Stereotyp wschodniej Polski. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-19, 12:52   #1
daciaaaaaa
Wtajemniczenie

Stereotyp wschodniej Polski.

Witam. Pragnę rozpocząć dyskusję na temat stereotypu Polski wschodniej. Co o niej sądzicie? Trzymacie się steorotypu? Wolicie wschód czy zachód naszego kraju? I dlaczego tak myślicie? Gdzie mieszkacie?

Często przeglądam portale takie jak Witrualna Polska, Onet, Interia i często natrafiam się na komentarze (zazwyczaj niemiłe) o wschodzie naszego kraju. Teorytycznie to województwa podlaskie, lubelskie, podkarpackie, ale w praktyce najczęściej widzę wypowiedzi o lubelszczyźnie.

Niby najgorsze, zacofane, Polska C, brudne. A tak naprawdę to urokliwe miejsca. Zdrowe powietrze, zieleń, piękne miasta i miasteczka, a najpiękniejsze są wsie.
daciaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:14   #2
mmhhmm
Raczkowanie

Dot.: Stereotyp wschodniej Polski.

Cóż, trochę prawdy w tym jest - sama pochodzę z bardzo pięknego i spokojnego miasta na wschodzie (Biała Podlaska) i mimo tego, że łączą mnie z nią silne więzi emocjonalne, wiadomo, okres dorastania, pierwsza wielka miłość, pierwsze trudne wybory życiowe, pierwsze znajomości "po grób", przyjaźnie... to jednak po liceum uciekłam do Koziego Grodu i mieszkam tak do dziś. W Białej za dużo było zaściankowości, nie pasował mi klimat "wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą), a także brak realnych możliwości dobrej pracy - żadnego dużego zakładu napędzającego gospodarkę regionu (aaa, kiedyś był Winpol mmhhmmmm ) mentalność, sposób myślenia ludzi bliższy raczej tradycjonalizmowi niż filozofii zachodu, dużo by wymieniać. Choć po części to właśnie stanowi o tym uroku wschodu - bezkompromisowość i silna miłość do tradycji.
To oczywiście tylko mały wycinek, nie stanowiący całego stanowiska w tej sprawie ale tak mi się jakoś na pierwsze skojarzenie nasunęło
Stary 2009-07-19, 13:29   #3
Malla
Nie depcze krokusów

Pochodzę z bardzo ładnego miasta średniej wielkości na Podkarpaciu. Miasto jak każde inne, ludzie nie chodzą masowo brudni, ulice nie spływają uryną Nie wróciłam do niego po studiach, bo znalazłam pracę gdzie indziej. Minusem jest brak poważniejszych inwestycji, przyhamowany rozwój miasta i trudności ze znalezieniem satysfakcjonującej pracy.

mmhhmm - myślę, że to co napisałaś, można powiedzieć o każdym małym mieście w dowolnej części kraju.
Stary 2009-07-19, 13:31   #4
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

także pochodze z wschodniej części naszego kraju a konkretniej z Zamościa.I mogę poprzeć obie moje przedmówczynie- faktycznie moje okolice(a trochę się po nich najeździłam) są jednymi z piękniejszych jak nie njpiekniejszymi jakie widziałam...Lasy,łąki.. Wszystko ma tu swój urok.Wszystko jest takie inne niż wielkomiejskie obszary.Wszystko ma w sobie jakąs magię która powoduje,że człowiek tu wraca. Faktem jest też to, że przynajmniej tutaj ciężko jest o dobrą pracę na rozsądnym poziomie(i nie mowię tu o wielkich pieniądzach tylko o takich, ktore pozwolilyby przezyc bez martwienia sie ze pod koniec nie bedziemy mieli na chleb).Teraz wybieram się na studia do Lublina i troche się obawiam tej zmiany- lubię moje miasto,ten klimat(choc czasem wkurzajace jest to ze tu wiekszosc ludzi sie zna),ten spokój i powolność z jaką tu się żyje...A Lublin to jednak większe, głośne i nowe miasto...Ale lepsze to niż Wawa czy Kraków- może i to drugie ma jakiś urokk ale oba kojarza mi się z sytuacja jaką widziałam w Krk.otóż poszliśmy ze znajomymi na ciacho a tam przy stoliku obok siedzi mężczyzna-dodam że to byl pozny wieczor- ktory ciagle cos stuka na laptopie, na stole dwa telefony ktore ciagle dzwonia... Zdecydowanie od takich sytuacji wole poleżeć na zaściankowych, wschodnich łąkach

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:41   #5
justi699
Zakorzenienie

ja nie miałam pojęcia że jesteśmy tak odbierani to straszne jak można oceniać ludzi w ogóle ich nie znając

pisze My ponieważ poohdzę z małej wioski(małej ale czystej i ludzie mają tu coś takiego jak prąd i woda!) w woj. lubelskim, studiuje na podkarpaciu tj. w Rzeszowie i uważam że to miasto jest jednym z najczyściejszych miast w Polsce! uważam że u Nas ludzie są o wiele milsi i przyjaźniej nastawieni niż np w Warszawie. Faktem jet to że mało się słyszy o Rzeszowie czy też Lublinie, mam nadzieje, że zmieni to się już nie długo i że będziemy słyszeć dobre rzeczy a nie bzdury wyssane z palca.

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30

Edytowane przez justi699
Czas edycji: 2009-07-19 o 13:43
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:49   #6
Shiim
Raczkowanie

Nie wiem jak można żyć JAKIMKOLWIEK stereotypem.
Stereotypy uznają tylko ludzie wyjątkowo głupi, niziny intelektualne.
Ja kocham całą Polskę, ba jestem dumny z tego, że stąd pochodzę.
Jestem z Warmi i Mazur .
Nie czytaj więcej onetu i wp. Nie ma po co...
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:04   #7
cirillka
Rozeznanie

Jestem z małego miasta na Podlasiu i kocham to miejsce przykro mi słyszeć stereotypy na temat zacofania Wschodniej Polski. Pewnie, że gospodarka tu nie pędzi do przodu, że nie ma wielkich miast - ośrodków kulturalnych, ale ludzie nie są tu ani gorsi, ani lepsi od tych zza Wisły. Jakiekolwiek stereotypy na jakiekolwiek tematy są zawsze krzywdzące.
cirillka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:04   #8
snowball
Rozeznanie

Cóż ja myślę, że nie trzeba się przejmować.. Ludzie, któzy nigdzie nie byli a oceniają chcą popisać się swoją "inteligencją" albo tym, że w szkole słuchali na geografii ;p
Artykuł to zazwyczaj opinia jednego człowieka, a komentarze to wyrażenie jego myśli innych ludzi.. Ale przecież my wiemy że lubelszczyzna jest piękna i jesteśmy dumni ze swojego pochodzenia..

Świat to trudne miejsce.. Jemu nie zależy..
snowball jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:15   #9
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ciekawe ile osob z Was bylo w jakimkolwiek miescie na wschodzie, a ile powtarza tylko te czcza gadanine...
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:29   #10
mmhhmm
Raczkowanie

Cóż, to nie tylko stereotypy, ale obiektywna rzeczywistość - jest tu stosunkowo mniej dużych przedsiębiorstw niż na zachodniej ścianie kraju, większy odsetek bezrobocia, gorsze drogi, tragiczna sytuacja, jeśli chodzi o lotniska (funkcjonujące, oczywiście), a o swoistości tych regionów w DUŻYM uogólnieniu mogą mówić np. wyniki głosowań wyborczych: zwykle jest tu mniejszy procent osób w ogóle głosujących a jeśli już to wygrywa PiS... ale plusem jest m.in. to, że jest gdzie studiować w miłej atmosferze i, jak już zostało napisane, bez wyścigu szczurów.

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Ciekawe ile osob z Was bylo w jakimkolwiek miescie na wschodzie, a ile powtarza tylko te czcza gadanine...
Ulinkaaa - widzę, żeś z zachodu mój TŻ, urodzony i mieszkający przez 22 lata w Wałbrzychu, przez kilka miesięcy nie mógł się przystosować do życia "po prawej stronie Wisły", drażniła go właśnie "zaściankowość" jak sam to określał. Ale tak jak wspomniałam wcześniej, to tylko uogólnienia. Przecież o każdym miejscu w Polsce da się wiele złego napisać.
Stary 2009-07-19, 14:31   #11
Malla
Nie depcze krokusów

To nie znaczy od razu, że region jest zacofany i brudny Pochodzę z miasta, gdzie jest więcej kościołów na łebka niż w Krakowie, ale nie mogę powiedzieć o ludziach, że są zaściankowi. Są tacy jak wszędzie, gdzie byłam.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-07-19 o 14:33
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:55   #12
BJean
Wtajemniczenie

Może nie żyję jakimiś stereotypami, ale rzeczywiście są takie "uniwersalne" różnice między wschodnią a zachodnią Polską.

