![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
apodyktyczna osoba w związku
Cześć dziewczyny. Sprawa dotyczy niestety mnie, jestem apodyktyczną osobą. Mój partner, zresztą słusznie, zaczyna mieć pretensje, że nie chce bym mu dyktowała i że nie zawsze musi być jak ja chcę. Niestety wiem, że ma rację, dlatego tak dłużej nie może być, kocham go i nie chcę go krzywdzić, dlatego obiecałam sobie już jakiś czas temu, że się zmienię, co możecie mi doradzić?
Edytowane przez Dizzy555 Czas edycji: 2009-04-30 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: apodyktyczna osoba w związku
a co psychiatra pomoze? psychotropy przepisze na zmiane charakteru?
musisz po prostu nad soba ''pracowac'', czasami ugryzc sie w jezyk, zeby nie narzucac swojego zdania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że przede wszystkim praca i jeszcze raz praca nad sobą. Twój tż też musi ci w tym pomóc. Innego sposobu chyba nie ma. Po prostu musisz najpierw pomyśleć zanim zareagujesz. Wiem,że to trudne, ale da się zrobić. Powodzenia
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Macie rację, praca nad sobą i kontrolowanie swoich reakcji.
---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Zastanawiam się tylko jak mój tż może mi w tym pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
podchodzic z dystansem do tego, co mowisz i mu narzucasz. zeby wszystkiego nie bral do siebie i nie uwazal tego za atak na siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tez bylam taka a Tz tym spokojnym i grzecznym, ja krzyczalam rozkazywalam on przemilczal.. a teraz? chcialam to zmienic, zmienilam nauczylam sie przepraszac jestem zupelnie inna a on? tez sie zmienil.
Ja na lepsze on na gorsze ![]() walcze z tym bo zrobil sie takim trudnym charakerkiem ze ciezko z nim rozmawiac.
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ona ma problem, ze jest apodyktyczna i zawsze musi byc jak ona chce a Ty radzisz, ze chlopak podchodzil do tego z dystansem i nie traktowal jako atak. To autorka musi nad soba popracowac a jej chlopak moze co najwyzej puscic mimo uszu jej dyktatorskie zapedy.
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jak ja rozumiem Twojego TŻ.. bo też jestem taką "ofiarą" w związku. zawsze musi być tak jak mój TŻ chce bo jak coś nie jest po jego mysli to już źle przez tydzień..
moja rada: porozmawiaj z Twoim TZ i wyjasnij mu ze postarasz sie zmienic tylko to nie bedzie zmiana natychmiastowa, bo niektorych "przyzwyczajen" nie da sie ot tak zmienic.. popros go zeby byl cierpliwy i cie wspieral. a Ty spróbuj opanowac sie od dyktowania swojemu TŻ co ma robic. kazdy ma swoj rozum.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
może Ci powiedzieć spokojnie w tym momencie jak będziesz to robić, że to właśnie to i nawet jak np. nie utrzymasz reakcji i powiesz, że wymyśla, a przemyślisz to, ochłoniesz i przyjdziesz powiedzieć, że teraz to widzisz i mimo, że tym razem się nie udało będziesz próbować to fajnie jak Ci okaże zrozumienie i nie będzie ględził. Pomocne jest właśnie takie porozmawianie po zdaniu sobie sprawy przez Ciebie, omówienie co czułaś i np. zapytanie go jak on sobie radzi w takiej sytuacji, że nie zachowuje się tak jak Ty. Co myśli wtedy, żeby Ci mógł wskazać drogę. (wiem, że trochę zawile napisane, ale ciężko mi to ująć) fajne masz podejście do tematu, wiadomo, że nie można się całkiem zmieniać dla kogoś, ale to akurat może ułatwi Wam dogadywanie. jeszcze jedna cenna uwaga: zmiany to proces, muszą trwać i czasem można zrobić jeden krok w przód, a dwa do tyłu, ale ważne dążyć do celu, bo jest to możliwe do wypracowania ![]()
narysuj mi baranka... ![]() zakorzenienie ![]() Edytowane przez koKOro Czas edycji: 2009-04-29 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Pragnę się zmienić dla Tż jak i dla siebie, bo niestety widzę jak dużo krzywdzę osób
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kurcze też taka jestem że zawsze musi być po mojemu więc chętnie przeczytam co Ci dziewczyny doradzą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Też byłam taką osobą.. No cóż.. Piszę byłam, bo chyba się tego wyzbyłam
![]() wystarczył kubeł zimnej wody - porzucenie przez chłopaka. Ale dopiero z perspektywy czasu, po paru miesiącach mogę stwierdzić, ze robiłam źle... Wiem, ze to jest bardzo trudne. I zyczę, że Ci się uda, ja chciałabym cofnąć czas, obyś Ty też nie miała takich życzeń... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Przykro mi Madziu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Dizzy - pomyśl sobie tak - połowa rzeczy, które chcę powiedzieć, jest niewarta mojego oddechu.
Teraz tylko należy wyłowić te rzeczy, które są niepotrzebne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
ja tez jestem apodyktyczna dopiero sobie zdalam sprawe z tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a czujesz ze jestes w stanie sie zmienic i chcesz tego?
