![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
|
Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)Witam Kochane Mamusie i zapraszam do wklejania swoich ulubionych i polecanych przepisów na różnego rodzaju pyszności ![]() Proponuję, abyśmy w tym wątku dawały jedynie przepisy bez komentowania, a relacje będzie zdawać "u nas" na poczekalni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: góry
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
CARROT CAKE
3 eggs 350 g sugar 250 ml oil 125 g plain flour 125 g wholemeal flour 5 ml bicarbonate of soda 2tsp (10ml) baking powder 1 ½ tsp (7.5ml) ground cinnamon 1 tsp (5ml) ground nutmeg pinch groung cloves 4 grated carrots 175 g seedless raisins 60 g chopped walnuts Beat eggs & sugar till pale, then leak in oil. Sift dry ingredients & add. Mix well, then add carrots, raisins & wallnuts. Line base of 18 cm square tin with greasepaper & oil lightly. Pour in cake mixture, which will be thickish and tacky(lepka). Spread evenly & make small depression in centre. Bake at 170 C for 1 ¼ hours or until firm and brown. Stand for 5 min before turning onto cake rack. Remove paper. Edytowane przez tarasia Czas edycji: 2009-09-24 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
MELDUJĘ SIĘ NA NOWYM WĄTKU KULINARNYM
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
KOCHAMY WAS MALUSZKI ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
PARÓWKI W CIESCIE NALESNIKOWYM Składniki* parówki 8 sztuk (najlepiej jakieś cienkie cielęce) * żółty ser 8 plastrów * olej do smażenia naleśników ciasto naleśnikowe * mąka pszenna 1 szklanka * mleko 0,5 szklanki * sól szczypta * zioła prowansalskie szczypta * pieprz czarny szczypta * proszek do pieczenia szczypta * jajko 1 szt (ciasto nalesnikowe mozna zrobić tak, jak sie poprostu "umie") masło czosnkowe * serek topiony 1 duże opakowanie(prostokątne)-Hochland najlepiej naturalny * masło miękkie 2 łyżki * koperek garstka * natka pietruszki garstka * szczypiorek garstka * sól do smaku * czosnek 4 ząbki panierka * bułka tarta do obtaczania * jajko całe 2 sztuki * sól szczypta Sposób przyrządzenia 1.Mąkę z wodą,mlekiem,ziołami prowansalskimi,solą,piepr zem,proszkiem do pieczenia oraz olejem połączyć mikserem na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki. 2.Z parówek zdjąć folię i ugotować. 3.Serek topiony o dowolnym smaku połączyć z masłem,zmiażdżonym czosnkiem i zieleninką. Przyprawić do smaku solą i całość dokładnie wymieszać. 4.Przygotowanym wcześniej masełkiem czosnkowym wysmarować od wewnątrz naleśniki,na środku ułożyć na jednego naleśnika po plasterku sera i parówkę. Zwinąć jak krokieta. 5.Obtoczyć w jajku rozbełtanym z solą i bułce tartej,najlepiej dwa razy. 6.Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sałatką. Ja to ostatnio robiłam i wyszło pyszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 4 157
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM
![]() Źródło: Moja Mama ![]() Potrzebne: 2-3 filety z piersi kurczaka taki większy kubek śmietany kremówki (30 %) - gdzieś 375 - 500 ml dwie zupy cebulowe w proszku, ale nie gorące kubki, tylko takie duże ( ja kupuję z Knorra) Do naczynia żaroodpornego z przykrywką, wlewasz śmietanę, wsypujesz te dwie zupki i dobrze wymieszasz. Potem do tego wrzucasz pokrojone w małe kawałeczki piersi z kurczaka (nie trzeba ich przyprawiać, nawet solić, bo zupa w proszku słona jest). Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 st. na ponad godzinkę. To znaczy dokładnego czasu nie podam, bo to zależy od piekarnika, chodzi o to, żeby kurczak nie był surowy. Pod wpływem śmietany robi się taki kruchy, w ciągnącym sosie śmietanowo-cebulowym. Ja to serwuję z makaronem wstążeczkami albo świderkami i brokułami. ![]()
__________________
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2009-09-30 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Kruszon z owocami
Źródło: radosna twórczość własna 5 jajek (2 całe, 3 rozdzielić żółtka od białek) 600g mąki proszek do pieczenia kostka masła/margaryny (250g) 1 szkl. cukru do ciasta 1 szkl. cukru do białek 3 łyżki kakao 0,5 kg owocu (surowy lub mrozony) 2 jajka i 3 żółtka wbić do miski, rozbełtać (nie miksować). Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę roztopić na małym ogniu (żeby nie wrzała), po przestygnięciu wlać powoli do mąki. Całość delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą), na końcu dodać cukier i całość wymieszać. Wszystko wysypać na stół/stolnicę i wyrabiać jak kruszankę (nie zagniatać, ciasto powinno być w postaci raczej sypkiej -łatwiej się później rozkłada). Podzielić całość na 3 części. 1wszą biała wysypać równomiernie na blachę. 2gą część wymieszać z kakao i wysypać na 1wszą część. Na część kakaową położyć owoc. Na owoc położyć białka ubite wcześniej na pianę z cukrem. Pianę posypać pozostałą częścią jasnego ciasta. Piec w 180st C do uzyskania złocistego koloru. Po przestygnięciu można polać lukrem
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-10-02 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Makaron z parówkami * Makaron świderki * kilka parówek (na dwie porcje to tak z 5, najlepiej cienkich cielecych) * 5 serków topionych Hochland (bo z innymi nie smakuje tak dobrze), najlepiej naturalnych, ale mogą być z ziołami, itp * margaryna lub masło do smażenia Makaron gotujemy (tak z połowe opakowania na dwie porcje). Jak juz sie konczy gotowac to smazymy na patelni pokrojone parówki w plasterki. Jak sie troche zarumienia to dodajemy wszystkie serki, mieszamy z parówkami aż sie rozpuszczą i za chwile z przecedzonym makaronem. Podawać najlepiej od razu, bo potem ser zastyga znów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
eee jeszcze brakuje pizzy Kachuli
![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
![]() ![]() 1 szkl mleka lekko cieplego 5 dag drozdzy 1 łyzka cukru Drozdze mieszamy z cukrem a pozniej z mlekiem i czekamy az wyrosną. Ciasto 2 szkl maki 1 jajo łyzeczke soli oregano (zamiast oregano moga być ziola prowansalskie)-ilosc wg uznania. Jak drozdze wyrosna dodac do ww skladnikow i zagniesc na ciasto,poczekac az wyrosnie (przykryc ściereczka i postawic w cieple miejsce). Wylozyc na blaszke posmarowana margaryna i posypana bulka tarta.Jak juz rozlozymy ciasto na blaszce ponakłuwac je najlepiej widelcem. Posmarowac ketchupem i nakladac wszystkie skaldniki wg uznania. Piec ok 20-25 min w temp 200 stopni. Pieczarki i cebule (papryke)podsmazyc wczesniej. Kontrolowac w czasie pieczenia w zaleznosci jakie lubicie ciasto czy mniej spieczone czy bardziej. Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2010-12-16 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Oslo
Wiadomości: 315
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Sałatka
(nie znam nazwy) Składniki: -puszka kukurydzy -ogórki konserwowe(ok.6 sporych sztuk) -makaron(często dawałam taki drobniutki jak ryż, wczoraj dałam świderki 250 g) -wędzona pierś z kurczaka(może być też szynka) -łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku. Makaron ugotować al dete, kurczaka i ogórki pokroić w kosteczkę.Dodać kukurydzę, łyżke majonezu i wymieszać.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego. Edytowane przez minnie Czas edycji: 2009-10-19 o 16:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: góry
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Sprawdzone i efektowne danie - szybkie w wykonaniu choć przepis długi.
