|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Dzieci Afganistanu.
Drogie wizażanki. Jest w Poznaniu fundacja, która się nazywa "Redemptoris Missio" a zajmuje się pomocą humanitarną krajom Trzeciego Świata. Ostatnio fundacja ta dowiedziała się od Polskich żołnierzy wylatujących z Poznańskiego lotniska do Afganistanu o tragicznej sytuacji dzieci w tamtym kraju. Z ubóstwa i zimna zginęło ich tam już więcej niż dorosłych w wyniku działań wojennych. Ponieważ z Poznańskiego lotniska często wylatują wojskowe samoloty transportowe z zaopatrzeniem i wymianą żołnierzy, dlatego mają możliwość zabrać z sobą pomoc dla tych dzieci, a szczególnie ciepłe ubranka. Ze względów higienicznych i sanitarnych ubranka powinny być nowe. Sam już kupiłem i wysłałem, a kiedy w sklepie powiedziałem o tym to mi policzono o 2/3 taniej. http://img175.imageshack.us/img175/3167/ubranka.jpg
Fundacja ta znajduje się w Poznaniu na ul Grunwaldzkiej 86. Czynna od pon. do piątku w godz.od 7,30 - 15,30. Telefon do nich: 061 8621 321 Zachęcam do ich odwiedzenia z ubrankami lub do wysłania do nich ubranek do dzieci. Poniżej załączam link od nich. http://img62.imageshack.us/img62/9855/afganmailing.jpg
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2010-02-20 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci Afganistanu.
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Możliwe też, że wojsko wzięło pod uwagę, że ludzie mają bardzo różne wyobrażenia o tym, co "da się jeszcze założyć". Słyszałem od osoby, która zajmowała się segregowaniem używanej odzieży przeznaczonej dla biednych, że ta odzież była czasem w bardzo złym stanie - zniszczona lub nieuprana i z zapachami. Myślę, że prośba o tylko nową odzież jest - z powyższych względów - całkowicie zrozumiała.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A ja słyszałam o kobietach segregujących też różne ciekawe rzeczy.
Dobrze, ale nadal to dla mnie nie zrozumiałe. Ubrania przechodzą selekcje, rozumiem że takie bez metki nie będą brane pod uwagę? W caritasie też przyjmują tylko czyste ubrania i takie których założenie nie uwłaczałoby godności osoby obdarowywanej. Na miejscu je selekcjonują. I nie wiem w czym problem.
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może warto zadzwonić w poniedziałek do Fundacji i zapytać? Rapifen, czy mogłabyś to zrobić i napisać nam na Wizażu, jak Fundacja to widzi? Albo Ty, Animatorze?
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Niech zrobi to Animator, jak odpisze zainteresuję się sprawą bliżej
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ubrankami uzywanymi mogłabym wspomoc. Dziwne to uzgodnienia.. moje dzieci mogły nosic uzywane ubranka- (od siostry, kuzynek, zreszta nadal mase dostaje i sama rozdaje),wiec tamte tez by mogły.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że tamte dzieci mieszkają w Afganistanie nie znaczy jeszcze, że należy je do końca odrzeć z godności (już wystarczy, że żyją w nieludzkich warunkach, w jakich żadne dziecko, żaden człowiek żyć nie powinien) i mają biegać w łatanych majtasach, które ktoś wrzuci z łaską do kosza, bo przecież "co łaska" - a darowanemu koniowi w zęby niech nie zaglądają, tak? ![]() Okazując miłosierdzie nie róbmy tego z łaską - albo z serca, albo wcale. Podnoszę temat, może ktoś będzie zainteresowany pomocą.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To że coś jest używane, nie znaczy że jest zniszczone i śmierdzące. Czemu popadasz ze skrajności w skrajność?
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...wanemu+koniowi
i tak, popadasz w skrajność.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może Ty byś przyjęła ciuchy "jak leci", ja nie. Nawet gdybym była w wielkiej potrzebie. Zaraz pewnie pomyślisz, że czekałabym na kreacje od Diora ![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2010-02-20 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
![]()
Gwiazdeczka1978 i rapifen, jeśli chciałybyście przekazać używane ubrania, to możecie wysłać je np. do Zambii.
I ja i Animator (i jeszcze pewnie ponad 1000 osób) pomagamy przede wszystkim przy misji w Zambii, gdzie polskie zakonnice prowadzą szpital i hospicjum. Jest to jedyny szpital w okręgu, obsługujący ok. 190.000 mieszkańców. Obok powstaje ośrodek edukacyjno-kulturalny "Arka Noego". Wysyłamy tam paczki m.in. z odzieżą, zabawkami, książkami po angielsku, nasionami warzyw (tam nasiona są bardzo drogie, stąd niedożywienie). Ostatnio odpowiedzieliśmy na apel siostry Józefy o cewniki i sondy do karmienia dzieci, które z niedożywienia nie umieją już same jeść. Wysyłamy też ubranka dla noworodków, których mamy przychodzą do szpitala na poród. Zapraszamy na nasz wątek pt. Misja w Zambii, który jest przypięty na górze tego forum, oraz na stronę internetową http://www.adopcjaserca.pl - znajdziecie tam informacje, co konkretnie wysyłamy, jak zaadresować paczkę, zdjęcia. Możliwa jest też adopcja dziecka na odległość. Koszt roczny to ok. 70-120 dolarów, w zależności od wieku dziecka. Szczegóły na wątku i na stronie.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W pn nawet jade zawiezc kolezance w ciazy rzeczy po synu, jakos nie kreci nosem, choc biedna nie jest,to jednak ucieszyła sie, bo wiadomo, ze dzieci to sporo wydatków. Ja tez nie krece nosem, kiedy kuzynka mi daje ubrania ze swojej córy, bo wyrosła, a wiekszosc jest sliczna i w swietnym stanie. Mysle, ze skoro tam taka bieda, to tez by tak nosem nie krecili. Bez przesady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Fresa Masz rację, nie denerwuj się, Rzeczy powinny być dobre i czyste. Najlepiej dzwońcie do Nich, myślę, że się zgodzą. Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ceny w Tesco, czy innym Realu są tak atrakcyjne że można zaszaleć
![]() Trzymam kciuki Animatorze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Wielka szkoda ze nie maja w organizacji mozliwosci dezynfekci ubran itd
Darczyncow by bylo niewspolmiernie wiecej. Ja jestem za tym aby wszyscy "najezdzcy" sie wyniesli z Afganistanu, wtedy sami sie beda mogli zajac i swoim panstwem i swoimi dziecmi. Jak najbardziej z organizacjami dobroczynnymi-bo sa one potrzebne
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.