![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pechowe aukcje allegro
Czy zdarzyło się Wam nie otrzymać zakupionego towaru lub zaginął on w drodze do Was?
Jak można rozwiązać problem, gdy sprzedawca nie wyśle opłaconego już towaru lub gdy zaginie on w drodze? Co robić w takich sytuacjach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pechowe aukcje allegro
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...hlight=allegro |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Mam taką sytuację, że końcem kwietnia kupiłam torebkę na allegro. Osoba wystawiająca ma większość pozytywów (jeden negatyw od osoby, która jest za granica i przez to właśnie transakcja nie została zrealizowana). Wysłałam całość kwoty+przesyłka=60 zł przelewem. Po dwóch dniach otrzymałam maila, że osoba sprzedająca wysyła towar. Było to wieczorem, ok. 22, więc mniemam, że przesyłka została nadana w dniu następnym - 30 kwietnia. Do dnia dzisiejszego nie dotarła
![]() Obawiam się, że może coś stało się na poczcie... Co mogłabym zrobić, żeby to wyjaśnić? Proszę o pomoc, bo sama już nic z tego nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Idz na pocztę i spytaj czy jest jakas przesylka dla Ciebie. Czasem listonosz moze co przeoczyc, albo awizo zaginie...
Teraz byl weekend majowy, wiec poczta ma prawo isc troche dluzej.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jak nie będzie to napisz sprzedającemu, mając potwierdzenie nadania paczki może złożyć reklamację na poczcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Napisałam, bez odzewu...
Może wpadnę na pocztę i zobaczę co dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jeśli ma podany nr telefonu to zadzwoń, gdyby nie chciał składać reklamacji możesz postraszyć, że naślesz na niego allegro- powinno podziałać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Poprosic o nr nadania mailem lub telefonicznie
isc na poczte z nr lub bez i poprosic o sprawdzenie czy cos jest do ciebie po 3 tygodniach sprzedajacy sklada reklamacje i czekacie na odp poczty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ta osoba wydaje się elokwentna i godna zaufania, najbardziej się boję, że gdzieś na poczcie albo w drodze ta paczka poszła się paść (delikatnie mówiąc). Nie chcę tak od razu na nią naskakiwać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sprawa jest do wyjaśnienia - poinformuj Sprzedającego o tym, że przesyłka nie dotarła i zapytaj o datę wysyłki, numer nadania i z jakiej poczty została wysłana paczka/list. Sprawdź na poczcie, czy przypadkiem przesyłka nie leży, czasem zdarza się, że leniwy/zakręcony/niemądry (niepotrzebne skreślić) listonosz odnosi przesyłkę na pocztę a awiza nie zostawia. Jeżeli przesyłki nadal nie ma - daj znać Sprzedającemu, aby mógł złożyć reklamację na poczcie. Może to zrobić dopiero po 14 dniach od nadania (kalendarzowych, nie roboczych). Później czekacie - Sprzedający dostanie wiadomość z poczty o przebiegu reklamacji. Rozwiązania są takie: 1)Paczka zaginęła na poczcie - Sprzedający dostanie odszkodowanie i wysyła drugą paczkę a jeśli nie ma drugiej takiej samej rzeczy, zwraca pieniądze. 2)Paczka wraca do Sprzedającego, ponieważ wpisał nieprawidłowy adres - postępowanie j.w. 3)Paczka wraca do Sprzedającego, ponieważ Ty podałaś nieprawidłowy adres lub nie odebrałaś paczki w terminie - zwracasz Sprzedającemu koszt przesyłki w dwie strony (za zwrot paczki też się niestety płaci) a on wysyła ponownie. 4)Paczkę odebrał ktoś z Twoich domowników i zapomniał o tym powiedzieć - sprawa jasna ![]() 5)Sprzedający w ogóle nie wysłał paczki - po zapytaniu o numer nadania niezwłocznie wyśle ![]() Załatw sprawę spokojnie, mojej znajomej SuperSprzedawczyni co miesiąc giną 2-3 paczki. Pracownicy poczty to też ludzie, czasem coś zgubią albo im się do rąk "przyklei", ale zawsze wyjaśniają sprawę i albo znajdują paczkę albo zwracają kaskę. Nie martw się, będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za wszystkie rady
![]() Zamierzam dziś dzwonić do tej osoby, liczę na to, że odbierze i że wyjaśnimy tę sprawę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
a ja mam pytanie ile idzie paczka ekonomiczna?