Conchiglioni szpinakowo - twarożkowe czyli nadziewane muszelki około 20 – 25 sztuk makaronu Conchiglioni farsz: 50dag szpinaku (najlepiej świeżego, ewentualnie z puszki) (ja biorę mrożony) 1 opakowanie serka ricotta (około 250 g) (ja używam sera białego półtłustego) 2 łyżki oliwy 4-5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku na sos beszamelowy: 30 g mąki 500 ml mleka 3 łyżki masła 10 dag twardego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 opakowanie tartego parmezanu (można sobie darować) Etapy przygotowania
Edytowane przez tarasia Czas edycji: 2009-09-26 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Ciacho z bananami i cynamonem
![]() szczególnie dobrze smakuje jesienią ![]() 100 g masła 60 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2,5 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia pół szklanki mleka po 1/4 łyżeczki imbiru i gałki muszatołowej, (+ ew. sproszkowanych goździków) 2 łyżeczki cynamonu 3 obrane i pokrojone w kawałki/plasterki banany polewa z białej czekolady Wymieszać na gładką masę wszytkie składniki ciasta i na koncu dodać banany w kawałkach. Wyłożyć niedużą blaszkę papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 180st Po upieczeniu najlepiej polać polewą z białej czekolady (może być z ciemnej czekolady też lub posypane cukrem puderm - welde upodobań ![]() Smacznego ![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Pleśniak - pychota ![]() Na ciasto: 3,5 szklanki mąki 5 żółtek 1,5 margaryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mała szczypta soli 2-3 łyżki kakao Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej dżem z czarnej porzeczki Wyrobić składniki na ciasto. Podzielić na 3 części - do 1 z nich dodać kakao. Jedną część wylożyć na wyłożoną papierem blachę. Pozostałe dwie schować do zamrażalnika. Na wyłożone ciasto wyłożyć dżem. Wyjąć lekko zmrożone ciasto ciemne i starkować na dużych oczkach na dżem. Na to wyłożyć przygotowaną pianę i ponownie starkować pozostałe białe ciasto. Ja wolę dać białe ciasto tylko na dół a środek i kruszonkę zrobić z kakao - jakoś bardziej mi smakuje ![]() Piec ok 50-60 minut w 160st ![]() Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
![]() ZEBRA Składniki: 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2,5 łyżki proszku do pieczenia, 4 jaja, 1 szklanka oleju, 1 szklanka wody. Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.Podzielić ciasto na 2 równe porcje,do jednej połowy dodać 2 łyżki mąki,do drugiej połowy 2 łyżki kakao.Obydwie porcje osobno wymieszać.Naszykować prodziż wysmarować spód i boki smalcem posypać bułką tartą rozrowadzić na całym prodziżu.Lać po 2 lyżki ciasta na przemian najpierw z kakao póżniej biała częśc. PIEC:45minut. ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- RAFAELLO KULKI Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 100gr cukru pudru, 100gr masła, 1 opakowanie kokosu, 1 opakowanie migdałów. PRZYGOTOWANIE: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Dodać cukier puder i mieszając dodawać miękkie masło.Wstawić na 15minut do lodówki,aby masa stwardniała.Z masy formować kulki wkładając do każdej migdał.Obtoczyć w kokosie,schłodzić w lodówce. CZAS: 60MINUT.
__________________
KOCHAMY WAS MALUSZKI ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Jabłecznik (najprostszy i najszybszy jaki znam
![]() Źródło: koleżanka ze studiów 2 jajka 1 szkl. cukru 1/2 kostki "Kasi" lub miękkiego masła (=125g) 2,5 szkl mąki proszek do pieczenia 3 łyżki mleka słoik przecieru jabłkowego (ok.1 L) Jajka ubijać z cukrem. (zmienić końcówki do ciasta gęstego) Do jajek dodawać pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozłożyć na blaszce (ręce posmarować oliwą, bo ciasto się dość mocno klei), posypać bułką tartą, ułożyć jabłka (do smaku można doprawić cukrem i cynamonem), posypać kruszonką (ok.70g "Kasi" lub masła + 1 szkl mąki + 1/2 szkl cukru). Piec w 200st C ok 45-50 min. Opcja: zamiast jabłek można użyć jakikolwiek inny owoc ![]()
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-10-02 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Przypominam tylko że o podawania źródła przepisu jezeli przepis był brany z netu,książki itp
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Jabłecznik z budyniem waniliowym
SKŁADNIKI 1kg jabłek 1 kostka margaryny 4 jaja 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 1litr mleczka PRZYGOTOWANIE Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąc z nich sok ale nie cały:P bo ja bedzie za duzo soku to ciasto pod spodem bedzie za mokre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- kwadraty: SKŁADNIKI 0,5 kg mąki 1 kostka margaryny 2 jaja szczypta soli 5dkg drożdży+ 5 łyżeczek cukru 4 łyżki śmietany Jabłka PRZYGOTOWANIE Ciasto robi sie na ![]() Sypiemy mąke na tą "deske" ![]() ![]() Wyciagamy ciasto kroimy na mniejsze czesci i rozwalkowujemy;p na takie nie cienkie i nie grube ciasto. Kroimy Kwadraty 10cm x 10cm do srodka kladziemy kawaleczek obranego jablka i sypiemy pol lyzeczki cukru. i teraz wszystkie roki zgniatamy razem szczelnie i ranty tez zeby przerw nie bylo zeby jablko nie wyplynelo jak sie rozpusci ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.' Fifi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Moja LASAGNE
z drobiowym mięsem mielonym i brokułami Jest pyszna, pięknie wyglądaJ najlepsza jest na drugi dzień po ponownym podgrzaniu w piekarniku. Poniżej zaproponowałam najbardziej uniwersalne warstwy, choć oczywiście wedle upodobania można przełożyć szpinakiem, miksować składniki, można kurczaka na ostro przyprawić czy jak kto lubi. Ta wersja należy do moich ulubionych J Ja zazwyczaj robię w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia o wymiarach ok. 35x25 i wychodzi pełne naczynieJ Potrzeba: Opakowanie makaronu do lasagne Na warstwę mięsną: Ok. 50-60dag drobiowego mięsa mielonego Cebulka (posiakana) Ok. 20 dag pieczarek (ja kroję na ćwiartki) Czerwona fasola (puszka) Pomidory w puszce w kawałkach Przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany) Na warstwę środkową: Jeden brokuł Kostka sera mozarella (żółtego nie białego, jak nie mammy mozarelli można użyć dowolnego sera żółtego. Ser trzeba strakować na grubych oczkach.) Na sos beszamelowy: Pół kostki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki zimnego mleka 2 żółtka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1) Zaczynam od przygotowania warstwy mięsnej – cebulkę podsmażam, dokładam mięsko, czekam aż odparuje woda, podsmażam, dokładam pieczarki, fasolę na koniec pomidory i przyprawy. Trzymam na patelni tak długo aż woda odparuje i sos z mięskiem będzie gęsty. 2) Obgotowuję brokuły – ok. 10min w osolonej wodzie i wyciągam. 3) Szykuję sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam pół kostki masła i dodaję 2 łyżki mąki – mieszam, żeby nie było grudek aż mąka się lekko przyrumieni. Dolewam półtorej szklanki mleka i ciągle mieszam. Jak gęstnieje za bardzo to dolewam resztę mleka. Odstawiam na bok. W szklance mieszam śmietanę z żółtkami i wymieszane dokładam do odstawionego sosu. Całość jeszcze chwile trzymam na małym ogniu i dodaję przyprawy – gałka muszkatołowa, sól i biały pieprz. Gotowy sos o aksamitnej konsystencji odstawiam na bok. Jak stygnie może się na nim robić lekki „kożuszek” ale wystarczy zamieszać i znikaJ 4) Szykuję garnek z gotującą się, osoloną wodą w którym na 1-2 min maczam kolejno plastry makaronu, które będę na bieżąco układać. Dzięki temu plastry nie łamią się jak mam naczynie z zaokrąglonymi rogami a makaron po wyjęciu z piekarnika nie jest ani za twardy ani za miękki. 5) Na dno naczynia wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego i kładę pierwszą warstwę makaronu tak aby płatki lekko zachodziły na siebie (po chwili się skleją w jedną powierzchnię). Na makaron wykładam połowę mięska i przykrywam znowu warstwą makaronu. Na płaty makaronu wysypuję podgotowane brokuły, polewam kilkoma łyżkami sosu i obficie posypuję startym serem. Trochę (około 1/3) sera zostawiam do posypania później. Przykrywam makaronem. Na makaron ponownie idzie druga część mięska. Znowu przykrywam makaronem. Na górę wylewam sos beszamelowy i posypuję zostawionym serem. Wstawiam do nagrzanego na 180st piekarnika na około 40 min (aż ser będzie ładnie zarumieniony). Doskonale smakuje tez na drugi dzieńJ SmacznegoJ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 4 157
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM I RYŻEM
bardzo prosty przepis specjalnie na życzenie Eli ![]() Źródło : Moja Mama, a skąd ona ten przepis zna, to nie wiem, bo już tyle lat to przyrządzamy ![]() Składniki: papryki ( najlepsza jest biała) - 1 - 1,5 kg Farsz: mięso mielone wieprzowe lub wołowe - ok. 0.5 kg ryż - 2 torebki czosnek - 1-2 ząbki papryka pokrojona w paseczki sos: przecier pomidorowy lub pomidory z puszki czosnek przyprawy Odcinasz paprykom ten "szerszy koniec", wyciągasz nasiona i powstaje ci taki "koszyczek" do którego pakujesz farsz. Jeśli chodzi o farsz, to każdy robi inaczej. Ja daję zmielone mięso i ryż (ugotowany), do tego dodaję trochę pokrojonej papryki i czosnek, przyprawiam,wszystko mieszam, żeby się trzymało razem wbijam jajko. Faszeruję tym papryki, potem je duszę i podaję z sosem pomidorowym (pomidory albo przecier plus przyprawy), albo ten sos dodaję w trakcie duszenia do papryk. Można też zapiec je w piekarniku, ale ja wolę duszone, bo są delikatniejsze i bardziej miękkie. Jeśli chodzi o czas duszenia, to zazwyczaj trwa to około godziny na wolnym ogniu, aż papryki zmiękną, trzeba uważać żeby nie przypalić. Ot i cała filozofia ![]()
__________________
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2009-09-30 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: woj. lubelskie
Wiadomości: 3 023
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
przepis zaczerpnięty ze str www.kwestiasmaku.com
CIASTO Z GRUSZKAMI Składniki: • 175 g mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 200 g miękkiego masła • 175 g drobnego cukru • 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru • 3 jajka roztrzepane • 400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki • 1 łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną. tylko ja dodawałam imbir z torebki a nie świeży ![]() ![]() Edytowane przez simpatica Czas edycji: 2009-10-05 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: woj. lubelskie
Wiadomości: 3 023
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
RACUSZKI CYNAMONOWE
składniki: - 5 jajek - 3 łyżki cukru - 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany - 4 łyżki mąki pszennej - 1/2 łyzeczki cynamonu - szczypta soli - 3-4 łyżki oleju do smażenia 1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty, jasny krem. Połącz ze śmietaną. 2. Do masy przesiej przez sitko mąkę i cynamon, dodaj szczyptę soli do smaku. Wymieszaj. 3. Z białek ubij sztywna pianę, przełóż do ciasta, delikatnie wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź na olej, formując małe racuszki. 5. Smaż z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu. przepis z gazety "Tina" nr. 32 do racuszków proponuję sos waniliowy ![]() 250 ml mleka 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żołtko cukier waniliowy (pół opakowania) Mąke rozprowadzić 2 łyzkami mleka, pozostałe mleko podgrzac z wanilia prawie do zagotowania. Żółtko utrzeć z cukrem, mleko zdjąć z ognia i ostrożnie połączyć z mączną zawiesiną. Ciągle mieszając zagotować i po troszeczku wlac do may żołtkowej. Wymieszać. ilośc sosu jaka wychodzi z podanej ilości składników spokojnie wystarcza na ilośc racuszków jaka wychodzi z przepisu powyżej ![]() SMACZNEGO ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Murzynek
Źródło: przepisy mojej mamy zebrane na pojedynczych kartkach, zazwyczaj noszących tłuste ślady ![]() 1 kostka margaryny (250g) 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 0,25 szkl wody Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Odlać ok 0,5 szkl masy do późniejszego polania wierzchu ciasta. Resztę masy ostudzić. Do zimnej masy dodawać miksując: 3 szkl mąki 1 proszek do pieczenia 5 jajek ewentulanie do smaku olejek pomarańczowy Całość wylać do formy, piec w 180 stC do momentu, gdy patyczek do sprawdzania po wyjęciu z ciasta jest suchy. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na dwie warstwy i przełożyć dżemem lub kremem (np karpatkowym). Masę na wierzch rozgrzać (nie gotować) i rozprowadzić na ciasto. ************************* ************************* **** Zupa cebulowa Źródło: radosna twórczość własna 2 duże ziemniaki 2 duże cebule kostka rosołowa mięsna 2 łyżki mąki 25g sera żółtego lub wędzonego Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażać (w garnku). W międzyczasie rozpuścić kostkę mięsną w 400ml wrzącej wody i wlać do ziemniaków. Gotować do miękkości. Cebulę pokroić w Pół-talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, popieprzyć i smażyć aż będzie miękka i lekko się przyrumieni. Dodać mąkę i razem chwilę zasmażać. Całość dodać do rosołu z ziemniakami i dobrze wymieszać. Ser pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na dużych oczkach), dodać do zupy i podgrzewać, aż się nie roztopi. Zupę podawać z grzankami.
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Rösti, czyli conieco kuchni szwajcarskiej
Źródło: mąż ![]() 1 kg ziemniaków 2 serki mozarella 1 pomidor kilka plastrów szynki lub salami Ziemniaki ugotować w łupinach. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Mozarellę pokroić w plastry. Pomidora obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę/salami pokroić na paski ok 1x2 cm. Na patelni o średnicy ok 30 cm rozgrzać oliwę. Połowę startych ziemniaków rozłożyć równomiernie na patelni. Posolić. Na ziemniaki położyć część pomidorów i szynki, przykryć całością sera mozarella. Posolić, popieprzyć, posypać oregano. Na ser rozłożyć resztę pomidorów i szynki. Pozolić. Na końcu rozłożyć równomiernie resztę ziemniaków. Smażyć z każdej strony po ok. 15 minut. Do obracania użyć odpowiedniej wielkości talerz. Sposób obracania: placek zsunąć z patelni na talerz. Obrócić patelnię do góry nogami, przykryć niewysmażoną część placka. Trzymając wszystko razem szybko odwrócić.
