|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Strasznie podrażniona skóra twarzy
Kiedy dziś rano spojrzałam w lustro, miałam ochotę zabić się leżącą nieopodal mydelniczką
![]() Skąd to sie wzięło? Czy to możliwe, żeby kosmetyk uczulił po 2 miesiącach stosowania? Mam na myśli Diroseal Avene- ponoć potrafi podrażnić, chociaż ja jestem z niego bardzo zadowolona. Sprawa nr 2: co z tym robić? Ale mnie dopadło ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Strasznie podrażniona skóra twarzy
Nigdy niczego podobnego nie mialam, bardzo wspolczuje.
Moze cos zjadals? Sprobuj odstawic wszystkie kosmetyki i wprowadzac stopniowo po jednym, buzie mozesz przemywac zalanymi wrzatkiem i ostudzonymi platkami owsianymi albo nawet samym wodo-mleczkiem, ktore sie z tej owsianki robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej.
A może to własnie reakcja na słońce. Takie pierwsze dłuższe spotkanie ![]() Ja miałam coś podobnego do ciebie w pierwsze dni maja. Nie posmarowałam kawałeczka szyji kremikiem z faktorem (60), bo sie spieszyłam i jedną ręką zrobiłam to niedokładnie. (a wcale nie wysiadywałam na słońcu, byłam na dłuższym spacerze) Noo i w tym miejscu skóra zrobiła się kaszkowata, a swędziała chyba z tydzień. Na najbliższej wizycie u dermatologa, spytałam co to może być. Mój lekarz uważa, że to uczulenie, które pojawia właśnie od słońca. Okreslił to chyba fotouczuleniem... Gdy skóra przyzwyczaji, problemy powinny minąć. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
możesz dołożyć fenistil w żelu- zmniejszy swędzenie i zaczerwienienie.
można uczulić się na kosmetyk również po długotrwałym jego używaniu, ale myślę, ze przyczyna jest pewnie słońce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja też stawiam na słońce jako przyczynę. Rok temu miałam przykre przejścia - miałam twarz wystawioną na słońce przez kilka minut (przypadek, a nie celowe opalanie się), a potem miesiącami leczyłam to, co się "porobilo". Na policzkach pojawiły mi się pęcherzyki i takie dziwne zgrubienia (niektóre miały ponad 2 cm średnicy). Nie były to zmiany ropne. Najprawdopodobniej reakcja na slonce po dlugotrwalym leczeniu tradzika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Obstawiam słońce. Sama mam w tym roku koszmarne problemy z alergią, choć akurat nie przez słońce, bo primo bardzo mało mam z nim styczności, secudno, i tak nie ma się co przebić przez grubą warstwę faktora SPF 100...
Jeśli chodzi o wapno to owszem, trochę pomaga, jestem fanką wapna dla alergików z kwercetyną (pijam czasem w olbrzymiej ilości), a do sposobów pielęgnacji, dorzuciłabym może jeszcze maseczkę z siemienia lnianego (ten kleik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Hmm... dziś rano sytuacja wygląda tak samo, jak wczoraj, tylko bardziej swędzi. Przejrzałam KWC i wybrałam dwa kremy, które mają mi ulżyć w cierpieniu
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Miałam identyczną sytuację co ty. I to nie dawno. Też nie wiedziałam z czego, ponieważ kosmetyków nie zmieniam często. Też żarłam aleric, wapno. Siemie lniane to dobry pomysł. Bardzo łagodzi. Jeśłi chodzi o physiogel, to bardzo dobry. Nawilża, nie zawiera żadnych innych składników, tylko lecznicze, pielęgnujące. Nic tam cię nie podrażni, może tylko pomóc. Nie wiem co ci napisać, z czego to się wzięło, bo sama nie mam pojęcia. Mnie to zeszło po półtora tygodnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Rzastin,
