Pechowe aukcje allegro - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-08, 18:16   #1
lalalabamba
Wtajemniczenie

Pechowe aukcje allegro

Czy zdarzyło się Wam nie otrzymać zakupionego towaru lub zaginął on w drodze do Was?
Jak można rozwiązać problem, gdy sprzedawca nie wyśle opłaconego już towaru lub gdy zaginie on w drodze? Co robić w takich sytuacjach?
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 18:19   #2
patusia22
Zakorzenienie

Dot.: Pechowe aukcje allegro

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Czy zdarzyło się Wam nie otrzymać zakupionego towaru lub zaginął on w drodze do Was?
Jak można rozwiązać problem, gdy sprzedawca nie wyśle opłaconego już towaru lub gdy zaginie on w drodze? Co robić w takich sytuacjach?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...hlight=allegro
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 18:40   #3
lalalabamba
Wtajemniczenie

Mam taką sytuację, że końcem kwietnia kupiłam torebkę na allegro. Osoba wystawiająca ma większość pozytywów (jeden negatyw od osoby, która jest za granica i przez to właśnie transakcja nie została zrealizowana). Wysłałam całość kwoty+przesyłka=60 zł przelewem. Po dwóch dniach otrzymałam maila, że osoba sprzedająca wysyła towar. Było to wieczorem, ok. 22, więc mniemam, że przesyłka została nadana w dniu następnym - 30 kwietnia. Do dnia dzisiejszego nie dotarła Zaznaczam, że to miała być przesyłka priorytetowa, więc chyba powinna być już tu dawno. Na początku tłumaczyłam to długim weekendem, gdy paczka mogła stanąć, ale teraz? Minął cały roboczy tydzień, a paczki jak nie było tak nie ma. Pisałam do tej osoby z zapytaniam, ale nie odpisała. Wiem, że na allegro się na bieżąco loguje, więc ma dostęp do internetu i zapewno do poczty. Coraz nowe osoby wystawiają jej pozytywne komentarze. Dwie osoby z tej samej aukcji, co moja, również to zrobiły. To znaczy, że do nich wysłała towar. Więc dlaczego do mnie on nie doszedł? Czy to normalne, żeby paczka priorytetowa tyle szła?
Obawiam się, że może coś stało się na poczcie... Co mogłabym zrobić, żeby to wyjaśnić? Proszę o pomoc, bo sama już nic z tego nie wiem.
Stary 2009-05-08, 18:46   #4
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Idz na pocztę i spytaj czy jest jakas przesylka dla Ciebie. Czasem listonosz moze co przeoczyc, albo awizo zaginie...
Teraz byl weekend majowy, wiec poczta ma prawo isc troche dluzej.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 19:49   #5
Madziulek_90
Zadomowienie

Jak nie będzie to napisz sprzedającemu, mając potwierdzenie nadania paczki może złożyć reklamację na poczcie.
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 19:53   #6
lalalabamba
Wtajemniczenie

Napisałam, bez odzewu...
Może wpadnę na pocztę i zobaczę co dalej.
Stary 2009-05-08, 19:57   #7
Madziulek_90
Zadomowienie

Jeśli ma podany nr telefonu to zadzwoń, gdyby nie chciał składać reklamacji możesz postraszyć, że naślesz na niego allegro- powinno podziałać
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 20:01   #8
paula78
Zakorzenienie

Poprosic o nr nadania mailem lub telefonicznie
isc na poczte z nr lub bez i poprosic o sprawdzenie czy cos jest do ciebie

po 3 tygodniach sprzedajacy sklada reklamacje i czekacie na odp poczty.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 20:04   #9
buziaczka3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Idz na pocztę i spytaj czy jest jakas przesylka dla Ciebie. Czasem listonosz moze co przeoczyc, albo awizo zaginie...
Teraz byl weekend majowy, wiec poczta ma prawo isc troche dluzej.
Przesyłka priorytetowa ma dojść do ciebie do trzech dni roboczych po wysłaniu.Po tym czasie możesz ty lub sprzedający złożyć skargę na PP.Jeśli jest dowód przekazu to wszystko idzie załatwić.Jeśli paczka została wysłana a zagineła,nadawca otrzymuje odszkodowanie.Sprzedający ma 7 dni po wpłacie na wysłanie paczki.Jeśli nadal nie będzie odezwu na twoje maile zgłoś sprawę do Allegro a oni wiedzą co robić z takim delikwentem.
Stary 2009-05-08, 20:12   #10
lalalabamba
Wtajemniczenie

