![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
dietetyczny troll odchudza się.szuka przepisów...
Nadeszła wiekopomna chwila kiedy to beliczek, dietretyczny troll forum wizażaowego odchudza się. Bo przecież nie będę biegać po tunezyjskiej plaży z fałdami tłuszczu falującymi na wietrze. Został mi miesiąc z kawałkiem ,więc te zdrowe 5 kg powinnam zrzucić (tyle mi brakuje do wagi z 1 klasy LO, która jest moim południkiem zerowym jeśli chodzi o figurę).
Wczoraj upikłam na kolację pożegnalną pizzę na czosnkowym cieście (do ciasta na pizzę dodajemy w trakcie zagniatania kilka ząbków czosnku i dużo ziół, co za smak......). Nie będę na jakiejś specjalistycznej diecie. Mój stary i sprawdzony sposób pos tytułem "Nie jem słodyczy i nie jem kolacji". Na śniadanko owsianka na wodzie i chudym mleczku + jabłko. Syci na długo i usprawnia jelita. potem w malutkich ilosciach ale często: chude mięsko., warzywa, chudy twarożek, wodniste owoce. O 17 schluss na lodówce i szafkach... Tak właśnie pozbyłam się nadwagi po ciąży (ponad 20kg) bez efektu jo-jo o bez utraty jędrności biustu. Czyli żegnam się z makaronem ("widać można żyć bez powietrza"), z ziemniaczkami pieczonymi z parmezanem, białymi bułeczkami i pizzą. Ale cóż... "cel uświęca środki"-jak twierdził bohater mojej parcy mgr. buziaki dla odhcuadzających się i gotujących beliczek p.s.: a może znacie jakieś dobre przepisy na "odchudzające" potrawy? będe dozgonnie wdzięczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: dietetyczny troll odchudza się.szuka przepisów...
Beliczku dołączam się do Ciebie. co prawda powoli, bo jeszcze mam egzaminki maturalne przez ponad tydzień, a nie chcę się z głodu mniej pojętna zrobić, więc na razie szlaban na słodycze(oprócz czekolady, bo ta ma magnez, który usprawnia pamięć :P
![]() mówisz o tej owsiance?? qrcze jakoś mi sie ona nie widzi..ale cel uświęca środki. "akcja odchudzanie". czekamy na dietetyczne potrawy ![]() ja Ci podam cos co uwielbiam a jest dobre na odchudanie: pierś kurczaka rozbijasz i dodajesz mnóstwo przypraw(ja dodaje papryke słodka i ostrą, przyprawę "meksykańską", szczyptę ziół do grilla), na patelnię nalewasz wody i na tym robisz pierś. potem kroisz nasz "kotlecik" w paseczki albo kostkę, taką na raz do pyszczka ![]() ![]() I DUŻO WODY!!! zyczę wytrwałości, nie wiem czy ja dam rade, ale postaram się :/ pzdr ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
pyszna musi być takka sałatka!!!! zrobię dziś na obiadek!!! a może macie jakies inne przepisy odchudzaniowe. a co do owsianki - pokochałam ją kiedy byłam w Anglii i do tej pory jem ze smakiem na sniadanko (oczywiście na słono!!!!! słodka owsianka to masakra).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
Beliczku żadne ciekawe przepisy nie przychodzą mi w tej chwili do głowy, może w domu pogrzebię w komputerze
![]() Twój sposób na schudnięcie jest przede wszystkim racjonalny ![]() Dziewczyny, przyłączam się do Was ![]() demonik...pulchniutki ![]() PS Jeśli chodzi o WODĘ, to słyszałam ostatnio bardzo ciekawą rzecz, która miała swoje potwierdzenie w rzeczywistości. Powinniśmy mianowicie pić tyle, na ile mamy ochotę (a nie hektolitry wody, jak wszyscy nam wmawiają). Wg Ajurwedy (AyurVedy - wedyjskiej, liczącej ponad 5000 lat sztuki naturalnego uzdrawiania) istnieją 3 główne, jednorodne typy ciała, tzw. konstytucje - VATA, PITTA i KAPHA. Każdy z nas stanowi unikalną kombinację, w której przeważa jedna z powyższych. Np. ktoś u kogo przeważa konstytucja KAPHA powinien ograniczać napoje i w miarę możliwości pić tylko gorące herbatki (ziółka, wodę z cytryną). KAPHA ma bowiem tendencję do zatrzymywania wody. Tak działo się z moją koleżanką - ma nadwagę, a dodatkowo czuła się opuchnięta i ociężała. Okazało się, że jest przewodniona! Dzięki odpowiedniej diecie schudła, a przede wszystkim pozbyła się zalegającej wody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
🦄
|
Ja wogóle czytałam coś takiego, że należy jeść, pić to na co się ma ochotę, bo organizm sam wie najlepiej czego mu trzeba. Ja jestem żywym przykładem śmietnika- wrzucam w siebie wszystko na co mam ochotę, ale zdaję sobię sprawę, że to do czasu, póki jestem "piękna i młoda" :P a potem już przemianka materii nie ta :P Ale za to koleżanka z roku odchudziła się pięknie- była taka pulchnawa a teraz jest taka chudzinka jak ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ewciu ale nie każdy może sobie pozwolić na bycie owym smietniczkiem
![]() ![]()
![]() |
#7 |
🦄
|
Wiem właśnie Martiq, i też wiem, że ja śmietniczkiem będę (boszzz, jak to brzmi :P brr) też do czasu (nic nie może przecież wiecznie trwać lalala :P). Ale nie zmienia to faktu, że jestem "za" słuchaniem swojego organizmu i jedzeniem tego, na co mam ochotę- jeśli np. się odchudzam to tak samo, tylko w rozsądnych granicach.
I pamiętajcie- ja się nie wymądrzam, co do odchudzania!! Tak tylko wtrąciłam, bo mi przyszło do głowy. Ale ja się nigdy w życiu nie odchudzałam, nie miałabym na tyle silnej woli... Ja kocham, uwielbiam jeść- kotleciki, makaroniki, ziemniaczki, dzień bez czekolady dniem straconym...Ech... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja tez jestem totalnym smietniczkiem i dlatego chcę zrezygnować z akcji typu pieczenie pizzy o 22 wieczorem (jeszcze byłam na tyle wrednym trollem, że opowiedziałam ze wszystkimi anatomicznymi szczegółami o tym demonikowi, który następnego dnia wyjeżdżał na "wczasy" zdrowotno-odchudzające) albo paczka makaronu z sosem carbonara na obiadek. Jadłam za mało warzyw tej zimy a za dużo węglowodanów, dlatego chcę zrzucić te pozimowe kilogramy "operacyjne". uwielbiam gotować i jestem w tym (podobno) niezła, dlatego chcę teraz wykorzystać te umiejętności i pogotować trochę bardziej zdrowo. mniej smażyć a więcej grillować, itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
🦄
|
Heheheh, Beliczku co tam pizza o 22, ja potrafiłam iść spać, a że głodna nie usnę to o 2 w nocy smażyłam kotlety :P Zjadłam i w kimono
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
oddaję Ci cześć, bo takiego hardcore'a to nawet ja w ciąży nie robiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Oj, Beliczku, ales mnie ostro zainspirowala do tej diety i do przylaczenia sie do Was juz przylaczonych...
![]() Ja przytylam tej zimy, przede wszystkim ze stresu i zlych (wymuszonych) warunkow, przyzwyczajen zywieniowych. To jest pracowalam jako kosmetyczka i konczylam prace o dziewiatej wieczorem, potem czas na dotarcie do domku, przygotowanie kolacyjki i jadlam okolo dziesiatej wieczor! ![]() A to najgorsze co moze byc dla figury... Po calym dniu wyglodnienia wieczorem rzucalam sie na zarcie, slodkosci itp. ![]() OK, od dzisiaj dieta! Jestem z Wami dziewczyny! ![]() ![]() ![]() PS Wlasnie pochlonelam ostatnia slodkosc porzeczkowa czekolade WEDLA, mniam... ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
FEMME - znasz może jakies pyszna acz nietuczace włoskie dania. jeżeli tak to podziel sie przepisami!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Beliczku, ja to raczej zielonkawa jestem jesli chodzi o gotowanie, chociaz czasem lubie cos upichcic, to najlepiej mi sie je w... restauracji, a najlepiej jak to jest pizzeria!
![]() ![]() No nic, jesli chodzi o pyszne dietetyczne jedzonko wloskie, to tutaj, w regionie Emilia Romagna, gdzie mieszkam, w okolicach Bolonii, kuchnia do najlzejszych nie nalezy... ![]() ![]() Wiec napisze tak: na sto procent dietetyczne sa wloskie salaty - a jest tutaj tak wiele rodzai salat - np. lodowa, rucola, radicchio... I popularne jest przygotowywanie miesa na tak zwanych bistekierach - takie zeliwne patelnie, ktore nagrzewa sie do gorrraca, odrobinka oliwy i na to wrzuca sie bisteki i szybciutko obsmaza (choc to smazenie samo w sobie NIE JEST, bo to bardziej grill przypomina) z jednej strony na druga. Do takich bistekow wlasnie porcja salaty z oliwa z oliwek i na przyklad ACETO BALSAMICO DI MODENA - ocet balsamiczny, ciemny. Micha salaty, miesko leciutkie i juz obiad dietetyczny gotowy!