Przede wszystkim mentalność ludzi... są po prostu inni, inaczej się zachowują, inaczej wszystko robią.
A już najbardziej rzucająca się w oczy rzecz to ubiór... jest taki klasyczny i prosty, "skromny", ludzie jakoś mniej wagę to tego przykładają...
Na północnym zachodzie jest rewia mody w porównaniu ze wschodnimi rejonami a już o południu Polski nie wspomnę... ale to jest takie fajne i "dziewicze"...

Ludzie na wschodzie = kaszanka. (bez urazy!)
tacy zbliżeni do natury pod pewnym względem : D

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 15:24   #13
daciaaaaaa
Wtajemniczenie

Nie chodzi mi tu konkretnie o czytanie bzdur na portalach, bo to jest anonimowe i każdy pisze, by zaistnieć, popisać się, ale chciałam poznać Wasze zdanie podając na ten przykład to co dzieje się na różnych portalach .

Fakt. Między wschodem, a zachodem Polski są różnice, ale to normalne w każdym kraju. Że niby nie mam wielkichfabryk co 700m tak jak na Śląsku i nie mamy autostrad na swoim terenie i stadionu na Euro nie przygotujemy, mamy beznadziejne drogi. Jednak to większość Europy przez wschód będzie musiało dostać się na Euro i to po dobrych drogach jakie mają wybudować i jakie już budują.

Ja akurat nie lubię jak w mieście się każdy zna, a teraz w takim mieście mieszkam. Dlatego mam zamiar się wyprowadzić do większego miasta. Nawet jeśli na studia wybiorę Kraków czy nawet taki Poznań, albo choćby Wrocław, to zawsze będę pamiętać, że jestem z prawej strony Wisły i nigdzie nie będę się czuła tak jak tutaj .

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
ja nie miałam pojęcia że jesteśmy tak odbierani to straszne jak można oceniać ludzi w ogóle ich nie znając
Można. O Poznaniakach większość mówi, że są skąpi o Warszawiakach, że niby tacy do przodu i egoiści, itd. Mam nadzieję, że z biegiem lat to przejdzie do historii i nikt nie będzie zwracać uwagi na takie bzdury.

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Co do wschodniej strony nie byłam tylko w województwie podlaskim. Po całej lubelszczyźnie jak i po podkarpaciu trochę się najeździłam. Co do większych miast na zachodzie naszego kraju to byłam w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, we Wrocławiu, Katowicach, Kołobrzegu, Bydgoszczy, Toruniu, Łodzi i nie czuję tam się dobrze. Brak zieleni, całkiem inne-skażone powietrze, wyścig szczurów.

Cytat:
Napisane przez BJean Pokaż wiadomość
Ludzie na całym świecie są inni, więc o mentalności nie ma co mówić . A mógłbyś rozwinąć myśl o kaszance? ;d

Edytowane przez daciaaaaaa
Czas edycji: 2009-07-19 o 15:28
Stary 2009-07-19, 15:34   #14
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

tez chetnie pzreczytalabym rozwiniecie mysli o kaszance. a co do skromnego ubioru- sposob ubierania sie zalezy chyba od czlowieka, podejrzewam ze wychowujac sie na polnocnym-zachodzie wygladalabym tak samo.

Stary 2009-07-19, 15:50   #15
Lucrecia3
Wtajemniczenie

Jednak coś w tym jest. Będąc w wschodniej części Polski widziałam ludzi na polu, którzy układali snopki siana ręcznie albo konie zaprzężone do pługu...
Wybaczcie, ale na zachodzie taki wydok jest niespotykany.

HISZPANIA
Lucrecia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 15:59   #16
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
Napisane przez Lucrecia3 Pokaż wiadomość
Jednak coś w tym jest. Będąc w wschodniej części Polski widziałam ludzi na polu, którzy układali snopki siana ręcznie albo konie zaprzężone do pługu...
a czy to jest zło?Ja własnie zauważam mechanizację rolnictwa na pobliskich terenach...Jeśli ludziom to pasuje to ja nie widzę w tym nic dziwnego.Niespotykany bo zachód dąży za rozwojem i mechanizacją...

Stary 2009-07-19, 16:02   #17
daciaaaaaa
Wtajemniczenie

Lucrecia, ale zależy w czym jest, bo nasz region jest bogaty w uprawy i jesteśmy z tego dumni(no przynajmniej ja), bo z naszego zboża robi się mąkę, nasze miody są sprzedawane zagranicą, etc. Pola są w całej Polsce. U nas po prostu jest tego więcej, bo mamy więcej upraw i nasz region jest do tego stworzony . Wkońcu to też jest praca i też zarobek. Każdy musi gdzieś pracować.

Pola są piękne, to one stwarzają ten piękny krajobraz latem.

Edytowane przez daciaaaaaa
Czas edycji: 2009-07-19 o 16:06
Stary 2009-07-19, 17:06   #18
krooolewna
Zadomowienie

Jezeli mam byc szczera to wschod nie jest caly takim jak sie wydaje.Wszystko zlaezy od gospodarki danego wojewodztwa,poniewaz jak dla mnie porownac drogi podkarpackie a lubelskie to niebo a ziema.
Raczej tego wszystkiego bym tak nie uogolniala.
Ja pochodze z lubelskiego,niestety jak dla mnie slabo zagospodarowane,ale od kazdego slysze ze u nas jest piekna zielen i ogolnie przyroda piekna i musze przyznac,ze nigdzie tak pieknie nie jest...
Niestety bardzo malo panstwo w swoich inwestycjach dba o nasze wojewodztwo,a szkoda.....
Nie lubie jak sie mowi tak na nasz wschod,ale kto temu wierzy i nie przyjezdza tlyko okresla nasze wojewodztwo wedlug jakiegos artykulu jego sprawa i przy okazji strata

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 17:51   #19
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Może nie żyję jakimiś stereotypami, ale rzeczywiście są takie "uniwersalne" różnice między wschodnią a zachodnią Polską.

pozdrawiam z Rzeszowa, to mowiłam ja KASZANKA
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 17:57   #20
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Ja się uczepiłam tych łąk- kto na zachodzie w wakacje ma możliwośc wyjścia z domu i po spacerku(dla jednym dluzszych dla innych krotszym) poleżenia na świeżoskoszonej łące gdzie wszystko wygląda inaczej? Kto jak nie "kaszanka" wie, co to znaczy moc oddychac swiezym powietrzem?

Stary 2009-07-19, 18:02   #21
moooniaaaa
Zakorzenienie

Ale niektórzy brednie wypisują
Przed chwilą wróciłam z wioski w moim województwie i ze znajomymi dochodziliśmy do wniosku,że teraz nawet wieś wsi nie przypomina bo na całą wieś jedna krowa i ani jednej kury,a tutaj czytam,że ludzie układają ręcznie snopki albo konie biegają po polach Konie owszem są, ale w gospodarstwach agroturystycznych i stadninach. Jak żyję i mam pełno rodziny i znajomych na wsiach tak nie widziałam tam czegoś takiego.

Prawda jest taka,że odkąd Polska weszła do UE to polska wieś jest nie do poznania,rozwija się w ekspresowym tempie. Nie tylko ta "wasza" zachodnia ...

I ubieramy się też normalnie,na prawdę Mamy takie same sklepy jak w innych województwach,chociaż pewnie dla większości wydaje się to niemożliwe Tak,oprócz średnio jednego targu w mieście mamy też galerie handlowe, zdziwieni,co? mamy kina,teatry,kluby,lodowis ka, kręgielnie itd.,a nie tylko puste pola i gliniane ulice

Chyba niektórzy za bardzo realnie spojrzeli na filmy z serii "U Pana Boga ..."
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 18:05   #22
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Przed chwilą wróciłam z wioski w moim województwie i ze znajomymi dochodziliśmy do wniosku,że teraz nawet wieś wsi nie przypomina bo na całą wieś jedna krowa i ani jednej kury,a tutaj czytam,że ludzie układają ręcznie snopki albo konie biegają po polach Konie owszem są, ale w gospodarstwach agroturystycznych i stadninach. Jak żyję i mam pełno rodziny i znajomych na wsiach tak nie widziałam tam czegoś takiego.

Prawda jest taka,że odkąd Polska weszła do UE to polska wieś jest nie do poznania,rozwija się w ekspresowym tempie. Nie tylko ta "wasza" zachodnia ...

I ubieramy się też normalnie,na prawdę Mamy takie same sklepy jak w innych województwach,chociaż pewnie dla większości wydaje się to niemożliwe Tak,oprócz średnio jednego targu w mieście mamy też galerie handlowe, zdziwieni,co? mamy kina,teatry,kluby,lodowis ka, kręgielnie itd.,a nie tylko puste pola i gliniane ulice

DOKLADNIE:ehe m:

A i chcialam powiedziec ze to co napisala BJean to w ogole jakies glupoty.Wiem,ze kazdy moze miec inne zdanie,ale kobieto poki co to chodze lepiej ubrana niz np.wedlug Ciebie czlowiek z zachodu,bo to ze mieszka na zachodzie Polski nie oznacza,ze chodzi pieknie ubrany......

Edytowane przez krooolewna
Czas edycji: 2009-07-19 o 18:08
krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 18:09   #23
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
ale niektórzy brednie wypisują :d
przed chwilą wróciłam z wioski w moim województwie i ze znajomymi dochodziliśmy do wniosku,że teraz nawet wieś wsi nie przypomina bo na całą wieś jedna krowa i ani jednej kury,a tutaj czytam,że ludzie układają ręcznie snopki albo konie biegają po polach Konie owszem są, ale w gospodarstwach agroturystycznych i stadninach. Jak żyję i mam pełno rodziny i znajomych na wsiach tak nie widziałam tam czegoś takiego.

Prawda jest taka,że odkąd polska weszła do ue to polska wieś jest nie do poznania,rozwija się w ekspresowym tempie. Nie tylko ta "wasza" zachodnia ...

I ubieramy się też normalnie,na prawdę Mamy takie same sklepy jak w innych województwach,chociaż pewnie dla większości wydaje się to niemożliwe :d tak,oprócz średnio jednego targu w mieście mamy też galerie handlowe, zdziwieni,co? :d mamy kina,teatry,kluby,lodowis ka, kręgielnie itd.,a nie tylko puste pola i gliniane ulice

Chyba niektórzy za bardzo realnie spojrzeli na filmy z serii "u pana boga ..."
monia podpisuję się rekami i nogami

Stary 2009-07-19, 18:12   #24
ktsw
Zakorzenienie

ile razy słyszałam ze Rzeszów to srodek Bieszczad, a po ulicach chodzą niedźwiedzie
Stary 2009-07-19, 18:15   #25
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
ile razy słyszałam ze Rzeszów to srodek Bieszczad, a po ulicach chodzą niedźwiedzie

Stary 2009-07-19, 18:18   #26
pulpinia
Zadomowienie

A ile razy ja słyszałam, że Szczecin leży nad morzem.
Stary 2009-07-19, 18:20   #27
justi699
Zakorzenienie

Cytat:

Przede wszystkim mentalność ludzi... są po prostu inni, inaczej się zachowują, inaczej wszystko robią.
A już najbardziej rzucająca się w oczy rzecz to ubiór... jest taki klasyczny i prosty, "skromny", ludzie jakoś mniej wagę to tego przykładają...
Na północnym zachodzie jest rewia mody w porównaniu ze wschodnimi rejonami a już o południu Polski nie wspomnę... ale to jest takie fajne i "dziewicze"...

nie obrażając nikogo, ale czytając Twoje wypowiedzi można paść ze śmiechu, zdenerwowałeś mojego tżta swoją wypowiedzią nie widze zebyśmy sie jakoś inaczej ubierali byłeś w Rzeszowie? Albo Lublinie? jeśli oceniasz ludzi po jednej wiosce(być może ubogiej) to wybacz. i co znaczy: inaczej się zachowują bliżej natury. eee???

Cytat:
Napisane przez Lucrecia3 Pokaż wiadomość
ło matko a mój ojciec ma kombajn zbożowy i 2 ciągniki, aleśmy bogaci! a może ja to już pod zachodnią część się nadaje z takimi "bogactwami" wybacz ale to jest głupie co piszesz, w całym kraju trafiają się takie wioski gdzie rolnicy posiadają konie itp a nie tylko na wschodzie.

Cytat:

tu jest wszystko co chciałam ująć

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30

Edytowane przez justi699
Czas edycji: 2009-07-19 o 18:23
Stary 2009-07-19, 18:22   #28
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pulpinia Pokaż wiadomość
A ile razy ja słyszałam, że Szczecin leży nad morzem.
tez dobre
Stary 2009-07-19, 18:22   #29
justi699
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
a ja jak mówię, że jestem z lubelszczyzny to ludzie: Taak? To już blisko Ukrainy?

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
Stary 2009-07-19, 18:25   #30
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
a ja jak mówię, że jestem z lubelszczyzny to ludzie: Taak? To już blisko Ukrainy?
no cos ty przeciez to ja mam tam pół godzinki autobusem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości