![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
My czekamy/ czekaliśmy do ślubu
Ostatnio współżycie przedmałżeńskie stało się całkowicie naturalne, ale są jeszcze takie osoby, które czekają z tym do ślubu- niekoniecznie z powodów religijnych. Wpisujcie się, podawajcie powody tej decyzji, piszcie wasze doświadczenia ( czy było warto?) jeśli jesteście już po ślubie.
Ja czekam, gdyż chciałabym, by nasza miłość nie była zbudowana tylko na seksie. Uważam, że miłość platoniczna to najwartościowsza z miłości. Najpierw chcę poznać TŻ z tej strony ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: My czekamy/ czekaliśmy do ślubu
Cytat:
skoroś wierząca to uwierz i w moc wyszukiwarki, tego chyba jeszcze KK nie zabrania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale, ElettroVoce, czy to jest powód do złośliwej ironii? Ja uważam, że nie, i co tu dużo mówić, przykro mi się zrobiło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
skoroś taka wrażliwa to uważaj, bo na tym forum więcej takich jędz jak ja się czai co by tylko wychłostać ripostą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
założyłam ten wątek nie po to, by podważać moje opinie, przekonania, ani też by sobie ze mnie jawnie kpić (ElettroVoce , przeginasz. Chcesz być dowcipna? Pobłażliwie okazywać swoją wyższość nade mną?). Wątek został założony w zupełnie innym celu. Proszę to wziąśc pod uwagę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mogę sobie to co najwyżej WZIĄĆ pod uwagę. śmieszą mnie wątki gdzie cnotliwe dziewuszki zaczynają od postu będącego peanem na cześć dziewictwa, bo związek, gdzie seks rozpoczął się przed ślubem to sam syf na seksie tylko oparty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jestem dziewicą.
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ale po co czekac i marnowac czas? Nie rozumiem tego, a jak po slubie sie okaże, ze nic z tego, jestescie niedopasowani i nie da sie tego przeskoczyc to co? Rozwod czy powrot do trzymania sie za raczki?
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a wiesz w co ja wierzę i co praktykuje? WYSZUKIWARKĘ
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
o ja
![]() Niestety Electro ma rację, że na tym forum panuje ogolna złośliwość i kult mieszkania razem przed ślubem itp. więc wątpie czy kogoś znajdziesz. A poza tym faktycznie jest o tym duży wątek. szkoda tylko, że w dużej mierze składa się z krytykowania takiej postawy, a głównym motywem jest kot w worku. Lepiej nie zaczynać od obrażania się, bo daleko się nie zajedzie.
#15 |
Raczkowanie
|
Madelaine87:
żle mnie zrozumiałaś i chyba nie czytałaś wszystkich postów... Asienka" nie rozumiem, czemu poważasz moje przekonania. To moja sprawa i nie pisałam tutaj: " co uważasz o seksie przedmałżeńskim?". To wątek dla tych, którzy czekają. Nie dla tych, którzy to krytykują. rapifen: wyjaśniałam. Znów ktoś nie czytał wszystkich postów...
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ja czekam dlatego, że:
- jestem katoliczką ( nie za gorliwą, przyznam się, więc to jest główny powód) - byłam w 1 związku z sexem, jak się potem okazało i co mi facet powiedział prosto w twarz: tylko dlatego ze mną był, bo go szalenie, jak to powiedział, pociągałam i byłam dobra. To nie strach przed porzuceniem! Absolutnie. Sama go rzuciłam. Strach raczej przed kolejnym takim matołem. - uważam, że jeśli facet na ciebie czeka, bardzo dobrze o nim świadczy i to też mi coś mówi o jego charakterze.
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawe tylko dlaczego autorka, mimo że nie jest dziewicą, zamierza i tak czekać. Tu już chyba w grę muszą wchodzić jakieś złe skojarzenia ![]() EDIT: Napisałam to przed ostatnim postem Butelki. Czyli wszystko się wyjaśniło. Po prostu trauma po pierwszym związku. A wiara katolicka, bo teraz tak wygodnie powiedzieć.
Bo reszta nie jest milczeniem, ale należy do nas Boję się ludzi bez poczucia humoru ![]() Edytowane przez margitta Czas edycji: 2010-02-01 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
dziewczyny...przestańcie pastwić się nad autorką wątku. Ma swoje przekonania i dobrze.
