![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wegetarianizm a szczupla sylwetka
moze cos a propos wegetarianizmu i sylwetki? bo ja odkad nie jem miesa- 9 lat nei moge wrocic do mojej dawnej (szczuplej) figury...
nie zaluje, no ale.. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: wegetarianizm a szczupla sylwetka
Specjalistka nie jestem, ale pamietam jak jeszcze w liceum moja kolezanka - wegetarianka, miala bardzo rozbudowane biodra, posladki, uda.. zrzucila zbedne kilogramy jak zaczela stosowac diete 1000 kcal jedzac przy tym mieso..
Ostatnio w Samym Zdrowiu wypowiadala sie specjalistka - dietetyk, ze "nie ma bezmiesnych diet odchudzajacych, bo to wlasnie bialko zwierzece przyspiesza metabolizm i pochlania duze ilosci energii na trawienie oraz przyswajanie aminokwasow". A moze wprowadz do grafiku zajec jakies cwiczenia, aerobik, bieganie, basen? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
wiesz co, laze wszedzie, poza tym jezdzilam keidys na rowerze i trenowalam plywanie. jednak odkad rpzestalam ejsc to mieso non stop tyje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja schudłem 2kg kiedy mięska nie jadłem, ale na dobre mi to nie wyszlo...
powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dot.: wegetarianizm a szczupla sylwetka
trochę stary wątek, ale odpowiem :P. Jedzenie lub niejedzenie mięsa nie ma wpływu na naszą sylwetkę. Ważne jest to co i ile jemy, a w przypadku wegetarian (szczególnie tych "nowych") najczęsciej popełnianym błędem jest to, ze zazynaja pochlaniac wiecej wegli: makaronów, pierozkow, klusek... a to "procentuje" dodatkowymi kilogramami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
*sportaddict*
|
dokładnie, j.w.
mięso dostarcza dużo energii, jego brak = częstszy głód i węglowe zachcianki ![]() Ale od kiedy jestem wege nie zauważyłam w sumie wahań wagi, ani niczego, czego nie doświadczyłabym wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dwie moje koleżanki są wegetariankami- obie w tym samym wieku (16 lat)- jedna z nich jest pełniejszych kształtów, druga znów bardzo szczupła.
Myślę, że jeśli chodzi o wegetarianizm to nie ma reguły co do szczupłości. Przecież jest tyle czynników, od których figura zależy. A może to nie tylko ich dieta, ale też sport który uprawiają, mają znaczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ja nie jem mięsa od ponad roku,ale nie zmieniło to jakoś mojej sylwetki,choć mam znajomego ,który naprawdę bardzo przytył od czasu przejścia na wegetarianizm, ale to zapewne dlatego,że zamiast kawałka mięsa ,ktor kiedyś go sycił pochłania masę pustych kalorii,ziemniakow ,prod.mącznych itd...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: wegetarianizm a szczupla sylwetka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska (!), a nie coś na zasadzie: "nie jem mięsa na obiad więc na talerzu zostają ziemniaki i surówka lub obżeram się cały czas makaronami itd., nie ma wpływu na wagę.
Jeśli ktoś jest zarejestrowany na Gronie to tam toczy się dyskusja na ten temat na gronie o nazwie "wegetarianizm" w wątku "wegetarianizm a waga". Poza tym polecam forum wegetarian, które znajduje się przy stronie www. wegetarianie.pl. Wiele wątpliwości można rozwiać buszując. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
kobietki, nie wpadajcie w kompleksy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
A ja schudłam bedąc wegetarianką. Myślę tak jak poprzednicy, rezygnując z mięsa pochłania się za dużo węgli. A można schudnąć będąc wege, trzeba tylko trochę więcej ruchu
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
And they say.. She's so Lucky She's a star But she cry cry cries in her lonely heart Thinking, if there's nothing missing in my life Then why do these tears come at night? było: 96 -81 - 110 ![]() jest: 87 - 64 -93 ![]() marzy się: 87 - 60 - 89 ![]() ![]() Edytowane przez solart Czas edycji: 2007-10-21 o 19:43 Powód: Coś mi sie pomieszalo :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja odkąd przeszłam na wegetarianizm schudłam.