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Oslo
Wiadomości: 315
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Smażone banany
przepis dla 4 osób Źródło;Claudia ,Twój poradnik(październik 2004) 4 banany, 2 łyżki cukru, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki masła, łyżka płatków z migdałów. Banany obrać, przekroić wzdłuż.Na patelni rozpuścić cukier.Gdy się zrumieni,włożyc połówki bananów,dodać masło.Doprawić do smaku sokiem z cytryny.Banany smażyć chwile z obu stron.Przełozyć na talerze, posypać płatkami z migdałów. Rada:Migdały będą smaczniejsze(chrupkie) gdy chwile zrumienimy je na suchej patelni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: ***
Wiadomości: 1 204
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
TARTA DYNIOWA - torta di zucca
![]() przepis pochodzi ze strony ugotuj.to - urozmaicony wg własnego pomysłu SKŁADNIKI:
WYKONANIE: - miąższ z dyni pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce lub zmixuj mixerem - Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka p.s. do zagęszczenia masy możesz dodać odrobinę mąki - pomarańczę lub mandarynki dokładnie wymyj i rozgotuj w osłodzonej jedną łyżką cukru wodzie - wodę odlej, a owoce zmixuj i dodaj do masy dyniowej -z ciasta francuskiego wytnij 2 placki : pierwszy o średnicy formy do tarty + boki drugi: tylko średnica formy do tarty - forme posmaruj margaryną, wyłóż pierwszy placek - wyłuż masę dyniowo-pomarańczową ( dyniowo-mandarynkową ) - Nałóż drugi krążek ciasta, sklej brzegi - piecz ok 60 min w temp. 150 st ( w zależności od "możliwości" piekarnika czas pieczenia może być krótszy ) SMACZNEGO !!!! Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2009-11-12 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Sałatka z szynką i ananasem 30-40 dkg szynki (ale nie w plasterkach i jakiejs bez żyłek:P) puszka ananasów puszka kukurydzy 5-6 jajek seler w słoiku sól pieprz majonez Wszystko razem kroimy w kosteczke. Dodajemy majonezu i przyprawiamy ![]() źródło: zmyślona :P Sałatka z pieczarek i jajek - 30 dag pieczarek, 4-5 jajek, - puszka kukurydzy, - majonez, - musztarda, - 20 dkg sera zółtego, - pieprz, - sól. Pieczarki gotujemy we wrzącej wodzie przez okolo 20 minut, w kosteczkę. Wystudzone kroimy w kosteczke. Tak samo ugotowane na twardo jajka. Ser trzemy na tarku. Wszytso razem mieszamy, dodajemy kukurydze, majonez, musztarde (najlepiej sarepską), sól i pieprz. źródło: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob...t.php?id_p=910 Sałatke zmodyfikowaliśmy troszke z Tz czytajac opinie, bo byla zbyt mdła. A taka wyszla bardzo dobra ![]() Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2009-11-18 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: ***
Wiadomości: 1 204
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
MAKARONOWA SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
składniki: słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 5-6 gałązek mrożonego brokuła słoiczek oliwek ( zielonych lub/i czarnych ) ser feta natka pietruszki makaron penne kostka rosołowa ( rosół z kury ) sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa z oliwek parmezan składniki dodaje "na oko" w zależności od ilości osób i upodobań kulinarnych ![]() wykonanie: brokuła podgotować lub sparzyć gorącą wodą makaron ugotować dodając do gotowania kostkę rosołową suszone pomidory ( ok 5 - 6 szt. / 2 osoby ) oliwki ( wedle uznania ) ser feta ( wedle uznania ) oraz ostudzonego brokuła pokroić i wymieszać z letnim makaronem, całość doprawić solą pieprzem ziołami prowansalskimi oraz polać oliwą z oliwek, na koniec posypać dużą ilością pietruszki DO DEKORACJI można posypać parmezanem Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2009-11-18 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Sałata lodowa z łosiem w miodowym winegrecie Składniki układamy warstwowo:
Całość polewamy miodowym sosem winegret. Sos (przepis zaczerpnięty ze strony www.kwestiasmaku.com): • 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego) • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżka miodu • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) • szczypta soli morskiej • świeżo zmielony czarny pieprz Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki. Smacznego! Makaron szpinakowy z szynką i serem feta
Makaron szpinakowy pappardelle (niech Was nie zniechęca nazwa – jest pysznyJ) zostawić lekko twardy (dojdzie podczas mieszania z resztą). Na patelni na dużej ilości oliwy z oliwek podsmażyć szynkę pokrojoną w cienkie paski, dodać czosnek (ja daję ok. 2-3 duże ząbki) i 2/3 posiekanego dużego grubego szczypioru. Gdy całość się zarumieni dołożyć przyprawy i najlepiej świeże zioła (jak nie mam pod ręką świeżych ziół to wkruszam kostki knorra tylko bazylię i oregano – nie daję już soli bo jest jej wystarczająco w tych kostkach). Na patelnię dokładam prawie ugotowany makaron i wszystko razem mieszam, trzymając na małym ogniu żeby makaron doszedł. Przekładam do szklanej misy, dokładam pokrojony w kostkę ser feta i mieszam delikatnie, żeby ser się nie porozpadał. Na koniec całość posypuję pozostałym szczypiorem. Smakuje pysznie zarówno na gorąco jako danie obiadowe, jak i jako schłodzona sałatka. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: ***
Wiadomości: 1 204
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
coś na ciepło
![]() MINI QUICHETKI Quiche to taka tarta na kruchym cieście z nadzieniem w wersji wytrawnej. oto przepis sprawdzony na "babeczkowe wersje" tej potrawy ze strony kuchareczkaaneczka.blog.o net.pl to samo można wykonać w dużej formie na tartę i kroic jak pizze - obie wersje przepyszne! niezbędne będą foremki do babeczek ( lub tartinek ) ok 10 szt. lub forma na tartę składniki: ciasto: 150 g masła 250 g mąki 3-4 łyżki wody szczypta soli ciasto zagniatamy i wsadzamy do lodówki na ok 30 min. farsz: suszone pomidory czarne oliwki ser feta ser mozzarella ( kulka lub mini kuleczki ) 1 szkl. śmietany sól, pieprz, bazylia starty ser żółty do dekoracji wykonanie: schłodzonym ciastem wylepiami foremki wczesniej posmarowane margaryną na całej powierzchni i na brzegach robimy dziurki widelcem podpiekamy ok 10-15 min w tem 180-200 stopni wszystkie składniki kroimy, przyprawiamy i mieszamy ze śmietaną nakładamy do foremek z podpieczonym spodem z kruchego ciasta zapiekamy do zarumienienia się wierzchu ( ok 20 min ) ostatnie 5-10 min można zapiekać z dodatkową posypką z sera żółtego dekorujemy bazylią ![]() p.s. można robic różne wariacje z nadziewaniem takich babeczek ![]() ja robie jeszcze ze szpinakiem i serem feta lub z cukinia i pieczarkami znikają w ekspresowym tempie! Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2009-11-18 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 490
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
Sałatka z selerem i czerwoną fasolą ...najprostsza jaką znam, do zrobienia na szybko nawet jak goście siedzą już u nas w domu na kanapie... ![]() Składniki: 20-30dkg szynki (w kawałku) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek marynowanego selera 4 jajka 1 słoiczek majonezu sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić. Odlać zalewę z fasoli, kukurydzy i selera, warzywa przepłukać zimną wodą. Wymieszać wszystkie składniki w misce, dodać majonez w ilości 4-5 łyżek lub wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem najlepiej troszkę schłodzić sałatkę w lodówce - zimna jest smaczniejsza. Ot i cała filozofia ![]() Sałatkę można również nieco zmodyfikować: - wersja wegetariańska: zamiast szynki dodajemy żółty ser - wersja dla nielubiących smaku czerwonej fasoli: zamiast fasoli dodajemy zielony groszek konserwowy Źródło: wyobraźnia mojej cioci Krysi ![]()
__________________
Dukam ![]() - 7,5kg DOMINIKA - moje małe wielkie SZCZĘŚCIE ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-40048.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 422
|
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)
domi7ks- jaka salatke robisz do tych nalesnikow???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.