Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-09-24, 18:17   #1
domi7ks
Zakorzenienie
 
Avatar domi7ks
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173

Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)



Witam Kochane Mamusie i zapraszam do wklejania swoich ulubionych i polecanych przepisów na różnego rodzaju pyszności




Proponuję, abyśmy w tym wątku dawały jedynie przepisy bez komentowania, a relacje będzie zdawać "u nas" na poczekalni
__________________
pierwszy Skarb- 22.12.2009
drugi Skarb-8.12.2011

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 18:31   #2
tarasia
Wtajemniczenie
 
Avatar tarasia
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: góry
Wiadomości: 2 476
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

CARROT CAKE
3 eggs
350 g sugar
250 ml oil
125 g plain flour
125 g wholemeal flour
5 ml bicarbonate of soda
2tsp (10ml) baking powder
1 ½ tsp (7.5ml) ground cinnamon
1 tsp (5ml) ground nutmeg
pinch groung cloves
4 grated carrots
175 g seedless raisins
60 g chopped walnuts

Beat eggs & sugar till pale, then leak in oil.
Sift dry ingredients & add.
Mix well, then add carrots, raisins & wallnuts.
Line base of 18 cm square tin with greasepaper & oil lightly.
Pour in cake mixture, which will be thickish and tacky(lepka). Spread evenly & make small depression in centre.
Bake at 170 C for 1 ¼ hours or until firm and brown.
Stand for 5 min before turning onto cake rack. Remove paper.
__________________
NASZ ŚLUB
w dniach
w latach




Edytowane przez tarasia
Czas edycji: 2009-09-24 o 18:33
tarasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 18:32   #3
paczka22
Raczkowanie
 
Avatar paczka22
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Gryfino-dom
Wiadomości: 404
GG do paczka22
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

MELDUJĘ SIĘ NA NOWYM WĄTKU KULINARNYM
__________________
KOCHAMY WAS MALUSZKI
paczka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 18:38   #4
domi7ks
Zakorzenienie
 
Avatar domi7ks
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

PARÓWKI W CIESCIE NALESNIKOWYM
Składniki
* parówki 8 sztuk (najlepiej jakieś cienkie cielęce)
* żółty ser 8 plastrów
* olej do smażenia naleśników

ciasto naleśnikowe
* mąka pszenna 1 szklanka
* mleko 0,5 szklanki
* sól szczypta
* zioła prowansalskie szczypta
* pieprz czarny szczypta
* proszek do pieczenia szczypta
* jajko 1 szt
(ciasto nalesnikowe mozna zrobić tak, jak sie poprostu "umie")

masło czosnkowe
* serek topiony 1 duże opakowanie(prostokątne)-Hochland najlepiej naturalny
* masło miękkie 2 łyżki
* koperek garstka
* natka pietruszki garstka
* szczypiorek garstka
* sól do smaku
* czosnek 4 ząbki

panierka
* bułka tarta do obtaczania
* jajko całe 2 sztuki
* sól szczypta


Sposób przyrządzenia
1.Mąkę z wodą,mlekiem,ziołami prowansalskimi,solą,piepr zem,proszkiem do pieczenia oraz olejem połączyć mikserem na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.

2.Z parówek zdjąć folię i ugotować.

3.Serek topiony o dowolnym smaku połączyć z masłem,zmiażdżonym czosnkiem i zieleninką.
Przyprawić do smaku solą i całość dokładnie wymieszać.

4.Przygotowanym wcześniej masełkiem czosnkowym wysmarować od wewnątrz naleśniki,na środku ułożyć na jednego naleśnika po plasterku sera i parówkę.
Zwinąć jak krokieta.

5.Obtoczyć w jajku rozbełtanym z solą i bułce tartej,najlepiej dwa razy.

6.Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z sałatką.

Ja to ostatnio robiłam i wyszło pyszne
__________________
pierwszy Skarb- 22.12.2009
drugi Skarb-8.12.2011

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 18:45   #5
brombusia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 4 157
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM
Źródło: Moja Mama

Potrzebne:
2-3 filety z piersi kurczaka
taki większy kubek śmietany kremówki (30 %) - gdzieś 375 - 500 ml
dwie zupy cebulowe w proszku, ale nie gorące kubki, tylko takie duże ( ja kupuję z Knorra)

Do naczynia żaroodpornego z przykrywką, wlewasz śmietanę, wsypujesz te dwie zupki i dobrze wymieszasz.
Potem do tego wrzucasz pokrojone w małe kawałeczki piersi z kurczaka (nie trzeba ich przyprawiać, nawet solić, bo zupa w proszku słona jest). Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 st. na ponad godzinkę. To znaczy dokładnego czasu nie podam, bo to zależy od piekarnika, chodzi o to, żeby kurczak nie był surowy. Pod wpływem śmietany robi się taki kruchy, w ciągnącym sosie śmietanowo-cebulowym. Ja to serwuję z makaronem wstążeczkami albo świderkami i brokułami.
__________________


