|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinny znaleść się w naszej diecie
Zawsze piszemy o tym co ma najmniej kalorii, jednak sa pewne produkty spożywczne które pomimo tego że mają tych kalorii naprawde dużo są bardzo zdrowe i przez to że dostarcząją dużo energii - są sycące - powinny być w naszej diecie.
Ja mam problem z jedzeniem - tzn mam ochote na jedzenie praktycznie cały czas.. wiec dieta złożona z niskokalorycznych produktów nie wchodzi w gre - za bardzo jestem głodna. Dlatego postanowiłam założyć ten wątek, abyśmy zbudowały baze takich produktów. A wiec ja zaczynam - kasza gryczana - naprawde bomba kaloryczna ale warto ją jeść co najemniej raz w tygodniu ze względu na właściwości zdrowotne , no i jest bardzo sycąsa ![]() Edytowane przez guerrilla Czas edycji: 2009-05-04 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinno znaleść się w diecie
orzechy- pierwsze co mi przyszło na myśl
+ słonecznik, migdały |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Produkty wysokokaloryczne które mimo wszystko powinno znaleść się w diecie
Kasza gryczana jako bomba kaloryczna?? jedna łyżka suchej ma koło 50 kcal, ja na obiad jem 3 i to naprawdę spora i sycąca porcja, więc nie bardzo się zgadzam że jest kaloryczna (a że zdrowa to jak najbardziej
![]() Z wysokokalorycznych to z pewnością orzechy, pestki dyni czy słonecznika |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Może chodziło o to, że 100g kaszy ma ok 360 kcal - czyli to jest taki jeden woreczek. Tylko, że na R (przynajmniej ja) nigdy nie jadałam całego tego woreczka tylko max pół, bo mi się strasznie żołądek zmniejszył.
Co do tematu to produktami wysokoenergetycznymi generalizując są wszystkie tłuszcze, których zabraknąć w jadłospisie nie może. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mi przychodzi na myśl oliwa z oliwek - strasznie kaloryczna, ale jak się zmieścimy 1-2 łyżeczkach na dzień to jest OK no i dostarczamy organizmowi niezbędnych tłuszczy dobrej jakości
![]() Poza tym już wcześniej wspomniane orzechy, migdały itp. Dietetycy zalecają też by nie rezygnować z fasoli, grochu i jajek. Do kalorycznych można też zaliczyć mięso - tu należy wybierać te najmniej kaloryczne czyli filety z kurczaka czy indyka (bez skórki). Jeśli chodzi o ryby to na odwrót - najzdrowsze są te tłuste czyli makrela, łosoś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie dieta oparta na ograniczaniu kalorii to idiotyzm :P. Tak naprawde problemem nie są kalorie, ale rodzaj jedzenia jakie spożywamy i łączenie odpowiednich produktów. Im bardziej przetworzone jedzenie, tym nasz organizm ma większy problem w przetrawieniem go - jak nie da rady to odkłada w postaci tłuszczu. Jedząc zdrowo na pewno nie przekroczymy odpowiedniej dawki kalorii na dzień. Mozna zmieścić się w 1200 kcal jedząc przez cały dzień słodycze - i to się nazywa dieta???
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mi też pierwsze co przyszło na myśl to orzechy/ migdały. Ale także suszone owoce są wysoko kaloryszne, ale 1-2 to jak najbardziej, bo dobrze na trawienie wpływają, a także zasppokajają apatyt na słodkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
A z tych niezbędnych a kalorycznych to tłuste ryby (łosoś czy makrela jak na ryby są dość kaloryczne), orzechy, migdały, ogólnie wszystko co dostarcza zdrowe tłuszcze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:32.