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Najważniejsze więc po pierwsze nim cokolwiek powiesz Zanim w usta wpuścisz słowa wypowiedz je w głowie! A po drugie nie mniej ważne dobrze przemyśl sobie Co by było gdy to samo inny ktoś powiedział tobie" Dasz radę, po prostu skończ z gadaniem głupot. Nie obiecuj TŻ, nei ubieraj wszystkeigo w piękne słowa. Po prostu zacznij działać ![]() ![]() No nie ma się czym chwalić, ale chcę pokazać, ze trochę ciężkiej pracy nad sobą i mozna dojść z takiego extrimum do potulnego baranka.. A jaka potem satysfakcja z siebie jest. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Równiez jestem apodyktyczna i lubię kierować innymi
![]() oduczam sie tego bo probuje stanąc z drugiej strony i wiem,ze nie chciałabym aby ktos mna kierowal i narzucal mi swoje zdanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
to moja zla wada
![]() nie wiem czy ja zwalcze to strasznie trudne ![]() a nie chce tż stracić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Przyczajenie
|
My już po rozmowie, była to bardzo ciężka rozmowa, o mało nasz związek się nie skończył, ale tż postanowił dać mi szansę i daliśmy sobie czas próby Do teraz jest mi ciężko, że tak go mogłam krzywdzić i myślę, że to będzie nauczka dla mnie na całe życie. Wiem, że raz zadane rany nigdy do końca się nie zabliźnią, ale możemy przynajmniej spróbować żyć normalnie.
Cytat:
Widzę, że sporo nas ale warto się zmienić, choćby dlatego żeby nie patrzeć jak z tego powodu cierpią nasi bliscy Tak, zdecydowanie chcę się zmienić i wiem, że zrobię wszystko by moje zachowanie uległo zmianie Dopiero dwie porażki w związkach sprawiły, że stałam się po prostu wredna Ale teraz koniec z zołzowatością! Cytat:
Ja natomiast potrafiłam mojemu TŻ zrobić awanturę o to, że mnie nie przedstawił byłej bratowej, którą spotkał na ulicy, że wycisza w domu telefon by nie przeszkadzał mamie, która śpi, w końcu wymyśliłam, że ma żonę i o to też mu zrobiłam awanturę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem jak macie Wy, ale ja po takiej dzikiej awanturze sama źle się czułam, miałam wielkie wyrzuty sumienia, że tak krzywdzę TŻ, dlatego tym bardziej cieszę się, że zdałam sobie z tego wszystkiego sprawę, a przede wszystkim dużym bodźcem było dla mnie to, jak postawiłam się w jego skórze, to musiało być okropne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Dizzy555 Czas edycji: 2009-04-30 o 09:40 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja mam po części tak samo, ale nad tym pracuje... z resztą teraz już prawie rok jestem sama
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja dopiero jak weszlam na twoj watek zobaczylam co znaczy "apodyktyczna" w slowniku i sie okazalo ze taka jeste.
robie awantury ze pisac ze mna nie chce a sie uczy do sesji np albo ze nie przyjechal jak sie umowilismy a cos mu wypadlo, wyzywam go i czesto groze zerwaniem ale tak naprawde tego nie chce . jestem okropna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Albo się mylę, albo u facetów takie apodyktyczne zachowania są dużo rzadsze... może to u nas kobietek to hormony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
skoro piszesz, że taka się stałaś po dwóch nieudanych związkach to zawsze sobie powtarzaj, że nie możesz karać swojego TŻta za tamtych gości, nie masz prawa tak postępować (zresztą to już wiesz), ale jak Cię będzie kusiło patrz prawdzie prosto w oczy wtedy będziesz łagodniała.
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
nie mam pojecia ale gdyby nie twoj watek to nawet nie wiedzialabym ze sie do takich osob zaliczam
dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A ja powiem tak: ludzie naprawdę apodyktyczni to często tacy (nie zawsze, ale..), którzy kiedyś tam dostali porządnie po tyłku. Teraz boją się, że jeśli komukolwiek kiedykolwiek odpuszczą, pójdą na kompromis, to jakby "cofną" się do tego, co było kiedyś. Nie chcą odpuścić. Prawdziwa apodyktyczność jest jakąś tam postawą agresywną (tak mi się wydaje), a u podłoża agresji leży zazwyczaj strach. Warto zastanowić się, dlaczego nie chcemy odpuścić, dlaczego zawsze ma być "po naszemu"? Ludzie apodyktyczni, których ja znam, mają (bez wyjątku wszyscy) niewiele dystansu do siebie, do innych, do tego, co robią. Wszystko jest "na serio". Taka swoista "sztywność" ma chyba to samo podłoże, bo często te 2 cechy występują razem. Wg mnie im ktoś jest pewniejszy siebie, im wyższą ma samoocenę, tym ma więcej luzu i dystansu. Nie musi niczego nikomu udowadniać. Wie, że ustąpienie komuś niczego w nim ani w jego życiu nie zmieni.
No, tak tylko podsuwam kierunek - może właściwy, może nie..
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-04-30 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
też jestem apodyktyczna, czasem wręcz nie mogę się powstrzymać, by nie zrobić awantury o jakąś pierdołę, a najgorzej jak sama jeszcze się nakręcę. Mój Tż na szczęście jest spokojny i często tylko się ze mnie śmieje, mówiąc, że jestem karą za wszystkie jego grzechy i że takiej drugiej zołzy jak ja nie znajdzie na całym świecie. A najlepszy sposób na mnie jest taki, że gdy krzyczę i się awanturuję mój cały czas jak mantrę powtarza kocham cię, kocham cię, ja głośniej i on też, aż w końcu nie wytrzymuję i zaczynam się śmiać. Ale ostatnio staram się zmienić, bo już nawet dla mnie samej te fochy stały się męczące i czemu jeszcze On ma cierpieć przez moją wredotę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znam to skądś, niedawno tez uświadomiłam sobie,że jestem apotyktyczną choleryczką, zmieniłam się , staram się nie krzyczeć złościc, przemilczeć niektóre sprawy- to chyba najtrudniejsze. . . ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.