton Mistry 87. Charlotte's Web – E.B. White 88. The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom 89. Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle 90. The Faraway Tree Collection - Enid Blyton 91. Heart of Darkness – Joseph Conrad 92. The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery 93. - The Wasp Factory - Iain Banks 94. Watership Down – Richard Adams 95. A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole 96. A Town Like Alice - Nevil Shute 97. The Three Musketeers – Alexandre Dumas 98. Hamlet – William Shakespeare 99. Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl 100. Les Miserables – Victor Hugo
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
ja z tej listy przeczytalam te na czerwono, w sumie 34 czyli nieco ponad jedna trzecia. ale sporo z nich to obowiazkowe lektury na filologii angielskiej stad tez koniecznosc ich czytania. nad niektorymi nameczylam sie strasznie np Moby Dick albo Ulysses. straszne
![]() ![]() 1. Pride and Prejudice – Jane Austen 2. The Lord of the Rings – J.R.R.Tolkien 3. Jane Eyre – Charlotte Bronte 4. The Harry Potter Series - J. K. Rowling 5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee 6. The Bible 7. Wuthering Heights – Emily Bronte 8. Nineteen Eighty Four – George Orwell 9. His Dark Materials - Philip Pullman 10. Great Expectations – Charles Dickens 11. Little Women – Louisa M. Alcott 12. Tess of the D'Urbervilles – Thomas Hardy 13. Catch 22 – Joseph Heller 14. Complete Works of Shakespeare 15. Rebecca – Daphne Du Maurier 16. The Hobbit – J.R.R. Tolkien 17. Birdsong - Sebastian Faulks 18. Catcher in the Rye – J.D. Salinger 19. The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger 20. Middlemarch - George Eliot 21. Gone With The Wind – Margaret Mitchell 22. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald 23. Bleak House - Charles Dickens 24. War and Peace – Leo Tolstoy 25. The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy – Douglas Adams 26. Brideshead Revusuted - Evelyn Waugh 27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky 28. Grapes of Wrath – John Steinbeck 29. Alice in Wonderland – Lewis Carroll 30. The Wind in the Willows – Kenneth Grahame 31. Anna Karenina – Leo Tolstoy 32. David Copperfield – Charles Dickens 33. Chronicles of Narnia – C.S. Lewis 34. Emma – Jane Austen 35. Persuasion – Jane Austen 36. The Lion, The Witch and The Wardrobe – C.S. Lewis 37. The Kite Runner - Khaled Hosseini 38. Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres 39. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden 40. Winnie the Pooh – A.A. Milne 41. Animal Farm – George Orwell 42. The Da Vinci Code – Dan Brown 43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez 44. A Prayer for Owen Meaney – John Irving 45. The Woman on White - Wilkie Collins 46. Anne of Green Gables – L.M. Montgomery 47. Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy 48. The Handmaid's Tale – Margaret Atwood 49. Lord of the Flies – William Golding 50. Atonement - Ian McEwan 51. Life Of Pi - Yann Martel 52. Dune – Frank Herbert 53. Cold Comfort Farm - Stella Gibbons 54. Sense and Sensibility – Jane Austen 55. A Suitable Boy - Vikram Seth 56. The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon 57. A Tale Of Two Cities - Charles Dickens 58. Brave New World – Aldous Huxley 59. The Curious Incident of the Dog in the Night - Time - Mark Haddon 60. Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez 61. Of Mice and Men – John Steinbeck 62. Lolita – Vladimir Nabokov 63. The Secret History – Donna Tartt 64. The Lovely Bones – Alice Sebold 65. Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas 66. On The Road – Jack Kerouac 67. Jude the Obscure - Thomas Hardy 68. Bridget Jones's Diary – Helen Fielding 69. Midnight's Children – Salman Rushdie 70. Moby Dick – Herman Melville 71. Oliver Twist – Charles Dickens 72. Dracula – Bram Stoker 73. The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett 74. Notes From A Small Island – Bill Bryson 75. Ulysses – James Joyce 76. The Bell Jar – Sylvia Plath 77. Swallows and Amazons - Arthur Ransome 78. Germinal – Emile Zola 79. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray 80. Possession - A.S. Byatt 81. A Christmas Carol – Charles Dickens 82. Cloud Atlas - David Mitchell 83. The Color Purple - Alice Walker 84. The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro 85. Madame Bovary – Gustave Flaubert 86. A Fina Balance - Rohinton Mistry 87. Charlotte's Web – E.B. White 88. The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom 89. Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle 90. The Faraway Tree Collection - Enid Blyton 91. Heart of Darkness – Joseph Conrad 92. The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery 93. - The Wasp Factory - Iain Banks 94. Watership Down – Richard Adams 95. A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole 96. A Town Like Alice - Nevil Shute 97. The Three Musketeers – Alexandre Dumas 98. Hamlet – William Shakespeare 99. Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl 100. Les Miserables – Victor Hugo
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9167759]Dodam tylko, że niektóre pozycje wydają mi się bzdurne - np. Charlie i fabryka czekolady, opowieści Enid Blyton (błeee), Bridget Jones (czytałam, ale wcale nie uważam, by trzeba było to przeczytać). A czemu Kod Leonarda, a nie np. Anioły i demony - dużo lepsze moim zdaniem? No i brakuje mi tu polskich książek.[/quote]
wg mnie to kod leonarda i inne bzdury tego typu są gorsze chyba nawet od książek Grocholi czy nawet książki o P. Jones.... tak wielkich bzdur nie widziałam jeszcze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dostojewski się nie załapał
![]() Z Włochów też nikogo. Z Niemców nikogo, po co...Mann przewraca sie wgrobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
W sumie z ciekawości policzyłam i wyszło mi, że przeczytałam około 49 z nich, ale ta lista, tak jak już wiele osób powiedziało wcześniej, wydaje mi się wyjątkowo wątpliwa. Może to jest spis pod względem popularności, a nie że BBC poleca te lektury?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.