|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
|
Narzędzia |
2004-07-08, 11:40 | #1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Karków
Wiadomości: 1 605
|
KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Zaraz zabieram sie do obiadu i znalazłam taki przepis, żeby podsmażonego kurczaka włożyć do żaroodpowrnego nacyznia, na górze połozyć brzoskwinie z puszki, zalać białym winem, posypać zupą grzybową w proszku i podpiec-zamierzałam wyeliminować tą zupę bo nie posiadam, myślicie (oczywiście to doprawię), że będzie to dobre z ryżem? A jak nie to macie jakiś pomysl jak cciekaie przygotowac piersi z kurczaka?
|
2004-07-08, 12:09 | #2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Karków
Wiadomości: 1 605
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Peeeze, no powiedzcie co o tym sądzicie!
|
2004-07-08, 12:18 | #3 |
Zakorzenienie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Ja myślę, że to będzie dobre.
|
2004-07-08, 12:20 | #4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
ja robie tak :smaże piersi ,filety z indyka na patelni ,do tego pod koniec wkładam kilka plastrów brzoskwin i zalewam białąym winem ,dusic az wino odparuj, wyciągam brzoskiwnie na filety plus ryż ,surówka .
smaznego paula |
2004-07-08, 12:20 | #5 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Karków
Wiadomości: 1 605
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
DZięki koko, bo juz miałam zabrać się za cos "zwykłego" i mo cel zyciowy, żeby nie gotowac zwykłych obiadów by upadł
|
2004-07-08, 12:22 | #6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Karków
Wiadomości: 1 605
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
O, to ja zrobię właśnie tak Thanks, kochane jesteście
|
2004-07-08, 13:11 | #7 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Paula, a te filety to w jakiej postaci? całosc, czy pokrojone, w panierce, czy bez?
Bo ja b. lubie kucharzyc i chodzi za mna cos dobrego ... |
2004-07-08, 13:19 | #8 |
Zakorzenienie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
a ja dzisiaj robie spaghetti też z piersi kurczaka
mniam mniam... w poniedziałek wykorzystam przepis Pauli
__________________
kocham tą piosenkę http://www.youtube.com/watch?v=BboBncMCpws
...bo w końcu to przez nią w euforii złamałam nogę tańcząc |
2004-07-08, 13:23 | #9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
filety lekko rozbic ,posolic ,popieprzyc ,natrzec ziółkami ,w jajko i bułke tarta i na patelnie ,obsmazyc z obu stron i pod koniec te brzoskwinie plus wino.
smacznego ,pzdr paula |
2004-07-08, 18:45 | #10 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 9 977
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Bleeee nie lubie miesa na slodko. Kiedys mialam mozliwosc sprobowania kuraczaka ze sliwkami a jak poczulam zapach brzoskwin(ktore same berdzo lubie) to mi sie to mieso na slodko ze sliwkami przypomnialo tak slodko pachnialo. Podziwiam ludzie ktorzy jedza takie rzeczy i nie maja problemow w toalecie potem i wogole smak miesa ze slodkoscia owocow im pasuje. Dla mnie i mojej mamy i mojego meza i pewnie wszystkich czlonkow naszych rodzin te dwa smaki sie nie laczy. ile ludzie tyle smakow hihihi
|
2004-07-08, 19:04 | #11 |
Raczkowanie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
A nie znacie jakiegoś dobrego przepisu na mięsko (z chęcią kurczaczka czy indyczka) nie zawierającego alkoholu?
|
2004-07-13, 12:49 | #12 |
Zakorzenienie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
ja uwielbiam zawijane piersi a w środku ser żółty i ananas.... pychota
mam pytanko co do przepisu pauli... bo nie lubie takiego suchego ryżu, bez sosu albo przypraw... bo można dodać do ryżu w tym przepisie Pauli? bo dzisiaj mam zamiar zrobić piersi z brzoskwiniami...
