![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
żywność organiczna, raw food
Hej
![]() Chciałam się dowiedzieć, czy są na wizażu fanki organicznej żywności lub raw food? Przykładacie wagę do tego, skąd pochodzi wasze jedzenie i jaki jest jego skład oraz sposób przechowywania? Jesteście w stanie dopłacić za żywność pochodzenia organicznego czy uważacie to za zbędny wydatek? A może któraś sama przyrządza posiłki w oparciu o dietę raw food (tzw. surowizny)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: żywność organiczna, raw food
Nie zetknelam sie dotad z dieta raw-food, ale tak - jestem fanka zywnosci organicznej i tak - uwazam, ze warta jest zachodu i pieniedzy. Szczegolnie jesli chodzi o produkty typu miesko, warzywa, owoce zwracam ogromna uwage na to skad pochodza i czym NIE zostaly spryskane / nakarmione / naszprycowane. Czy cos z tego wynika? Nie wiem. Robie to dla wlasnego (przede wszystkim psychicznego) dobrego samopoczucia. Dziala
![]()
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja bylam raw przez 3 miesiace, bylo super. Bylam tak ok 70% raw vegan.
Na poczatku -- wiadomo, detoks. Nie taki ciezki bo bylam wege, no i sie w miare zdrowo odzywialam. Potem super lekkosc ciala. Wyszczuplalam, choc stracilam tylko ze 2 kilo (ktore wczesniej za nic nie chcialo zejsc). Jakos tak cialo sie wysmuklilo ![]() No i zauwazylam ze np. wogole nie robilam zadnych cwiczen, a jak musialam gdzies biec to bez problemu bieglam dosyc daleko bez zmeczenia ![]() Podczas detoksu mialam przyszcze, potem skora sie polepszyla. Dodam ze znalam kilka osob raw, i strasznie im zazdroszcze cery ! taka jedna babka 30-kilkoletnia miala cere tak czysta, porcelanowa, ze ja jako 16-latka jej zazdroscilam. Zaszlam w ciaze, i przez pierwsze miesiace ledwo moglam cos przelknac oprocz chleba i jogurtu, ale przeczytalam ze to typowe dla ciezarnych raw w pierwszym trymestrze. Teraz nudnosci minel, wiec wracam do raw. Tym razem ciaza idzie mi lepiej, choc mialam nudnosci, to nie wymiotowalam caly czas. No i spie moze godzine dluzej, w poprzedniej ciazy spalam cala noc i jeszcze pol dnia, a reszte dnia bylam spiaca. Jesli czytacie po angielsu, to tutaj sa wypowiedzi osob na diecie raw, o pozytywnych zmianach jakie zauwazyli: --> click <-- A w zwiazku z zywnoscia organiczna: Czytalam ze nie tylko ze nie zawiera chemii, ale tez ma w sobie wiecej wwitamin i mineralow. O ile mnie stac, wybieram zawsze zywnosc organiczna. Oszczedzam na ciuchach i kosmetykach, kupuje ciuchy uzywane, by moc kupowac jedzenie organiczne. PS niedlogo bede miala wyniki badan krwi, zobacze czy beda lepsze.
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zatem z raw food zrezygnowałaś tylko ze względu na ciążę? Po urodzeniu dziecka powrócisz do tej diety? Ja wiem, że raw ma dużo plusów, ale np przeraża mnie to, że cały czas je się zimne jedzenie. Czy to nie jest uciążliwe? No i herbata, moja mała miłość, byłaby wykluczona. Nie mam na razie zamiaru rezygnować z gotowania, może wprowadzę kilka przepisów, ale chcę się dowiedzieć coś niecoś od osób, które stosują dietę raw food w polskich warunkach ![]() Co do żywności organicznej - świadomie pod tym względem robię zakupy od pół roku i jestem pewna, że nie wrócę do żywności "normalnej" za żadne skarby ![]() edit: A twoje dziecko też będzie raw food'owcem? Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2008-11-18 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Wracam do diety zaraz
![]() Zrezygnowalam bo chcialo mi sie wymiotowac na widok wstystkiego, co nie bylo chlebem lub jogortem. teraz nudnosci minely, i wraca ochota na raw. Widzialam tez kilka blogow ciazy raw, i wiedze ze takie ciaze sa latwiejsze. Jedna kobieta miala 4 ciaze normalnego jedzenia, a ostatnia raw. Robila zdjecia: roznica powalajaca. Na gotowanej diecie byla groba, taka przygaszona. Na raw-- zgrabna, z brzuszkiem, widac bylo lepsze samopoczucie. Raw to jedzenie ktore ma nie wiecej niz 40 stopni. Mozna sobie podgrzewac zupki. Jesli ma sie dehydrator, to mozna "gotowac" na niskiej temperaturze, i robic rozne placki, pizze, ciastka i inne. W Monachium jest restauracja raw, i tam robia rozne cieple dania, czesto nie polapiesz sie ze to rwa, ale wszystko jest gotowane ponizej 40 stopni. Mam nadzieje ze moje dziecko tez bedzie raw. Malym problemem jest TZ, ktory choc docenia raw, to zbyt lubi chleb, smazone jedzenie, itp. Ale wszystkim co sie da rozpowiada o raw, poprostu na razie nie potrafi sam tego zrobic. Wiec dla niego musze gotowac, no i mala tez podjada gotowane... Ale ogolnie jest tak ze sniadanie i obiad mam surowy, kolacje 50% surowa, choc 1-2 razy w tygodniu staram sie robic obiad tylko raw. Np TZ uwielbia gazpacho. Nie trzeba byc od razu 100% raw, wiele osob jest 60% lub wiecej. A wiec herbatki mozesz spokojnie pic. Glownie chodzi o to by w jadlopisie przewazaly surowe rzeczy. Na poczatku radze skupic sie na dodawaniu surowych potraw, niz odejmowaniu gotowanych. Jesli czytasz po angielsku, na www.goneraw.com jest duzo super przepisow. Nie mysl ze osoby raw jedza same chude salatki. Tak naprawde bezkarnie obzeramy sie kakaowymi przysmakami, kokosowymi ciasteczkami... plusem byca raw jest ze mozesz np. na obiad (albo nawet caly dzien) jest tylko lody raw vegan... z swadomoscia ze jesz super zdrowo, i nie przytyjesz !
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Intrygujecie mnie ta dieta! Wczesniej nigdy o niej nie slyszalam, ale czuje sie jak najbardziej zmotywowana do zaglebienia sie w temat!
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9771468]I oddziałuje to tylko na twoja psychikę? ![]() W sumie ciezko mi sie wypowiadac, bo tak "na powaznie" zaczelam dopiero niedawno (moze 2 miesiace?) a czas ten pokryl sie z odstawieniem przeze mnie antykoncepcji hormonalnej, wiec ciezko mi powiedziec co z czego wynika ... Bede sie obserwowac i w ramach mozliwosci zdawac relacje ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Kilka prostych prezpisow jest tu:
http://sexybitcheslikeitra.blip.tv/p...rchive&nsfw=dc Lubie zwlaszcza Raw Cheese cake, ten krem z orzeszkow jest pyszny, czesto robie go samego i tak sie nim obrzeram ![]() A dodam ze cieszy mnie ze moja coreczka (1,5 roku) polubila zdrowa zywnosc. Rano mnie budzi wolajac glosno o Smoothie (koktajl owocowy). Wczoraj obodzila sie o polnocy, glodna, i sennie domagala sie kiwi ![]() Inne dzieci juz w tym wieku wrzeszcza o czekolade. Ona na razie nie wie co to czekolada lub cukierek. Za to robie jej przysmaki surowe ![]() Dodam ze nie slodze cukrem ani miodem, ale Stevia, lub syrop Agave. Oba maja prawie 0 kalorii, i sa calkiem naturalne.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
bardzo ciekawa ta dieta
![]() Jednak nie potrafiłabym zrezygnować z wielu przysmaków ![]() Staram sie zdrowo odżywiać ale nie rezygnuje z przyjemności ![]() Za bardzo kocham jeść ![]() Poza tym wydaje mi się że taki sposób żywienia jest drogi i czasochłonny ![]() Ale gratuluję i zazdroszczę tym którzy potrafią tak zdrowo się odżywiać ![]() edit: eternal Twoja córeczka podziękuje ci w przyszłości za to że od małego wpoiłaś w nią nawyk zdrowego żywienia ![]() Edytowane przez kodeina Czas edycji: 2008-11-19 o 08:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moja przyjaciółka pracowała w Anglii przy pakowaniu owoców. Opowiadała, że najpierw na linii pakowali owoce w "zwykłe" opakowania, a potem TE SAME owoce w opakowania z napisem ORGANIC. Wniosek - te same owoce - inna cena.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dlatego nie zawsze sięgam po to co najdroższe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W Dk kupowalam tak zwane okologisk mad - czyli zywnosc ekologiczna. Wyzsze ceny, za to miala byc gwarancja tego, ze bez dodatkow. Niestety, kilka miesiecy temu zrobila sie afera, poniewaz sklep, w ktorym te zywnosc kupowalam, oszukiwal i wcale nie odzywialam sie okologisk mad. Nie twierdze, ze wszyscy tak robia, po prostu bywa i tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
To chyba zalezy gdzie. W niemczech sa wyskokie standarty i wiekszosc z tego jest sprawdzana. Moze nie mam 100% gwarancji, ale tak ok 90% ze organiczne jest naprawde organiczne, a nie jakis kit.
A poza tym -- jesli kupujesz organiczne, to nawet jesli nie masz pewnosci jest 50% szansa ze jedzenie jest bez dodatkow. A jak kupujesz zwykle to masz 100% szansy ze jesz chemie. kodeina mam nadzieje ze coreczce wszczepie nalog swierzego i zdrowego jedzenia ![]() Jedzenie raw jest drozsze, ale czasem jak pomysle ze kilo organicznych jablek lub pomidorow kosztuje tyle samo ile paczek w cukierni lub zwykla kawa w kawiarni, to mysle ze jadnak warto zainwestowac w raw. Ale nie zgodze sie ze jest czasochlonne. Jak mi sie nie chce przyrzadzac cos specjalnego, to ratuje sie mikserem. Na sniadanie zawsze smoothie, przerozne kombinacje owocow, jarzyn, czasem nasion i dodatkow typu surowe kakao, maca itp: zajmoje mi to chyba 5 minut wlacznie z umyciem miksera ! Tak samo dania typu Gazpacho: robi sie blyskawicznie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() BTW podziwiam stosujące tą dietę. I wierzę w Wasze opowieści o lepszym samopoczuciu. Ja już po 5-cio dniowym detoksie czułam się jak nowonarodzona, a co dopiero tak cudowna zmiana nawyków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A skad poglad, ze czekolada jest niezdrowa ??
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Przetworzone (pzazone lub fermentowane) kakao, duzo cukru.
B. zdrowe jest surowe kakao, takie uzywam do wyrobu surowych przysmakow.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
A to luzik
![]() PS. Zamiast kakao moga tez byc orzechy. PPS. Jesli ktos cukru nie lubi, to miod do slodzenia.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-11-19 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() edit: Wystarczy "przetrzymać" trochę banany czy kiwi, żeby zobaczyć, że naprawdę są organiczne ![]() Myślałam, że wątek potoczy się bardziej w kierunku żywności organicznej. ![]() Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2008-11-19 o 16:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja staram sie kupowac zywnosc organiczna-roznica w smaku jest nie do porownania.
Warzywa organic nie wytrzymaja swieze dluzej niz 1- 2 dni-trzeba od razu jesc. Normalne pomidory tzn te nie organic przeleza tydzien i nie zmieniaja sie. Fakt taka zywnosc organic jest drozsza.U nas potrojnie. Zaitrygowala mnie ta dieta raw ale wydaje mi sie ze po 1 -bedzie droga a po 2 czasochlonna-chyba dla ludzi ktorzy maja duzo czasu w domu. Moze sprobuje kilka przepisow ![]() Eternal-ja tez lubie syrop Agave-uzywam go do slodzenia zielonej cherbaty. A kawy ostatnio nie pije-zastepuje ja ziolowa kawa ktora jest bez kofeinowa i ma w skladzie same suszone owoce i ziola-mieszam ja z mlekiem sojowym i posypuje cynamonem-moj ulubiony napoj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Odzywiamy sie z TZ glownie zywnoscia organiczna od roku. Jemy duzo ryb ,produktow sojowych, nie solimy sola, nie uzywamy cukru ( poza sporymi ilosciami czekolady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bez popadania w skrajność ![]() Też nie wyobrażam sobie życia bez gorącego talerza pomidorówki czy od czasu do czasu smażonego kotleta..albo pizzy ze znajomymi ![]() A bez cherbaty to bym zgineła ![]() Kawy piję baardzo rzadko za to cherbatę uwielbiam i jest ona moim głownym napojem w ciągu dnia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze jest i tak amerykanskie mleko - zanim zkwasnieje, mija jakies 3-4 tygodnie, zsiadlego mleka nie da sie po prostu z niego zrobic ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, ciesze sie ze watek sie rozwija. Myslalam kiedys ze zaloze watek o raw, ale po tym jak na watku wegetarianskim tyle osob twierdzilo ze bez miesa nie mozna sie rozwinac normalnie, to pomyslalam ze raw bedzie uznane za cos strasznie glupiego, niemozliwego i szkodliwego.
Ciesze sie ze tak nie jest ![]() [1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9783278] Myślałam, że wątek potoczy się bardziej w kierunku żywności organicznej. ![]() No wlasnie, tez mnie to smuci... mysle ze w Polsce dalej organiczne jest duzo drozsze i malo dosepne. W Krakowie niezle musialam sie nabiegac az znalazlam sklep z organiczna zywnascia, no i ceny byly tez drozsze niz w Niemchech (!). W Niemczech ostatnio przyszla silna fala eko, dzieki temu mozna kupic produkty organiczne w zwyklych tanich supermarketach, i cena jest tylko ok. 50% drozsza od nie organicznej. Oczywiscie ta w supermarketach jest troche gorsza, sprowadzana z drogiego konca swiaza. Za dwa razy tyle mozna kupic zywnosc np. z certyfikatem Demeter. Uzywam i jednego i drogiego, ale do innych celow ![]() Czesto mieszam oba. Zmielone orzechy + syrop Agave lub zmielone daktyle to dobra baza do ciastek i deserow. Robie np. takie kulki z wiorkow kokosowych, oleju kokosowego, agave no i kakao. Pyszne, znikaja momentalnie ![]() Cytat:
Zreszta by byc raw nie trzeba byc 100% raw. Wystarczy ze w jedzeniu przewazaja surowe produkty (czyli 60% kub wiecej). Ja tez nie sole ! Ucieszylas mnie tym ![]() W Wysokich obcasach byl ciekawy artykul pt. Polak soli i umiera. Jak to przeczytalam, to zdecydowalam ze koniec z sola dla mnie. Przez kilka dni bylo trudno, ale potem nalog mina jak reka odja. Teraz lubie dodawac przyprawy do jedzenia, ocet, itp ale nie odczuwam braku soli. Aha, poczytaj na necie o produktach sojowych. Niestety tylko soja fermentowana (tofu i tempeh) jest zdrowa, inne rodzaje nie. Przez to zrezygnowalam z mleka oraz jogurtow sojowych. Cytat:
