masło czy margaryna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2003-04-23, 16:31   #1
Heksia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 41

masło czy margaryna?


no właśnie.Słyszałam bardzo różne opinie na ten temat więc chciałabym usłyszeć również Wasze i oczywiście naszego kochanego Smoczka Co jest zdrowsze i mniej tuczące?
Heksia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-23, 16:31   #2
Heksia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 41
masło czy margaryna?

no właśnie.Słyszałam bardzo różne opinie na ten temat więc chciałabym usłyszeć również Wasze i oczywiście naszego kochanego Smoczka Co jest zdrowsze i mniej tuczące?
Heksia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 06:56   #3
smoczek
Zakorzenienie
 
Avatar smoczek
 
Zarejestrowany: 2002-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 3 049
Re: masło czy margaryna?

Uhhh... [img]icons/icon12.gif[/img] Opinii jest tyle co ludzi [img]icons/icon10.gif[/img] Moge przedstawić swoją, ale nie znaczy to, że będzie ona jakąś tam jedyną słuszną [img]icons/icon12.gif[/img] Otóż myślę... [img]icons/icon12.gif[/img] [img]icons/icon10.gif[/img] Ha, najzdrowiej byłoby wogóle nie jeść ani masła, ani margaryny, ale maczać chleb w oliwie wzorem naszych śródziemnomorskich kolegów [img]icons/icon12.gif[/img] To zdecydowanie najlepsze wyjście(można jeszcze wybrać np smalczyk wegetariański, który ostatnio pojawił się w sklepach, ale prawdę mówiąc nie wiem jak smakuje(firma dr Soya) , ale jeśli już wybierać między masłem i margaryną, to wybrałabym masło z pewnego źródła , a jego uzycie ograniczyła do minimum(osobiście wogóle nie smaruje chleba, więc nie mam tego problemu). Dlaczego? Otóż w margarynach(ale nie tylko, bo także w smażonych tłuszczach roślinnych i wypiekach robionych na tłuszczach roślinnych) często znajdują się tzw "trans" tłuszcze-produkty częściowego uwodornienia tłuszczy roślinnych, które powoduje ich utwardzanie(a więc to co robi się z tłuszczami do margaryn). Te formy tłuszczy są nawet bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone, bo nie tylko podnoszą poziom LDL("złego" cholesterolu) i triglicerydów, ale i obniżają poziom HDL(dobrego cholesterolu). Z drugiej strony masło to tłuszcze nascycone, ale używane w naprawdę minimalnych ilościach nie ma to tak wielkiego znaczenia. To chyba tyle co smoczek chciał rzec na ten temat [img]icons/icon12.gif[/img] Podsumowując- najlepsza byłaby oliwa [img]icons/icon7.gif[/img]
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 06:56   #4
smoczek
Zakorzenienie
 
Avatar smoczek
 
Zarejestrowany: 2002-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 3 049
Re: masło czy margaryna?

Uhhh... [img]icons/icon12.gif[/img] Opinii jest tyle co ludzi [img]icons/icon10.gif[/img] Moge przedstawić swoją, ale nie znaczy to, że będzie ona jakąś tam jedyną słuszną [img]icons/icon12.gif[/img] Otóż myślę... [img]icons/icon12.gif[/img] [img]icons/icon10.gif[/img] Ha, najzdrowiej byłoby wogóle nie jeść ani masła, ani margaryny, ale maczać chleb w oliwie wzorem naszych śródziemnomorskich kolegów [img]icons/icon12.gif[/img] To zdecydowanie najlepsze wyjście(można jeszcze wybrać np smalczyk wegetariański, który ostatnio pojawił się w sklepach, ale prawdę mówiąc nie wiem jak smakuje(firma dr Soya) , ale jeśli już wybierać między masłem i margaryną, to wybrałabym masło z pewnego źródła , a jego uzycie ograniczyła do minimum(osobiście wogóle nie smaruje chleba, więc nie mam tego problemu). Dlaczego? Otóż w margarynach(ale nie tylko, bo także w smażonych tłuszczach roślinnych i wypiekach robionych na tłuszczach roślinnych) często znajdują się tzw "trans" tłuszcze-produkty częściowego uwodornienia tłuszczy roślinnych, które powoduje ich utwardzanie(a więc to co robi się z tłuszczami do margaryn). Te formy tłuszczy są nawet bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone, bo nie tylko podnoszą poziom LDL("złego" cholesterolu) i triglicerydów, ale i obniżają poziom HDL(dobrego cholesterolu). Z drugiej strony masło to tłuszcze nascycone, ale używane w naprawdę minimalnych ilościach nie ma to tak wielkiego znaczenia. To chyba tyle co smoczek chciał rzec na ten temat [img]icons/icon12.gif[/img] Podsumowując- najlepsza byłaby oliwa [img]icons/icon7.gif[/img]
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 13:58   #5
asinka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2002-07
Wiadomości: 219
Re: masło czy margaryna?

