|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia, kierunek - DZIENNIKARSTWO. Co o nich myślicie?
Pytanie jak w temacie - co myślicie o studiach dziennikarskich? Czy któraś z Was jest na takowych?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia, kierunek - DZIENNIKARSTWO. Co o nich myślicie?
Myślimy, że warto przestudiować wyszukiwarkę.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...dziennikarstwo https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...dziennikarstwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
jesli chciałabys pracować w gazecie, to redakcja przyjmuje osoby z okresloną juz specjalizację
Gdzieś czytałam, że jesli ktoś chce być dziennikarzem, to studia dziennikarskie to najgorszy wybór ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
najlepiej zrobic jakies kierunkowe - specjalizacje (zalezy o czym chcesz pisac) - a potem uzupelniajace pomagisterskie dziennikarstwo...
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Obecnie studia dziennikarskie są najbardziej oblegane prez młodych ludzi, jeżeli przykładowo faktycznie lubisz pisać (oczywiście zawód dziennikarza nie wiąże się jedynie z pisaniem), to popieram poprzedniczki- wybierz się na studia, które dadzą Ci jakąś konkretną specjalizacje. Jeżeli jesteś ambitniejsza i chodzi Ci o jakieś poważniejsze media, typu telewizja czy autorski program radiowy, to chyba trzeba mieć dobre znajomośći, żeby w jakikolwiek sposób 'zaistnieć'
![]() Ważnymi cechami dobrego dziennikarza jest chociażby charyzmatyczność czy zasobna terminologia, więc pamiętaj, że konkurencja po studiach może być naprawdę duża, gdyż jak wspominałam wyżej, najwięcej młodych ludzi wybiera właśnie ten kierunek, wielu z nich wybiera go, gdyż nie ma pomysłu na przyszłość, lecz są też tacy, dla których przedmioty humanistyczne są ich konikiem.
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dziennikarzem można być po każdym innym kierunku studiów, a i nawet bez. o. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ostatnio czytałam identyczną wypowiedź Grażyny Torbickiej.
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
studiowania dziennikarstwa to głupota... lepiej skończ inne studia i pisz w tej dziedzinie artykuły
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja studiowałam dziennikarstwo. Było super, sporo się nauczyłam, spotkałam świetnych ludzi, mieliśmy multum warsztatów, spotkań, praktyk.
Osobiście polecam. ![]() Świetne studia - rozwijające, dla kogoś kto nie chce ślęczeć tylko nad książkami, ale od razu wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja tez studiuje dziennikarstwo, chociaz dziennikarką byc nie chce
![]() duzo osob mowi, ze ten kierunek jest bez sensu a ja sie z tym nie zgadzam. zalezy tez gdzie studiujesz, bo np na mojej uczelni sa strasznie interesujace przedmioty, oprocz retoryki na ktorej uczymy sie jak przemawiac i pisac, jest prawo ekonomia, politologia, czyli wszystkiego po trochu dzieki czemu masz wiedze o swiecie wieksza niz z internetu. jasne, ze dobrze byc specjalista w jakiejs dziedzinie, wyspecjalizowanym w czyms, ale dziennikarstwo to zawod jak kazdy inny, i jego tez trzeba sie nauczyc. ![]()
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
hej mam pytanie do osób, które studiują dziennikarstwo, gdzie najlepiej się kształcić ( w którym mieście) Czy trudno się dostać? ( ile mniej/więcej % trzeba uzyskać z każdego przedmiotu) Bardzo chciałabym dostać się do Warszawy, ale obawiam się, że mi się to nie uda. Myślałam też o Poznaniu. A co sądzicie o Wrocławiu, Gdańsku, Krakowie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Ja skończyłam Dziennikarstwo i komunikację społeczną na UW. Po tym kierunku można pracować w wielu zawodach
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
To zależy gdzie chcesz pracować. Jest za dużo dziennikarzy na rynku i niewiele osób dostaje pracę w zawodzie. Dlatego ja łączę dwa kierunki - dziennikarstwo i germanistykę - zawsze większe szanse na jakąś pracę. Poza tym - najważniejsze są praktyki - trzeba się po prostu starać, to wtedy może ktoś Cię "wyhaczy" i przyjmie do pracy
![]() Pozdrawiam wszystkie dziennikarki ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Ja serdecznie polecam kierunek dziennikarstwo w Wyzszej Szkole Finansów i Zarządzania w Warszawie. Studia pierwszego stopnia odbywaja się na politologii, drugiego stopnia natomiast już na zarządzaniu. Dlatego też moim zdaniem oferta WSFiZ jest dużo szersza i bardziej uniwersalna niż w szkołach, które skupiają się wyłącznie na jednym z zagadnien związanych z kierunkiem dziennikarstwo. Moim zdaniem mogą to być studia bardzo użyteczne i praktyczne jeżeli wiemy dokładnie, co chcemy po nich robic, co nas interesuje i w jakim konkretnie kierunku chcemy się rozwijać. WSFiZ daje wiele możliwości, ale tylko od studenta zalezy czy je wykorzysta w pełni. Pozdrawiam!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
@Maniaao- przyznam szczerze, że trochę mnie zaciekawiłaś. Czy możesz coś więcej powiedzieć o tym kierunku studiów? Tzn. masz już ukończoną edukację w tej szkole, czy nadal studiujesz? Będę wdzięczna za wskazówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
ppestka01 - moge udzielic ci informacji na temat studiow na wsfiz jesli chcesz - tez co nieco o nich wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.