![]() Dieta raw nie jest czasochlonna. Jak pisalam wyzej: jak mi sie nie chce nic przyrzadzac, to robie smoothie (owocowe lub jarzynowe). Albo pokroje kilka owocow, i juz mam salatke. Gotowe sosy czesto trzymam w lodowce, dzieku temu moge szybko zrobic salatke jarzynowa. Tez mnie zainteresowalas kawa ziolowa. Czy moze chodzi o Teeccino ? Bo innej nie znam. Mi sie bardzo polepszyla cera jak rzucilam kawe, a brzuch -- jak rzucilam chleb (zreszta sasiadka niezaleznie ode mnie tez stwierdzila ze to chleb u niej powodowal wydety brzuch). Zamiast kawy pilam ostre kakao, taki przepis a la Inka: Kakao, cieple mleko z orzeszkow cashew (nanercz po polsku ?), cynamon, vanilia (prawdziwa ![]() Ostrzegam ze jest pobudzajace, troche jak czarna kawa ![]() I u niektorych osob surowe kakao jest afrodyzjakiem ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
perfumove love
|
Eternal, pozdrawiam Cię serdecznie
![]() ![]() Chciałabym kiedyś spróbować surowej diety, ale raczej w okresie letnim, gdy dostęp do wiejskich przysmaków jest lepszy. Czy któraś z Was ma dehydrator? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Uwazam ze w Polsce zywnosc bywa zdrowsza niz jakies produkty "eko" czy "organic" za granica. Cytat:
Zgadza sie; niestety soja ma dalej opinie "zdrowej zywnosci", choc stan faktyczny jest taki jak opisalas.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Co do kawy ziolowej to dokladnie ta-tak to Teccino
![]() http://www.iherb.com/ProductDetails....054397254&at=0 Odkrylam ja u siebie w pracy-pije ja codziennie ![]() Zgadzam sie ze w Polsce jedzenie smakuje lepiej ![]() Co do mleka w Usa to tez swieta prawda ![]() Ja w sumie staram sie zdrowo odzywiac-eliminuje zywnosc przetworzona czyli staram sie nie kupowac niczego co w pudelkach i w puszkach.No i zwracam uwage na ilosc skladnikow-najlepiej jak jest nie wiecej niz 5. Niestety wiekszosc zywnosci w usa slynie z tego ze ma do 50 skladnikow ![]() Wczoraj czytalam tego linka o diecie raw,o poprawie cery,polepszeniu samopoczucia itp.czytalam to na glos zeby Tz slyszal-on w to nie wierzy mowi ze to zbyt fajnei brzmi aby bylo prawdziwe-ehhh on chyba za bardzo lubi amerykanskie zarcie i tak gada ![]() Eternal-czym zastepujesz chleb? dzieki za informacje i przepisy-bardzo przydatne ![]() A jak czesto robisz zakupy do takiej diety?Pewnie czesciej niz raz na tydzien?Zastanawiam sie czy daloby rade rozplanowac to wszystko przy pracy na full time? ![]() Mam pytanie-czy ktos sie orientuje czy amerykanski chleb-wata to jest zdrowy(chodzi mi o wheat)? Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2008-11-20 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
Wtajemniczenie
|
Hathayoga dzieki za link
![]() Uprawiasz hathayoge ? ucieszylam sie widzac te slowo, zawsze mnie irytuje jaki widze ze ktos mowi "joga" majac na mysli tylko hathayoge. Cytat:
![]() Cytat:
Wg mnie wystaczajaco soli sie zjada np. w chlebie i innch takich, nie mowiac juz o tym ze jazyny tez zawieraja sol. A wiec nie trzeba raczej dodatkowo solic, najwyzej minimalnie. Aha, i zwykla kuchenna sol zawiera ok 2-3 skladniki... a sol morska ok 200-300. Wiec wiadomo ktora warto wybrac. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.