Ja też jestem jak najbardziej za masłem, margaryna to sama sztuczność, zresztą z tego co się orientuję tylko u nas i w Niemczech jest taka moda na nią, wcale nie spotkałam margaryny w Hiszpanii, tam podają trylko oliwę i masło (zresztą moim zdaniem mają najlepsze masełko w Europie), nie używają jej też Włosi i Portugalczycy.
asinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 13:58   #6
asinka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2002-07
Wiadomości: 219
Re: masło czy margaryna?

Ja też jestem jak najbardziej za masłem, margaryna to sama sztuczność, zresztą z tego co się orientuję tylko u nas i w Niemczech jest taka moda na nią, wcale nie spotkałam margaryny w Hiszpanii, tam podają trylko oliwę i masło (zresztą moim zdaniem mają najlepsze masełko w Europie), nie używają jej też Włosi i Portugalczycy.
asinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 14:01   #7
Helena
Zadomowienie
 
Avatar Helena
 
Zarejestrowany: 2002-11
Lokalizacja: opiekuńcze skrzydła Aleksandra Łukaszenki
Wiadomości: 1 543
Re: masło czy margaryna?

ma-sło! ma-sło! ma-sło!
[img]icons/icon20.gif[/img]
__________________
Admin broni
Admin radzi
Admin nigdy cię nie zdradzi
Helena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-04-24, 14:01   #8
Helena
Zadomowienie
 
Avatar Helena
 
Zarejestrowany: 2002-11
Lokalizacja: opiekuńcze skrzydła Aleksandra Łukaszenki
Wiadomości: 1 543
Re: masło czy margaryna?

ma-sło! ma-sło! ma-sło!
[img]icons/icon20.gif[/img]
__________________
Admin broni
Admin radzi
Admin nigdy cię nie zdradzi
Helena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 16:57   #9
Heksia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 41
Re: masło czy margaryna?

jak to miło ze tak myślicie) bo ja masełko UWIELBIAM i już się bałam że dla własnego dobra będę musiała zacząć lubić margarynę....
Heksia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 16:57   #10
Heksia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 41
Re: masło czy margaryna?

jak to miło ze tak myślicie) bo ja masełko UWIELBIAM i już się bałam że dla własnego dobra będę musiała zacząć lubić margarynę....
Heksia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-24, 17:44   #11
lejka
Zakorzenienie
 
Avatar lejka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 419
Re: masło czy margaryna?/i frytki, czyli Lejka się popisuje szkolną wiedzą

A ja własnie masła nie lubię... Wiem, zdrowsze w moim wieku, tratatata, ale jak miałabym jeść masło, to już bym wolała bez niczego... Masło lubie tylko w smażenicnce, i tak źle i tak niedobrze... Ale ni8e jem duzo kanapek pomargarynionych, więc sppppoko, z umiarem można wszystko...

I chociaż mam na chemii własnie tłuszcze, to nie dam się przekonać!!!

A wiecie, że frytki wydzielają zapach akroleiny, substancji, za pomocą której odróżniamy oleje naturalne od mineralnych, np. silnikowego? Smacznego, ble...
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-04-24, 17:44   #12
lejka
Zakorzenienie
 
Avatar lejka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 419
Re: masło czy margaryna?/i frytki, czyli Lejka się popisuje szkolną wiedzą

A ja własnie masła nie lubię... Wiem, zdrowsze w moim wieku, tratatata, ale jak miałabym jeść masło, to już bym wolała bez niczego... Masło lubie tylko w smażenicnce, i tak źle i tak niedobrze... Ale ni8e jem duzo kanapek pomargarynionych, więc sppppoko, z umiarem można wszystko...

I chociaż mam na chemii własnie tłuszcze, to nie dam się przekonać!!!

A wiecie, że frytki wydzielają zapach akroleiny, substancji, za pomocą której odróżniamy oleje naturalne od mineralnych, np. silnikowego? Smacznego, ble...
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.