![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() astma oskrzelowa a palenie papierosów
mam astme oskrzelowa - tyle ze nie jest ona jakos specjalnie zaawansowana (tak to ujme). biore tylko najmniejsza z mozliwych dawke takiego leku wdechowego, chociaz bez niego jakos by sie obeszlo.
ostatnio bardzo chcialabym sobie popalic papieroski heh nigdy nie palilam bo mama zawsze powtarza ze z astma mi nie wolno. z kolei mam kolezanke ktora zawsze powtarzala ze ma astme ale mimo to palila. no i zastanawiam sie czy moge sobie zapalic, czy mi to nie zaszkodzi? troche sie boje zeby mi sie nie pogorszylo a z drugiej strony mam ogromna ochote zapalic... a moze jest wsrod was jakas wizazanka ktora pali/palila pomimo astmy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: astma oskrzelowa a palenie papierosów
Po co chciałabys popalic???? Ja własnie rzucam 3 dzien abstynencji.
Nie szkoda Ci zdrowia, pieniedzy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja mam astmę i palę. nic mi nie jest ale nie polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
a czy palenie pomaga na stres? wiem ze to moze debilne pytanie. ale ostatnio zauwazylam u siebie cos takiego ze kiedy sie tylko bardzo stresuje to mam ochate zapalic! a stresu mam ostatnio baaardzo duzo. nie wiem z czego ta chec palenia wynika bo przeciez nigdy nie palilam ale naprawde chyba zaczne...
wiem ze to tylko szkodzi zdrowiu... i budzetowi skromnemu mojemu ale mam jakis ciag ostatnio... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja mam astme i nie palę, ale gdy ktoś w moim otoczeniu pali-dusi mnie to.
Astma to tez sprawa indywidualna, wszystko zalezy od stadium w jakim jestes. Mam znajomego ktory ma astme i pali. Ale tak jak mowie mi to szkodzi. Poza tym po co chcesz zaczynac palic? znam tyle osob ktorre chca rzucic i im ciezko...
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
po co? dla mnie osobiście palenie to jeden z większych idiotyzmów, nie jestem w stanie tego zrozumieć. chcesz coś na stres? kup sobie półtwardą kauczukową piłkę - można ściskać (co ponoć rozładowuje napięcie) a jak trzeba - bez szkody cisnąć o ścianę. zdrowsze, nie?
daj se spokój, wolisz śmierdzieć, psuć sobie zęby, skórę, włosy, paznokcie w zamian za ułudę poskramiania stresu? przecież to głupie. a potem jeszcze więcej stresu, jak wyjdą problemy zdrowotne związane z paleniem (oby nie) albo jak spróbujesz rzucić (o ile oczywiście od razu wpadniesz w nałóg, to wcale nie jest reguła - podobno...) pomyśl chwilę - dawać kasę za psucie sobie zdrowia i urody?
bo nie ma za małych lub za dużych piersi ![]() Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Julia Hartwig, Kot Maurycy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jesli chodzi o psucie sobie zdrowia - doskonale zdaje sobie z tego sprawe! chcialam tylko wiedziec - napisze tak dobitnie - czy sie nie udusze jak zaczne palic przy astmie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Skoro nigdy nie paliłaś a teraz masz ochotę palić jak się stresujesz, to znaczy, że po prostu sama sobie wmówiłaś, że to pomaga. Moim zdaniem palenie w ogóle to głupota, a palenie z astmą to jakaś głupota do potęgi. Naprawdę chcesz ryzykować, że się uzależnisz, ryzykować zdrowie i tracić kasę, bo "chce Ci się popalić papieroski"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
nie, JESZCZE teraz się nie udusisz.
Moja babcia miała astmę i paliła. Paliła, bo była moda na palenie, bo aż tak dużo nie mówiło się o jego szkodliwości. Rzuciła, gdy tylko lekarz jej uświadomił, że przy astmie to trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby palić. Mimo tego umierała całe lata, umierała przez uduszenie, męczyła się tak potwornie, że aż trudno to sobie wyobrazić. Ja sama paliłam 8 lat, i rzuciłam między innymi dlatego, że pamiętałam ostatnie 10 lat życia mojej babci i te męczarnie, które przechodziła, a do których w dużej mierze przyczyniło się to, że pół życia, mimo astmy, paliła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
dzieki za ostrzezenia ale znajac siebie... skoro jednak sa osoby palace z astma to pewnie predzej czy pozniej tez zaczne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Palenie pomaga na stres wywołany niepaleniem u nałogowego palacza ktory odczuwa brak nikotyny i nie wie, co zrobic z rekoma. Palacz sie uspokaja,bo dostaje dawke nikotyny, ktorej domaga sie organizm.
Recze,ze inaczej wcale nie uspokaja. Juz lepiej ku sobie magnez, melise na uspokojenie, a za swoj przyszły miesieczny wkład na papierosy jakies francuskie wysokopolkowe perfumy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie rzucajcie mi gromów na głowę - ja mam astmę, zdiagnozowaną ponad 2 lata temu. Rzuciłam palenie na tydzień - myślałam że umrę. Nie wiem, ale na mnie nikotyna działa jakoś inaczej - naprawdę lepiej mi się po niej oddycha, ja sama jestem w szoku, mało tego, to wyniki mi się polepszyły o ponad 70%
![]() ![]() Absolutnie nie namawiam do palenia, po prostu opisuję to jak na mnie działa. Mało tego, to nawet tu na wizażu w wątku o chorobach ruszyłam temat, i okazało się że nie jestem sama. Dwójka moich znajomych też ma astmę i ma podobne doświadczenia do mnie.