__________________
kocham tą piosenkę http://www.youtube.com/watch?v=BboBncMCpws
...bo w końcu to przez nią w euforii złamałam nogę tańcząc |
2004-07-13, 22:56 | #13 |
Raczkowanie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Dolly85 napisał(a):
> ja uwielbiam zawijane piersi a w środku ser żółty i ananas.... pychota < Czy mogłabyś dokładniej przedstawić te piersi, a właściwie to podać przepis na to? Bo bardoz mi sie apetyczne wydają takie piersi i nabrałam na nie ochoty Z góy dziękuję |
2004-07-14, 08:25 | #14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 3 844
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
kasialb napisał(a):
> A nie znacie jakiegoś dobrego przepisu na mięsko (z chęcią kurczaczka czy indyczka) nie zawierającego alkoholu? A może kurczak z marchewką i cytryną szumnie nazwany w jakiejś książce "fricassé z kurczaka z cytryną"? Kurczaka trzeba obrumienić na maśle, dodać cebulkę pokrojoną w talarki, 2 marchewki (też w plasterki pokrojone) i listek laurowy. Jak się zrumieni, oprószyć mąką, dobrze wymieszać, wlać szklankę rosołu, posolić i popieprzyć. Dodać skórkę otartą z 1 cytryny i dusić ok.1 godz. Na koniec wcisnąć sok z tej cytrynki. Podawać posypane natką pietruszki. Pycha! Dolly, ja też apeluję o przepis na te piersi z ananasem i serem żółtym. Brzmi smakowicie. |
2004-07-14, 10:28 | #15 |
Zakorzenienie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
piersi trzeba rozbić i położyć na nie plasterki sera i małe kawałeczki ananasa... zawinąć. Obtoczyć w byłce,ja jeszcze je zawijam sznureczkiem żeby się nie rozwaliły. Przyrumienić na patelni a później piec w piekarniku (ile czasu to nie wiem bo ja to robie ta oko )
Smacznego jak dla mnie to czym więcej sera tym lepiej
__________________
kocham tą piosenkę http://www.youtube.com/watch?v=BboBncMCpws
...bo w końcu to przez nią w euforii złamałam nogę tańcząc |
2004-07-14, 14:05 | #16 |
Raczkowanie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Dziekuje
|
2004-07-14, 14:21 | #17 |
Raczkowanie
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Obydwa przepisy kopiuje do mojej osobistej książki kucharkiej i w najbliższym wolnym momencie próbuje obydwa Dziękuję serdecznie Ami i Dolly85 :comk:
|
2004-07-14, 17:40 | #18 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 9 977
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
jak ktos by chcial kurczaka nie na slodko to proponuje nadziewane piersi z kurczaka. Potrzebujemy pieczarki, smietane, przyprawy: sol i pieprz, zolty ser starty na tarce. Piersi rozbijamy tluczkiem zeby w ksztalcie przypominal romb, albo taki wydluzony romb jak u latawca. Przyprawiamy, w miedzy czasie kroimy pieczarki na kawalki i gotujemy je w malej ilosci wody(takie pieczarki w sosie smietanowym, napewno znacie), przyprawiamy sola i pieprzem a jak bedea miekkie dodajemy smietane rozmieszana z maka. Trzba je zaciagnac, sos ma byc gesty ale nie za gesty bo sie odrazu przypali. Na rozbite i przyprawione piersi kladziemy starty zolty ser, tak okolo 1 cm od brzega, na to okolo lyzki tych pieczarek na srodek sera i skladamy piersi na pol. Zeby brzegi sie trzymaly moczymy palce w wodzie i moczymy na brzegu te piersi (ten wolny od sera 1 cm co zostawilysmy), mocno przyciskamy brzegi do siebie, najlepiej jak bedziemy to robic na desce czy stole jak nam wygodniej, a nie tak jak pierogi trzymajac piersi w rece. Obtaczymy na koniec je w jajku i bulce tartej i na patelnie. Serek sie w srodku rozpusci i........miodzio takie dobre. I bardzo syte
|
2004-07-14, 19:48 | #19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Moj przepis na kurczaka (dostal nagrode w konkursie nestle, wiec jestem z niego dumna)
Składniki pierś z kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 lyzki rodzynek lyzka wiórków kokosowych koncentrat lub przecier pomidorowy lyzka przyprawy "ziola prowansalskie" curry, sól, papryka slodka i chili, ew. odrobina cynamonu Sposób przyrządzania Kroimy cebule w kosteczke, a nastepnie smazymy na patelni, az sie zarumieni. Do cebuli dodajemy pokrojnoną na drobno pierś kurczaka. Calośc dusimy na malym ogniu okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wode, tak aby potrawa miala konsystencje gestego sosu. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i wiórki kokosowe, oraz wyciśniety czosnek. Doprawiamy wedle upodoban do smaku. Podawac z ryzem. |
2004-07-16, 14:09 | #20 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Re: KURCZAK+BRZOSKWINIE>dobre ?
Pilaw po grecku
( 4 p o r c j e ) 1 kostka ( 1x10g) Rosołu drobiowego WINIARY. 2 filety z kurczaka (ok. 250g) 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka tłuszczu 3 łyżki ryżu (ok. 50g ) Filety pokroić w paski. Cebulę posiekać Pomidor obrać ze skórki, pokroić. Drób i cebulę podsmażyć na tłuszczu. Ryż umyć, dodać do mięsa. Smażyć tak długo, aż wchłonie tłuszcz ( ok. 10 min). Dodać pomidor. Bulion rozprowadzić w szklance gorącej wody, połączyć z ryżem i mięsem. Gotować na małym ogniu 20 min. pod przykryciem. Podawać z zieloną sałatą.W kuflu i na talerzu Piersi kurczaka w piwie * 2 piersi kurczaka * szklanka jasnego piwa * 5 dag margaryny * 2 łyżeczki bułki tartej * sok i skórka otarta z cytryny * cukier * sól Mięso podzielić na porcje, umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cy-tryny, posypać bułką tartą, odstawić na2 godz. Następnie zrumienić na rozgrzanej margarynie, podlać piwem, doprawić do smaku cukrem. Dodać skórkę z cytryny, dusić kilka minut, potem mięso wyjąć, a sos przetrzeć przez sitko. Włożyć mięso ponownie i dusić jeszcze 20 min. Podawać z ryżem oraz surówką z pora i ogórków kiszonych. Curry z kurczaka ( 4 p o r c j e ) 1 łyżka Jarzynki WINIARY 2 duże cebule 1 łyżeczka tłuszczu 500g filetów z kurczaka 2 łyżeczki curry 3 pomidory Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Filety pokroić na małe cząstki, połączyć z cebulą, dodać curry i Jarzynkę. Dusić na małym ogniu ok 20 min.Pomidory obrać ze skórki, rozdrobnić, dodać do kurczaka. Dusić następne 5 min. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree. |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.