|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ubrania pachnące świeżością
Pewnie każda z Was ma w gronie znajome, znajomych których ubrania pachną bardzo świeżo i nie jest to zapach z perfum, tylko taki bardziej naturalny, świeży...
Znacie może jakieś swoje sposoby na uzyskanie takiego efektu? Kupujecie jakieś woreczki do szaf? Może to wszystko jest efektem dobrego płynu do płukania? Może pachnidełek używacie? Edytowane przez Wertix Czas edycji: 2015-03-31 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ubrania pachnące świeżością
Ja zwyczajnie piorę ciuchy - i pachną czystymi ciuchami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja nie uzywam plynow do plukania ani woreczkow. Mam zwykly plyn do pralki z ekstraktem z aloesu. Zapach o jakim piszesz uzyskalam...kupujac suszarke automatyczna do ubran. Wyglada jak pralka ale po wlozeniu do niej jeszcze mokrych ubran z prania po godzinie suszenia wyciaga sie calkiem suche i one maja wlasnie taki przyjemny zapach. Oczywiscie suszarki nie kupilam dla uzyskania zapachu tylko ze wzgledow praktycznych gdyz w zimie nie lubie miec porozwieszanych ubran po kaloryferach lub w lazience.Pewnie istnieja jakies saszetki o ladnych zapachach ale nigdy ich nie probowalam wiec nie moge doradzic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę podyskutować o płynach i proszkach.
Choć sama szukałam perfum o zapachu czystego prania, mydła, płynu i proszku, zachęcam do przeczytania tego wątku perfumy o zapachu czystości, świeżego prania, proszku Jeśli chodzi o płyn to mam swojego faworyta to niemiecki Fee Soft Kaschmir Creme (fioletowy) kupiła go mama w Niemczech i przy każdej okazji staramy się uzupełnić braki, ostatnio zamawiałam też na Allegro. Wrzucam link do przykładowej akcji, w domu cyknę fotkę i wstawię tutaj swoje zdjęcie http://www.allegro.pl/item901578492_...z_niemiec.html Zapach jest na prawdę świetny, wyczuwalny na ubraniach.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2010-02-22 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja mam chopla w temacie płynów do płukania
![]() ![]() http://www.allegro.pl/item916060540_..._plukania.html Zapach tego płynu utrzymuje się na prawdę dłuuuuugo. Jest świeży, nie mdlący, z rodziny softlan chyba najlepszy ![]() ![]() Zapach też taki wiosenny i rześki daje zielony lub jasnoniebieski lenor. Produkty niemieckie kupuje i bez dwóch zdań biją nasze na głowe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No proszę, ten pomysł z mydłami to jest coś czego się nie spodziewałem
![]() Odnośnie tych płynów do płukania, mam taki jeden w domu, ale po upraniu, a raczej wyprasowaniu tego zapachu już nie czuć, no chyba że się wetknie nos w tkaninę ![]() A co sądzicie o tym, by w takiej szafie zapalić kadzidełko albo świeczkę zapachową? Myślicie że ubrania przesiąknęłyby przyjemnym zapachem? Zadziałałoby to tak jak dym papierosowy? (tylko w pozytywnym znaczeniu) I co sądzicie o tym, by PO wypraniu i PO prasowaniu popsikać rozpylonym (może nawet rozpuszczonym) płynem do tkanin? Byłby pożądany efekt? Edytowane przez Wertix Czas edycji: 2015-03-31 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie ten zwyczaj został z czasów postkomuny - mydło Fa to było coś ![]() Ale i tak jest to efekt znikomy. Trzeba zanurzyć twarz w sweter by poczuć tę świeżość. Ale mam zwyczaj po porannym prysznicu pryskać sprayem do ciała pod swetrem - mam na myśli zwykłe alkoholowe dezodoranty, nie żadne brudzące proszkowe - wtenczas miły zapach jest lekko wyczuwalny na górnej garderobie ![]() Moim zdaniem ubranie nie musi pachnieć niczym - przyjemnie zaś gdy otula Cię odrobina ulubionych perfum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Takie ognisko na pewno nie byłoby niebezpieczne jeśli mówimy o szafie w której ubrania wiszą swobodnie, a na dole mamy dużo miejsca na takie kadzidełko
![]() ![]() Mi się taka pachnąca odzież bardzo podoba, jest taka subtelna i nadaje świeżości ![]() Edytowane przez Wertix Czas edycji: 2015-03-31 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Też uwielbiam taki zapach świeżo wypranych ubrań. Będę musiała wypróbowac podane przez Was płyny
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem to jednak suszara do ciuchów daje ten efekt- niestety ja nie posiadam.Jeżeli ktoś ma możliwość rozwieszenia prania na dworze to też zazdraszczam
![]() Mydła mało, kadzidełka tez nie to...może jeszcze śa jakieś tajemnicze płyny do płukania- ja używam sensitive i one raczej nie pachną zbyt mocno...
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio odkryłam na półkach Lenor Perfumelle Magnifique i jest naprawdę przepiękny. Tkaniny pachną jak wyperfumowane dobrymi perfumami (troszkę przypomina mi to klimat Venezii) - zapach utrzymuje się dość długo, ale nie jest nachalny - trzeba wtulić nos . Choć wypłukałam w nim kołdrę i pachnie mi już drugi tydzień
![]() http://www.alma24.pl/pr_images/5413149748781.jpg A co do pachnących szaf, to zwyczajnie psikam ubrania perfumami - rozpylam mgiełkę i szybko zamykam - zapach utrzymuje się baaaaaaardzo długo. Kiedyś sprzątając przed niezapowiedzianym najazdem gości wrzuciłam w pośpiechu do szafy opakowanie świeczek zapachowych (mandarynkowych z Biedrony bodajże) - trzeba było prać wszystko, łącznie z płaszczami, zapach był nie do zdarcia.
Poszukuję do kolekcji flakoników perfum Etro i Thierry Mugler ![]() Edytowane przez Layila Czas edycji: 2010-02-19 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Super - to tylko teraz świeczki odszukać o jakimś innym, przystępniejszym zapachu
![]() minie się marzy jakiś zajzajerowaty płyn- ale taki w stronę zefirka wiejącego wczesną wiosną jak wszystko pachnieć zaczyna- świeżak tak,i ale bez cytryny i innych jadalnych.Zna ktoś taki - bez kwiatków nadmiarze - zioła mogą być...
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Najfajniej pachną ubrania suszone na dworze
![]() Z płynów polecam Softlan. Zapachy są bardzo przyjemne i dość trwałe ![]() A w szafach, między ubraniami trzymam woreczki z suszoną lawendą i kuleczki z drewna cedrowego skropione olejkiem cynamonowym. Ubrania pachną tak jak lubię ![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
A wiecie, aż się wzruszyłam przeczytawszy, że ktoś jeszcze upycha mydła do szaf.
W moim domu robiło się tak od zawsze. A że dzieckiem byłam za czasów komuny, to to był sprytny domowy sposób na ożywienie zapachowe ciuchów pachnących proszkiem E itp. i pranych chyba nawet bez płynów do zmiękczania (o, cholera, ja już nawet nie pamiętam, czy były jakieś płyny, czy nie). Pamiętam tylko pralki działające lat 30 i nie do zdarcia. Ale to taka dygresja. Mój Tata zawsze kupował parę mydeł (zresztą, wtedy wszystko kupowało się w większych ilościach, jak akurat dowieźli), odpakowywał i wkładał pomiędzy bieliznę osobistą i pościelową. I zapach był wyczuwalny i jakże miły. Mydła nie były złe, pachniały przyjemnie. Teraz próbuję zdejmować atomizery w opróżnionych flachach i układać w bieliźnie lub wkładać pomiędzy rzeczy puste atomki, ale wiecie, perfumy nie "napachniają" tak ciuchów, jak mydła! Dziwne...