Edytowane przez brombusia
Czas edycji: 2009-09-30 o 13:28
brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 21:26   #6
gucia6
Zakorzenienie
 
Avatar gucia6
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Kruszon z owocami

Źródło: radosna twórczość własna

5 jajek (2 całe, 3 rozdzielić żółtka od białek)
600g mąki
proszek do pieczenia
kostka masła/margaryny (250g)
1 szkl. cukru do ciasta
1 szkl. cukru do białek
3 łyżki kakao
0,5 kg owocu (surowy lub mrozony)

2 jajka i 3 żółtka wbić do miski, rozbełtać (nie miksować). Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę roztopić na małym ogniu (żeby nie wrzała), po przestygnięciu wlać powoli do mąki. Całość delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą), na końcu dodać cukier i całość wymieszać.
Wszystko wysypać na stół/stolnicę i wyrabiać jak kruszankę (nie zagniatać, ciasto powinno być w postaci raczej sypkiej -łatwiej się później rozkłada).
Podzielić całość na 3 części. 1wszą biała wysypać równomiernie na blachę. 2gą część wymieszać z kakao i wysypać na 1wszą część. Na część kakaową położyć owoc. Na owoc położyć białka ubite wcześniej na pianę z cukrem. Pianę posypać pozostałą częścią jasnego ciasta.

Piec w 180st C do uzyskania złocistego koloru.
Po przestygnięciu można polać lukrem
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive"

Edytowane przez gucia6
Czas edycji: 2009-10-02 o 12:07
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 06:50   #7
domi7ks
Zakorzenienie
 
Avatar domi7ks
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Makaron z parówkami

* Makaron świderki
* kilka parówek (na dwie porcje to tak z 5, najlepiej cienkich cielecych)
* 5 serków topionych Hochland (bo z innymi nie smakuje tak dobrze), najlepiej naturalnych, ale mogą być z ziołami, itp
* margaryna lub masło do smażenia

Makaron gotujemy (tak z połowe opakowania na dwie porcje). Jak juz sie konczy gotowac to smazymy na patelni pokrojone parówki w plasterki. Jak sie troche zarumienia to dodajemy wszystkie serki, mieszamy z parówkami aż sie rozpuszczą i za chwile z przecedzonym makaronem. Podawać najlepiej od razu, bo potem ser zastyga znów
__________________
pierwszy Skarb- 22.12.2009
drugi Skarb-8.12.2011

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-25, 08:17   #8
kropka241
Zakorzenienie
 
Avatar kropka241
 
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 7 344
GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

eee jeszcze brakuje pizzy Kachuli
__________________
Mężczyzna pozostaje zazwyczaj bardzo długo pod wrażeniem, jakie zrobił na kobiecie..









kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 08:32   #9
domi7ks
Zakorzenienie
 
Avatar domi7ks
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

PIZZA KACHULI

1 szkl mleka lekko cieplego
5 dag drozdzy
1 łyzka cukru
Drozdze mieszamy z cukrem a pozniej z mlekiem i czekamy az wyrosną.

Ciasto
2 szkl maki
1 jajo
łyzeczke soli
oregano (zamiast oregano moga być ziola prowansalskie)-ilosc wg uznania.

Jak drozdze wyrosna dodac do ww skladnikow i zagniesc na ciasto,poczekac az wyrosnie (przykryc ściereczka i postawic w cieple miejsce).
Wylozyc na blaszke posmarowana margaryna i posypana bulka tarta.Jak juz rozlozymy ciasto na blaszce ponakłuwac je najlepiej widelcem.
Posmarowac ketchupem i nakladac wszystkie skaldniki wg uznania.
Piec ok 20-25 min w temp 200 stopni.
Pieczarki i cebule (papryke)podsmazyc wczesniej.
Kontrolowac w czasie pieczenia w zaleznosci jakie lubicie ciasto czy mniej spieczone czy bardziej.
__________________
pierwszy Skarb- 22.12.2009
drugi Skarb-8.12.2011


Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2010-12-16 o 19:36
domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 16:16   #10
minnie
Raczkowanie
 
Avatar minnie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Oslo
Wiadomości: 315
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Sałatka
(nie znam nazwy)

Składniki:
-puszka kukurydzy
-ogórki konserwowe(ok.6 sporych sztuk)
-makaron(często dawałam taki drobniutki jak ryż, wczoraj dałam świderki 250 g)
-wędzona pierś z kurczaka(może być też szynka)
-łyżka majonezu
-sól, pieprz do smaku.

Makaron ugotować al dete, kurczaka i ogórki pokroić w kosteczkę.Dodać kukurydzę, łyżke majonezu i wymieszać.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.

Edytowane przez minnie
Czas edycji: 2009-10-19 o 16:45
minnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 08:02   #11
tarasia
Wtajemniczenie
 
Avatar tarasia
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: góry
Wiadomości: 2 476
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Sprawdzone i efektowne danie - szybkie w wykonaniu choć przepis długi.