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
kocham ACETO BALSAMICO, zwłaszcza z sałatą albo z szynka parmeńską!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
A tak mi sie skojarzylo jak o tej szynce napisalas: probowalas ja jesc z melonem?
![]() Tutaj w lecie gdy gorrraco to bardzo popularne danie! I przepyszne, mniam! ![]() PS Zalaczam fotke w temacie... ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]()
No dobra, Wy tu o kluseczkach, pulpetach, a mnie slinka cieknie...
![]() Miało być DIETETYCZNIE, przypominam ![]() Ja, podobnie jak Femme, mistrzynią kulinarną nie jestem, choć lubię sobie popichcić. Tylko czasu mało ![]() Wpiszę Wam coś od siebie - lekkie, smaczne i sprawdzone. 1. NADZIEWANE BAKŁAŻANY Składniki (4 porcje): 3 bakłażany, 1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 30 dag pieczonego kurczaka, 4 pomidory, 5 dag żółtego sera, natka, sól, pieprz, czosnek, oregano. Bakłażany przekroić, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić (na ok. 20 min.), spłukać wodą. Pomidory pokroić, ryż wymieszać z pokrojonym mięsem, pomidorami, startym serem i natką, czosnkiem, solą i pieprzem, farsz nałożyć do bakłażanów, zapiekać 30 min w ok. 200°C. Przed podaniem posypać oregano. 2. RYŻ Z POMIDORKAMI 70 g brązowego ryżu ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przełożyć na patelnię. Dodać oliwę, świeże pokrojone pomidory i zioła (można także dodać oliwki). Podgrzać i wcinać np. z surówką z kapusty i buraków. 3. SURÓWKA Z KAPUSTY I BURAKÓW Z OLIWĄ Składniki (4 porcje): kawałek kapusty białej i czerwonej, 2 buraki, pół cytryny, sól, 2 łyżki oliwy. Kapustę białą i czerwoną drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Buraki umyć, ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, wymieszać z kapustą, posolić, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Voila! 4. PIECZARKI DUSZONE Z CZOSNKIEM I NATKĄ: 20 dag pokrojonych pieczarek dusić 10 min. na łyżeczce oliwy, posypać obficie świeżą natką i posiekanym ząbkiem czosnku. Do tego jarzynowa zupka-śmieciuszka (gotowana tylko na warzywach, bez mięsiwa) - i obiad gotowy. Ja do takiej zupy nie dodaję ziemniaków, ale trochę makaronu ![]() ![]() 5. KOTLETY Z RYŻU Z SOSEM BROKUŁOWYM Składniki: 1/2 szklanki ryżu, 1 jajko, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz, olej, pół róży brokułów, 2 łyżki naturalnego jogurtu, sok z cytryny. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić; dodać jajko i tarty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać; z ryżowej masy uformować kotlety, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Można polać bułką tartą przyrumienioną na masełku na patelni - ale to sa dodatkowe kalorie! Sos - krótko ugotować brokuły, zmiksować z jogurtem, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja wymyśliłam grzanki na chlebku wasa-ser żółty 14%tłuszczu,pomidorek,szy neczka,nagrzany piekarnik-pyszne na diecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
grzanki z WASY!!!! muszę sobie jytor zrobić na śniadanko!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
![]()
Teraz coś z SOUTH BEACH, która jest zdrowa, łatwa i lekkostrawna
![]() *ŁOSOŚ GOTOWANY W SOSIE KOPERKOWO-OGÓRKOWYM (6 porcji) (pisałam już o nim przy okazji innego Twojego jedzeniowego wątku Beliczku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=35353) Łosoś 2 szklanki wytrawnego białego wina 2 szklanki wody 1 kostka rosołu z kurczaka 6 ziarenek pieprzu 4 gałązki świeżego kopru 2 liście laurowe 1 posiekany seler naciowy 1 mała cytryna pokrojona w plasterki 6 filetów z łososia o grubości 1,5 cm (ok. 10 dag każdy) Sos koperkowo-ziołowy 1/3 szklanki obranego, pozbawionego pestek i drobno posiekanego ogórka 1 kubeczek jogurtu naturalnego odtłuszczonego 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka musztardy Dijon Wino, wodę, bulion, ziarnka pieprzu, koper, liście laurowe, seler i cytrynę umieścić na patelni. Doprowadzić do wrzenia, a następnie nakryć, zmniejszyć ogień i powoli gotować. Po 10 min. włożyć łososia i gotować dalsze 10 min. lub do chwili, gdy mięso będzie się łatwo rozdrabniać. Przełożyć łososia na półmisek za pomocą łyżki cedzakowej. Nakryć i całkowicie schłodzić. Wywar z patelni wylać. Sos - w średniej wielkości misce wymieszać razem ogórek, jogurt, koper i musztardę. Rozłożyć filety na talerze, nałożyć sos i zjadać np. z gotowanymi brokułami lub szparagami. *ŁOSOŚ Z RUSZTU Z ROZMARYNEM (4 porcje) 45 dag łososia 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 zmielone ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści rozmarynu lub 1 łyżeczka pokruszonego suszonego (polecam jednak świeży) kapary (wg uznania) Pokroić rybę na cztery porcje równej wielkości. Wymieszać w misce oliwę, sok cytrynowy, sól, pieprz, czosnek i rozmaryn. Otrzymaną mieszaniną natrzeć rybę. Następnie ułożyć rybę na ruszcie z grilla lub w koszyku do grillowania spryskanym oliwą. Piec, aż będzie się łatwo rozdrabniać. Podawać z kaparami, udekorowane gałązkami rozmarynu i sałatką z mieszanych warzyw liściastych, ogórka, zielonej papryki i pomidora. *KURCZAK Z MOZZARELLĄ Pierś kurczaka dzielimy na pół i w każdej połówce robimy ostrym nożem kieszeń. Mieszamy w misce 2 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego i przyprawy - moczymy w tym piersi. Mozzarellę trzemy na tarce, kroimy drobno czarne oliwki z niewielką ilością przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano. Piersi nadziewamy serem z oliwkami (można zamnkąć "sakiewkę" za ppomocą wykałaczki) i wkładamy na ruszt na ok. 15 minut. Gotowe! Do tego np. gotowany kalafior. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Monika!!!!!!! Ten kurczak z mozzarellą!!!! Przecież to jest genialne. jutro robię na obiadek!!! jakiej mozzarelli używasz - oryginalnej (białe kulki) czy podróbki (żółta do ścierania)? Ciekawe czy ocet winnymożna zastąpić aceto balsamico di modena?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle, to chciałam Wam powiedzieć, że to NIESPRAWIEDLIWE
![]() ![]() ![]() Ja nie jadam pizzy o 22, ani tym bardziej kotletów o 2 w nocy ![]() ![]() Pozostaje mi tylko dieta i ciężka praca nad sylwetką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc białej mozzarelli jeszcze nie próbowałam ścierać... Akurat do tego używam żółtej
![]() ![]() A dziś na obiado-kolację jadłam caprese - pomidory, biała mozzarella, czarne oliwki, pomidory suszone + oliwa, świeża bazylia, sól i pieprz. Bez pieczywa! Mniam, mniam ![]() Edytowane przez demonik Czas edycji: 2005-05-11 o 19:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No i znów jestem głodna - ale piersi z mozarellą zostawiam na jutrzejszy obiad - kolacji mówimy "nie"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ten kurczaczek z mozarellą to będzie rozkosz... kolacji i jedzeniu po 17 powiedziałam "nie"!!!!!!!!!!!! dziewczyny rozkręćcie się i bierzcie rpzykłąd z towarzyszki demonik - podeślijcie cos dobrego i dietetycznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
No to jestem następna w na liście przyszłych chudzielców
![]() A co do jedzonek- coś b. prostego. Własnorecznie wyhodowane kiełki ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do menu to proponuję podgryzanie Krisp Fit firmy Sonko - przepyszne pieczywo ryżowe ![]() Na śniadanie serek wiejski z wkrojonym pomidorkiem albo ogórkiem [nigdy na raz, bo ucieka witamina C] i szczypiorkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
no dobra...właśnie opędzlowałam całą czekoladę gorzką Wedla---> żyć nie umierać
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ja mam plantację szczypiorku na oknie - uwielbiam!!!! poza tym tak jak Ty Sarenko piję czerwoną herbatke i działa na mnie. Wogole to mam silną motywację - gotowałam dziś makaron dla Krysi (to dziecko nie ma litości dla matki) i skubnęłam jedną, no może dwie kokardeczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
a jakiej firmy jest Twoja herbatka Sarenko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.