![]() |
#18 | |
Matka buldoga
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie po praniu z uzyciem tego plynu pachna nie tylko ubrania, ale i caly dom! A leje 3/4 nakretki na automat. Ciuchy, ktore leza w szafie pachna dotad, az wezme je do noszenia, a te noszone (ach pizamka) 3-4 dni. Pomysl z mydlami mam podobny jak Kroliczek ![]() ![]() ![]() Mam tez kadzidelka. Bodajze roze, kokos i brzoskwinie. Te leza miedzy recznikami, obrusami...i skarpetkami ![]() Nie wyjmuje ich z opakowania tylko leza w opakowaniu, zeby nie pobrudzily rzeczy. A jesli chodzi o szafe z malo uzywanymi ciuchami, kurtkami, futrami itp To kupuje w Biedronce papier toaletowy rozany, rumiankowy i wsadzam caly ten osmiopak (czy ile tam jest) do szafy. Cudnie pachnie. Szczegolnie ten rumiankowy, ktory nie pachnie jak rumianek, ale jak caly bukiet kwiatow ![]() Ten papier moze nawet zastepowac odswiezacz powietrza, bo w wc tylko nim pachnie. No to "se" popisalam o papierze ![]() Wiecej trikow nie pamietam ![]()
"Nie mam nic do ukrycia...oprócz strzykawek, skalpeli i pił do kości, które mam w ukrytej szufladzie..." Edytowane przez zania Czas edycji: 2010-02-20 o 20:54 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
podpisuję się pod polecanym tu płynem Softlanem (moim faworytem jest niebieski i fioletowy)
przyznam,że jak kupiłam również oryginalny z Niemiec Lenor, to czułam kolosalną różnicę ![]() a tak poza tym to cenię sobie bardziej zapach perfum, który u mnie i tak dominuje latem chcąc poczuć się "mydełkowo" czasami zapodam Carolinę Herrerę 212... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mydełka również wkładam, ale do szuflady z bielizną - głównie Dove Luscious Velvet - mają b. intensywny zapach, zresztą bardzo podobny do wspomnianego Lenora. Pachnie jak dobre perfumy, ale strasznie cięzko go dostać, bo to jakaś limitowanka chyba była. W każdym razie był w takich pudełeczkach z balsamem - balsam pachnie równie obłędnie ![]() Tak na marginesie, czy znacie jakiś ładnie pachnący płyn do czyszczenia dywanów/wykładzin? Ja piorę raz w miesiącu Wezyrem, przez tydzień unosi się w domu zapach "czystości", ale wolałabym coś bardziej w klimatach "perfum". Swoją droga, to ja mam obsesję na punkcie pachnienia domu taką "nowością" i nazwijmy to "luksusem". Nie jakieś suszki, kadzidełka, odświeżacze, tylko właśnie zapach dobrych perfum ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
proszek do prania DASH o zapachu morskim ....
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj odkrylam pieknie pachnacy zestaw (nie wiem jak z dlugoscia zapachu jeszcze, bo pralam firanki i reczniki )...nasz vizir alpejska swiezosc plus niemiecki softlan konwaliowy...pachnialo pieknie...choc dopiero po recznikach stwierdze jak dlugo...na razie sa jeszcze wilgotne i pachnac schna sobie na suszarce...
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
znacie jakis sposob na pieknie pachnace ubrania po wypraniu,nie chodzi mi tu o zapach swiezo wypranych ubrac,czytalam gdzies,ze mozna dodac odrobine perfum do spryskiwacza podczas prasowanie,ale nie wiem czy to da jakis efekt
![]()
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake Edytowane przez Romanaccia Czas edycji: 2011-04-16 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
wg mnie - da
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Nie ma nic lepszego niz wloski płyn do płukania Felce Azzurro.Tanizna ale nie mozna go kupic w Polsce.Jak macie mozliwosc to kupcie.Nigdy ubrania nie pachnialy swiezoscia tak dlugo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja wykukałam coś takiego i pomyślałam sobie, że może ciuchy pachniałyby świeżo Mure et Musc L'Artisana
![]() http://allegro.pl/plyn-do-plukania-c...553407642.html |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się, Felce Azzurra zapach LUNGA DURATA super pachnie świeżością, zwłaszcza swetry pachną do następnego prania. Można kupić na Allegro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
A co myślicie o tym antyzapachu: http://www.sklep.lulua.pl/DLA-NIEJ/z...mowana-100-ml/ ?
Miałyście ten zapach? Naprawdę pachnie aż tak świeżo jak w opisie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.