Ta osoba wydaje się elokwentna i godna zaufania, najbardziej się boję, że gdzieś na poczcie albo w drodze ta paczka poszła się paść (delikatnie mówiąc). Nie chcę tak od razu na nią naskakiwać...
Stary 2009-05-09, 08:04   #11
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Ta osoba wydaje się elokwentna i godna zaufania, najbardziej się boję, że gdzieś na poczcie albo w drodze ta paczka poszła się paść (delikatnie mówiąc). Nie chcę tak od razu na nią naskakiwać...
Nie naskakuj, broń Boże. Jeśli zaczniesz straszyć Sprzedającego, że zgłosisz sprawę do Allegro, UOKiK, Policji, księdza proboszcza, pani Hani z warzywniaka... to nastawisz go przeciw sobie a i tak nic nie załatwisz

Sprawa jest do wyjaśnienia - poinformuj Sprzedającego o tym, że przesyłka nie dotarła i zapytaj o datę wysyłki, numer nadania i z jakiej poczty została wysłana paczka/list. Sprawdź na poczcie, czy przypadkiem przesyłka nie leży, czasem zdarza się, że leniwy/zakręcony/niemądry (niepotrzebne skreślić) listonosz odnosi przesyłkę na pocztę a awiza nie zostawia. Jeżeli przesyłki nadal nie ma - daj znać Sprzedającemu, aby mógł złożyć reklamację na poczcie. Może to zrobić dopiero po 14 dniach od nadania (kalendarzowych, nie roboczych). Później czekacie - Sprzedający dostanie wiadomość z poczty o przebiegu reklamacji.

Rozwiązania są takie:
1)Paczka zaginęła na poczcie - Sprzedający dostanie odszkodowanie i wysyła drugą paczkę a jeśli nie ma drugiej takiej samej rzeczy, zwraca pieniądze.
2)Paczka wraca do Sprzedającego, ponieważ wpisał nieprawidłowy adres - postępowanie j.w.
3)Paczka wraca do Sprzedającego, ponieważ Ty podałaś nieprawidłowy adres lub nie odebrałaś paczki w terminie - zwracasz Sprzedającemu koszt przesyłki w dwie strony (za zwrot paczki też się niestety płaci) a on wysyła ponownie.
4)Paczkę odebrał ktoś z Twoich domowników i zapomniał o tym powiedzieć - sprawa jasna
5)Sprzedający w ogóle nie wysłał paczki - po zapytaniu o numer nadania niezwłocznie wyśle

Załatw sprawę spokojnie, mojej znajomej SuperSprzedawczyni co miesiąc giną 2-3 paczki. Pracownicy poczty to też ludzie, czasem coś zgubią albo im się do rąk "przyklei", ale zawsze wyjaśniają sprawę i albo znajdują paczkę albo zwracają kaskę. Nie martw się, będzie dobrze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-09, 08:24   #12
lalalabamba
Wtajemniczenie

Dzięki za wszystkie rady
Zamierzam dziś dzwonić do tej osoby, liczę na to, że odbierze i że wyjaśnimy tę sprawę.
Stary 2009-05-09, 13:24   #13
krooolewna
Zadomowienie

a ja mam pytanie ile idzie paczka ekonomiczna?

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-09, 16:54   #14
amonek2
Raczkowanie

co do priorytetów i ekonomicznych to do mnie szła przesyłka aż 2,5 tygodnia ekonomiczna i raz mi się też zdarzyło priorytet otrzymać po 2 tygodniach.. mieszkam w mieście gdzie jest poczta, ale im się nigdy nie spieszy;/
amonek2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-09, 20:34   #15
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Mam taką sytuację, że końcem kwietnia kupiłam torebkę na allegro. Osoba wystawiająca ma większość pozytywów (jeden negatyw od osoby, która jest za granica i przez to właśnie transakcja nie została zrealizowana). Wysłałam całość kwoty+przesyłka=60 zł przelewem. Po dwóch dniach otrzymałam maila, że osoba sprzedająca wysyła towar. Było to wieczorem, ok. 22, więc mniemam, że przesyłka została nadana w dniu następnym - 30 kwietnia. Do dnia dzisiejszego nie dotarła Zaznaczam, że to miała być przesyłka priorytetowa, więc chyba powinna być już tu dawno. Na początku tłumaczyłam to długim weekendem, gdy paczka mogła stanąć, ale teraz? Minął cały roboczy tydzień, a paczki jak nie było tak nie ma. Pisałam do tej osoby z zapytaniam, ale nie odpisała. Wiem, że na allegro się na bieżąco loguje, więc ma dostęp do internetu i zapewno do poczty. Coraz nowe osoby wystawiają jej pozytywne komentarze. Dwie osoby z tej samej aukcji, co moja, również to zrobiły. To znaczy, że do nich wysłała towar. Więc dlaczego do mnie on nie doszedł? Czy to normalne, żeby paczka priorytetowa tyle szła?
Obawiam się, że może coś stało się na poczcie... Co mogłabym zrobić, żeby to wyjaśnić? Proszę o pomoc, bo sama już nic z tego nie wiem.
miałam identyczna sytuacje także z torebką
poszłam zapytać na pocztę, okazało się że paczka czeka i była już dwukrotnie awizowana, co sie stało z awizem - nie otrzymałam żadnego, nie wiem do dziś