Conchiglioni szpinakowo - twarożkowe

czyli nadziewane muszelki
około 20 – 25 sztuk makaronu Conchiglioni
farsz:
50dag szpinaku (najlepiej świeżego, ewentualnie z puszki) (ja biorę mrożony)
1 opakowanie serka ricotta (około 250 g) (ja używam sera białego półtłustego)
2 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
na sos beszamelowy:
30 g mąki
500 ml mleka
3 łyżki masła
10 dag twardego sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 opakowanie tartego parmezanu (można sobie darować)

Etapy przygotowania
  • Szpinak należy dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie. Odciąć listki od twardych łodyg, a następnie posiekać je. Pokrojony szpinak podsmażyć na 2 łyżkach oliwy i poczekać, aż cały płyn odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Podsmażony szpinak lekko schłodzić, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać.
  • Przyrządzić sos beszamelowy. W tym celu należy 30g mąki podsmażyć na 3 łyżkach masła. W momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza wlać mleko (500ml), doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Zetrzeć żółty ser na drobne wiórki. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku.
  • Aby sos był mniej kaloryczny, można zrezygnować z dodatku sera. Jeżeli chcemy, aby muszelki były pokryte sosem jedynie w niewielkiej ilości, wówczas można przygotować go z połowy składników.
Makaron ugotować al dente. Napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Zapiec w piekarniku w temperaturze około 180 C, przez około 15 minut, do momentu, aż parmezan lekko się zarumieni. Smacznego!!!
__________________
NASZ ŚLUB
w dniach
w latach




Edytowane przez tarasia
Czas edycji: 2009-09-26 o 08:08
tarasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-28, 13:19   #12
lucky1910
Rozeznanie
 
Avatar lucky1910
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 748
GG do lucky1910
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Ciacho z bananami i cynamonem

szczególnie dobrze smakuje jesienią

100 g masła
60 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2,5 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
po 1/4 łyżeczki imbiru i gałki muszatołowej, (+ ew. sproszkowanych goździków)
2 łyżeczki cynamonu

3 obrane i pokrojone w kawałki/plasterki banany

polewa z białej czekolady

Wymieszać na gładką masę wszytkie składniki ciasta i na koncu dodać banany w kawałkach.
Wyłożyć niedużą blaszkę papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 180st
Po upieczeniu najlepiej polać polewą z białej czekolady (może być z ciemnej czekolady też lub posypane cukrem puderm - welde upodobań
Smacznego

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------


Pleśniak - pychota

Na ciasto:
3,5 szklanki mąki
5 żółtek
1,5 margaryny
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
mała szczypta soli

2-3 łyżki kakao

Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

dżem z czarnej porzeczki

Wyrobić składniki na ciasto. Podzielić na 3 części - do 1 z nich dodać kakao. Jedną część wylożyć na wyłożoną papierem blachę. Pozostałe dwie schować do zamrażalnika. Na wyłożone ciasto wyłożyć dżem. Wyjąć lekko zmrożone ciasto ciemne i starkować na dużych oczkach na dżem. Na to wyłożyć przygotowaną pianę i ponownie starkować pozostałe białe ciasto. Ja wolę dać białe ciasto tylko na dół a środek i kruszonkę zrobić z kakao - jakoś bardziej mi smakuje
Piec ok 50-60 minut w 160st
Smacznego
lucky1910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 13:51   #13
paczka22
Raczkowanie
 
Avatar paczka22
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Gryfino-dom
Wiadomości: 404
GG do paczka22
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)


ZEBRA


Składniki:
2,5 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
2,5 łyżki proszku do pieczenia,
4 jaja,
1 szklanka oleju,
1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.Podzielić ciasto na 2 równe porcje,do jednej połowy dodać 2 łyżki mąki,do drugiej połowy 2 łyżki kakao.Obydwie porcje osobno wymieszać.Naszykować prodziż wysmarować spód i boki smalcem posypać bułką tartą rozrowadzić na całym prodziżu.Lać po 2 lyżki ciasta na przemian najpierw z kakao póżniej biała częśc.


PIEC:45minut.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

RAFAELLO KULKI


Składniki:
2 tabliczki białej czekolady,
100gr cukru pudru,
100gr masła,
1 opakowanie kokosu,
1 opakowanie migdałów.

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Dodać cukier puder i mieszając dodawać miękkie masło.Wstawić na 15minut do lodówki,aby masa stwardniała.Z masy formować kulki wkładając do każdej migdał.Obtoczyć w kokosie,schłodzić w lodówce.



