![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Problem z drzwiami
Pomóżcie, bo cholerka mnie już bierze! :-P Chodzi mi o drzwi. Problem z nimi taki, że są ona dość masywne, wysokie- stare budownictwo. Denerwują mnie w nich takie dwa okienka (mocniej zaznaczone na obrazku
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
drzwi
Pomóżcie, bo cholerka mnie już bierze! :-P Chodzi mi o drzwi. Problem z nimi taki, że są ona dość masywne, wysokie- stare budownictwo. Denerwują mnie w nich takie dwa okienka (mocniej zaznaczone na obrazku
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: Problem z drzwiami
A może nakleić taką folię (niby witraż) na okienka - będzie mniej jasno.
A co do farby na szybie mozna zmyc rozpuszczalnikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A może nakleić taką folię (niby witraż) na okienka - będzie mniej jasno.
A co do farby na szybie mozna zmyc rozpuszczalnikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Bonaventura, nie da się zmyć rozpuszczalnikiem, bo to stare już ślady
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Bonaventura, nie da się zmyć rozpuszczalnikiem, bo to stare już ślady
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Możesz zamówic taki witraż, są naprawdę ładne, wiem bo moja koleżanka ma pracownię i robi właśnie takie. Ja też chce takie zwykłe sosnowe drzwi osdobić takim witrażem. Ale można też kupić folie samprzylepną o wzorze witrazu (castorama) i samemu nakleić.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Możesz zamówic taki witraż, są naprawdę ładne, wiem bo moja koleżanka ma pracownię i robi właśnie takie. Ja też chce takie zwykłe sosnowe drzwi osdobić takim witrażem. Ale można też kupić folie samprzylepną o wzorze witrazu (castorama) i samemu nakleić.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Wam dziewczynki
![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Wam dziewczynki
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
odnawiamy
Cześć. Przeprowadzam właśnie remont mieszkania mojego dziadka, w którym będę niedługo mieszkała z córką i mężem. Wydałam tyle, że nie mam już na wymianę i zakup nowych wewenętrzych drzwi.
WIdziałam tu parę popmysłów, na szafy, fornty do drzwiczek kuchennych. Ale widzę takie sobie zastosowanie na drzwiach. Nawet nie wiem z czego one są. Wiem, że ze 30 razy były malowane farbą olejną. Wymienię klamki, kratkę, pleksę (czy jak to tam się wie), i co? okleić okleiną? Drzwi to spora powierzchnia, nie wiem czy mi się uda. Może jakies tapety? Ale ja się na tym zupełnie nie znam. Pomożecie? PS. Dziadek czuje się dobrze. Mieszka z moją mamą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dot.: Brzykie drzwi, brzydkie, brzydkie, fuj.
Też chętnie zobacze jakieś pomysły.
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Trochę wyczytałam w Muratorze, ale że jestem "nietachniczna" nie wiem czy dobrze wkleję linki.
http://muratordom.pl/8683_708.htm (fajna kratka z materiału) http://muratordom.pl/8683_3113.htm (witrażowe) http://muratordom.pl/8683_715.htm (ocean) i chyba to co mnie najbardziej interesowało (to chyba będę umiała zrobić) http://muratordom.pl/8770_1164.htm Lub wystarczy pomalować (ja myślałam, ze trzeba olejną -jaka ja głupia- a tu proszę: Przed rozpoczęciem pracy, wymontowujemy z drzwi wszystkie okucia, usuwamy szybę i kit. Potem myjemy je wodą z płynem do mycia naczyń i wyrównujemy ich powierzchnię uniwersalną szpachlówką. Materiały - szpachlówka uniwersalna, - niebieska farba akrylowa, - płyta pleksi, - folia transparentna, - karton do wykonania szablonu, - kątowniki sosnowe, - benzyna lakowa, - silikon, - klej dwuskładnikowy Narzędzia i przybory gąbki ścierne; młotek; nożyczki; śrubokręt; nóż introligatorski; pędzle; wałek malarski; rękawice ochronne. KROK1 Przecieramy drzwi gąbką ścierną - aż do zmatowienia ich powierzchni, dokładnie usuwając pył. Następnie wycieramy je ściereczką zwilżoną benzyną lakową. KROK 2 Malujemy farbą akrylową całą powierzchnie drzwi oraz listwy wokół otworu na szybę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Właśnie się dowiedzialam, że moich drzwi się nie da inaczej odnowić niż białą farbą. Wrrr.
![]() Co mogę zrobić z białymi drzwiami w większej części ...nie wiem jak to określić... po prostu z wstawionym mlecznym plastikiem (?). ?! RATUNKU!!!
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Swojego czasu trafiłam na gazeta.pl na genialnie odnowione drzwi.