Mnie osobiście to zupełnie nie odpowiada - trafiałam na facetów, którzy byli idealni, ale w łóżku to była kompletna katastrofa...dawałam im czas, dawałam subtelne instrukcje, a nawet sama aranżowałam pewne zachowania mając nadzieję, że wpadną na pewne gesty sami. Frustracja z czasem rosła i żadne rozwiązanie nie skutkowało - musiałam się rozstać z takim mężczyzną. Takiego faceta nie zmienisz w łóżku i nie nauczyć pewnych spontanicznych zachowań, które my kobiety uwielbiamy. A wtedy sypią się wszystkie sfery związku...Więc nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, będąc już po ślubie... ![]() Nie powiedziane jednak, że autorka może trafić na kogoś z kim seks po ślubie będzie się rozwijał w prawidłowym kierunku. Choć dla mnie to jak rosyjska ruletka... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2 skoro nie strach przed porzuceniem to strach przed wykorzystaniem, jeden pies w sumie. Trzeba było faceta przytrzymać z dwa lata 3 dobrze tzn co? że mu zależy? są też tacy co czekają, przelecą i rzucają |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś zamierza czekać do ślubu to szanuję to tylko w wypadku gdy jest to autentyczne czekanie (a nie oralny jest, petting jest, anal może też, ale my czekamy). Wtedy jest to totalna hipokryzja i w moim wypadku zasługuje tylko na pogardę a nie na szacunek. Osobiście uważam takie czekanie w absolutnej czystości (a jeśli czekamy naprawdę to innej opcji nie widzę) za bardzo niebezpieczne. Ludzie nie ukrywajmy muszą się w miarę zgrać pod tym kątem, bo totalnych różnic na tą sferę nie da się pogodzić i prędzej czy później efektem będzie rozstanie. Sprostowując miłość platoniczna to darzenie kogoś uczuciem, kto tego uczucia nie odwzajemnia. Tutaj możesz stwierdzić, że jest to tylko więź duchowa bez cielesnej. Cytat:
Moim zdaniem powodem Twojego wielkiego czekania jest niepewność partnera i chęć sprawdzenia go, czy aby na pewno nie zachowa się jak tamten. Rozumiem, że możesz się czuć zrażona, że Cię zraniono i jesteś przezorna, ale takie zachowanie świadczy o braku zaufania do partnera i pewności co do waszego związku. Myślę, że gdy przyjdzie zaufanie i pewność to w kąt rzucisz to postanowienie bo z religią ono nic nie ma wspólnego.
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A ja się zastanawiam po kiego ktoś zakłada wątek o tym; skoro mu dobrze to mu dobrze, no i luz; a skoro zakłada wątek to chyba nie po to, żeby się pochwalić, bo chwalić się jak widzimy nie ma czym, tylko pewnie jest, jak to się z angielska mówi, hidden agenda.
Ja spotkałam się w życiu z kilkunastoma parami, które nie uprawiały miłości przed ślubem i tylko jedna naprawdę z powodów religijnych (para, która prowadziła warsztaty przedślubne, nie wiem jak to się nazywa dokładnie, ale wiecie o co mi chodzi). Reszta przykrywała się religią, a okazywało się zawsze, że któraś ze stron miała problem zdrowotny (psychiczny lub fizyczny), i tak jest iw tym przypadku, a nie takie tam gadanie o platonicznej miłości. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko co do miłości platonicznej się nie zgodzę. Wikipedia podaje definicję: Czyli niekoniecznie jest to miłość nieodwzajemniona. Niektórzy jednak uznają miłość platoniczną za taki "falsyfikat" prawdziwej miłości. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-02-01 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podkreślone: nawet do tego seksu przed ślubem można poczekac do momentu o ktorym wspomniałam wcześniej, czyli czekamy aż zbudujemy solidne podstawy związku, powstrzymujemy się mimo chęci od seksu, a dopiero potem decydujemy się na seks, jak jest to rzeczywiście związek oparty na miłości, przyjaźni, głębi, zaufaniu ect. Nawet ślub nie jest do tego potrzebny.
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem po nieudanym związku zseksem wmawiasz sobie, że teraz związek będzie udany jak seks będzie po ślubie. Innego wytłumaczenia nie widze skoro nie jesteś dziewicą. Zrozumiałabym gdybyś była dziewicą i chciała dziewictwo stracić ze swoim mężem w noc poślubną. Ale w Twoim wypadku mi się nic kupy nie trzyma.
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym drugim masz rację, nie przeczę. Jednak chciałabym poczekać do ślubu. NIE MAM URAZU PSYCHICZNEGO. Chodziłam na terapię i wyleczyłam się z tego d.upka. Potem przeczytałam świetny artykuł o czekaniu. Poszłam na spotkanie takich osób ( religijne). Przekonałam się do tej idei. Co do komentarzy, że przedtem nie miałam takich oporów. A dlatego, że byłam pewna, że to nic nie zmieni, jak mamy to robić to co za różnica kiedy itp. teraz się zmieniłam i dojrzałam."A ja się zastanawiam po kiego ktoś zakłada wątek o tym; skoro mu dobrze to mu dobrze, no i luz; a skoro zakłada wątek to chyba nie po to, żeby się pochwalić, bo chwalić się jak widzimy nie ma czym" By wymienić doświadczenia, wspierać się nawzajem w postanowieniu. Czy to takie trudne? Czy nie mam prawa zakładać takiego wątku? "1 powód beznadzijny tym bardziej że zaprzeczasz sama sobie- jestes katoliczką, niezbyt gorliwą ale to jest powód ) (?)" Nie, to uzupełnianie innych powodów. Zresztą proszę przestańcie omawiać mój przypadek. Tym bardziej bawiąc się w psychologa- amatora.Wątek nie jest bynajmniej tylko o mnie, a niektórzy to mnie po prostu w tej chwili gnoj.ą. ""Jak ktoś zamierza czekać do ślubu to szanuję to tylko w wypadku gdy jest to autentyczne czekanie (a nie oralny jest, petting jest, anal może też, ale my czekamy). Wtedy jest to totalna hipokryzja i w moim wypadku zasługuje tylko na pogardę a nie na szacunek." Też tak uważam.
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Edytowane przez E.J. Czas edycji: 2010-02-01 o 17:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.