![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jakim cudem można nie wiedzieć, że jest się w ciąży?
Pod wpływem różnych wątków wizażowych, dziwnych pytań "łomamuniuspóźniasięokres czyzaszłam" i zasłyszanych opowieści dziwnej treści
![]() Przecież ciąża to tak specyficzny stan, że wydaje mi się - nierealne jest nie wiedzieć. Nawet biorąc pod uwagę, że czasem zdarzają się plamienia okresopodobne, że może nie być mocnych objawów. Moje objawy były i są minimalne, ale - nie do porównania z niczym innym. Piersi bolą inaczej, czuć jajniki, macicę - podobnie jak przy okresie, ALE inaczej. Chce się spać - nie tak normalnie, ale dosłownie w jednej chwili senność potrafi ściąć z nóg. Normalnie w głowie mi się nie mieści, że ktoś będąc w ciąży może o tym nie wiedzieć... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jakim cudem można nie wiedzieć, że jest się w ciąży?
dobre spostrzezenie. moja mama podobno jak byla ze mna w ciaz to w dzien kiedy miala dostac miesiaczki poleciala do toalety wymiotowac. i juz wiedziala.
tylko znowu problem w druga strone-jak ktos chce to naprawde jest w stanie wmowic sobie objawy swiadczace o jakims tam 'innym' stanie ktory moze byc domniemana ciaza... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie. Nie wmówisz sobie specyficznego bólu piersi (cały czas - również w nocy), uczucia rozciągania się macicy, koszmarnej senności (obecnie zasypiam w ciągu 30 sekund
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witam. no właśnie dobre pytanie.. jakim cudem mozna sie nie domyśleć że jest sie w ciąży.. ja w 1szym miesiącu mialam normalny okres-tzw krwawienie ale juz wtedy mialam myśli ze moge być w ciąży... miałam bóle macicy i jajników a "okres" trwał tylko 4 dni..
Przecież to jest całkiem inny ból i całkiem inne objawy niż przy zwykłej @... A codo wmawiania.. to zauważyłam.. niektóre dziewczyny bardzo chca być w ciąży i później poprostu wyszukują objawów i potem robią 5 testów ciążowych.. wmawiają sobie że to na pewno to..;/
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego kobieta moze nie wiedziec czy jest w ciazy? Tego nie wiem, ale widac zalezy to od osobnika. Jedne kobiety widac maja na tyle wrazliwe ciala, ze od samego poczatku wiedza, ze sa w stanie blogoslawionym. Inne dowiaduja sie np. w dniu, gdy lekarze silny bol brzucha niewiadomego pochodzenia diagnozuja jako... akcje porodowa, mimo, ze np. wczesniej regularnie stosowaly antykoncepcje (np. hormonalne iniekcje, ktore powoduja, ze kobiety nie maja krwawien z odstawien i skutecznosc tych iniekcji jest niby wieksza niz przyjmowanie tabletek hormonalnych lub przynajmniej skutecznosc jest taka sama). Takie przypadki byly, sa i mysle, ze jeszcze dlugo beda.
Poza tym, mysle, ze wieksze prawdopodobienstwo zauwazenia tego, ze jest sie w ciazy jest, gdy jedna ma sie juz za soba. "Nowicjusz" mysle, ze jest mniej swiadomy zmian, ktore zachodza w jego ciele. I stad pojawiajace sie pytania "czy moge byc w ciazy?".
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jaga uwierz, jestem w pierwszej ciąży i naprawdę NIE DA SIĘ nie zauważyć zmian
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Równiez nie wiem jak to mozliwe ale wiem ,że jest to możliwe.
Czasami i lekarze maja problem z potwierdzeniem ciąży. Osobiscie znam swoje cialo i wiem co i jak z cyklem ,nigdy nie stosowalam metod naturlanych ale jakos tak wiem ale znam tez dziewczyny ktore nie wiedza kiedy mialy ostatni okres ,ta sama do 3 miesiaca cizy nie wiedziala ze jest w ciazy ,nie robila testu itp bo zwyczajnie nie zauwazyla ze nie miala okresu.Jak sie tlumaczyla ?bo miala duzo pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Paula, szczerze mówiąc to raczej skłonna bym była przypuszczać, że dziewczyna kit wciska
![]() I owszem, czasem jest trudność ze stwierdzeniem, czy ciąża jest, ale na litość boską - na jej początku, prawda? USG już w 6-7 tygodniu ślicznie pokaże zarodek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14912574]Paula, szczerze mówiąc to raczej skłonna bym była przypuszczać, że dziewczyna kit wciska
![]() I owszem, czasem jest trudność ze stwierdzeniem, czy ciąża jest, ale na litość boską - na jej początku, prawda? USG już w 6-7 tygodniu ślicznie pokaże zarodek.[/QUOTE] No właśnie... jak mozna nie wiedziec ze sie okresu niema.. ![]() ![]() Ja w 7 tygodniu bylam na usg i bylo dobrze widac zarodek...
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Kuzynka mojej mamy nie wiedziała że zaszła. Długo z mężem starali się o drugie dziecko. Jedna ciąża zakończyła się poronieniem, druga porodem w 6 miesiącu. Ona ma 45 lat on 60. Przed wakacjami lekarz powiedział, że na dzieci już nie ma szans. Miesiączki nie ma. Po kilku miesiącach lekarz pierwszego kontaktu kobietę z powiększonym brzuchem i dziwnym "ruszaniem się czegoś w środku" przepisuje jakieś lekarstwa i kieruje do onkologa. Na szczęście moja mama wysłała ją do apteki po test. Wynik oczywiście pozytywny. Wszyscy w głębokim szoku, łącznie z ginekologiem. Starszy syn w III klasie gimnazjum, córeczka ma 5 miesięcy.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
W odpowiedzi na Twoje pytanie - tak jak cuda się zdarzają, tak zdarzają się i takie przypadki.
![]() Czasem pierwsza wizyta kobiety u ginekologa spowodowana jest właśnie/dopiero (!!!) ciążą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
I faktycznie kobieta 45 letnia nie podejrzewała ciąży? Jeśli tak, to naprawdę... zastanawia mnie w takiej sytuacji zdolność myślenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie byłam przekonana, że ona jest do końca normalna
![]() Najważniejsze, że dziecko urodziło się zdrowe.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Też się nad tym zastanawiam, jak słyszę historie - "moja znajoma do 4 mies. nie wiedziała, że jest w ciąży, a do tego okres miała" (oczywiście wpadła przy wzorowo branych pigułkach..
![]() ![]() Może niedokształcona jestem, nie wiem..
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
moja kuzynka jest w 5miesiacu ciazy, i twierdzi ze na poczatku nie czula sie jakos szczegolnie;p poprostu zrobila test jak jej sie okres spoznial.
mama mojego tz podobno miala 'okres' do 3 miesiaca. (osobiscie w to nie wierze,pewnie jakies pamienia tylko...) sasiadka kolo 50 leczyla sie hormonalnie na jakas ciezka chorobe, zatrzymala jej sie miesiaczka to myslala -menopauza.idzie doginekologa a tu zaawansowana ciaza... maly na szczescie zdrowy i nie taki maly, wazyl ponad 5kg.. tak wiec rozne wypadki po ludziach chodza;p ale wg mnie to chyba naprawde mozna zauwazyc kiedy jest sie w ciazy...zobaczymy jak to ze mna kiedys bedzie;p btw,szajajaba-gratulacje!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a mnie dziwia przypadki gdzie ktos jest 7-8 miesiecy w ciazy i twierdzi ze nie wie i rodzina tego nie zauwaza. mowia ze przytuli. wiele razy byla juz taka zmianka w tv. dziweczyna nagle zle sie poczula okazalo sie ze rodzi rodzina w szoku bo o ciazy nie wiedziala
![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I właśnie jak to jest mozliwe ze sie nie zauwazy ze sie niema okresu albo ze nie czula jak dziecko ją kopało...? przeciez to czuć wyraźnie nawet jesli byla grubsza... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez isio Czas edycji: 2013-03-26 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
jest wątek zbiorczy na temat prawdopodobienstwa ciazy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jesteśmy różne i różnie reagujemy i odczuwamy. gdyby mozna było wiedzieć /nie wiedzieć na 100% to by nie było tych setek tysięcy pytań i nie wymyślono by testów ciążowych robionych przez nas wszystkie dla pewności. pewnie ma duże znaczenie czy ciąża jest dla nas oczekinawa czy kompletnie niepożądana. jak ktoś oczekuje wsłuchuje się w organizm to może wiedzieć i czuć że zaszedł. moja ginekolożka opowiadała mi o pacjentce która wiedziała kiedy ma owulacje i mówiła jej że teraz napewno zajdzie bo chce i zaszła
![]() teraz o mnie. zaszłam w ciążę regularnie biorąc tabsy, więc mimo braku okresu i pozytywnego testu było to dla mnie absurdem. absurdem było również dla mojej lekarki która uwierzyła dopiero jak zobaczyła usg i test z krwi. ale co do objawów to bolały mnie piersi tak samo jak przed okresem, miała skurcze macicy takie jak przed okresem, apetyt też zawsze przed okresem mam większy, senność...cóż jestem śpiochem i mogłabym spać cały dzień gdyby to było możliwe ![]() moja mama miała normalne okresy przy obu ciążach do 4 miesiąca, zero innych objawów.... pewnie historii jest tyle ile nas na wizażu.... mnie w każdym bądź razie pytania typu czy jestem w ciązy nie dziwią zupełnie. w każdym bądź razie więcej jest tych niepewnych niż pewnych w 100%
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na prawde zaszlas biorac tabletki regularnie? Pech czy jakies poboczne elementy, typu leki czy cos..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Pozwolę sobie wtrącić się do waszej rozmowy
![]() Ja też zastanawiam się czy możliwe jest, będąc w ciąży nie czuć żadnych objawów, czy po prostu nie mieć przeczuć, że to właśnie "to" ![]() Ja sama będąc w ciąży( długo się nie nacieszyłam, bo poroniłam w 7 tygodniu), wiedziałam a przynajmniej czułam, że coś jest nie tak mniej więcej na tydzień przed spodziewaną miesiączką. I piersi bolały jakoś nie tak, i brzuszek nietypowo bolał, a zmeczona byłam niemiłosiernie. POczątkowo wmówiłam sobie, że to jakaś złośliwa odmiana PMS ![]() Znam pewną dziewczynę( 26 letnią) która o ciąży dowiedziała się w 22-gim tygodniu, czyli jakby nie patrzeć praktycznie 6 miesiąc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Mało tego - mnie np. przestała kompletnie kawa smakować. I to jest też objaw występujący u wielu kobiet - totalna niechęć do kawy. I mając te dzieścia lat na karku wypadałoby znać choć minimalnie organizm, i takie drobiazgi na pewno zwrócą naszą uwagę. Dlatego niestety, choćby kobieta na klęczkach przysięgała, że o ciąży nie wiedziała i nie wpadła na to - nie uwierzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14933302]Mało tego - mnie np. przestała kompletnie kawa smakować. I to jest też objaw występujący u wielu kobiet - totalna niechęć do kawy. I mając te dzieścia lat na karku wypadałoby znać choć minimalnie organizm, i takie drobiazgi na pewno zwrócą naszą uwagę. Dlatego niestety, choćby kobieta na klęczkach przysięgała, że o ciąży nie wiedziała i nie wpadła na to - nie uwierzę
![]() Może czasami dziewczyny (głównie te młodziutkie) myślą, że "rozejdzie się po kościach"?? ![]() A tak w ogóle to na którymś z kanałów Discovery będzie program "I didn't know I was pregnant" o kobietach, które o ciąży dowiadywały się dopiero na porodówce ![]() PS. Mnie dziś potwornie nie smakowała kawa, miała taki dziwny posmak, jakby ktoś płukał w niej jakieś zardzewiałe rury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest jest na discovery http://health.discovery.com/tv/i-did...ant/about.html http://health.discovery.com/fansites...-pregnant.html http://www.vidoemo.com/yvideo.php?i=...bisode-part-1= tu można obejrzeć kawałek ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- dziewczyna na porodówce....... -czy jest szansa że pani jest w ciąży? -ALEŻ NIE, ABSOLUTNIE! szczena opada :d
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Odnosnie ukrywania ciązy to znam przypadek dziewczyny ktora zaszla w 8 klasie SP z budowlancem ktory remontowal dom rodzicow ,dziewczyna to ukrywala ,a ojciec jest lekarzem !
dziewczyna bandazowala brzuch i piersi. urodziła w domu na podlodze w lazience ,nikogo nie bylo wtedy w domu,dziewczyna lat 15 ! rodzice wrocicli i sie dowiedzieli ze sa dziadkami ![]() strach wracac do domu ![]() drugi przypadek dziewczyna lat z 25 ,przez cala ciaze nie wracala do domu rodzinnego ,w koncu juz nie wiedziala co ze soba zrobic i wrocila w 9 miesiacu ,zaczela rodzić ,powiedzial ze ja boli wyrostel ,pojechala z mama do szpitala i urodziła "wyrostek ". Tez znam kilka dzieci urodzonych przez kobiety w wieku 40 -45 i które weszly w okres menopauzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:48.