ja nie mam za dużego doświadczenia w stosowaniu Epitheliale przy naczynkach; to złuszczanie o którym piszę w recenzji dotyczy tego jak MOJA skóra reaguje gdy potraktuję tym kremem miejsca po wyprychach (normalnie, potrafią mieć ciemnoróżowy kolorek przez miesiąc, a nawet i 2; po ekspozycji na słonko przekształcały sie w brązowe plamska) a po Epi zmieniona skóra po kilku godzinach (dosłownie!) robi się brązowa i odchodzi w formie suchej łuseczki - pod spodem jest nowa, delikatna skórka która przybiera normalny kolor. Epi na pewno Ci nie zaszkodzi, ale głowy bym nie dała, że to najlepszy środek na to co Cię spotkało; chyba trzeba przede wszystkim nawilżyć i schłodzić skórę - najwyraźniej ja poparzyłaś. A skoro już jesteśmy przy mantrach ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam, dbajcie o SIEBIE i ... i nie ufajcie TYLKO kosmetykom ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Magusiu, jak dobrze Cię widzieć
![]() Ja będę jedak Rzastinowi polecać kremy A Dermy - ja się po nich nie złuszczam - dlatego że przy ataku alergii to jedyne co mogę stosować - reszta jeszcze bardziej zaognia mi cerę, piecze, robia mi się rany i liszaje - nawet Sensibio Forte Biodermy ![]() Zgadzam sie całkowicie z Twoją teorią na temat alergii. Mnie cyklicznie atakuje dziwaczna alergia pokarmowa i ostatnio także skórna własnie gdy za mało dbam o siebie, za mało śpię, jem zbyt dużo przetworzonej zywności, za bardzo się stresuję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ale Olu, ja sobie pozwolę na dodanie takiej kwestii,
jakiś czas temu kupiłam krem a-dermy- ponoć najbardziej hipoalergiczny - to był Exomega- dostałam też kupując go próbki dermalibura i epi.. I wiecie co, twarz mnie po nich piekła, że hej, myślałam, ze wyskoczę z siebie i stanę obok...ale przydał się innej wizażance ![]() Jednak ostroznie z tymi kremami A-dermy na podraznioną skórę, ja wtedy równolegle prowadziłam lekką kuracje differinem, stąd wówczas wystepowała nadwrażliwośc mojej cery... Dla mnie zawsze podejrzane jest stosowanie wszelkich acidów i w epi dodatkowo alkoholu... sama nie wiem, moja dermatolog tak zachwalała te kremy, a jednak mnie nie słuzyły... nie ufam takim kwaśnym zalkoholizowanym składom ![]() Rzastin, warto spryskiwać twarz wodą termalna / mnie łagodzi Avene/ i na to krem / tylko nie te diroseale, jejku coraz wiecej o nich takich smutnych "podrazniających" wiadomości, a szkoda, no bo czym ratować te naczynia?/ Mam nadzieję, że juz Ci lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2005-05-22 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
a ja myslalam ze jestem sama z taka cera
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hej Babeczki
![]() Cieszę się rzastin, że już lepiej ![]() Smoczuśka, Endorfino ty Moja ;-) ![]() A te teorie to nie są moje, tylko mają 5 tys. lat i dla chińczyków są równie oczywiste jak dla nas to, że po pożarciu 10 kremówek utyjesz ;-) A ja osobiście zaczynam traktować je z coraz większą uwagą, bo katowanie skóry wynalazkami mechanicznymi i chemicznymi naszych (tj. zachodnich ![]() Jakoś tak .. ostatnio najlepiej mi robi kąpiel z olejkami eterycznymi, sen przez 9 godzin, butelka dobrej mineralnej i sałatka z prawdziwych jarzyn, + maseczka z czegokolwiek co wpadnie mi w łapę w kuchni (jogurcik, zarodki pszenne, drożdże, herbatka , oliwa z oliwek albo pestek winogron, jakieś migdały lub awokado, owocki i zresztą co się nawinie ![]() ![]() nie ma jak wiosna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nie ma co katować skóry milionem specyfików. Szczegolnie odradzam te z dodatkami chemicznymi czy Bog wie jakimi. Od dluzszego czasu uzywam tylko produktów 100% naturalnych i odczuwam znaczną różnicę. Jest teraz tego dużo na rynku ale trzeba uważać zeby naprawde dobrze trafic. Ja kupuje w sklepie internetowym blue nature, teraz czekam na paczkę z produktami z Morza martwego, szczegolnie ciekawi mnie błoto z którego można robic sobie maski o oklady
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
zgadza się, im mniej chemi tym lepiej dla skóry. A jak mam jakieś podrażnienia na skórze, czy wysuszenia to psiukam wodą termalną, najlepiej termissy, bo sprawdzona, a nie żadna kranówka. Przynosi ulgę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.