CZAS: 60MINUT.
__________________
KOCHAMY WAS MALUSZKI
paczka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 14:58   #14
gucia6
Zakorzenienie
 
Avatar gucia6
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Jabłecznik (najprostszy i najszybszy jaki znam )

Źródło: koleżanka ze studiów

2 jajka
1 szkl. cukru
1/2 kostki "Kasi" lub miękkiego masła (=125g)
2,5 szkl mąki
proszek do pieczenia
3 łyżki mleka
słoik przecieru jabłkowego (ok.1 L)

Jajka ubijać z cukrem. (zmienić końcówki do ciasta gęstego) Do jajek dodawać pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozłożyć na blaszce (ręce posmarować oliwą, bo ciasto się dość mocno klei), posypać bułką tartą, ułożyć jabłka (do smaku można doprawić cukrem i cynamonem), posypać kruszonką (ok.70g "Kasi" lub masła + 1 szkl mąki + 1/2 szkl cukru).

Piec w 200st C ok 45-50 min.

Opcja: zamiast jabłek można użyć jakikolwiek inny owoc
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive"

Edytowane przez gucia6
Czas edycji: 2009-10-02 o 12:06
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 15:19   #15
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Przypominam tylko że o podawania źródła przepisu jezeli przepis był brany z netu,książki itp
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 08:32   #16
Agusia_a9
Zadomowienie
 
Avatar Agusia_a9
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Wroclove
Wiadomości: 1 463
GG do Agusia_a9
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Jabłecznik z budyniem waniliowym

SKŁADNIKI
1kg jabłek
1 kostka margaryny
4 jaja
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
1litr mleczka

PRZYGOTOWANIE
Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąc z nich sok ale nie cały:P bo ja bedzie za duzo soku to ciasto pod spodem bedzie za mokre. Margaryne zmiksowac ze szklanka cukru i z zółtkami na puch. Nadal Miksując powoli wsypywac mąke pszenna ziemniaczana i proszek do pieczenia. Miksowac troche zeby bylo takie jednolite Potem zmiksowac piane z bialek i dodac do ciasta i delikatnie wymieszac lyzka wtedy ciasto bedzie takie puszyste. Ugotowac budynie dodajac pozostały cukier. ¾ ciasta wyłożyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Na ciescie rozlozyc jablka na to wylać gorący budyń i na budyń rozłożyc ta pozosała część ciasta Piec w 180 stopniach okolo 50 minut. tak zeby ciasto na gorze bylot akie rumiane ladnie na ostudzone ciasto posypać cukier puder. SMACZNEGo

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

kwadraty:

SKŁADNIKI
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jaja
szczypta soli
5dkg drożdży+ 5 łyżeczek cukru
4 łyżki śmietany
Jabłka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto robi sie na (zapomnialam jak to sie nazywa) :P yy no na tej desce co sie ciasto wygniata;p

Sypiemy mąke na tą "deske" margaryne mieką kroimy na drobno i dodajemy do mąki. Drożdze dajemy do kubeczka i sypiemy te 5 łyżeczek cukru i mieszamy az sie leiste zrobi i wlewamy do tej mąki dodajemy reszte składnikow oprocz jablek;p i ugniatamy ciasto aby bylo takie jednorodne Wkładamy na godzinke do lodowki zeby wyroslo. (Moze byc tez na dluzej zalezy co kto ma miedzy czasie do roboty;p)
Wyciagamy ciasto kroimy na mniejsze czesci i rozwalkowujemy;p na takie nie cienkie i nie grube ciasto. Kroimy Kwadraty 10cm x 10cm do srodka kladziemy kawaleczek obranego jablka i sypiemy pol lyzeczki cukru. i teraz wszystkie roki zgniatamy razem szczelnie i ranty tez zeby przerw nie bylo zeby jablko nie wyplynelo jak sie rozpusci i ja na wierzch smaruje ubitym bialkiem z jaja i sypie cukrem wtedy taka fajna skorupka slodka sie robi i wkladamy na blache i do piekarnika w 180 stopniach pieczemy az beda mialy taki zloty kolor potem szybko wyciagamy i przekladamy na jakis talerz bo jak zostana w laszce to sie przykleja i jak bedziecie odrywac to odejda bez spodow;p ale sa na prawde pyszne na cieplo w szcegolnosci tylko uwazajcie;p jak juz ciasto ostygnie to uwazajcie z jedzeniem bo jablko w srodku dalej jest gorace i mozna sie poparzyc;p
__________________


'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi









Agusia_a9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 11:08   #17
lucky1910
Rozeznanie
 
Avatar lucky1910
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 748
GG do lucky1910
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Moja LASAGNE
z drobiowym mięsem mielonym i brokułami

Jest pyszna, pięknie wyglądaJ najlepsza jest na drugi dzień po ponownym podgrzaniu w piekarniku. Poniżej zaproponowałam najbardziej uniwersalne warstwy, choć oczywiście wedle upodobania można przełożyć szpinakiem, miksować składniki, można kurczaka na ostro przyprawić czy jak kto lubi. Ta wersja należy do moich ulubionych J

Ja zazwyczaj robię w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia o wymiarach ok. 35x25 i wychodzi pełne naczynieJ

Potrzeba:
Opakowanie makaronu do lasagne

Na warstwę mięsną:
Ok. 50-60dag drobiowego mięsa mielonego
Cebulka (posiakana)
Ok. 20 dag pieczarek (ja kroję na ćwiartki)
Czerwona fasola (puszka)
Pomidory w puszce w kawałkach
Przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany)

Na warstwę środkową:
Jeden brokuł
Kostka sera mozarella (żółtego nie białego, jak nie mammy mozarelli można użyć dowolnego sera żółtego. Ser trzeba strakować na grubych oczkach.)

Na sos beszamelowy:
Pół kostki masła
2 czubate łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
2 żółtka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1) Zaczynam od przygotowania warstwy mięsnej – cebulkę podsmażam, dokładam mięsko, czekam aż odparuje woda, podsmażam, dokładam pieczarki, fasolę na koniec pomidory i przyprawy. Trzymam na patelni tak długo aż woda odparuje i sos z mięskiem będzie gęsty.

2) Obgotowuję brokuły – ok. 10min w osolonej wodzie i wyciągam.

3) Szykuję sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczam pół kostki masła i dodaję 2 łyżki mąki – mieszam, żeby nie było grudek aż mąka się lekko przyrumieni. Dolewam półtorej szklanki mleka i ciągle mieszam. Jak gęstnieje za bardzo to dolewam resztę mleka. Odstawiam na bok. W szklance mieszam śmietanę z żółtkami i wymieszane dokładam do odstawionego sosu. Całość jeszcze chwile trzymam na małym ogniu i dodaję przyprawy – gałka muszkatołowa, sól i biały pieprz. Gotowy sos o aksamitnej konsystencji odstawiam na bok. Jak stygnie może się na nim robić lekki „kożuszek” ale wystarczy zamieszać i znikaJ

4) Szykuję garnek z gotującą się, osoloną wodą w którym na 1-2 min maczam kolejno plastry makaronu, które będę na bieżąco układać. Dzięki temu plastry nie łamią się jak mam naczynie z zaokrąglonymi rogami a makaron po wyjęciu z piekarnika nie jest ani za twardy ani za miękki.

5) Na dno naczynia wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego i kładę pierwszą warstwę makaronu tak aby płatki lekko zachodziły na siebie (po chwili się skleją w jedną powierzchnię). Na makaron wykładam połowę mięska i przykrywam znowu warstwą makaronu. Na płaty makaronu wysypuję podgotowane brokuły, polewam kilkoma łyżkami sosu i obficie posypuję startym serem. Trochę (około 1/3) sera zostawiam do posypania później. Przykrywam makaronem. Na makaron ponownie idzie druga część mięska. Znowu przykrywam makaronem. Na górę wylewam sos beszamelowy i posypuję zostawionym serem.

Wstawiam do nagrzanego na 180st piekarnika na około 40 min (aż ser będzie ładnie zarumieniony). Doskonale smakuje tez na drugi dzieńJ

SmacznegoJ
lucky1910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 13:27   #18
brombusia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 4 157
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM I RYŻEM

bardzo prosty przepis specjalnie na życzenie Eli

Źródło : Moja Mama, a skąd ona ten przepis zna, to nie wiem, bo już tyle lat to przyrządzamy

Składniki:
papryki ( najlepsza jest biała) - 1 - 1,5 kg
Farsz:
mięso mielone wieprzowe lub wołowe - ok. 0.5 kg
ryż - 2 torebki
czosnek - 1-2 ząbki
papryka pokrojona w paseczki
sos:
przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
czosnek
przyprawy

Odcinasz paprykom ten "szerszy koniec", wyciągasz nasiona i powstaje ci taki "koszyczek" do którego pakujesz farsz.
Jeśli chodzi o farsz, to każdy robi inaczej. Ja daję zmielone mięso i ryż (ugotowany), do tego dodaję trochę pokrojonej papryki i czosnek, przyprawiam,wszystko mieszam, żeby się trzymało razem wbijam jajko. Faszeruję tym papryki, potem je duszę i podaję z sosem pomidorowym
(pomidory albo przecier plus przyprawy), albo ten sos dodaję w trakcie duszenia do papryk. Można też zapiec je w piekarniku, ale ja wolę duszone, bo są delikatniejsze i bardziej miękkie.
Jeśli chodzi o czas duszenia, to zazwyczaj trwa to około godziny na wolnym ogniu, aż papryki zmiękną, trzeba uważać żeby nie przypalić.
Ot i cała filozofia
__________________


Edytowane przez brombusia
Czas edycji: 2009-09-30 o 13:29
brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 19:04   #19
simpatica
Zakorzenienie
 
Avatar simpatica
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: woj. lubelskie
Wiadomości: 3 023
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

przepis zaczerpnięty ze str www.kwestiasmaku.com
CIASTO Z GRUSZKAMI
Składniki:

• 175 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 200 g miękkiego masła
• 175 g drobnego cukru
• 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
• 3 jajka roztrzepane
• 400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
• 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.

tylko ja dodawałam imbir z torebki a nie świeży no i bez lodów ani bitej

Edytowane przez simpatica
Czas edycji: 2009-10-05 o 14:05
simpatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 11:24   #20
simpatica
Zakorzenienie
 
Avatar simpatica
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: woj. lubelskie
Wiadomości: 3 023
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

RACUSZKI CYNAMONOWE

składniki:
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyzeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3-4 łyżki oleju do smażenia

1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty, jasny krem. Połącz ze śmietaną.
2. Do masy przesiej przez sitko mąkę i cynamon, dodaj szczyptę soli do smaku. Wymieszaj.
3. Z białek ubij sztywna pianę, przełóż do ciasta, delikatnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź na olej, formując małe racuszki.
5. Smaż z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu.
przepis z gazety "Tina" nr. 32

do racuszków proponuję sos waniliowy

250 ml mleka
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żołtko
cukier waniliowy (pół opakowania)

Mąke rozprowadzić 2 łyzkami mleka, pozostałe mleko podgrzac z wanilia prawie do zagotowania. Żółtko utrzeć z cukrem, mleko zdjąć z ognia i ostrożnie połączyć z mączną zawiesiną. Ciągle mieszając zagotować i po troszeczku wlac do may żołtkowej. Wymieszać.

ilośc sosu jaka wychodzi z podanej ilości składników spokojnie wystarcza na ilośc racuszków jaka wychodzi z przepisu powyżej

SMACZNEGO
simpatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 12:24   #21
gucia6
Zakorzenienie
 
Avatar gucia6
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Murzynek

Źródło: przepisy mojej mamy zebrane na pojedynczych kartkach, zazwyczaj noszących tłuste ślady

1 kostka margaryny (250g)
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
0,25 szkl wody

Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Odlać ok 0,5 szkl masy do późniejszego polania wierzchu ciasta. Resztę masy ostudzić.

Do zimnej masy dodawać miksując:
3 szkl mąki
1 proszek do pieczenia
5 jajek
ewentulanie do smaku olejek pomarańczowy

Całość wylać do formy, piec w 180 stC do momentu, gdy patyczek do sprawdzania po wyjęciu z ciasta jest suchy.

Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na dwie warstwy i przełożyć dżemem lub kremem (np karpatkowym).

Masę na wierzch rozgrzać (nie gotować) i rozprowadzić na ciasto.

************************* ************************* ****

Zupa cebulowa

Źródło: radosna twórczość własna

2 duże ziemniaki
2 duże cebule
kostka rosołowa mięsna
2 łyżki mąki
25g sera żółtego lub wędzonego

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażać (w garnku). W międzyczasie rozpuścić kostkę mięsną w 400ml wrzącej wody i wlać do ziemniaków. Gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w Pół-talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, popieprzyć i smażyć aż będzie miękka i lekko się przyrumieni. Dodać mąkę i razem chwilę zasmażać. Całość dodać do rosołu z ziemniakami i dobrze wymieszać.
Ser pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na dużych oczkach), dodać do zupy i podgrzewać, aż się nie roztopi.

Zupę podawać z grzankami.
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive"
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 20:35   #22
gucia6
Zakorzenienie
 
Avatar gucia6
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 7 636
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Rösti, czyli conieco kuchni szwajcarskiej

Źródło: mąż

1 kg ziemniaków
2 serki mozarella
1 pomidor
kilka plastrów szynki lub salami

Ziemniaki ugotować w łupinach. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Mozarellę pokroić w plastry.
Pomidora obrać i pokroić w drobną kostkę.
Szynkę/salami pokroić na paski ok 1x2 cm.

Na patelni o średnicy ok 30 cm rozgrzać oliwę. Połowę startych ziemniaków rozłożyć równomiernie na patelni. Posolić. Na ziemniaki położyć część pomidorów i szynki, przykryć całością sera mozarella. Posolić, popieprzyć, posypać oregano. Na ser rozłożyć resztę pomidorów i szynki. Pozolić. Na końcu rozłożyć równomiernie resztę ziemniaków.

Smażyć z każdej strony po ok. 15 minut.
Do obracania użyć odpowiedniej wielkości talerz. Sposób obracania: placek zsunąć z patelni na talerz. Obrócić patelnię do góry nogami, przykryć niewysmażoną część placka. Trzymając wszystko razem szybko odwrócić.
__________________
"what doesn't kill me makes me feel alive"
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 08:58   #23
minnie
Raczkowanie
 
Avatar minnie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Oslo
Wiadomości: 315
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Smażone banany
przepis dla 4 osób

Źródło;Claudia ,Twój poradnik(październik 2004)

4 banany,
2 łyżki cukru,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki masła,
łyżka płatków z migdałów.

Banany obrać, przekroić wzdłuż.Na patelni rozpuścić cukier.Gdy się zrumieni,włożyc połówki bananów,dodać masło.Doprawić do smaku sokiem z cytryny.Banany smażyć chwile z obu stron.Przełozyć na talerze, posypać płatkami z migdałów.
Rada:Migdały będą smaczniejsze(chrupkie) gdy chwile zrumienimy je na suchej patelni.
minnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 11:15   #24
xpressja
Zadomowienie
 
Avatar xpressja
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: ***
Wiadomości: 1 204
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

TARTA DYNIOWA - torta di zucca
przepis pochodzi ze strony ugotuj.to - urozmaicony wg własnego pomysłu


SKŁADNIKI:

  • 50 dag dyni
  • 600 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 3 jajka
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki masła
  • 1 bardzo słodka pomarańcza lub 2-3 bardzo słodkie mandarynki
  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego


WYKONANIE:
- miąższ z dyni pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce lub zmixuj mixerem
- Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka
p.s. do zagęszczenia masy możesz dodać odrobinę mąki
- pomarańczę lub mandarynki dokładnie wymyj i rozgotuj w osłodzonej jedną łyżką cukru wodzie
- wodę odlej, a owoce zmixuj i dodaj do masy dyniowej

-z ciasta francuskiego wytnij 2 placki :
pierwszy o średnicy formy do tarty + boki
drugi: tylko średnica formy do tarty

- forme posmaruj margaryną, wyłóż pierwszy placek
- wyłuż masę dyniowo-pomarańczową ( dyniowo-mandarynkową )
- Nałóż drugi krążek ciasta, sklej brzegi

- piecz ok 60 min w temp. 150 st ( w zależności od "możliwości" piekarnika czas pieczenia może być krótszy )


SMACZNEGO !!!!
__________________
Lenka Jagódka 21.12.2009








Edytowane przez xpressja
Czas edycji: 2009-11-12 o 11:17
xpressja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 12:11   #25
domi7ks
Zakorzenienie
 
Avatar domi7ks
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 16 173
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Sałatka z szynką i ananasem

30-40 dkg szynki (ale nie w plasterkach i jakiejs bez żyłek:P)
puszka ananasów
puszka kukurydzy
5-6 jajek
seler w słoiku
sól
pieprz
majonez

Wszystko razem kroimy w kosteczke. Dodajemy majonezu i przyprawiamy

źródło: zmyślona :P

Sałatka z pieczarek i jajek

- 30 dag pieczarek,
4-5 jajek,
- puszka kukurydzy,
- majonez,
- musztarda,
- 20 dkg sera zółtego,
- pieprz,
- sól.

Pieczarki gotujemy we wrzącej wodzie przez okolo 20 minut, w kosteczkę. Wystudzone kroimy w kosteczke. Tak samo ugotowane na twardo jajka. Ser trzemy na tarku. Wszytso razem mieszamy, dodajemy kukurydze, majonez, musztarde (najlepiej sarepską), sól i pieprz.

źródło: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob...t.php?id_p=910

Sałatke zmodyfikowaliśmy troszke z Tz czytajac opinie, bo byla zbyt mdła. A taka wyszla bardzo dobra
__________________
pierwszy Skarb- 22.12.2009
drugi Skarb-8.12.2011


Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2009-11-18 o 14:56
domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 14:09   #26
xpressja
Zadomowienie
 
Avatar xpressja
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: ***
Wiadomości: 1 204
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

MAKARONOWA SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

składniki:
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
5-6 gałązek mrożonego brokuła
słoiczek oliwek ( zielonych lub/i czarnych )
ser feta
natka pietruszki
makaron penne

kostka rosołowa ( rosół z kury )
sól, pieprz,
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
parmezan


składniki dodaje "na oko" w zależności od ilości osób i upodobań kulinarnych


wykonanie:

brokuła podgotować lub sparzyć gorącą wodą
makaron ugotować dodając do gotowania kostkę rosołową

suszone pomidory ( ok 5 - 6 szt. / 2 osoby ) oliwki ( wedle uznania )
ser feta ( wedle uznania )
oraz ostudzonego brokuła pokroić i wymieszać z letnim makaronem,
całość doprawić solą pieprzem ziołami prowansalskimi oraz polać oliwą z oliwek,
na koniec posypać dużą ilością pietruszki
DO DEKORACJI można posypać parmezanem
__________________
Lenka Jagódka 21.12.2009








Edytowane przez xpressja
Czas edycji: 2009-11-18 o 14:10
xpressja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 14:29   #27
lucky1910
Rozeznanie
 
Avatar lucky1910
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 748
GG do lucky1910
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Sałata lodowa z łosiem w miodowym winegrecie
(podpatrzone w restauracji)

Składniki układamy warstwowo:
  • Sałata lodowa
  • Czerwona cebula w krążkach
  • Łosoś wędzony
  • Kiełki pszenicy, rzodkiewki, co kto lubiJ
  • Ser feta
  • Grzanki

Całość polewamy miodowym sosem winegret.

Sos (przepis zaczerpnięty ze strony www.kwestiasmaku.com):

1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Smacznego!

Makaron szpinakowy z szynką i serem feta
(kompozycja własna)
  • Makaron szpinakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Szynka (ok. 30dag na cały makaron)
  • Gruby szczypior
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Ser feta
  • Zioła i przyprawy do smaku


Makaron szpinakowy pappardelle (niech Was nie zniechęca nazwa – jest pysznyJ) zostawić lekko twardy (dojdzie podczas mieszania z resztą).
Na patelni na dużej ilości oliwy z oliwek podsmażyć szynkę pokrojoną w cienkie paski, dodać czosnek (ja daję ok. 2-3 duże ząbki) i 2/3 posiekanego dużego grubego szczypioru. Gdy całość się zarumieni dołożyć przyprawy i najlepiej świeże zioła (jak nie mam pod ręką świeżych ziół to wkruszam kostki knorra tylko bazylię i oregano – nie daję już soli bo jest jej wystarczająco w tych kostkach). Na patelnię dokładam prawie ugotowany makaron i wszystko razem mieszam, trzymając na małym ogniu żeby makaron doszedł. Przekładam do szklanej misy, dokładam pokrojony w kostkę ser feta i mieszam delikatnie, żeby ser się nie porozpadał. Na koniec całość posypuję pozostałym szczypiorem.

Smakuje pysznie zarówno na gorąco jako danie obiadowe, jak i jako schłodzona sałatka.
Smacznego!
lucky1910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 14:40   #28
xpressja
Zadomowienie
 
Avatar xpressja
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: ***
Wiadomości: 1 204
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

coś na ciepło

MINI QUICHETKI

Quiche to taka tarta na kruchym cieście z nadzieniem w wersji wytrawnej.
oto przepis sprawdzony na "babeczkowe wersje" tej potrawy ze strony kuchareczkaaneczka.blog.o net.pl
to samo można wykonać w dużej formie na tartę i kroic jak pizze - obie wersje przepyszne!

niezbędne będą foremki do babeczek ( lub tartinek ) ok 10 szt.
lub forma na tartę

składniki:

ciasto:
150 g masła
250 g mąki
3-4 łyżki wody
szczypta soli

ciasto zagniatamy i wsadzamy do lodówki na ok 30 min.


farsz:
suszone pomidory
czarne oliwki
ser feta
ser mozzarella ( kulka lub mini kuleczki )
1 szkl. śmietany
sól, pieprz, bazylia
starty ser żółty do dekoracji

wykonanie:

schłodzonym ciastem wylepiami foremki wczesniej posmarowane margaryną
na całej powierzchni i na brzegach robimy dziurki widelcem
podpiekamy ok 10-15 min w tem 180-200 stopni

wszystkie składniki kroimy, przyprawiamy i mieszamy ze śmietaną
nakładamy do foremek z podpieczonym spodem z kruchego ciasta

zapiekamy do zarumienienia się wierzchu ( ok 20 min )
ostatnie 5-10 min można zapiekać z dodatkową posypką z sera żółtego

dekorujemy bazylią


p.s.
można robic różne wariacje z nadziewaniem takich babeczek
ja robie jeszcze ze szpinakiem i serem feta lub z cukinia i pieczarkami znikają w ekspresowym tempie!
__________________
Lenka Jagódka 21.12.2009








Edytowane przez xpressja
Czas edycji: 2009-11-18 o 14:45
xpressja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 15:00   #29
gissh
Raczkowanie
 
Avatar gissh
 
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 490
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

Sałatka z selerem i czerwoną fasolą

...najprostsza jaką znam, do zrobienia na szybko nawet jak goście siedzą już u nas w domu na kanapie...

Składniki:
20-30dkg szynki (w kawałku)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek marynowanego selera
4 jajka
1 słoiczek majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić. Odlać zalewę z fasoli, kukurydzy i selera, warzywa przepłukać zimną wodą. Wymieszać wszystkie składniki w misce, dodać majonez w ilości 4-5 łyżek lub wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem najlepiej troszkę schłodzić sałatkę w lodówce - zimna jest smaczniejsza.
Ot i cała filozofia

Sałatkę można również nieco zmodyfikować:
- wersja wegetariańska: zamiast szynki dodajemy żółty ser
- wersja dla nielubiących smaku czerwonej fasoli: zamiast fasoli dodajemy zielony groszek konserwowy

Źródło: wyobraźnia mojej cioci Krysi
__________________
Dukam
- 7,5kg


DOMINIKA - moje małe wielkie SZCZĘŚCIE
http://suwaczki.maluchy.pl/li-40048.png
gissh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 14:57   #30
Kasiuch
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 422
Dot.: Książka kucharska Mamuś listopadowo-grudniowych 2009 :)

domi7ks- jaka salatke robisz do tych nalesnikow???
Kasiuch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.