|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Angina
hej. ostatni miałam anginę, leczyłam ją antybiotykiem i jakimiś płukankami od wtorku do soboty. wszystko było świetnie, wyleczyłam się już w czwartek ale do soboty leżałam i brałam antybiotyk.
nie miałam gorączki, bóli głowy itp, jedynie straszliwy ból gardła. Po tygodniu czuje lekki ból gardła i boje się że angina wraca. Pytanie : czy można wyleczyć się z niej bez antybiotyku oraz jeśli już z antybiotykiem to bez leżenia w łóżku? Teraz jest taki czas, że nie mogę leżeć w łóżku bo mam mase nauki i zaliczen tymbardziej że ostatnio tydzień przeleżałam?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Angina
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Anginy nie wyleczysz bez antybiotyków a poza tym antybiotyk przy anginie należy brać conajmniej tydzień. To naprawdę poważna choroba i może dawać przykre powikłania. Mam na myśli anginę prawdziwą a nie zwykły przeziębieniowy ból gradła.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
aha, a co z tym leżeniem? nic się nie stanie jeśli mimo brania antybiotyków nie będę leżeć w domu?
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od listopada zeszłego roku średnio co 3 tygodnie miałam anginę czasem nawet częściej. I też taką czasem był stan podgorączkowy, ani bólu głowy tylko okropny ból gardła :/ Chodziłam do lekarza rodzinnego przepisywał mi różne tabletki i nic przechodziło póki brałam jak kończyłam wracało ![]() ![]() W której klasie jestes?? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
uhh, mam nadzieje że u mnie to nie będzie takie przewlekłe. Angine miałam 1 raz w życiu. No nic, chyba poprostu jutro pójdę do rodzinnego i zobaczymy. Chociaż narazie ból jest lekki to wolę dmuchać na zimne niż potem umierać z tego straszliwego bólu gardła. A i dalej nie wiem co z tym leżeniem
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Tabletki, o których pisze Słodka_Marzycielka to Broncho Vaxon - szczepionka doustna. Podaje sie jąaby zapobiec częstym nawracajacym infekcjom górnych dróg oddechowych, a szczególnie anginie. Popros o nią swojego lekarza prowadzacego, bo naprawde może pomoc. Nie jest ona zbyt tania, nie wiem ile ona kosztuje, ale mysle ze około 100zł na pewno, ale warto w nia zainwestowac, bo spustoszenie, ktore sieje w twoim organiźmie prawieze ciągła antyiotykoterapia jest duzo wieksze niż spustoszenie po 100zł w portfelu.
Jesli nie wybrałas antyiotyku do konca, tylko odstawiłaś jak tylko poczułas się lepiej, angina wróciła i zawsze będzie nawracac. Masz wybrac do konca antybiotyk ( powinien byc na 10 dni, codziennie o tych samych porach). Nie musisz plackiem leżec włóżku, polez przed pierwsze 2-3 dni, a reszte dni porostu się oszczędzaj. Słodka_Marzycielko narazie nie widzisz rezultatów, bo owa szczepionka jest szczepionka, a nie lekiem na angine. Jesli po wybraniu całej serii szczepionek anginy nadal nawracaja, nalezy pomyślec z laryngologiem o usunięciu migdałków. Marzeniątko jeśli pomogło gripex i cholinex to na pewno nie była to angina ![]()
Odchudzam sie, bez kija nie podchodz... 82kg/170cm, cel: 62kg Edytowane przez sss7 Czas edycji: 2009-05-17 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Ja w 2 klasie i boję sie że nie zdążę wychorować się i narobię sobie zaległości a klasie maturalnej.. To byłby dramat
![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie ze względu, że to szczepionka, nie zwykły lek pomoże Ci za jakiś czas. A antybiotyk zawsze trzeba wybrać do końca, ponieważ brak objawów nie oznacza braku bakterii w organiźmie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Polecam picie wody z polowka cytrynny naczczo i inne domowy sposoby. Aha przypomnialo mi sie w szpitali kazali mi jak najczescie plukac gardlo woda z woda utleniona. Naprawde nie warto tego zaniedbac! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
również świetnie rozumiem Twój problem. swego czasu anginy miałam co miesiąc. bez temperatury, kaszlu, kataru, bólu mięśni, głowy... tylko ból gardła
![]() ze szczepionek brałam broncho vaxum i luivac. na pewno mi pomogły ![]() laryngolog myślał o wycinaniu migdałków, ale ja się boję prawdę mówiąc ![]() ps. płucz, płucz, płucz i jeszcze raz płucz! kup też TYMSAL. mi pomagał |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Wlasnie ja tez mialam przepisane jakies mieszanki do plukania gardla i robili je w aptece, tez mozesz o to popytac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
antybiotyk brałam 5 dni. No cóż, dzisiaj ide do lekarza, i zobaczymy. Dziękuje wam za odpowiedzi.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
No to juz wiesz dlaczego angina nawróciła. Na pewno nie miałas przepisanego antybiotyku na 5 dni. Tym razem wybierz antybiotyk do konca.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Lekarz wczoraj przepisał mi antybiotyk, Xorimax, gdzie jest 10 tabletek, a bierze się go 2 razy dziennie. Więc wychodzi ze 5 dni. Może jest jakiś mocniejszy czy coś... ?
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli teraz to już drugi antybiotyk dostałaś? uważaj, na swoją florę bakteryjna w organiźmie i pamiętaj żeby potem się wzmocnić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
no właśnie, co po antybiotykach???
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Od jakiś 6 dni męczę się z objawami anginy. 2 dni temu byłam u lekarza, dostałam antybiotyk i nie jest lepiej za bardzo. Cały czas mam gorączkę. Już 5 dzień chyba
![]() Raz jest lepiej mam 37, raz 38, aa nawet 39 stopni..Przez tyle dni to juz meczące. Na szczescie gardło aż tak bardzo nie boli, mimo ze mam anginę ropną. Antybiotyk niby mam tydzień, ale po dwóch dobach powinien juz chyba działac..Przynajmniej na tyle, zeby bakterie sie juz nie rozwijały, co objawia sie gorączką ![]() Moja mama mowi, ze po prostu mam nietrafiony antybiotyk.. super. Dostałam też polecenie płukania gardła np. wodą utlenioną, ale mam specjalny proszek. Chociaz przynam, ze raczej go nie stosuje, bo nie lubię, a gardło jak juz pisałam nie boli az tak. Cały czas tylo Nurofeny na gorączkę ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po antybiotyku? Dobrze jest pić jogurty, lub brać Trilac czy inne lekki tego typu, na odbudowanie flory bakteryjnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
krówko_bez_mleka - ja przy ostatniej anginie na antybiotyku nie czułam ŻADNEJ!! ulgi przez 4 dni na 14 dni kuracji!! jednak udało mi się wyleczyć do końca. poczekaj jeszcze troszkę... jeśli będziesz się bardzo męczyć idź do lekarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.