|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Vacu Well System
Jeżeli bailine nie dziala (przeczytalam, to w jednym watku), to co z Vacu Well System? To nie jest do końca bierna metoda. Tam sie cały czas ruszasz.
Powiem szczerze, że jestem zdesperowana, bo mam spore uda i musze z nich schudnąc. Tradycyjne cwiczenia spowodowaly tylko że zwiekszyly mi sie miesnie, ale tkanka tluszczowa jak byla, tak jest dalej. Nie chce miec miesni! Chce spalic tkanke bez rozrostu miesni! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Vacu Well System
Nie wiem o jaki watek chodzi, ale mam pytanie: Dlaczego nie chce Pani na przykład rozpocząc od masażu wykonywanego manualnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mam takie wrażenie że sięgnęła Pani do formy ruchu nieadekwatnej do potrzeb.Prawdobodobnie jakaś forma aerobiku,wykonywana z dużą intensywnością lub siłownia z zbyt dużym obciążeniem.Tk.tłuszczowa ulega spalaniu w warunkach aerobowych,czyli tlenowych. Jest to wysiłek wykonywany z niższą intensywnością. Kierować się na przykład tętnem/do 160 uderzeń na min. u osób mniej wytrenowanych/.Ważny jest też czas trwania,ponieważ fizjologii organizmu się nie przeskoczy.Tk.tłuszczowa zaczyna się spalać /powtarzam zaczyna/ mniej więcej po 35-40 min. wysiłku,a więc im trochę dłużej tym skuteczniej.Jeśli chodzi o masaż to tak ,ale traktować to jako uzupełnienie zbijania kg. Można polecić masaż klasyczny lub jego odmiany:izometryczny,spor towy. Powodzenia. sezon się zbija.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Wszelkie formy masazy związanych z odchudzaniem, modelowaniem lub profilaktyką i leczeniem PEFS czyli paniculpatii-obrzękowo-włókniejacej-stwardnieniowej inaczej mówiąc tzw. cellulitu, nalezy rozpoczynac od Manualnego - czyli wykonywanego recznie - drenazu limfatycznego.
Modelowaniu sylwetki służa modyfikowane metody pochodne masażu klasycznego, w Polsce jest także stosowana metoda Dynamicznego Masazu Antycellulit, jest to medoda opracowania warstwowego. Jesli ma pacjentka problemy także ze słybymi lub pekajacymi naczynkami, masaż klasyczny nie jest obtymalnym rozwiązaniem. Tutaj nalezy także rozpocząć od drenazu limfatycznego. W tzw pseudocelulicie czyli problemach związanych z osłabieniem i opadaniem fałdu mięśniowo/skórnego w okolicy posladkowej i krętarzowej mozna zastosowac klasyczny masaż lub czasowo masaż izometryczny. Masaż intensywny np. klasyczny lub sportowy stosuje sie raczej w lokalnym nadmiarze tkanki tłuszczowej, tam gdzie sa problemy z iloscią tkanki tłuszczowej a nie potologią. Polecam na wstepie diagnostyke problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
W sumie jak najbardziej zgadzam się z panem Piotrem, tym bardziej jeśli chodzi o zdiagnozowanie. Mój błąd, że inne osoby czytające ten wątek mogą "mylnie" zinterpretować ten tekst. Przy czym moja wiadomość były skierowana wyłącznie do "paipaii". Z treści jej listu wynika ze jest to osoba młoda i co najważniejsze aktywna fizycznie, a więc sprawność ukł. krążenia i stan naczyń jest dobry. Reasumując masaż klasyczny i jego odmiany z powodzeniem u tej Pani można raczej zastosować tym bardziej że jej kłopoty dotyczą "tylko" ud, a więc zmian lokalnych jak to Pan określił. Aczkolwiek nie da się ukryć, że przekonać o tym można się tylko naocznie. Podkreślam jednak że masaż powinno się tutaj potraktować jako uzupełnienie aktywności fiz., czy to jako odnowę biologiczną, czy też dodatkowe wsomaganie spalania tk. tłuszczowej i uzyskanie lepszej syswetki. Muszę nadmienić że sam z zawodu i wykształcenia jestem masażystą z kilkuletnią praktyką, ale nie jestem zwolennikiem "pójścia na łatwiznę" do czego mamy ostatnio tendencję. Najwygodniej jest się położyć z założeniem "niech inni się za nas męczą". Nie tędy droga do optymalnego wyglądu.Z innej beczki:duże znaczenie ma też oczywiście określona dieta. Dobrze byłoby minimalizować węglowodany i tłuszcze. Jeszcze raz powodzenia w pozbywaniu się zbędnej wagi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No to chyba rzeczywiści nie pozostaje mi nic innego, tylko sprobowac masazu klasycznego i przekonac sie naocznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Przyznam się że nie znam nikogo z tych okolic jeśli chodzi o masażystów. Prędzej pan Piotr będzie kojarzył. A można jeszcze wiedzieć w jaki sposób próbowała Pani "męczyć" te nogi /chodzi o ćwiczenia/ ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dwa razy w tygodni basen, wczesniejuprawiałam taniec nowoczesny tez raczej intensywnie. W domu robiałam roznego rodzaju wymachy i rozciagalam sie. Ostatnio zaczęlam biegać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Tak na wszelki wypadek. Pod pojęciem "intensywnie" rozumie się szybko.Spory odsetek ludzi interpretuje mylnie to słowo jako często.