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 08:26   #16
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
miałam identyczna sytuacje także z torebką
poszłam zapytać na pocztę, okazało się że paczka czeka i była już dwukrotnie awizowana, co sie stało z awizem - nie otrzymałam żadnego, nie wiem do dziś
A przyszłaś tam z jakimś potwierdzeniem, że wysłano do Ciebie paczkę, numerem przekazu?Czy ot tak i powiedziałaś tylko jak się nazywasz?
Stary 2009-05-10, 09:38   #17
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

staraj sie nadal uzyskać od sprzedającego numer nadania paczki, na poczcie mają obowiązek poinformować Cię gdzie znajduje się paczka- nie daj się zbyć, bo czesto mowią że nie mają takiej mozliwości ale mają

mi jedna tylko przesylka zaginela, sprzedający oddał mi całośc poniesionych kosztów i potem złozył reklamację na PP..
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć

Edytowane przez kariera85
Czas edycji: 2009-05-10 o 09:39 Powód: dopisek
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 09:45   #18
lalalabamba
Wtajemniczenie

Dzwoniłam do sprzedającej. Wysłała paczkę. Powiedziała, że w poniedziałek pójdzie z potwierdzeniem na pocztę i zapyta co i jak. Jak do środy przesyłka nie przyjdzie, mam dać znać i wtedy zgłosi to na pocztę.
Ale zastanawiam czy może faktycznie iść na pocztę i zapytać czy coś dla mnie nie leży, tylko czy tak bez niczego mogę pójść? Tylko z jakimś dowodem tożsamości?

A jest jeszcze taka możliwość, że sprzedający idzie na pocztę zapytać co dzieje się z przesyłką i może się dowiedzieć, że przesyłka znajdue się u mnie na poczcie?

Edytowane przez lalalabamba
Czas edycji: 2009-05-10 o 09:47
Stary 2009-05-10, 10:25   #19
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzwoniłam do sprzedającej. Wysłała paczkę. Powiedziała, że w poniedziałek pójdzie z potwierdzeniem na pocztę i zapyta co i jak. Jak do środy przesyłka nie przyjdzie, mam dać znać i wtedy zgłosi to na pocztę.
Ale zastanawiam czy może faktycznie iść na pocztę i zapytać czy coś dla mnie nie leży, tylko czy tak bez niczego mogę pójść? Tylko z jakimś dowodem tożsamości?

A jest jeszcze taka możliwość, że sprzedający idzie na pocztę zapytać co dzieje się z przesyłką i może się dowiedzieć, że przesyłka znajdue się u mnie na poczcie?
A czemu masz czekać do środy, skoro paczka już ponad tydzień idzie? Pewnie ją w poniedziałek z rana dopiero wyśle, coś mi się wydaje. Prosiłaś o dowód nadania ? Dostałaś ?

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2009-05-10 o 10:26
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-10, 10:28   #20
lalalabamba
Wtajemniczenie

Mam czekać do środy ponieważ wtedy minie 2 tygodnie od nadania paczki i będzie można złożyć reklamacje na poczcie.
Z tego wszystkiego nie poprosiłam o dowód nadania, ale może zrobię to w środę jak zadzwonię ponownie (jeśli przesyłka nie dojdzie) i przejdę się z tym na pocztę.

Edytowane przez lalalabamba
Czas edycji: 2009-05-10 o 10:30
Stary 2009-05-11, 08:12   #21
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Mam czekać do środy ponieważ wtedy minie 2 tygodnie od nadania paczki i będzie można złożyć reklamacje na poczcie.
Z tego wszystkiego nie poprosiłam o dowód nadania, ale może zrobię to w środę jak zadzwonię ponownie (jeśli przesyłka nie dojdzie) i przejdę się z tym na pocztę.
Nie masz na co czekać. Idziesz na pocztę, mówisz "nazywam się Kowalska i szukam mojej paczki, numer nadania xxxxxxxxx". Jeśli w środę miną 2 tygodnie, to zaraz zwrócą paczkę do nadawcy i będziesz miała niepotrzebne koszty. W dodatku czas oczekiwania na towar się przedłuży. Jeśli Twój Urząd Pocztowy ma paczkę, wyda Ci na dowód osobisty, awizo nie jest do niczego potrzebne. W środę może być za późno, oczywiście zakładając wersję, że paczka dotarła i nie była awizowana.
Stary 2009-05-11, 08:34   #22
lalalabamba
Wtajemniczenie

Dlaczego mieliby wrócić paczkę? Nie mogą jej ponownie dostarczyć do mnie?
Stary 2009-05-11, 09:58   #23
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

Cytat:
jesli nie podejmie się awizowanej paczki po chyba 2 tyg to odsyłają spowrotem do nadawcy
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-11, 10:00   #24
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
A przyszłaś tam z jakimś potwierdzeniem, że wysłano do Ciebie paczkę, numerem przekazu?Czy ot tak i powiedziałaś tylko jak się nazywasz?
nie miałam żadnego potwierdzenia jedynie nr przesyłki o który i tak sie nie pytali może sie przydać jedynie dowód

Cytat:
paczka nie może leżeć na poczcie w nieskończoność jeśli dostałaś awizo(które do ciebie nie dotarło) powinni awizować ponownie ale paczki już nie przywiozą musisz sie sama pofatygować

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 10:05   #25
lalalabamba
Wtajemniczenie

Żadnego awiza nie mam
Pofatygować się mogę, ale nie wiem czy bez numeru nadania nie odeślą mnie z kwitkiem.
Moja mama mi powtarza, że nie ma sensu iść tam bez niczego.
Już sama nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
Każdy mówi co innego...
Stary 2009-05-11, 11:20   #26
paula78
Zakorzenienie

A co ci szkodzi isc i zapytac ?
skro na paczce sa twoje dane i adres sie zgadza to w czym problem ?

dziwne ze sprzedajacy nie chce podac nr nadania -byc moze nie wyslal jeszcze lub wyslal bez poleconego-to oststnio dosc popularny sposob na oszukiwanie kupujacych :-/

tez mam taka sytuacje i sprzedajacy po tygodniu prosb o nr nadania chce mi zwrocic kase a list doszedl zwykly a nie polecony za ktory zaplacilam wiecej niz zawartosc :-/

Stary 2009-05-11, 11:28   #27
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Żadnego awiza nie mam
Pofatygować się mogę, ale nie wiem czy bez numeru nadania nie odeślą mnie z kwitkiem.
Moja mama mi powtarza, że nie ma sensu iść tam bez niczego.
Już sama nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
Każdy mówi co innego...
Wybacz, ale zachowujesz się jakbyś mieszkała w buszu.
Naprawdę przerasta Cię pójście na pocztę i zadanie prostego pytania w stylu: "Dzień dobry, nazywam się tak i tak mieszkam tu i tu, od dłuższego czasu czekam na przesyłkę, nie dostałam jednak do tej pory awizo - czy mimo to mogłaby Pani sprawdzić, czy ona już jednak u Państwa nie leży ?" Kobieta zajrzy w taki spis przyjętych przesyłek i powie Ci czy paczka u nich jest czy nie ma. Jak dowiesz się o numer nadania u sprzedawcy z allegro, to będziesz też mogła sprawdzić w głównej rodzielni w twoim mieście, czy przesyłka w ogóle do Twojego miasta dotarła. Jeżeli dotarła to dowiesz się kiedy i gdzie została skierowana. Numer na rozdzielnię też podadzą Ci na Twojej poczcie. Trudne ? Pracowncy poczty nie gryzą.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 12:35   #28
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
po jakims czasie paczka jest wracana

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 12:58   #29
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
jelsi paczka wraca to nadawca moze ja ponownie wyslac ale to znowu kosztuje.

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
po jakims czasie paczka jest wracana
listonosz dostarcza awizo po tygodniu drugie znowu mija tydzien i paczke zwracaja do nadawcy.

Stary 2009-05-11, 13:01   #30
lalalabamba
Wtajemniczenie

Już się tak nie bulwersujcie :-/
Nie mają paczki na mojej poczcie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości