![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Już niedługo święta. Jak idą przygotowania? :)
Cześć
![]() Jak przygotowania do świąt? Prezenty wymyślone, upatrzone? A kupione? ![]() Jak się czujecie przed nadchodzącymi świętami? Gdzie je spędzacie? ![]() Opowiadajcie jak u was w domu wyglądają święta ![]() Ja święta spędzam w domu z rodzicami. Rodzeństwo nie może być z nami w tym czasie ![]() Prezenty kupione. Dzisiaj będę pakowała ![]() ![]() Edytowane przez Girl151 Czas edycji: 2008-12-19 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już niedługo święta. Jak idą przygotowania? :)
Jak narazie nie przygotowuję się do świąt w ogóle.
Już kupiłam prezenty. Czuję się nijak- jak dla mnie mogłoby ich nie być. W domu. I prezent pod choinkę też już dostałam. Tydzień temu ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
U mnie przygotowania powoli ruszają, prezentów jeszcze brak - ja też nie wiem co znajdę pod choinką, bo nic do tej pory nie wybrałam.
Ale świąt nie lubię, czekam aż miną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny ale dlaczego nie lubicie świąt?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dlaczego? ostatnio dosc dlugo rozmawiaam o tym z kolega wiec nie mam problemu z szybka odpowiedzia.
-bo swieta sa totalnie skomercjalizowane (nie ma to jak bombki w marketach pojawiajace sie 2 listopada niemalze;/) -to jedno wielkie przedstawienie,zeby nie rzec cyrk : sprzatasz,gotujesz pol dnia wszyscy sie denerwuja odpicowuja a w te dwa no 3 dni nic specjalnego sie nie dzieje.. oczywiscie nie biorąc pod uwagę aspektu teologicznego,ale większość ludzi o tym zapomniała. taka prawda. a prezenty lubię nei tylko w świeta. taka mała dygresja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to przeciez od Ciebie zalezy, jakie beda to swieta. Wcale nie musisz ulegac tej presji, komercjalizacji itp. Swieta same w sobie nie sa niczemu winne.
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety nie ode mnie.. mam 16 lat wiec podlegam rodzince i musze w tym calym cyrku brac udzial. nie ma to tatus despota |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym to nie jest miłe, przynajmniej z mojego punktu widzenia kiedy nie utrzymuje się kontaktu z ludźmi ale na święta wszyscy o sobie pamiętają, nagle wybaczają i lubią. Albo kiedy raz do roku, w wigilię właśnie zwala się do nas cała rodzina, BO NIE MA GDZIE - mam niewielkie 3-pokojowe mieszkanie, chorą babcię, ale u nas jest idealnie. Nie wspominając o cioci która ma dom i przestronną kuchnię i o połowę mniej obowiązków, bo nawet sprzątanie jej odpada - nie ma to jak pomoc domowa... Nad wszystko świąt nie lubię. Sztuczne, niewygodne i zero szczerości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja tez Swiat nie lubie i w ogole ich nie obchodze. Nigdy nie lubilam tych spotkan rodzinnych, skladania zyczen ludziom, ktorych sie widzi 1-2 razy do roku, siedzenia z nimi przy stole. Ogolnie te 3 dniowe maratony za stolem byly dla mnie meczace.
Komercja, zastaw sie a postaw, sprzatanie domu od piwnicy po strych jak przed kontrola Sanepidu, mycie okien a potem narzekanie , ze plecy bola bo przewialo....Stanie przy garach przez wiele godzin, gotowanie, pieczenie. itp itd.. To nie dla mnie... Teraz na szczescie mieszkam za granica, z dala od rodziny, nie musze na zadne rodzinne spedy chodzic. Moje Swieta to ksiazka, goraca herbata i lozko, ewentualnie film na DVD. Zadnych choinek, oplatkow,szopek, Kevina w TV... Czesto biore tez dyzury w swieta, takze dlatego ze wtedy o wiele lepiej placa. I jestem zadowolona, zyje jak chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kocham święta
![]() nie latam ze sciera , nie sprzatam jakos lepiej niz na codzien, 40 minut i cala chata posprzatana ( tyle wygladaja u mnie porzadki na swiata ) w kuchni oczywiscie gotuje jak najbardziej duzooo jedzenia - ale ja uwielbiam gotowac tym bardziej ze mi pomaga Tz i corka ( przy tym sobie plotkujmy, smiejemy, planujemy co jeszcze dokupic do prezentow babci dziadkowi czy wujkowi etc ) ja przy lampce dobrego winka, corka przy capucinno , w tle sobie zalaczamy jakas fajna muzyczne i leci danie po daniu i ciasto po ciescie ze sie nawet nie ogladne ![]() naczyn nie zmywam bo robi to za mnie zmywarka - najbardziej meczace w calych swiatach jak dla mnie jest stanie w kolejce do kasy w sklepie ![]() Kocham swieta! ![]() niestety w tym roku wyjezdzmy ( pierwszy raz od lat) w drugi dzien swiat mamy slub w bliskiej rodzinie - wiec spedzimy je poza domem :/
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() Edytowane przez moee Czas edycji: 2008-12-19 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Lubię święta, ale w tym roku jakoś nie mogę poczuć atmosfery.
Jestem psychicznie wykończona, najchętniej spędziłabym ten czas gdzieś w domku w górach i odcięła się od codzienności- a święta, gdy ma się dom pełen gości, to dla mnie męczarnia. A goście w tym roku to snoby i bufony niestety. Wigilia jest ok- będą moi prawdziwi bliscy. 25 grudnia też- pojadę do babci, spotkam się z kuzynką i jej narzeczonym, których bardzo lubię. Ale kolejny dzień- porażka ![]() ![]() Dodatkowo ubieranie choinki i sprzątanie domu bez mamy- ma szkołę w weekend przed świętami ![]()
plączę się w zdradzieckie supły. Czasami pękam, bo mnie przerywa niecierpliwość życia. Edytowane przez Arethaf Czas edycji: 2008-12-19 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A ja dla odmiany powiem, ze lubie, bo spotykamy sie w gronie najblizszej rodziny i milo spedzamy czas, bo zwykle jestesmy mocno zabiegani. Kiedys bardzo bylam zla na rodzicow, ze chca spedzac swieta w bardzo okrojonym, stalym skladzie, ale teraz sama to praktykuje: nie ma wtedy wrazenia obludy, falszu i tego, ze siedzisz przy stole z osobami, ktore widzisz 3 razy w roku. Otaczaja Cie same kochane osoby.
Nieco gorzej przedstawia sie sytuacja u Tz-ta, nie lubie tam chodzic na wigilie, bo wiem, ze mnie tam toleruja tylko dlatego, ze jestesmy para, a tak naprawde nie przepadaja za mna, no ale zagryzam zeby i ide, staram sie byc mila, ale jednoczesnie musze kontrolowac kazde slowo zeby czasem nie urazic, no ale nie chce robic tz-towi przykrosci, wiec chodze. Poza tym co roku mam nadzieje, ze sie cos zmieni, wiec moze akurat w tym roku bedzie lepiej? Gotowanie w tym roku jeszcze przede mna, ale robie to z mama, wiec idzie szybciej. na razie posprzatalam i udekorowalam dom. Denerwuje mnie strasznie ta komercjalizacja swiat, ale znalazlam na to zlota rade: prezenty kupuje troche wczesniej, dlatego omija mnie to ganianie po sklepach przy dzwiekach koled i zwijanie sie w ukropie. Wkurza mnie tez to, ze 'wirtualne' kartki i zyczenia dostaje coraz wczesniej, juz od poczatku grudnia do mnie przychodza w tym roku, to juz lekka przesada... Ja tam zwykle skladam zyczenia w wigilie lub ewentualnie dzien przed... Generalnie jak ma sie cudowna rodzinke, to swieta sa wspanialym czasem do spedzenia wspolnie czasu ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A ja spytam o kartki. Czy w dobie kartek swiatecznych wysylanych internetem sa jeszcze tutaj takie dziewczyny, ktore wysylaja kartki poczta zwykla? Bo ja akurat uwielbiam wybierac w sklepie kartki, wypisywac, wysylac...Uwielbiam tez je dostawac;-)
W tym roku wyslalam 10 kartek poczta tradycyjna. Dostalam na dzien dzisiejszy 3. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja już kupiłam prezenty
![]() A świąt jakoś nie czuję, jak byłam dzieckiem to przeżywałam to bardziej, a teraz kiedy coraz bardziej poznaję je "od kuchni" (dosłownie ![]() Za to uwielbiam Święta Wielkanocne - one mają dla mnie magię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie znoszę świąt, siedzenia przy stole, gadania o głupotach itp. Jak byłam mała to lubiłam święte. Teraz straciły dla mnie magie zupełnie.
Najchętniej wyjechałabym gdzieś, zaszyła się w jakimś cichym, drewnianym domku i spędziła bez tych całych "tradycji". Myślę, że kwestia lubienia/nielubienia świąt zależy w dużej mierze od rodziny. Nie lubie też tego, że każdy zostawia sobie zakupy na ostatnią chwilę i w sklepach mnoostwo ludzi, nawet spokojnie nic na obiad nie można kupić. A cieszę się jedynie, bo to trochę dni wolnych od uczelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o tradycje to szczególnie nie lubię składać życzeń -_- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() uwielbiam swieta BN. to dla mnie okazja by pobyc i porozmawiac z najblizszymi. na codzien sie mijamy - takie czasy nastaly, ze czlowiek zyje w biegu. w swieta sie zwalnia, niby to tylko trzy dni ale te trzy dni pozwalaja naladowac akumulatory na caly nastepny rok.
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam Święta, nie wiem czemu, to dla mnie taka magia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
na dniach zaczne sprzatac w domu, ubiore choinke, pomoge mamie w kuchni. wlasciwie to juz od jutra. ale nie lubie swiat. sa cholernie sztuczne i jeszcze ta atmosfera w domu. mozliwe ze jak sie wyprowadze to je polubie. najchetniej bym przespala ten czas.
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
W tym roku jakoś nie mogę poczuć świąt
![]() ![]() Ale wiem, że sama w przyszłości chcę aby moje święta były czymś podniosłym, magicznym. Żeby były rodzinne, wesołe, wcale nie komercyjne, poprostu spokojne - żebym mogła się nimi cieszyć tak samo jak wtedy kiedy byłam dzieckiem ![]() A co do wysyłania kartek to moi rodzice oczywiście wysyłają - bo taka tradycja, bo nikt z babć i wujków mejla nie ma, wychodzi taniej niż międzymiastowa rozmowa telefoniczna i łatwiej - nabazgrzesz wierszyk świąteczny, podpiszesz i już.
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Przygotowań w ogóle nie zaczęłam, w ogóle nie czuje atmosfery, w tym roku jakoś kiepsko jest, dużo się zmieniło od zeszłorocznych świąt.
W weekend robienie pierniczków (tak, dopiero teraz), zakupy, sprzątanie. A w poniedziałek i wtorek do pracy. Środa to już będą ostateczne przygotowania, jak zwykle zamieszanie, a do kolacji siądzięmy pewnie z opóźnieniem, jak zwykle. Jak byłam mniejsza, jakoś mnie to ruszało. Teraz patrzę na to z perspektywy kilku dni wolnych od pracy. Może gdyby śnieg był...? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Właśnie skończyłam piec pierniki. Sprzątanie jutro,.. chyba
![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1014299 2] Może gdyby śnieg był...?[/quote]
U mnie jest śnieg! ![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Święta zdecydowanie straciły magię kiedy przestałam być dzieckiem. A może to dlatego,że nie ma bliskich mi osób?
Nie cieszą tak samo. Jest jednak plus. Moja 4,5 letnia córka. Dla niej to robimy. Z myślą o niej. Prezenty kupione (list do Mikołaja wysłany). Dziś lepiłyśmy/mroziłyśmy pierogi. Jutro pieczemy ciasteczka = pewnie pęknie mi krzyż od stania i wałkowania ciasta,ale wiem jak Ona na to czeka. Potem Święta.... Nawet nie wiem kiedy miną... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Święta od dziecka są dla mnie niezwykłym czasem
![]() ![]() Przygotowania...idą pełną parą ![]() ![]() Wigilia oczywiście spędzona w gronie najbliższych ![]() ![]()
Nie każdy może być wielkim artystą, ale w każdym może zrodzić się dusza artysty ![]() Życie jest piękne i dlatego warto żyć! Życie jest piękne, za nadzieją tylko iść... Niech nie będzie Ci żal że ziemia Twoje miejsce Niech podniesie Cię tak skrzydlate twe serce! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
U mnie niestety szaro za oknem ![]() ![]()
![]() |
#30 |
DOMator
|
Gdyby u mnie spadł śnieg od razu poczułabym zimowy świateczny klimat. Mroźne powietrze i śnieg, są zupełnie inne od jesiennej pluchy i wiatru.
Narazie klimat świąt próbuje stworzyć choinka, która ubrałam na biurku w pracy. W domu jeszcze nie sprzątniete, gotowanie po weekendzie. Od jutra czekaja mnie 3 wigilie zanim nastąpi ta właściwa, do tego składanie życzeń setkom osób, ale pewnie jak co roku będzie miło ![]() Dla mnie tez święta to poprostu czas relaksu, odpoczynku od codzienności, kiedy telefon milknie (no prawie milknie) i kiedy mogę zająć się nic nierobieniem, czytaniem, oglądaniem filmów i spotkaniami z rodziną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.