Dobrze Pani robiła korzystając z basenu.Faktem jest że ze względu na większy opór wody musimy wkładać trochę więcej siły,więć przy odżywianiu wysokobiałkowym może spowodować przyrost masy mięśniowej.Trzeba tylko płynąć mniej siłowo,a bardziej technicznie i rekreacyjnie i w miarę non stop bez przerw.Zmieniając style,angażuje Pani trochę inne partie mięśni, dając odpocząć zmęczonym.Ewentualnie odpoczywać płynąc klasykiem lub robiąc kilka wdechów do wody. Zakładam że nie pływa pani wyłącznie klasykiem z głową uniesioną cały czas nad powierzchnią wody. Ponadto jest dużo plusów pływania.Praktycznie wszystkie grupy mięśniowe męczymy, duże wzmocnienie i "zabezbieczenie" kręgosłupa,a większa przewodność wody powoduje szybsze spalanie kalorii. W przyszłości może bardziej próbować pływać zimą ogólnie usprawniając sylwetkę,a sezon wiosna-jesień tak jak teraz chodźby truchtać. Rowerek też dużo daje."Odnóża" przecież przede wszystkim pracują,a na tym Pani zależy i zapewne dłużej Pani wytrzyma wałęsając się na rowerku niż biegając w kółko. Aerobic też jest pomocny, ale musi być jego odpowiednia forma. Wracając do początku: sukces Pani osiągnie jeśli ten wysiłek będzie źdźiebko dłuższy i nie za intensywny, a wspomagać to można poprzez masaż. Jeśli jest za intensywny "spaleniu" przez org. ulega glukoza, glikogen /cukier wątrobowy mówiąc w skrócie/ i trochę ketokwasy /białko/. Przy wolniej i dłużej wykonywanym wysiłku więcej spali Pani WKT czyli wolne kwasy tłuszczowe.Znaczenie ma też systematyczność i dieta,by nie dostarczać dodatkowo tych produktów,które później trzeba zużyć.Odsyłam ewentualnie do fachowej literatury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dot.: Vacu Well System
Chciałabym dodać, że najczestszą przyczyną efektu grubych ud jest niewydolnośc żylna,mylona z nadmiarem tk. tłuszczowej, dlatego jezeli chcesz sie zdecydowac na określona terapię warto udać sie własnie do wykwalifikowanego masazysty ktory rozroznia takie problemy, jak rowniez do lekarza najlepiej medycyny estetycznej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Efekt grubych ud jest często mylony z tzw. pseudocellulitem, medycznie to stan osłabienia mięśni posladkowych z przesuwającym się nadmiarem zwiotczałej skóry w okolicę krętarzową.
Jesli problemom estetycznym w okolicach ud towarzyszą pojawiajace się obrzeki, stóp łydek, warto udać się do lekarza, często takim dysfunkcjom towarzyszy w róznym stopniu niewydolnośc zylna. Jesli czujesz jakikolwiek ból w okolicach podkolanowej, lub górna część ud, zwróć uwage, aby masażysta omijał te miejsca. Często pojawiają się zmiany natury żylakowej której jeszcze nie widać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Tak to już jest, że każdy proponuje usługi, które dają mu chleb. Właściciele gabinetów z różnymi przyrządami zalecają je do zwalczania cellulite i otyłości, masażyści zalecają masaże, dietetycy różne specyfiki "-cud"........
Masażysta może zdiagnozować palpacyjnie-wyczuwając zmiany w tkankach. To daje pewną przewagę jak sądzę nad urządzeniami mechanicznymi. Może dzięki temu działać bardziejk celowo na określone zmiany. Nie chcę powiedzieć, że urządzenia nie działają. Ale mają włąśnie tą wadę, że nie są w stanie dokładnie zlokaliżować miejsca zaburzeń-jak w przypadku cellulite na przykład. Poza tym cellulite i otyłość to dwie różne przypadłości. Leczenie ich odbywa sie na dwa różne sposoby. Trochę mi podpada pozbycie sie obu jednocześnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Wiem iz wiele osób z dziwnych czasem powodów unika masażu wykonywanego ręcznie. Ale często niestety dzieje sie tak z powodu opini o samych masażach. Najczęściej spotykamy się z opinia - Bo to boli !!! No cóz poprostu błąd w sztuce.
Podstawowa przewaga masażu manualnego to przede wszystkim mozliwość diagnostyczna/palpacyjne badanie takze podczas każdego masażu, tego niestety urzadzenia nie potrafią. Nie chodzi tu także o to, że kazdy zachwala to czym się zajmuje, ale o medyczny punkt widzenia. A bez względu czy chodzi o modelowanie sylwetki, terapie cellulit czy ujędrnianie ciała podstawową rolę pełni reczny masaż, problem jednak w tym, aby w zalezności od problemu wybrać tą odpowiednią metodę. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
1
Edytowane przez milek2005 Czas edycji: 2009-11-03 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.