Moje ciało zrobiło się trochę ... miękkie (?), ale waga spadła. A jem normalnie, wręcz bym powiedziała, że calkiem sporo.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
ja co prawda przytyłam, ale ja tego nie wiąże z zmianą diety. zawsze jak przez dłuższy czas nie cwiczyłam, szybko zaczynało mi isc w boki
![]() na wegetarianizm przeszłam przed moją operacją - po operacji nie mogłam aktywnie cwiczyc więc to raczej dlatego. dopiero teraz zaczęłam cwiczyc, bo dopiero mi doktor pozwolił. zaczynają się efekty, ale zanim zniknie mi tłuszczyk jeszcze sporo czasu minie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jestem wegetarianką od paru lat...i problemów z wagą nie mam, tzn ciągle utrzymuje mi sie podobna waga nie przekraczająca 50kg...
A od niecałych 2 lat jestem weganką i przyznam, że jem więcej tłustych rzeczy, ale czuje sie dobrze i nie mam problemów z wagą- a jeżeli takowe występują na diecie wegetariańskiej to ja polecam ćwiczenia i przejście na regularne jedzenie (nie dojadanie i jedzenie co 4 godziny) -pomoże ![]() Ogólnie znam bardzo wielu wegetarian i są to w 90% osoby ze świetną sylwetką, nie suche jak patyki ale bez problemów z tłuszczykiem... A jeżeli ktoś ma problemy z tuszą to są to już niestety zmiany genetyczne. Poza tym wegetarianie piją mniej alkoholu, bo nie spożywają tłuszczów zwierzęcych i wystarczy im mniej alkoholu by sie nieźle wstawić ![]() Ja uważam, że bez mięsa można schudnąć bo automatycznie je się mniej niezdrowych rzeczy, a weganizm zmusza do rezygnacji z wielu słodyczy (po pierwszych 2 tygodniach słodyczy się odechciewa, naprawde!)... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Badacze z Penn State na grupie kontrolnej chudnacych nie jedzacych miesa i grupie jedzacej wszystko dowiedli swojego czasu, ze osoby jedzace wszystko osiagaja lepsze wyniki.
Mitem jest, ze taka dieta wyszczupla, zalezy co sie je.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Widzę wątek z poprzedniej epoki
![]() Zauważyłam, że ludzie przechodzący na wegetarianizm zrzucają na wadzę, ale kto sam się nie przekona na sobie to się nie dowie. Kiedyś byłam wegetarianką jeszcze za czasów liceum i ważyłam mało, potem gdy rzuciłam wegetarianimz przytyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Najlepszy numer był taki, że im mniej starałam się w diecie uwzględniać tłuszczu, i im bardziej ten tłuszcz ograniczałam, tym szybciej tyłam. To jest coś okropnego gdy z jednej strony, je się niby niesamowicie zdrowe (wg powszechnego mniemania!!! Teraz już wiem, że wcale tak nie było) posiłki np. warzywka z fasolką (żeby było białko) i z ryżem lub z kaszą przygotowywane bez tłuszczu albo z maleńką kroplą oliwy, a z drugiej strony... obserwujemy coraz wyższą wagę ![]() ![]() Tak bardzo chciałam być wegetarianką, a najlepiej weganką, z powodów bardziej etycznych niż dietetycznych - ale niestety, wyszło na jaw że mi ta dieta wybitnie nie służy ![]() Może to też dowód na to, że każdemu służy co innego... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
To jest ciekawa sprawa, bo niby białko zwierzęce w postaci np. chudego mięsa jest idealne przy odchudzaniu, ale z drugiej strony wegetarianie są statystycznie szczuplejsi, praktycznie nie spotyka się takich chorób jak otyłość, cukrzyca itp. Każda dieta musi być dobrze zbilansowana, nieważne czy mięsna czy nie.