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
co do priorytetów i ekonomicznych to do mnie szła przesyłka aż 2,5 tygodnia ekonomiczna i raz mi się też zdarzyło priorytet otrzymać po 2 tygodniach.. mieszkam w mieście gdzie jest poczta, ale im się nigdy nie spieszy;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
poszłam zapytać na pocztę, okazało się że paczka czeka i była już dwukrotnie awizowana, co sie stało z awizem - nie otrzymałam żadnego, nie wiem do dziś
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
A przyszłaś tam z jakimś potwierdzeniem, że wysłano do Ciebie paczkę, numerem przekazu?Czy ot tak i powiedziałaś tylko jak się nazywasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
staraj sie nadal uzyskać od sprzedającego numer nadania paczki, na poczcie mają obowiązek poinformować Cię gdzie znajduje się paczka- nie daj się zbyć, bo czesto mowią że nie mają takiej mozliwości ale mają
mi jedna tylko przesylka zaginela, sprzedający oddał mi całośc poniesionych kosztów i potem złozył reklamację na PP..
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć Edytowane przez kariera85 Czas edycji: 2009-05-10 o 09:39 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Dzwoniłam do sprzedającej. Wysłała paczkę. Powiedziała, że w poniedziałek pójdzie z potwierdzeniem na pocztę i zapyta co i jak. Jak do środy przesyłka nie przyjdzie, mam dać znać i wtedy zgłosi to na pocztę.
Ale zastanawiam czy może faktycznie iść na pocztę i zapytać czy coś dla mnie nie leży, tylko czy tak bez niczego mogę pójść? Tylko z jakimś dowodem tożsamości? A jest jeszcze taka możliwość, że sprzedający idzie na pocztę zapytać co dzieje się z przesyłką i może się dowiedzieć, że przesyłka znajdue się u mnie na poczcie? Edytowane przez lalalabamba Czas edycji: 2009-05-10 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2009-05-10 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Mam czekać do środy ponieważ wtedy minie 2 tygodnie od nadania paczki i będzie można złożyć reklamacje na poczcie.
Z tego wszystkiego nie poprosiłam o dowód nadania, ale może zrobię to w środę jak zadzwonię ponownie (jeśli przesyłka nie dojdzie) i przejdę się z tym na pocztę. Edytowane przez lalalabamba Czas edycji: 2009-05-10 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Dlaczego mieliby wrócić paczkę? Nie mogą jej ponownie dostarczyć do mnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
jesli nie podejmie się awizowanej paczki po chyba 2 tyg to odsyłają spowrotem do nadawcy
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
paczka nie może leżeć na poczcie w nieskończoność jeśli dostałaś awizo(które do ciebie nie dotarło) powinni awizować ponownie ale paczki już nie przywiozą musisz sie sama pofatygować
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Żadnego awiza nie mam
![]() Pofatygować się mogę, ale nie wiem czy bez numeru nadania nie odeślą mnie z kwitkiem. Moja mama mi powtarza, że nie ma sensu iść tam bez niczego. Już sama nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Każdy mówi co innego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A co ci szkodzi isc i zapytac ?
skro na paczce sa twoje dane i adres sie zgadza to w czym problem ? dziwne ze sprzedajacy nie chce podac nr nadania -byc moze nie wyslal jeszcze lub wyslal bez poleconego-to oststnio dosc popularny sposob na oszukiwanie kupujacych :-/ tez mam taka sytuacje i sprzedajacy po tygodniu prosb o nr nadania chce mi zwrocic kase a list doszedl zwykly a nie polecony za ktory zaplacilam wiecej niz zawartosc :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
Naprawdę przerasta Cię pójście na pocztę i zadanie prostego pytania w stylu: "Dzień dobry, nazywam się tak i tak mieszkam tu i tu, od dłuższego czasu czekam na przesyłkę, nie dostałam jednak do tej pory awizo - czy mimo to mogłaby Pani sprawdzić, czy ona już jednak u Państwa nie leży ?" Kobieta zajrzy w taki spis przyjętych przesyłek i powie Ci czy paczka u nich jest czy nie ma. Jak dowiesz się o numer nadania u sprzedawcy z allegro, to będziesz też mogła sprawdzić w głównej rodzielni w twoim mieście, czy przesyłka w ogóle do Twojego miasta dotarła. Jeżeli dotarła to dowiesz się kiedy i gdzie została skierowana. Numer na rozdzielnię też podadzą Ci na Twojej poczcie. Trudne ? Pracowncy poczty nie gryzą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
listonosz dostarcza awizo po tygodniu drugie znowu mija tydzien i paczke zwracaja do nadawcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Już się tak nie bulwersujcie :-/
Nie mają paczki na mojej poczcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.