![]() |
#13 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nie depcze krokusów
|
Jeśli to ma być Twoja walka ze stresem, to od razu mówię, że jest z góry przegrana. Jak wpadniesz w nałóg, to dopiero zaczniesz się stresować, jak nie będziesz mogła wyjść na fajeczkę...
Mój TŻ, alergik i astmatyk, palił przez całą szkołę średnią. Na wiosnę i w lecie się dusi. Ja go zachęciłam do rzucenia w prosty sposób - nie chcę być z palaczem. Jakiś czas temu zrzucił 15kg, nie umiera po kilku krokach na szlaku (wcześniej trzeba było obchodzić się z nim jak z dziadkiem). Popala tylko towarzysko na imprezach i jak ktoś go w pracy nakłoni. Mówi, że nie czuje się potem dobrze i pogłębiają się jego sezonowe objawy. Elliannia - tylko zrozum, że zwiększenie wydajności płuc spowodowane paleniem w pewnym momencie zmienia się w ich zakopcenie i gwałtowne zmniejszenie...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-22 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
sorry, ale dla mnie palący astmatycy to idioci.. sama znałam kiedyś taką dziewczynę. paliła jak smok i codziennie ataki miała.. :/ dla zdrowego człowieka to jest cholernie niezdrowe, a co dopiero dla kogoś, kto ma astmę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do tematu, to oczywiscie, palenie szkodzi zdrowiu, ale w przypadku astmy itp. to jest drastyczne pogarszanie swojego zdrowia na zyczenie, wlacznie z nasileniem symptomow astmy. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z tego co wyczytałam, nikotyna otwiera kanaliki w oskrzelach... Ja od 6 roku życia mam alergię, w wieku 22 lat już paliłam, lekarka nie rozpoznawała u mnie astmy od 4 lat i leczyła mnie non stop antybiotykami... dopiero kiedy zaczelam dusic się tak, że zaczęłam się robić fioletowa (przypomnę, brałam tylko leki na alergię, an astmę NIC), mama zawiozła mnie do szpitala i tam mi rozpoznali astmę, podali hydrocortizon, a na drugi dzień do szpitala specjalizującego się w chorobach płuc, no i zaczęłam leczenie. Oczywiście od razu wyrzuciłam papierosy - i kurcze, zaczęłam się dusić non stop, leki słabo pomagały... po jakimś czasie wróciłam do papierosów... i niebo a ziemia... może dlatego, że ja wcześniej paliłam, nie wiem naprawdę...
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
pewnie na kazdego to dziala inaczej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Nie depcze krokusów
|
Elli - Po prostu musisz się odzwyczaić... Tak na marginesie - co robisz w weekend?
![]() cyanide sun - może i na każdego inaczej, ale jakoś na większość gorzej... Wygląda, jakbyś szukała usprawiedliwienia, a to palenie nie jest Ci za cholerę potrzebne.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mal, obiecałam bratu że pojadę do domu na weekend, bo biedak siedzi w domu od tygodnia bo chory, a ja mam dla niego gazete o ktora prosil od 4 dni, więc się nie mam jak wybrać ![]() cyande - jeśli nigdy nie paliłaś, to nie zaczynaj, bo na Ciebie może działać inaczej, jednka większość ludzi narzeka na duszności przy paleniu.
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
nie szukam usprawiedliwienia. chce tylko wiedziec wlasnie jak dziala palenie na ludzi z astma
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wydaje mi się, o czym świadczy chociaż ten post:
To jak czekanie na przyzwolenie. Komuś się nic póki co nie dzieje, to chap! i za fajki...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi czemu ten watek jest akurat na intymnie?
Co do papierosów- to zauważyłam, ze najgorętsi przeciwnicy palenia są wśród samych palaczy. Kazdy lekarz Ci powie, ze nie powinnas w takiej sytuacji palic, ale zdaje sie wiesz to tak samo dobrze jak my. ![]() Jakiej wiec porady poszukujesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
kurde!! wszyscy palacze, których znam, pragną rzucić nałóg, a tu widzę tak ogromne marzenie o paleniu!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie musicie od razu na mnie 'bluzgac' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Nie depcze krokusów
|
Bo na Plotkowym deprawowałby "młodzierz"
![]() Przyznaję od razu, że popalam na imprezach w zadymionych lokalach. Po prostu tego nie lubię, wszystko śmierdzi, ble. Absolutnie nie ma w tym wątku bluzgów, może na jakimś medycznym forum byłby ban, ale nie tutaj ;] To Twoja sprawa czy zaczniesz, ale cóż, to bez sensu. Czy jest możliwe palenie przy astmie? Palacze chorzy na raka w trakcie chemioterapii w dużej części też palą. Czy mamy to uznać za normalne?
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-22 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
tez mam astme i palilam. ale szczerze? nie radze ci
![]() ![]() (ty zapewne tez chodzisz) byla to nowa lekarka i pierwsze pytanie jakie mi zadalo byl to czy pale i czy ktos z otoczenia pali. byla ze mna mama bo sama chciala cos skonsultowac i powiedziala ze pali to doktor naskoczyla na nia ze jak moze palic przy takiej chorobie?! wielki bulwers ze ja tez moge wdychac te opary. z chmur tego nie wziela wiec jakos napewno zle to wplywa na zdrowie ![]() co do dymu to jak ja palilam to nic mi dym nie przeszkadzal ale juz nie dalam rady wdychac tych oparow co ktos inny palil . to tak odemnie ![]()
![]() |
#29 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Bo mam jutro egzamin i nie chce mi się bawić w moderowanie
![]() Autorko, no to jak nie przemawiają do ciebie racjonalne argumenty bo masz taką "naturę" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.