Owa Pani zdarła wszystkie warstwy olejnej farby do gołej dechy. Całość pokryła bodajże białą matową farbą, raczej olejną bo drzwi były równo pokryte. No i teraz się schody zaczynają, bo ja dokładnie nie pamiętam jak to było, ale tak trzy po trzy to pamiętam: drzwi nie były całe gładkie, ale miały cztery jakby wgłębienia. Te wgłębienia Pani pokryła beżową farbą, bardzo jasną. W sumie to dobrze by wyglądało, gdyby całość drzwi nie była tak na biało, ale takim baardzo rozbielonym ecru pociągnięta. No, do rzeczy(ale czasu nie mam i piszę na stojąco więc sorki za błędy, jeszcze wrócę ale później dopiero). Zatem wnęki w dzwiach były pomalowane na beżowo. No i Pani nakleiła w tych wnękach gipsowe odlewy, własnoręcznie wykonane. Jak było dokładnie, nie pamiętam, ale jak znajdę chwilę wolną to napisze do tej Pani może nam wytłumaczy jak to było w tymi drzwiami. Ale fajnie można je ozdobić na bank, więc nosek smutny do góry ![]() Jeszcze się odezwę ![]() No i narysowałam te drzwi w paincie ale mi sie nie chcą wkleić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
mozesz na tym plastiku cos namalowac a na bialych drzwiach przerysowac albo za pomoca spreyu i szablonu cos wymyslic a jaesli masz zdiecie drzwi to bylo by latwiej cos powiedziec
pozdrawiam ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
wiesz, a moze spodoba Ci sie pomysł wytapetowania tych drzwi? Swego czasu zbierałam literaturę tematu ponieważ akurat jestem na etapie wykańczania mieszkania...
W numerze pażdziernikowym Czterech Kątów 2004 /wiem, wiem, stary nr , ale może gdzieś w internetowym archiwum jeszcze wygrzebiesz?/ na stronie 102 jest artykuł poświecony tapetowaniu drzwi i kilka zdjęć. Gdyby udało Ci się wytapetować kolorowo same skrzydło, a to szkło przyozdobić jak okno- mogłoby to być ciekawe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
moze to o te drzwi z czterech katow chodzilo
![]() http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57...94528.html?x=0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
odnowienie drzwi typu polskone
Miałam w domu białe drzwi wewnętrzne . Po 7 latach niestety nie są już białe.Miały taką jakby okleinę ,która w niektórych miejscach jest starta , w niektórych w drobne rowki powchodził brud i nie chce się dokładnie domyć.
W jaki sposób można je odnowić ?Czy macie jakieś propozycje?Myślałam o pomalowaniu ale nie wiem jaką farbą i czym . Od pędzla podobno powstaną zacieki lub smugi. Proszę o porady bo na razie nie stać mnie na wymianę drzwi, a ich obecny stan bardzo mi przeszkadza. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: odnowienie drzwi typu polskone
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: odnowienie drzwi typu polskone
to moze nowa okleine ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
dekoracja drzwi
Witajcie.
![]() ![]() Z mojej kuchni wchodzi się do łazienki i pokoju. mam problem, bo znudził mi sie biały kolor olejnicy. Jak macie jakieś pomysły to czekam na wiadomość. To klasyczne drzwi za czasów .... nio wiecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]()
Kuchnie mam w brązach, a styl rustykalny. W kilku miejscach odkryta ściana z czerwonej cegły. na szafkach, stojących na podłodze, położony jest czarny blat z poliestru (ale wygląda jak kamień naturalny)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dot.: dekoracja drzwi
a ktoras wizazanka udekorowala drzwi za pomoce decoupage, moze na cos takiego bys sie skusila?
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
temat o drzwiach juz byl.
sprawdz tutaj moze cos znajdziesz http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=66416 pozdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Może jakaś tapeta? Niekoniecznie od stóp do głów, ale fragmentami.. Hmmm.. A może tylko nowy kolor?
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Dzięki. Też myślałam o technice decoupage (do tej pory nie wiem jak to przeczytać) ale ściągnę dzisiaj wszystkie linki na ten temat i będę studiować. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Podrzucam Ci pomysły z włoskiej gazetki "Casamia".
Oczywiście nie sugerują Ci, abyś pomalowała drzwi w zebrę ![]() Pomysł z koniem uważam za ciekawy - o ile komuś pasuje do wnętrza ![]() Z "niby_biblioteczką" też jest niegłupi ![]() Przepraszam za jakość obrazków, ale skanera nie posiadam, więc musiałam sfotografować gazetę ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze coś..
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Och. Zebra jest przesympatyczna, ale TEN STOŁEK I SZAFKA
![]() ![]() ![]() ![]() DZIĘKUJĘ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:19.