![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Półfabrykaty posrebrzane - wady i zalety
Postanowiłam założyć ten wątek, bo jak wiele osób początkujących w robieniu biżuterii, kupuję wiele produktów posrebrzanych. Wiadomo, na początku nie zawsze warto inwestować w srebro, bo jedne projekty są udane, a inne już mniej
![]() Chciałabym w tym wątku poruszyć temat, m.in. co dzieje się po jakimś czasie z elementami posrebrzanymi (bardzo prosiłabym o zdjęcia - pewnie nie tylko ja ![]() Jeśli taki temat już istnieje, to z góry bardzo przepraszam (przeszukiwałam Forum, ale jest tak ogromna ilość wątków, a oczu mam tylko jedną parę ![]() A więc, zapraszam do podzielenia się tu swoimi spostrzeżeniami i radami.
Agnieszka Edytowane przez RoksiSK Czas edycji: 2008-10-08 o 07:50 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Półfabrykanty posrebrzane - wady i zalety
jest wiele wątków dla początkujących
![]() zalety: tanie wady: często schodzi warstwa srebra jest problem z lutwaniem szybko czernieją |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Niewątpliwą zaletą jest cena
![]() Ja np kupiłam u CostumeJewelly haczyki posrebrzane 4mm (jasne) i jak na razie ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Myślę, że tu opis opisowi będzie nierówny, bo towar jest z różnych partii, niekiedy od różnych sprzedawców. dlatego na temat szpilek od cj może być 123 różnych opini. Mi na początku "zabawy" schodziła farba zaraz po zgięciu szpilki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Niedawno widziałam swoje prace robione z posrebrzanych półfabrykatów które miały dobre pół roku. Co tu dużo pisać, wszystko jest szaro bure, nieestetycznie to wyglada. Stopniowo przerzucam się na srebro, choć moja kieszeń płacze
![]() Jeśli chodzi o półfabrykaty posrebrzane z których byłam zadowolona i długo zachowywały swój pierwotny wygląd, nawet po tym jak leżały bez woreczków ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
zaleta jest chyba jedna ale za to jaka... cena
![]() wad jest wiele. najbardziej irytujące jest to że często posrebrzane półfabrykaty bywają gorzej wykonane. kiedyś na sk2 trafiło mi się 40 sztuk miseczek z krzywą dziurką [na zamawianych sto] - nawet nie ma po co reklamować skoro to 2 złote. bali metalowe też bywa baaardzo nierównej jakości. a co do schdzenia srebrnej warstwy to zależy chyba od tego gdzie się kupuje. baranki do sztyftów z qnsztu po 2 miesiącach nie miały śladu srebra. miseczki i łańcuszki zamawiam głównie na sk2 - miseczki ciemnieją ale miedź nie wychodzi, łańcuszki po pół roku? już w połowie miedziane [ale to może dlatego że ogniwka łańcuszka o siebie ocierają?] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja kupiłam drut posrebrzany w Kalaicie, który w trakcie owijania się po prostu łamie. Szlag mnie trafia jak już mam końcówkę roboty a tu trzask, prast i do wyrzucenia. Chyba jednak przerzucę się na srebro, ale to będzie bolało, albo będę kupować tylko u Pinechy
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
srebro tez moze sie lamac :/
A drut griffina ktore sprzedaje pinecha sa calkiem dobre ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A wyjaśnijcie mi jedną rzecz bo naprawde nie rozumiem- dużo osób prycha na posrebrzane rzeczy że ciemnieją a potem robione srebrne równo oksyduje całe...jak dla mnie to troche bez sensu- urok srebra to księżycowy blask a nie matow szarość, rozumiem stosowanie oksydy np. w zagłębieniach przedmiotu by podkreślić blask reszty ale tak po calości ? jak dla mnie to nieładne po prostu jest, to troche niszczenie srebra...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A widzialas na zywo oksydowane srebro i pociemniale rzeczy posrebrzane?
Wierz mi - nie wygladaja tak samo ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio dostałam srebrne kolczyki, które sama zrobiłam do obejrzenia żeby dorobić wisiorek - i srebro nabrało miedzianego odcienia
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja dostałam do wymiany korala, który "sam się" rozpadł i też takie żółtawe jest...
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
wiem Sub że to nie to samo ale dla mnie 90 procent zaoksydowanych rzeczy to po prostu ich psucie, nieumotywowane nijak podniesieniem walorów pracy. Mam czasem wrażenie że dużo jest osób dla których ich wyznacznikiem umiejetności jubilerskich jest "robie tylko na srebrze" i "oksyduje"- no to robią najbanalniejsze rzeczy typu jeden koral i jedna kulka przekladka ale NA SREBRZE( już bym bardziej wolala zobaczyć jakieś ciekkawe połączenie na posrebrzanej szpilce, której tak na marginesie wystaje jakieś 3mm lupa a reszta chowa się w korlikach) i ciapią oksyde o wszystkim co sie da...
Moje wypowiedzi nie sa personalnym atakiem na kogokolwiek, to po prostu obserwacja pewnych faktów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i taka ogólna uwaga - dziewczyny, rozmawiamy o PÓŁFABRYKATACH bez N. Fabrykant to osoba ![]() http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=fabrykant http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=fabrykat potem jest problem, że google nie znajduje tego co się chce...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Niektóre rzeczy po prostu lepiej wyglądają zoksydowane. Jeśli weźmiesz np perły bardzo delikatne w rudym kolorze to srebro wygląda strasznie bazarowo, a po leciutkim zoksydowaniu (mocno rozcieńczoną oksydą) przedmiot wygląda o niebo bardziej elegancko.
A srebro żółknie od wilgoci też i od różnych chorób osoby noszącej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
też myślałam, że półfabrykaty, ale nie chciałam się odzywać:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja powiem tylko tyle, że przerzuciłam się całkowicie na srebro (dostałam rozliczenie ze sklepu, więc mogłam zaszaleć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Półfabrykaty posrebrzane - wady i zalety
jako że znalazłam kabel od aparatu to małe porównanie: kolczyki nowe i te same po pół roku.
co prawda stare zdjęcie jakością nie powala ale widać różnicę, zwłaszcza na łańcuszkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
I tak nie źle, moje pierwsze, które znalazłam są sto razy gorsze, ale leżały luzem, nie w woreczku strunowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
no ja je miałam na mazurach, więc kilka[naście] kąpieli w jeziorze.. kilka nocy w łazience... jakiś tydzień pod komodą, bo nie mogłam dosięgnąć ;p w woreczku strunowym przez pół roku spędziły może z tydzień-dwa, jak to z ulubionymi kolczykami bywa ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Monius, one na prawdę jeszcze w miarę wyglądają..... moje kolczyki bywają w gorszym stanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Tak a propos żółknięcia srebra i ew. uczuleń na srebro- podobno jest spowodowane to nadmiarem ładunków dodatnich na skórze( szkodliwych) a mój wykładowca od jubilerni twierdzi że od nadmiaru związków siarki w pocie( też nie za zdrowe) W każdym bądź razie niedoszłe klientki które skarżą mi się na takie atrakcjie ze strony swego organizmu zawsze prosze by przedyskutowały ze swym lekarzem jakiś rodzaj kuracji odtruwajaco - oczyszczającej organizm...ja na szczęście nie mam takich problemów( jedyny noszony przezemnie pierścioek bez żadnych zabiegów świeci się jak psu jajaca) ale jakby co to zawsze można cytrynki z oliwą zastosować...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Wczoraj odebrałam moje pierwsze zamówione "srebro" - łapaczki i rozetki (czekam na zamówienie od Galeriatkanin - tam już poszło konkretne zamówienie
![]() ![]() ![]() Zamiast żyłki jubilerskiej, kupiłam ostatnio wędkarską (na karpia) o średnicy 0,38 albo 0,4 - coś koło tego. Wydaje mi się, że przynajmniej taka nie będzie się miała prawa zerwać pod ciężarem korali (mam na razie w "makówce" 2-3 takie projekty ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Tak, ale tylko do plecionych elementów. Moja żyłka ma ok. 0,25 grubości. Do naszyjników mam linkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.