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tucza nie tylko tluszczy nasycone, a zreszta tluszcze tez sa potrzebne, ale mysle,ze naprawde troche trwa zanim sie nauczy porzadnie odzywiac na takiej diecie-ja np. na poczatku mialam anemie (lekkie ale kilka lat), a teraz jest super i mimo ,ze prowadze dosc siedzacy tryb zycia to nie mam problemow z waga moze warto sprbowac jeszcze raz tylko ograniczyc ilosc maakronu, kaszy itp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Według mnie wegetarianizm bynajmniej nie wpływa niekorzystnie na sylwetkę. Mam wiele znajomych wegetarianek, które są bardzo szczupłe. Sama kiedyś przez rok nie jadłam mięsa ani ryb i nie przytyłam od tego. Wydaje mi się, że trzeba po prostu (jak zawsze) zachowywać umiar w jedzeniu i postawić na zdrową żywność - jeść nabiał, owoce, warzywa, spożywać zdrowe tłuszcze roślinne i zboża, unikać przetworzonej żywności.
![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Dot.: Re: wegetarianizm a szczupla sylwetka
To po co zaprzestałaś? Powróc do zdrowego trybu życia i ciesz się nim.Nie traktujmy czegoś co zdrowe jak coś przemijającego.
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
To przecież zależy co się je. Niektórzy jedzą wysoko przetworzone produkty wegetariańskie ("kiełbaski sojowe", etc.) i tego raczej nie można określić mianem zdrowego odżywiania, chociaż jest wegetariańskie.
Białko zwierzęce jest bardzo sycące i samo w sobie niskokaloryczne, o ile nie podaje się go na przykład w tłustej panierce albo sosie. Węglowodany - ryż, makarony, etc. nawet jeśli ma podobną liczbę kal. w 100gr szybko się spala i częściej jest się głodnym. Stąd możliwe, że się przytyje. Radą jest np. jedzenie jaj, które mają dużo białka. Oraz jedzenie małych porcji. Po jakimś czasie żołądek się kurczy i szybciej się sycisz. I sport oczywiście. Regularnie uprawniany sprawia, że rozwijają się mięśnie, które spalają energię nawet kiedy nie pracuje się fizycznie. Edytowane przez tambourinist Czas edycji: 2013-08-14 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja jestem na granicy otylosci patrzac na BMI ![]() ![]() Kolejna sprawa, ze u wegetarian ta szczuplosc latwiej "osiagnac" wlasnie spaleniem sporej ilosci miesni, co wcale zdrowe/korzystne nie jest. Ostatnia sprawa: punkt odniesienia - wiekszosc ludzi ma po prostu fatalna diete, wiec to zaden wyznacznik tego, co jest dobre, conajwyzej lepsze od fatalnego. Obydwaj ![]() Abstrahujac od tego, ile w dzisiejszych czasach mozna suplementowac, to te cale listy "wege sportowcow" to wielki argument przeciwko tego typu diecie - na przestrzeni kilkudziesieciu lat, wielu dyscyplin, roznych krajow, raptem kilkadziesiat nazwisk? Przeciez to absolutna nedza ![]() Nie mowiac o tym, ze jak raz mi sie chcialo taka liste sprawdzic, to pierwsze dwa nazwiska z brzegu (doslownie numery 1 i 2 na liscie) w ogole nie byly wege (przynajmniej gdy uprawialy sport zawodowo) ![]() Cytat:
Czego jak czego, ale roslinnych i to zdecydowanie niezdrowych akurat za duzo we wspolczesnej diecie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nie znam wegetarianina, który by cierpiał z powodu braku białka ![]() może jak ktoś szuka wiarygodnych i potwierdzonych wiadomości o wegetarianizmie i jego wpływie na sylwetkę, to niech rzeczywiście pobuszuje na forach dla wegetarian, bo się można przestraszyć ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja wiem, ze wegetarianie bardzo puszczają bąki
![]() Znam kilka osob, i wszyscy sa bardzo szczupli, ale nie wiem czy to przez diete. Ja nie jestem wegetaraianka a moje biodra moga za wieszaki robic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.