Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinno znaleść się w diecie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-04, 20:39   #1
guerrilla
Raczkowanie

Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinny znaleść się w naszej diecie

Zawsze piszemy o tym co ma najmniej kalorii, jednak sa pewne produkty spożywczne które pomimo tego że mają tych kalorii naprawde dużo są bardzo zdrowe i przez to że dostarcząją dużo energii - są sycące - powinny być w naszej diecie.
Ja mam problem z jedzeniem - tzn mam ochote na jedzenie praktycznie cały czas.. wiec dieta złożona z niskokalorycznych produktów nie wchodzi w gre - za bardzo jestem głodna.
Dlatego postanowiłam założyć ten wątek, abyśmy zbudowały baze takich produktów. A wiec ja zaczynam
- kasza gryczana - naprawde bomba kaloryczna ale warto ją jeść co najemniej raz w tygodniu ze względu na właściwości zdrowotne , no i jest bardzo sycąsa

Edytowane przez guerrilla
Czas edycji: 2009-05-04 o 20:54
guerrilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 20:59   #2
Annie1441
Wtajemniczenie

Dot.: Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinno znaleść się w diecie

orzechy- pierwsze co mi przyszło na myśl
+ słonecznik, migdały
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 21:41   #3
Gosiurek
Wtajemniczenie

Dot.: Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinno znaleść się w diecie

Kasza gryczana jako bomba kaloryczna?? jedna łyżka suchej ma koło 50 kcal, ja na obiad jem 3 i to naprawdę spora i sycąca porcja, więc nie bardzo się zgadzam że jest kaloryczna (a że zdrowa to jak najbardziej )
Z wysokokalorycznych to z pewnością orzechy, pestki dyni czy słonecznika
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 22:02   #4
Marzeniatko
Zakorzenienie

Może chodziło o to, że 100g kaszy ma ok 360 kcal - czyli to jest taki jeden woreczek. Tylko, że na R (przynajmniej ja) nigdy nie jadałam całego tego woreczka tylko max pół, bo mi się strasznie żołądek zmniejszył.

Co do tematu to produktami wysokoenergetycznymi generalizując są wszystkie tłuszcze, których zabraknąć w jadłospisie nie może.

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 22:28   #5
guerrilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marzeniatko Pokaż wiadomość
Może chodziło o to, że 100g kaszy ma ok 360 kcal - czyli to jest taki jeden woreczek. Tylko, że na R (przynajmniej ja) nigdy nie jadałam całego tego woreczka tylko max pół, bo mi się strasznie żołądek zmniejszył.

Co do tematu to produktami wysokoenergetycznymi generalizując są wszystkie tłuszcze, których zabraknąć w jadłospisie nie może.
tak dokłądnie o to mi chodziło 100 gr kaszy ma okolo 360 kcal co w mojej ocenie jest dosc sporo. Ja bez najmniejszych problemów zjadam ten cały woreczek kaszy w połączeniu z cebulką uwielbiam
guerrilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 07:48   #6
tobb
Raczkowanie

Mi przychodzi na myśl oliwa z oliwek - strasznie kaloryczna, ale jak się zmieścimy 1-2 łyżeczkach na dzień to jest OK no i dostarczamy organizmowi niezbędnych tłuszczy dobrej jakości
Poza tym już wcześniej wspomniane orzechy, migdały itp. Dietetycy zalecają też by nie rezygnować z fasoli, grochu i jajek.
Do kalorycznych można też zaliczyć mięso - tu należy wybierać te najmniej kaloryczne czyli filety z kurczaka czy indyka (bez skórki).
Jeśli chodzi o ryby to na odwrót - najzdrowsze są te tłuste czyli makrela, łosoś.
tobb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 08:29   #7
naok
Raczkowanie

GG do naok

Jak dla mnie dieta oparta na ograniczaniu kalorii to idiotyzm :P. Tak naprawde problemem nie są kalorie, ale rodzaj jedzenia jakie spożywamy i łączenie odpowiednich produktów. Im bardziej przetworzone jedzenie, tym nasz organizm ma większy problem w przetrawieniem go - jak nie da rady to odkłada w postaci tłuszczu. Jedząc zdrowo na pewno nie przekroczymy odpowiedniej dawki kalorii na dzień. Mozna zmieścić się w 1200 kcal jedząc przez cały dzień słodycze - i to się nazywa dieta???
Stary 2009-05-05, 09:00   #8
MalaLejdi
Zadomowienie

Mi też pierwsze co przyszło na myśl to orzechy/ migdały. Ale także suszone owoce są wysoko kaloryszne, ale 1-2 to jak najbardziej, bo dobrze na trawienie wpływają, a także zasppokajają apatyt na słodkie Lepiej zjeść kilka sztuk suszonych owoców niż coś słodkiego co ma puste kalorie.
MalaLejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 16:41   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez guerrilla Pokaż wiadomość
tak dokłądnie o to mi chodziło 100 gr kaszy ma okolo 360 kcal co w mojej ocenie jest dosc sporo. Ja bez najmniejszych problemów zjadam ten cały woreczek kaszy w połączeniu z cebulką uwielbiam
No ale jak się zjada kaszę z cebulką to to razem nie ma wiele kalorii. Ogólnie nie uważam kaszy gryczanej za żadną bombę kaloryczną, ma normalną wartość kcal jak na produkt węglowodanowy. Ryż czy makaron nie mają wiele mniej.

Cytat:
Napisane przez naok Pokaż wiadomość
Jak dla mnie dieta oparta na ograniczaniu kalorii to idiotyzm :P. Tak naprawde problemem nie są kalorie, ale rodzaj jedzenia jakie spożywamy i łączenie odpowiednich produktów. Im bardziej przetworzone jedzenie, tym nasz organizm ma większy problem w przetrawieniem go - jak nie da rady to odkłada w postaci tłuszczu. Jedząc zdrowo na pewno nie przekroczymy odpowiedniej dawki kalorii na dzień. Mozna zmieścić się w 1200 kcal jedząc przez cały dzień słodycze - i to się nazywa dieta???
Częściowo masz rację bo dieta powinna się opierać na wartościowych produktach, ale jednocześnie prawda jest taka że tyje się od nadmiaru kalorii. Jeśli dostarczymy ten nadmiar w zdrowych produktach, to też przytyjemy.

A z tych niezbędnych a kalorycznych to tłuste ryby (łosoś czy makrela jak na ryby są dość kaloryczne), orzechy, migdały, ogólnie wszystko co dostarcza zdrowe tłuszcze.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości